HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Studsa säkert

5:e Augusti, 2014, 09:33

Studsmattan har växt avsevärt i popularitet de senaste åren. Varje år leder dock glada hopp till tusentals olyckor. Vi har tipsen som hjälper er studsa säkert.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Rachyoung (CC BY-SA 3.0)

Att man idag finner studsmattor på var och varannan trädgård är inte särskilt överraskande då den lockar både barn och vuxna till lek. Men varje år leder lek och studs till olyckor som resulterar i en visit till sjukhuset. Under början av 2000-talet ökade antalet olyckor avsevärt; från cirka tusen olyckor år 2000, till femtusen år 2005. Fram till 2012 har antal olyckor per år uppnått oroväckande femtusen.

De som är störst skadedrabbade är barn i åldrarna 5-14 år. Olyckor tenderar att ske när fler än en person använder studsmattan och när det inte finns något skyddsnät. Skador som är vanliga är vrickningar, stukningar och frakturer på fot, fotled, arm, handled och finger. Skador sker oftast vid fall på eller av från mattan.

SÄKER HOPPNING

Det är viktigt att se till så att den studsmattan du väljer är  CE-märkt. Ett skyddsnät ska alltid inhandlas och monteras. Har mattan en diameter större än 1,5 meter ska ett skyddsnät vara inkluderat i köpet.

Välj en plan plats att placera studsmattan, där den är omgiven av sand, gräs eller liknande mjukt underlag och inte står i närheten av träd och byggnader. Kontrollera alltid innan hoppning att studsmattan har monterats korrekt och att ingenting är skadat. Fortsätt med regelbundna kontroller under perioden som mattan används.

Eftersom olyckor ofta sker när fler än en person hoppar åt gången, rekommenderas att endast vistas en person på studsmattan. Hoppar flera personer tillsammans är det svårare att kontrollera sina rörelser och risken blir stor för kollision eller fall. Ska yngre barn hoppa krävs att en vuxen är närvarande för uppsikt.

Håll alltid rent och fritt under studsmattan. Här ska absolut inga barn eller föremål befinna sig under tiden någon använder mattan. Se dessutom till att aldrig hoppa när mattan är blöt, vilket gör underlaget halkigt.

Källa: Konsumentverket

Skribent: Madelene Kristensson.

SE ÄVEN