HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Ta kontroll över FB-kontot

24:e Februari, 2016, 13:21

Många använder idag sociala medier för att hålla kontakten med vänner och familj, men vet du att dina personuppgifter används av företag som vill rikta sin reklam till dig? Oftast sker detta helt utan din vetskap och vill du inte att företagen får tag i informationen finns några tips du kan följa. Råd & Rön har den 2 februari 2016 publicerat en artikel som guidar dig till hur du tar kontroll över dina inställningar på Facebook!

Det första rådet är att du bör logga in på rätt sätt. På flera nättjänster, t.ex. Netflix, erbjuds du att logga in med Facebook istället för att registrera dig med ett konto hos tjänsten och du slipper komma ihåg användarnamn eller lösenord. Men väljer du att logga in med Facebook, läggs det även in en applikation i din profil och den kan vilja få tillgång till dina personliga uppgifter, din vän-lista och information som du delar med dina vänner. Svara nej till att dela dina uppgifter om den möjligheten ges - om inte, skapa hellre ett konto hos nättjänsten.

Utöver inloggningen innehåller en mängd information som till exempelvis e-postadress, telefonnummer och var du befinner dig. Den informationen delas med de företag som står bakom vissa appar och tjänster du loggar in på med Facebook. Rensa bort applikationer från din Facebookprofil som du inte vill ha kvar, så kommer de inte åt din information.

Läs Råd & Röns guide om hur du tar bort och stänger av applikationers tillgång till din information!