HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Hur man väljer mellan kol och gasol: Vilken grill är egentligen bäst?!

27:e April, 2018, 11:43

Sommaren närmar sig äntligen, och landet runt premiärgrillas det för fullt! Ska du skaffa en ny grill och har svårt att bestämma dig för om du vill köra med kol eller gasol? Ingen fara, vi reder ut några stora skillnader!

Det är ingen smakskillnad!

Det finns en seglivad myt om att det som grillas får olika smak beroende på om det grillas med kol eller gasol, men det är faktiskt inte sant! Inte minst kolfantaster hävdar bestämt att kolet ger en särskild smak, men även dessa fantaster misslyckas sedan i smaktester. Den särskilda grillsmaken kommer ifrån os och hög värme, något som du utan problem får till med en gasolgrill också! Kol som är grillklar ger inte ifrån sig någon smak överhuvudtaget.

Något som däremot kan vara värt att ha i åtanke är att omständigheter påverkar hur vi upplever saker, även smaker! Om du fullkomligt älskar känslan som kommer med en kolgrill så kan du absolut uppleva att det smakar bättre. Men det beror alltså inte på att det egentligen är någon skillnad, utan bara på din egen upplevelse av tillagningen.

Gasolgrill: grillklar i ett nafs

Det är lättare att använda sig av en gasolgrill! Den blir grillklar fort och det är lätt att justera temperaturen. Har grillen flera brännare kan du skapa olika temperaturzoner och på så sätt tillaga flera olika saker på olika sätt samtidigt. Många gasolgrillar har även en sidobrännare som du kan använda för att till exempel koka potatis eller laga en sås. Grillen blir därmed som ett litet kök snarare än bara en grill. Den blir inte lika varm som en kolgrill kan bli, men den blir absolut mer än varm nog! Eftersom gasolgrillen är så lättstartad går det enkelt att grilla året om. Den är dyrare att köpa än en kolgrill, och oftast stor och svårflyttad. Driftkostnaden blir lägre med en gasolgrill än med en kolgrill. 

Kolgrill: den romantiska sommarbilden

Att grilla med kol är för många direkt kopplat till sommar och ljumma kvällar. Väntan på att glöden ska bli grillklar är en del av processen, och att känna hur doften sprider sig jobbar upp aptiten på ett underbart sätt! Men du får inte ha bråttom när du jobbar med kol eller briketter, och det kan vara svårare att få till olika temperaturzoner. Med lite övning och en tillräckligt stor grill brukar även den mindre erfarne grillaren kunna få minst lika bra resultat som med en gasolgrill! 

Det miljösmarta valet

Det är bättre för miljön att grilla med kol än med gasol, eftersom gasol ger ifrån sig större mängder koldioxid när det förbränns. Men tänk på att tändvätska också är en riktig miljöbov! Vill du grilla miljömedvetet ska du därför välja kol eller briketter och avstå från tändvätskan; tänd grillen med en skorstenständare eller stearinbaserat tändpapper istället! 

Gasolgrill passar dig som….

...gillar när det går fort!

...gärna grillar året om!

...gillar finesser och funktioner!

...vill slippa hålla på med kol eller briketter!

Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du väljer gasolgrill!

En kolgrill passar dig som…

...tycker att känslan är viktig!

...gärna låter matlagningen ta tid!

...av miljöskäl vill välja kol framför gasol!

...inte vill lägga massor med pengar på en grill!

...har begränsat med plats!

Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du väljer kolgrill!

Test.se rekommenderar!

Har du redan bestämt dig? Då föreslår vi att du börjar jämföra priser och leta återförsäljare med detsamma, så att du så snart som möjligt kan få liv i din nya grill!

Bästa gasolgrillen just nu: Weber Q 3200!

Jämför priser och hitta återförsäljare hos Prisjakt.

Bästa kolgrillen just nu: Weber Master-Touch GBS!

Jämför priser och hitta återförsäljare hos Prisjakt.

Välj det som passar dig bäst, och njut sedan av den perfekta grillade måltiden! 

SE ÄVEN