Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av kolgrillar

fritid uppdaterad 8:e September, 2016, Baserad på 3 experttester.

Snart är det grillsäsong igen och kanske dags för en ny grill?

Fördelarna med att köpa just en kolgrill, är att det oftast är denna typ av grill som får fram den där riktiga känslan och grilldoften, som för många är lika viktig som grillresultatet. Kolgrillen kan också bli riktigt varm och det är enkelt att använda rökflis, exempelvis, för att få en varierad smak.

De nackdelar som finns med kolgrillar är hanteringen av kol och att det krävs mer tid för att få en jämn och bra grillglöd innan man kan lägga på maten. Det behövs helt enkelt lite mer framförhållning, innan maten kan stå klar på bordet! Tänk dock också på att se till grillens säkerhet, innan du köper den. Finns knogskydd? En lösning för att kunna flytta grillgallret utan att du ska bränna dig? Står grillen stadigt och har en bra avlastningsyta? Läs gärna testerna nedan innan du bestämmer dig!

Test.se rekommenderar

Landmann Grillchef Grilltunna - bäst i test bland Kolgrillar 2018
Landmann Grillchef Grilltunna, bäst i test.

Landmann Grillchef Grilltunna - Grillen har en genomtänkt och påkostad konstruktion, men platskrävande, och bjuder in till indirekt grillning. Det är dock tveksamt om termostaten är hållbar under en längre tid. Det finns en öppningsbar lucka på sidan av grillen, som är till för att man ska kunna tömma ur aska, men man hade hellre sett en utdragbar ask-låda.
Grillen har ett rejält handtag, men det saknas knogskydd, och det finns tre galler som går att ta loss, som ger en flexibel matlagning och underlättar påfyllning av briketter. Grillens bredd ger möjlighet för olika värmezoner, dock skulle… Läs mer

Bästa pris Bästa pris

Kolgrillar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Mobiltelefoner

UPPDATERAD 7:e Februari, 2018

Grillbriketter och grillkol

UPPDATERAD 8:e Augusti, 2017

Bärbar grill

UPPDATERAD 29:e Juni, 2017

Elgrillar

UPPDATERAD 15:e Maj, 2017

Gasolgrillar

UPPDATERAD 9:e Februari, 2017

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

TV2 hjelper deg

Publicerad

Norska TV-programmet “TV2 hjelper deg” har testat sommarens grillar - en gasolgrill och en klotgrill - från Weber, Landmann och Biltema. Testresultatet visar att gasolgrillen från Biltema inte levde upp till de förväntningar som en grill bör. Man tittade bl.a. på hur bra och jämnt värmen fördelades över grillarna, användarvänlighet, byggkvalitet och givetvis hur god den grillade maten blev. Gasolgrillen från Biltema fick, som sagt, dåliga testresultat. Grillen hade svårt att ta sig upp i rätt grader och enligt Sylvia Vavik, vinnaren av Norges Grillmästare (Grillmester), kan man inte kalla det för grill - med så låg värme blir maten mer kokt, än grillad. Av de tre klotgrillarna var Webers grill den allra bästa och fick full poängpott. Det är den mest robusta och är definitivt värd sitt pris. Ifråga om grillresultat blir maten såpass god att smakpanelen kallar den perfekt. Även Landmanns klotgrill anses vara stabil och avger godkänd värme, samt att maten smakar riktigt gott. Däremot blev Biltemas grill inte lika hyllad, då den var dålig på att hålla värmen och byggkvaliteten höll inte måttet. Maten fick inte heller den där ordentliga grillsmaken.

Vinnare i det här testet

Hus & Hem

Publicerad

Hus & Hem har testat och betygsatt ett åtta olika kolgrillar och utsett Landmann grilltunna med lock som testvinnare – en stor grill med lock. Grillen har en genomtänkt och påkostad konstruktion och bjuder in till indirekt grillning. Det finns en öppningsbar lucka som är till för att man ska kunna raka ur aska, men man hade hellre sett en utdragbar asklåda. Grillen har ett rejält handtag, dock saknas knogskydd, och tre stycken löstagbara galler, som ger en flexibel matlagning och underlättar påfyllning av briketter. Grillens bredd ger möjlighet för olika värmezoner och det finns fyra lägen för att justera höjden på kolbädden. Grillens avlastningsyta är bra! På andra plats har Landmann hamnat, med Black Pearl 31342. Grillen är snygg och funktionsrik, samt att den har hög kapacitet. Den är av bra kvalitet, men man skulle vilja att dess handtag skulle vara mer rejäla. Handtagen har dock knogskydd och hela grillen har bra säkerhet! Gallret har en smart lösning, med utstickande plasthandtag, för förflyttning och det finns flera höjder att placera gallret på. Det finns en redskapshållare på grillen och ett mycket stort ask-och ventilationstråg. Dock bågnar bottenplattan lätt och det riskerar att det samlas smuts och vatten där. Grillen som hamnat på tredjeplats, är dyr och är av högkvalitet med bra funktion! Det är Weber One-Touch. Dess underrede och hjulen ger inte samma påkostade känsla som resten och med det höga prisen, kunde fler av grillens tillbehör varit standard. Grillen har bra galler med täta spjälor, men det går inte att ändra höjd på varken galler eller kolbädd. Däremot har den bra luckor för påfyllning av kol, samt ett knogskydd vid handtaget!

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat 10 kolgrillar, samt betygsatt dem. Testvinnare blev Landmann Grillchef Grilltunna, som är utrustad med lock och bjuder in till indirekt grillning. Den har en påkostad och genomtänkt konstruktion, men är dock också platskrävande. Det är tveksamt om termostaten är hållbar under en längre tid. Man skulle hellre sett en utdragbar asklåda, istället för en lucka på sidan. Grillen har ett mycket rejält handtag, men saknar däremot ett knogskydd! Det finns tre galler som går att ta loss och man kan justera höjden på kolbädden i fyra olika lägen. Eftersom grillen är så bred, så får man plats med olika värmezoner. Dock skulle tydliga kolboxar underlättat!
På testets andra plats, hamnade Landmann Black Pearl 31342. Grillen är mycket rejäl, men har små hjul. Handtagen känns inte tillräckligt rejäla, eftersom grillen är så tung, men överlag är grillen av bra kvalitet. Den är utrustad med ett knogskydd, som minimerar risken för att man ska bränna sig. Grillgallret kan fästas i olika höjder och har dessutom en smart handtags-lösning. Grillen är en genomgående funktionsrik och stilfull modell med hög kapacitet! På tredjeplats hamnade Weber One-Touch. Weber har det mesta, när det gäller funktioner, men man önskar att fler av tillbehören skulle kunna vara standard, eftersom grillen redan är så dyr. Grillgallret är mycket bra med täta spjälor och det finns luckor, som ger möjlighet till att fylla på kol utan att maten behöver flyttas. Grillen är av mycket god kvalitet och har knogskydd vid lockets handtag.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"