HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Fidget Spinners

19:e Juni, 2017, 13:29

Du har väl inte missat det senaste av det senaste - Fidget Spinnern? Den lilla prylen som snurrar i allas händer. Det är en leksak med många användningsområden; Stresshantering, koncentrationshjälp och lek.

Idén bakom Fidget Spinner är enkel - har du något i händerna är det lättare att fokusera på det du har framför dig. Såväl på skolor som på kontor kan man se det snurrande fokuseringsverktyget, och den rekommenderas starkt för personer med till exempel ADHD eller autism eftersom den hjälper till att lätta på både psykologisk stress och ångest.

Fidget Spinnern är ingen avancerad manick, utan består av ett kullager och armar med små tyngder som håller den snurrande. Håll den mellan tummen och pekfingret och sätt snurr på den. Med rätt teknik kan den hålla igång i flera minuter! För den som verkligen får in den rätta knycken är det dessutom möjligt att trixa till det. På Youtube finns det mängder med olika videos som visar hur man kan få ut det mesta av sin Fidget Spinner.

En Fidget Spinner kan komma i flera olika utföranden. Vilken modell som passar just dig beror förstås på vad du vill ha ut av din Fidget Spinner. Vi kikar på vad Bäst-i-test.se säger om ett par olika modeller! 

Fidget Spinner Original (4,5)

Material: Plast och metall. Kullager: 7 kulor. Antal armar: 3 st. Radie: 4,2 cm. Vikt: 51 g. Spinntid: Lång.

Fidget Spinner Original har tre armar och en stabil konstruktion. Gyroeffekten är bra trots att den består till största del av plast, och spinntiden för originalmodellen är faktiskt en av de längsta bland de testade. Spinnljudet är dock väldigt påtagligt. Plasten ger spinnern ett mjukt intryck, och den känslan förstärks ytterligare när man sätter snurr på den. De tre armarnas tyngder ger en behaglig balans i rotationen, men armarna är relativt långa, så för personer med små händer kan de stöta emot handen. Greppytan är bred och lätt att hålla i, men den platta designen gör den något svår att tricksa med. Fidget Spinner Original finns att köpa i flera starka, härliga färger.

+ Bra gyroeffekt, finns i många färger, stabil konstruktion.

- Platt greppyta, passar sämre för små händer.

King Kong Modular (4)

Material: Metall. Kullager: 8 kulor. Antal armar: 6 st. Radie: 3,5 cm. Vikt: 126 g. Spinntid: Lång.

Med sin robusta konstruktion är King Kong Modular testets mest stabila spinner! Den kan dessutom spinna på riktigt, riktigt länge. Spinnljudet är dovt surrande och hörs knappt, vilket gör att den inte blir ett störningsmoment för någon annan på arbetsplatsen eller i skolan. Den har en rejält skålad greppyta som gör den enkel och skön att hålla i. Den ordentliga greppytan är dessutom rätt nödvändig för att kunna balansera spinnerns tyngd och radie. De snyggt droppformade armarna går att plocka av, vilket låter dig variera spinnerns utseende och känslan av spinnet. Kin Kong Modulars vikt gör den lite svår att tricksa med, och man vill inte gärna tappa den på foten. Gyroeffekten är påtagligt och riktigt tillfredsställande, vilket gör det både roligt och behagligt att vicka på den när man fått upp ett bra snurr.

+ Lång spinntid, stabil rotation, nästan helt tyst, bra grepp.

- Relativt tung.

Fidget Axes (3,5)

Material: Aluminium. Kullager: 8 kulor. Antal armar: 3 st. Radie: 3,5 cm. Vikt: 68 g. Spinntid: Lång.

Fidget Axes är en kantig Fidget Spinner tillverkad helt i aluminium. Den har bra gyroeffekt och väldigt lång spinntid, men ljudet av metall är påtagligt och påminner om ett cykelhjul som skrapar lätt mot en skärm. Konstruktionen är aningen svajig och obalanserad, så spinnet blir lite guppigt. För att få till balansen ordentligt krävs det nästan att man håller den med båda händerna, vilket tyvärr förstör helhetsupplevelsen något eftersom en Fidget Spinner bör vara smidig nog för att kunna hållas med en enda hand. Fidget Axes har inga tyngder i armarna, utan hela de vinglika armarna fungerar som tyngder, vilket gör att det känns rätt ordentligt om man slår i fingrarna. Den skålade greppytan gör den lätt att hålla i, men den är också ganska liten, vilket gör att den passar bäst för lite mindre fingrar.

+ Bra gyroeffekt, mycket lång spinntid.

- Skrapande rotationsljud,funkar dåligt att använda med bara en hand.

Apsung Aluminium (3)

Material: Aluminium. Kullager: 8 kulor. Antal armar: 3 st. Radie: 3,3 cm. Vikt: 30 g. Spinntid: Kort.

Apsung Aluminium har en cool design som gör att det skapas ett häftigt mönster när den snurrar. Den har en hyfsat stabil konstruktion och en greppyta som är lätt skålad, vilket gör den skön att hålla i. Till att börja med snurrar den riktigt fort, men den tappar hastighet fort och har testets kortaste spinntid. Spinnern är lite för lätt för att gyroeffekten ska ta sig ordentligt. Men armarnas lätt konkava böjning gör det enkelt att snurra på den för att hålla snurret vid liv. Den stora nackdelen med Apsung Aluminium är enligt testet att den låter väldigt högt. Den har ett skrapande, tjutande ljud, vilket gör att den tyvärr inte lämpar sig så bra där det finns medarbetare eller klasskompisar.

+ Bra skålning på greppytan, snyggt spinnmönster.

- Dålig gyroeffekt, låter mycket.

Fidget Spinner Pro (2)

Material: Aluminium. Kullager: 8 kulor. Antal armar: 2 st. Radie: 3,4 cm. Vikt: 34 g. Spinntid: Medel.

Fidget Spinner Pro är en snygg spinner, men ungefär där tar dess fördelar slut. Den är tillverkad helt i aluminium och har fasta vikter i de två armarna. Den har en bred och skålad greppyta som gör den skön att hålla i. De två armarna gör att den är lätt att få snurr på och hålla igång, men å andra sidan är den är svajig och hamnar lätt i obalans, vilket gör det svårt att hålla upp en ordentlig fart någon längre stund. Trots spinnerns nätta storlek hörs ett högt kvittrande ljud när de snurrar. Eftersom den är så lätt är gyroeffekten dålig.

+ Estetiskt tilltalande.

- Kommer lätt i obalans, dålig gyroeffekt.

Källa: Bäst-i-test.se