HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av Samsung Galaxy Note 3

19:e Maj, 2014, 11:15

Vi har fått testa Samsung Galaxy Note 3, som fått bäst utmärkelser i flera av de tester vi läst och som vi också tycker är ett mycket bra köp. Du kan gå till vår särskilda sida om mobiltelefoner för att se en samling över alla tester som gjorts i tidningar och på nätet, samt vilka fler produkter som blivit testade och fått utmärkelser.

 1. Inledning - första intrycket 
 2. Installation, funktioner, skärm och ljud
 3. Kamera
 4. Hantering, batteritid och tillbehör
 5. Benchmark-test (bilder)
 6. Sammanfattning
 7. Specifikation

Inledning ? första intrycket

Jag har, personligen, velat ha en Samsung Galaxy Note 3 sedan de kom ut på marknaden hösten 2013. Nu har jag fått möjligheten att testa en och är sannerligen inte missnöjd med vad den har att erbjuda! Ett smart uttryck för dessa stora telefonerna, med en skärm på 5 tum eller mer, är ?phablet?. Det är alltså en hybrid mellan telefon och surfplatta ? men Galaxy Note-serien bör egentligen, enligt min mening, ingå i en klass för sig själv ? möjligheterna är oändliga!

De allra flesta håller väl med om att första intrycket är det absolut viktigaste, det är ju där intresset fångas! Samsung har försökt ge sin Galaxy Note 3 en premiumkänsla genom att på baksidan imitera läder och en söm längs med kanten. Imitationen är så klart tillverkad i plast och känns tyvärr ? om ens möjligt ? plastigare än de tidigare modellerna med vanlig, glansig plast-baksida. Det är meningen att lädret ska få telefonen att efterlikna en lyxig anteckningsbok och jag tyckte åtminstone att det såg snyggt ut. Det är dessutom ett gott försök till att sticka ut på marknaden. Sedan är ju alla individer olika och har olika smak ? många tycker nog att denna läder-imitation är hur snygg och välkommen som helst! Jag måste också påpeka att även om telefonen inte kändes så mycket lyxigare i handen, fångades åtminstone ögat tack vare läder-imitationen. I övrigt är telefonen riktigt fin och påminner om andra modeller Samsung lanserat.

Installation, funktioner, skärm och ljud

När man först startar telefonen behöver man ? som i de allra flesta fall ? genomgå en installationsguide, där man bland annat ansluter till nätverket, loggar in i Google och så de vanliga: tid,  datum och språk m.m. Därefter finns mycket att utforska på den 5,7-tums stora skärmen, exempelvis något de kallar Air Command. S Pen är nämligen mer än bara en vanlig penna. Håller man pennan nära skärmen får man upp fem funktioner att utforska, via Air Command:

 • Med Action Memo öppnar man ett tomt dokument där man kan skapa vad man vill.
 • Med Scrapbook organiserar man och sparar enkelt vad man skapat.
 • S Finder är en sökfunktion som gör att man hittar allt som finns i Note 3.
 • Screen Write heter den funktion som låter oss spara en ?screendump? och låter oss anteckna direkt på bilden innan man sparar den.
 • Pen Window sparar det namn eller nummer man skrivit på skärmen som en kontakt. Ritar man sedan en kvadrat, öppnas ett nytt fönster med alla de populäraste apparna.

Utöver dessa fantastiska ? och användbara ? funktioner, finns så många fler möjligheter. Man kan näst intill säga att det endast är fantasin som sätter gränser (åtminstone inom vissa ramar). Något som jag själv uppskattade enormt är att man kan göra flera saker på samma gång, genom att ha uppe två fönster samtidigt. Det underlättar både när man arbetar via telefonen eller när man vill surfa, dela osv privat.

Skärmen är helt fantastisk! Fingrarna glider lätt, utan någon vidare friktion, och displayens färger är klara och fina (färgdjup 16 M). Om man ska klaga på något, vad gäller färgerna, kan man bara säga att vissa må tycka de är för överdrivna, att det liksom är för mycket och för klara färger.. Displayens teknik bygger på Full HD sAMOLED, där upplösningen ligger på 1920 x 1080.

Ljudkvaliteten är det heller inget fel på. Det går att spela högt och ljudet är ändå rent och klart. Däremot hade jag svårt för att högtalaren satt nertill på telefonen. Eftersom man oftast vinklar telefonen när man tittar på video, så blockerar man lätt högtalaren med handen.

Kamera

Samsung Galaxy Note 3 är utrustad med två kameror, en stor bak och en liten fram. Upplösningen är 13 megapixlar, respektive 2 megapixlar. På baksidans kamera finns en LED-blixt (HCRI) och kameran är även utrustad med Auto Fokus. Färger och detaljer träder fram snyggt i bilderna, men jag tyckte att de blev lite sämre resultat i motljus. Jag får väl dock nämna att jag inte vet hur alla inställningar i mobilkameran fungerar ? kan man det, så blir nog bilderna mycket bättre än de resultaten jag fick.

Hantering, batteritid och tillbehör

Redan från start är det enkelt att använda telefonen. Den bjuder på massa roligt för den som tycker om spel, utforska nya appar m.m., men även mycket praktiskt som kan vara bra att ha om man tänkt använda den som en jobbtelefon. Det finns smarta genvägar, så att man snabbt kommer åt det man behöver och att man kan ha igång två program/appar samtidigt, är superB!

