HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av VisioFocus Pro

30:e Juni, 2016, 11:18

VisioFocus Pro är världens första termometer som mäter temperatur utan att ha någon som helst kontakt med huden. Temperaturen läses av med en infraröd strålning som naturligt emitteras på ytan av huden och som beräknar den korrekta kroppstemperaturen. Här finns en patenterad mätteknik som garanterar rätt mätavstånd till patienten (ca 5 cm). Temperaturen mäts upp så snabbt som på mindre än 1 sekund och med en mätnoggrannhet på +/- 0,2 grader. VisioFocus Pro kan med fördel mäta temperaturen på bland annat badvatten, mat, välling m.m.

Termometern har en låg driftskostnad, då inga tillbehör behövs och den drivs av 4 st AAA-batterier, som motsvarar drygt 30 000 mätningar. VisioFocus Pro är både CE och FDA godkänd och har blivit kliniskt testad på sjukhus, samt under de senaste pandemierna SARS (2003) och svininfluensan (2009).


Jag fick möjligheten att under en viss tid använda och testa VisioFocus Pro. Under testperioden hade min 2 åriga dotter feber, mellan 38,4 - 40,2 grader, enligt den örontermometer vi vanligtvis använder (Braun Thermoscan 4020). Vi mätte temperaturen med båda produkterna flera gånger vid samma tillfälle, för att se hur noggranna de var och hur de skiljde sig åt i mätningarna. Vi använde örontermometern som standardmätning. Med VisioFocus Pro uppmättes samma temperatur 7 av 10 gånger. Två gånger skiljdes resultaten med 0,1 grad och en gång med 0,3. (En gång visade VisioFocus helt fel temperatur pga. att jag inte kalibrerat den, vilket är viktigt).


När den testades på kaffe vid ett tillfälle, mättes den flera gånger upp till samma ungefärliga temperatur som kaffet bör haft med den bryggaren vi har. Vi kunde inte kontrollmäta, då vi inte hade något annat mätinstrument. Detsamma gällde dotterns badvatten och hennes kvällsersättning.

  

Samtliga infraröda termometrar på marknaden kräver att man måste vänta mellan 10-30 minuter (eller längre,  beroende på temperaturskillnad) innan man använder dom, om de förs till ett annat rum med en annan temperatur. Med VisioFocus behöver man inte vänta eftersom det finns två exklusiva kalibreringssystem: AQCS (Automatic Quick Calibration System) och MQCS (Manual Quick Calibration System).


Jag kalibrerade VisioFocus Pro med MQCS, vilket innebär att man trycker på “Face”- och “Home”-knapparna samtidigt. Då syns “Cal” i displayen och då måste man inom tio sekunder öppna skyddskåpan och peka termometern mot en lämplig yta som reflekterar rumstemperaturen (t.ex. inomhusvägg eller garderob). Det är viktigt att inte hålla den nära varma eller kalla punkter. Sedan trycker man på “Home”-knappen och det kommer att ge en ljussignal två gånger innan displayen visar att termometern läser av rumstemperaturen. När VisioFocus Pro är redo att användas, syns “MQCS” i displayen, vilket betyder att den blivit manuellt kalibrerad efter rumstemperaturen. Även om detta låter lite krångligt, så är det busenkelt att utföra med den medföljande manualen.


Som konsument är jag väldigt nöjd med resultaten VisioFocus Pro gav, i jämförelse med den termometer jag vanligtvis använder. Stort plus för att den var otroligt lättanvänd och lättkalibrerad. Ytterligare plus för att den visar temperaturen på ytan där man mäter, med hjälp av ljussignal. En annan riktigt stor fördel med termometern VisioFocus är att den är hygienisk, eftersom man med infra-teknik inte behöver vidröra huden - bra om den ska användas ofta och om man är fler som ska använda den.


Fakta: VisioFocus Pro, Medifour

SE ÄVEN