HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Vi testar Electrolux UltraOne Uodeluxe

3:e Juli, 2014, 13:12

Inledning

Vi har fått förmånen att testa en av marknadens bästa och mest avancerade dammsugare, Electrolux UltraOne UODELUX. Detta är en variant av testvinnaren Electrolux UltraOne UOORIGINWR. Under ett par veckor har vi testat denna grundligt på både golv, mattor och soffor. Vi kan konstatera att detta är en riktigt bra dammsugare i premiumklassen och att den har många fördelar. Dock är den inte felfri, vilket du kan läsa om längre fram i artikeln.

Uppackning och Installation

Förväntningarna var stora när vi började att packa upp dammsugaren med dess tillbehör. Vi upplevde att uppackning och installation gick relativt snabbt och smidigt. Det var inga moment som kändes krångliga, men det underlättar givetvis om man följer instruktionerna i den medföljande manualen. Manualen innehåller instruktioner på de flesta stora språk, inklusive svenska. Den får plus för sina enkla och tydliga anvisningar. Den svenska delen är endast 11 sidor, vilket är skönt om man inte har en förkärlek för manualer.

Ergonomi och ljudnivå

Electrolux UltraOne är tystgående och man stör sig inte på ljudet. Ju större inställd sugförmåga, desto högre ljud. Dammsugaren är mycket bekväm att hantera och den är lättmanövrerad. Med sina stora hjul är den följsam och dessa fungerar perfekt för trösklar. Det specialutformade handtaget är skönt att hålla i och med sin fjärrkontroll sparar den både rygg och tid. Electrolux UltraOne har ett bra bärhandtag, vilket gör att den är enkel och praktisk att lyfta. Förutom detta har den två olika parkeringslägen som gör att dammsugaren kan förvaras på olika sätt.

Sugförmåga och munstycke

Vi upplevde sugförmågan som mycket bra, ibland nästan för bra vid exempelvis dammsugning av mattor. Det finns fem olika inställningar beroende på vad du vill dammsuga och hur kraftig sugeffekt du behöver. Om du vill dammsuga soffor, fåtöljer eller gardiner skall du använda de lägsta sugförmågorna och även komplettera med speciella munstycken. Electrolux UltraOne har även ett auto-läge som skall känna av vilken inställning som behövs, men detta fungerar inte alltid perfekt. Munstycken är rejält och bra, men här hittar vi en av få missar. Munstycket saknar hjul som går i bägge riktningar, vilket innebär att det blir trögt att dammsuga i sidled. Vi jämförde detta med en annan dammsugare vi använder och Electrolux modell var betydligt trögare.

HEPA-Filter

Dammsugaren har som många andra konkurrenter i den övre prisklassen ett installerat HEPA-filter som skall hjälpa till att suga upp de små dammpartiklarna som inte syns med blotta ögat. Detta är viktigt om man vill reducera riskerna för allergi och astma. Enligt tillverkaren skall HEPA-filtret ta upp hela 99,97 av alla luftburna partiklar som har en diameter ner till 0,3 micrometer. HEPA-filtret måste rengöras eller bytas ut vid jämna mellanrum och det är viktigt att dammsugaren är helt lufttät för att filtret skall kunna fungera normalt.

Övrigt

Electrolux UltraOne är utrustad med några riktigt smarta finesser. Det absolut bästa är fjärrkontrollen som sitter på handtaget. På denna kan du reglera sugeffekten i fem olika lägen plus auto-läge. Den är helt enkelt en jättesmart lösning som fler konkurrenter borde ta efter. Dammsugarens sladd är rejält tilltagen och jämfört mot andra dammsugare vi testat så är den en av de längsta. Du behöver sällan att byta strömuttag om du befinner dig på samma våning. 

Summering

Dammsugaren Electrolux UltraOne är en jättebra dammsugare som har en rad olika fördelar och några få nackdelar. Om man letar efter en dammsugare som når de flesta utrymmen, är ergonomiskt fulländad och utrustad med en fjärrkontroll är detta ett givet köp! Nackdelarna med dammsugaren är den höga prislappen och det inte helt perfekta munstycket. Men gör man en samlad bedömning av denna testvinnare så kan vi inte annat än rekommendera denna dammsugare.

Skribent: Christian Oscarsson.

SE ÄVEN