Batteritiden är förvånansvärt bra. Under de tio dagar jag fick nöjet att testa Note 3 behövde jag endast ladda den en gång och det var när jag från början skulle starta den. Därefter gick telefon aldrig ner till noll (jag tror att det var 34 % kvar som lägst). 66 % batteri på 10 dagar!? Fantastiskt! Visserligen användes den inte varje dag, hela tiden, men det är ändå ett mycket bra resultat! Dessutom räknas tiden in då den benchmark-testades, vilket kräver ganska mycket prestanda ? det var då batteriet sögs ut som mest.

I kartongen låg en utförlig och bra skriven bruksanvisning, en väggkontakt för USB-kabeln, som är laddsladd men också en multifunktions-sladd (den man kopplar ihop med datorn för mediaöverföring). Det fanns även ett par hörlurar/ett headset med öronpluggar i olika storlekar, men dessa är sällan tillräckligt bra för musikfantasten. De duger dock fint för handsfree-samtal.

Benchmark-test (bilder)

 

 

 

 

 

 

 

 

Sammanfattning

Okej.. Om jag ska ge min absolut, allra mest ärliga åsikt om Samsung Galaxy Note 3 ?.

Jag kommer nog aldrig mer få hålla i en sådan här bra telefon! Åtminstone inte om jag inte är villig att betala mycket dyra pengar! Detta är det ultimata alternativet om du vill ha en mobiltelefon som både ger ypperlig prestanda för privatbruk (spel, bilder, musik m.m.) och om du vill ha alla tänkbara möjligheter för diverse arbetsuppgifter.

Med en superbra skärm, praktiska funktioner och oändliga möjligheter, finns det näst intill ingenting du inte kan göra med Note 3. S Pen och Air Command ger ytterligare funktioner som man, efter att man provat dem, knappt klarar sig utan! Bra kamera, bra ljudkvalitet och snygga färger ger ytterligare tillfredställelse. Lång batteritid, GRYMT resultat i Benchmark-testet och användarvänligheten bidrar endast till listan över prositiva saker hos Note 3.

Läder-imitationen är nog det enda negativa som jag kan påpeka om telefonen, då det känns alldeles för plastigt trots att det är meningen att det ska ge en premiumkänsla..

Kort sagt: 

En helt fantastisk mobiltelefon med stora möjligheter och praktiska funktioner. 
Värd varenda krona med tanke på bl.a. prestanda och batteritid! 

Specifikation

Plattform
4G 4G 150 / 50 (800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600 MHz)
3G HSPA+ 42 / 5,76 (850 / 900 / 1900 / 2100 MHz)
2G EDGE / GPRS (850 / 900 / 1800 / 1900 MHz)
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac
Wi-Fi Direct Ja
Bluetooth Profiles
NFC Ja
Connectivity Support DLNA, MHL 2.0
PC Sync. KIES, KIES Air

Chipset
CPU Typ Fyra
CPU Speed 2,3 GHz

Color

Jet Black / Classic White / Blush Pink


Anslutningar
USB USB 3.0
Earjack 3,5 mm
Kortplats för externt minne MicroSD (upp till 64 GB)
SIM Support Micro SIM (3FF)
Anslutning Mikro-USB 3.0
MHL Ja

Placering

GPS, GLONASS


OS

Android 4.3


Display
Teknik Full HD sAMOLED
Färgdjup 16 M

Storlek

5,7”

Upplösning

1920 x 1080

S Pen

Ja

Camera
Camera Resolution(Rear) 13 MP
Kameraupplösning (Front) 2 MP
Flash LED-Flash (HCRI)
Auto Focus Ja

Sensors

Accelerometer, geomagnetisk, gyro, RGB-ljus, barometer, närhetssensor, gester, temperatur & luftfuktighet, Hall-sensor


Physical Specification
Dimension (HxWxD) 151,2 x 79,2 x 8,3 mm
Vikt 168 g

Battery
Standardbatteri 3200 mAh
Internet Usage Time(3G) Upp till 11 tim.
Internet Usage Time(LTE) Upp till 11 tim.
Internet Usage Time(Wi-Fi) Upp till 13 tim.
Video Playback Time Upp till 13 tim.
Passningstid (3G) Upp till 420 tim.
Passningstid (LTE) Upp till 380 tim.
Audio Playback Time Upp till 84 tim.
Talk Time(W-CDMA) Upp till 21 tim.

Audio and Video
Videoformat Format: MP4, M4V, 3GP, WMV, ASF, AVI, FLV, MKV, WEBM Codec: MPEG4, H.263, H.264, VC-1, VP8, WMV7 / 8, MP43, Sorenson Spark, HEVC
Videoupplösning UHD videouppspelning (4 K)
Video bildfrekvens 60 fps
Ljudformat Format: MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWB, FLAC, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX, OTA MP3, AAC, AAC+, eAAC+, AMR-WB, AMR-NB, Vorbis, FLAC, WMA, WAV

Services and Applications
Samsung Apps Ja
Music Hub Ja
Readers Hub Ja
Game Hub Ja
ChatON, mFluent IM ChatON
ActiveSync Ja
B-to-B kompatibilitet EAS / MDM / ODE / VPN

Skribent: Karoline Andreasson.

SE ÄVEN