HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Ny energimärkning för vitvaror 2021

1:a Juli, 2021, 10:54

Från och med 21 mars 2021 är det en ny energimärkning som gäller för flera vitvaror. Energiklassen anges numera i klassen A-G. 

EU-länderna har gemensamt beslutat att införa en ny energimärkning som började gälla 1 mars 2021. Den gamla skalan angavs i A+++ till D och den nya i A-G, där A är den mest effektivaste. Pilarnas färger från grönt till rött är samma som tidigare och den nya etiketten kommer successivt att införas under 2021.

Därför behövs det en ny energimärkning

Det första EU-energimärket lanserades för över 25 år sedan och eftersom produktutvecklingen gått framåt så är allt fler vitvaror energisnåla, klimatsmarta och miljövänliga – vilket medfört att energimärkningsskalan slagit i taket. Den nya märkningen ställer högre krav vilket betyder att en produkt med märkningen A+++ kan bli klassad som B eller lägre, utan att energiförbrukningen förändrats. Din tvättmaskin har alltså inte blivit sämre, men nya märkningen baseras på nya testmetoder och strängare krav vilket ska bidra till att energibrukningen minskas ytterligare. Den ska också göra att det blir lättare att jämföra olika produkter.

Detta gäller nya märkningen på

Den nya energimärkningen gäller för många vitvaror som kylskåp och frysar, tvättmaskiner, kombinerade tvättmaskiner och torktumlare, diskmaskiner, tv, bildskärmar och ljuskällor. Dock kommer torktumlarens gamla märkning finnas kvar i några år till, något som är bra att känna till när du köper ny torktumlare. Detta beror på att torktumlare fortfarande drar mer energi än till exempel en torktumlare.

  • Kylskåp, frysar och vinkylar
  • Diskmaskiner
  • Tvättmaskiner
  • Kombinerade tvättmaskiner och torktumlare
  • Tv
  • Bildskärmar
  • Ljuskällor

En övergångsperiod till nya skalan

Under en övergångsperiod från gamla till nya skalan ska alla vitvaror levereras med båda energimärkningarna. Däremot behöver inte butikerna visa båda på sina sajter, utan det räcker med den nya.

Vad säger energimärkningen?

Genom att titta på energimärkningen på din produkt hjälper det dig att hitta den mest energieffektiva och klimatsmarta vitvaran. Energiförbrukningen anges i kWh per 100 användningar, istället för per år som tidigare. Andra saker som anges är ljudnivå, vattenförbrukning och tidsåtgång. Energimärkningen har också en QR-kod som du kan skanna med din mobiltelefon för att slå upp produkten i den europeiska databasen EPREL.

Skribent: Test.se.