HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Mini-segway olaglig?

31:e Maj, 2016, 11:06

De kallas airboards, hoverboards eller mini-segways: de populära balansbrädorna som drivs på el blir allt vanligare i trafiken - trots att de inte får köras där. Den som orsakar en skada kan både få dagsböter och problem med sitt försäkringsbolag.

- Brädorna får egentligen bara köras på ett inhägnat område, eftersom de inte är reglerade i lagen, säger Hans Cassepierre (utredare på Transportstyrelsen). Förklaringen till varför de inte är reglerade är att produkterna nya och att lagstiftningen inte hunnit med. Men både Hans Cassepierre och Hans Nilsson (trafikpolis) är tveksamma till att de kommer att bli godkända.

Det finns ännu ingen olycksstatistik, men ur trafiksäkerhetssynpunkt är det ändå inte bra. Trots att ingen blivit lagförd ännu, kommer en olycka att klassas som vårdslöshet i trafik, vilket ger dagsböter.

Eftersom fordonen inte är klassade, är det heller inte helt säkert att man får ut några försäkringspengar vid eventuell olycka. Det kan t.ex. gälla om man råkar repa en bil eller köra på någon annan trafikant som skadas. Det innebär att användadet av mini-segwayen kan få jätteallvarliga ekonomiska konsekvenser för den enskilde.

Källa: Testfakta (27/5-16)