HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Sommardäck 2014

11:e Mars, 2014, 12:37

Nu nalkas våren och det är dags att byta till sommardäck på bilen. Men vet du vilka regler som gäller kring detta? Lugn, vi hjälper dig.

Det finns några datum du bör hålla koll på:

 • 01/12 – 31/03: 
  Mellan den 1 december och 31 mars gäller krav på vinterdäck, när det råder vinterväglag, för personbilar klass I och II med maximal totalvikt på 3500 kg, samt lätt lastbil och lätt buss.
 • 01/10 – 15/04: 
  Mellan 1 oktober och den 15 april får man lov att använda dubbdäck. (Finns risk för vinterväglag kan du dock använda dina dubbdäck längre än till 15 april.)
 • 16/04: 
  Senast den 16 april ska dubbdäcken vara utbytta mot sommardäck. Byt till sommardäck, även om du har dubbfria vinterdäck.
 • 01/12: 
  1 december ska vinterdäcken vara på igen, förutsatt att vinterväglag råder. Det uppmanas dock att man monterar vinterdäcken redan den 1 november.

 

Här på Test.se.. 

..har vi sammanställt de  senaste testerna av sommardäck och inte helt oväntat är det Continental som tillverkar de bästa däcken. Råd & Rön utsåg Continental ContiEcoContact 5 till testvinnare och i Vi Bilägare nr 4, samt Automotorsport nr 7, var det Continental PremiumContact 5 som var bäst. Flera andra däcktillverkare har också bidragit med mycket bra och säkra däck till våren 2014, men har man kvar däck från förra sommaren bör man åtminstone kontrollera mönsterdjupet noggrant! Till skillnad från vinterdäcken, som måste ha ett djup på 3,0 mm, är det minst 1,6 mm som gäller på sommardäck – men ju större djup, desto bättre kör-, broms- och styregenskaper!

Passa även på att spana in vilka rabatter du kan få vid köp av däck och andra biltillbehör:  Kampanjer och rabattkoder

SE ÄVEN