HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Vi har testat ICAs stekpanna

8:e April, 2014, 18:20

Vi har fått prova Icas stekpanna, Ica Cook & Eat (28 cm). Stekpannan var med i ett test som utförts av Råd & Rön, år 2011, och tog då tredjeplats. Den fick kommentarer som ”mycket prisvärd”, ”hållbar” och ”lätthanterlig”. Du kan titta på vår särskilda sida om stekpannor och se en samlig över alla tester som gjorts av stekpannor i tidningar och på nätet!

  1. Introduktion och konstruktion
  2. Användning
  3. Testet
  4. Rengöring
  5. Instruktioner och skötselråd
  6. Sammanfattning
  7. Specifikation

Introduktion och konstruktion

Vi har fått nöjet att testa ICAs egna stekpanna med induktion, Ica Cook & Eat. Stekpannan kan användas på alla möjliga spisar: gas, elektrisk, keramisk, halogen och induktion. Däremot tål den inte att användas i ugn! Stekpannan har en Teflon Select-beläggning som gör att maten inte bränns vid eller fastnar och som också gör att den efter användning blir lätt att rengöra.

Stekpannan är tillverkad i aluminium och har en diameter på 28 cm. Handtaget är gjort av bakelit/fenolplast med silikonbeläggning och dess bottentjocklek är 5,3 mm. Att bottnen är så pass tunn bidrar till att pannan snabbt blir varm och man kan börja laga mat direkt. Stekpannan har dessutom en mycket bra värmefördelning!

Användning

Man bör ta hänsyn till de rekommendationer och tips man får av ICA – och även de som överlag gäller alla stekpannor – för att på bästa sätt kunna ta hand om sin stekpanna. Det allra smartaste är att aldrig använda sig av redskap gjorda i metall, även om tillverkar påstår att det går alldeles utmärkt, då det kan skada stekpannan i form av repor. I somliga stekpannor krävs inget matlagningsfett. Ofta rekommenderas det också att man inte använder diskmedel i pannan, då det kan leda till att stekpannan förlorar sina egenskaper. Har man en panna med teflon brukar man dock kunna använda diskmedel och i ICAs fall står det ingenting i skötselråden.

Testet

Vi har provat att laga flera olika sorters maträtter med stekpannan, bland annat: oxrulle, skinkschnitzel, stekta ägg och bacon, omelett, oxpytt, kycklingfilé, torsk och falafel. Vi har också lagat köttfärssås, tacofärs och bolognese. Inte vid ett enda tillfälle blev det krånglig att använda stekpannan: ingenting brände fast och man behövde inte ens använda matlagningsfett. Vi har endast använt oss av redskap i plast eller gummi (inga metallredskap, då detta kan skada stekpannor) och inga märken/repor har gjort sig till känna, vilket är något av det allra viktigaste – eftersom maten gärna bränns fast i en skadad stekpanna och på så sätt blir de också svåra att rengöra.

Rengöring

Det är ett nöje att diska ICAs stekpanna. Det går fort och krävs ingen som helst ansträngning. Helst skall pannan diskas för hand, men eftersom här står ”helst” så gissar jag på att det går att maskin diska den, men att detta inte rekommenderas! Kärlet skall svalna före rengöring.

Instruktioner och skötselråd

Tillsammans med stekpannan får man några få skötselråd och information om vad stekpannan är gjord av, samt vilka spistyper den kan användas på. Här står att man bör använda trä- eller plastredskap, då det är skonsammare mot beläggningen och stekpannan får längre hållbarhet. Man ska inte värma upp ett tomt kärl, utan alltid tillsätta lite matfett i den kalla pannan, och man sska inte överhetta den, då detta kan förstöra både mat och beläggning.

Sammanfattning

Att laga mat med bra tillbehör och redskap gör att matlagningen blir ett rent nöje. Med ICAs stekpanna, Ica Cook & Eat, kan man tillaga alla möjliga maträtter utan att maten bränns fast. Det är en mycket bra teflon-panna som är värd varenda krona av sitt (låga!) pris. Handtaget känns mjukt och är mycket bekvämt att hålla i. Eftersom pannan har en så pass låg vikt, blir det heller inga påfrestningar på handleder. Det enda ”negativa” jag kan säga om stekpannan, är att – jag, personligen – tycker att stekpannan är alldeles för liten. Jag brukar laga stora middagar och med en större panna minskas risken för spill!

Specifikation

Färg Svart/Röd
Material Aluminium
Storlek i diameter 28 cm
Beläggning Teflon Select-beläggning
Bottentjocklek 5,3 mm
Material på handtag/lock Bakelit med silikonbeläggning
Tål Gas, Elektisk, keramisk, halogen, induktion
Tål inte Ugn

SE ÄVEN