Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
blendrar - Bäst i test

Test av blendrar

15 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 21:e December, 2017, Baserad på 6 experttester.

Hacka, blanda, mixa, krossa – med rätt hjälp i köket går det som en dans på rosor! En blender kan ge dig den hjälp du behöver, men vad är egentligen en blender, och vad gör den?

Jag kan allt om blendrar – klicka här för att komma direkt till testvinnarna!

Det finns en mängd olika hjälpmedel för matlagning! Några är helt nödvändiga medan andra kanske inte är fullt så användbara. Exakt vad som faktiskt behövs för att lyckas i köket låter vi vara upp till var och en, men i djungeln av kökstillbehör är det inte alltid enkelt att skilja dem åt! Och om du inte vet vad det är för skillnad på dem, hur ska du då veta vilken du behöver?

Blender eller mixer?

En blender är en maskin som passar allra bäst för att mixa saker med ganska mycket vätska, som till exempel smoothies. Det går också alldeles utmärkt att blanda smet till exempelvis pannkakor i en blender, och är maskinen av ett lite kraftfullare slag klarar den ofta av att krossa is och frön, och även att hacka en del grönsaker. En blender kallas ibland även för mixer, vilket kan vara aningen vilseledande eftersom matberedare också kan kallas för mixer. Skillnaden mellan en blender och en matberedare har att göra med funktion: en matberedare kan ofta göra det en blender kan, men en blender kan inte göra allt en matberedare kan. Till en matebredare finns oftast flera delar, som utöver att mixa och blanda också klarar av att riva, skiva och blanda degar. Det klarar en blender inte av.

Stor och liten

Vad som skiljer en blender från en annan kan bland annat vara volymen på kannan. Vissa har så små kannor att de lämpar sig bäst för att tillreda en enda smoothie, ofta går det dessutom att ta med sig denna kanna och dricka smoothien på språng. Andra blendrar kan ha en kanna med uppemot 2 liters volym, som lämpar sig väl för att blanda ordentligt med smet eller smoothies och drinkar för flera personer samtidigt. Vissa blenders kan göra både och, och kommer därmed med både en rymlig kanna och en mindre smoothiebägare. Tänk på att att du kommer behöva rengöra din blender noggrant mellan varven, så det är förstås en stor fördel om den är lätt att plocka isär och sätta ihop! Går den dessutom att diska i maskin är det ytterligare ett plus.

Skiljer sig i kraft och hastighet

Olika blendrar är också olika kraftfulla; somliga har endast ett fåtal hastighetslägen, medan andra har flera och kanske till och med en pulserande funktion. Pulseringen gör att det kommer in mer luft, vilket ger mixningen mer kraft. Blendrar kan ofta låta väldigt mycket, tyvärr. Är det viktigt för dig att den inte gör det gör du bäst i att läsa på ordentligt om den blender du funderar på att köpa!

Högre pris = längre hållbarhet

En dyrare blender är i regel både kraftfullare och mer mångsidig än en billigare, och de håller generellt sätt längre. Har du för avsikt att använda din blender varje dag till många olika saker kan det därför vara en bra idé att satsa på en lite dyrare modell med detsamma, annars kan det hela bli en onödigt dyr historia om du ofta får köpa en ny. Men om du å andra sidan bara vill använda din blender ibland, kanske för att fixa en och annan helgsmoothie eller för att mixa till en rolig drink då och då, så räcker det fint med en billigare variant!

Så vad behöver du?

Frågan du behöver ställa dig är alltså: vad vill jag kunna göra med min blender? Behöver du en stor kanna, eller räcker det med en liten? Behöver den vara kraftfull nog att krossa större mängder is eller andra frusna ingredienser, eller är det framförallt smoothies du vill blanda? Vill du kunna göra mer än att mixa och blanda är det nog snarare en matberedare du ska skaffa dig. Test av matberedare hittar du här!

Till sist: ett tips!

För att få bästa resultat med din blender när du ska mixa flytande och fasta ingredienser tillsammans är det bäst att alltid börja med vätskan. Börjar du med de fasta ingredienserna är det lätt hänt att de fastnar under knivbladen och därmed aldrig blir ordentligt mixade.

Bäst i test: Wilfa BL-1200

Vi på Test.se har valt att rekommendera den prisvärda blendern Wilfa BL-1200. Den har funnits på marknaden i flera år nu, och står sig fortfarande mot de nyare konkurrenterna. Den stora kannan rymmer hela 1,9 liter och är gjord i glas. Den är kraftfull, enkel att använda och har tre förinställda program: ett för smoothies, ett för iskross och ett rengöringsprogram. 

Specifikationer


Testresultat:
Hus & Hem 2013,    Smartson 2012
Effekt:
1200 W
Volym på kannan:
1,8 liter
Justerbar hastighet:
Funktioner:
Iskross, Självrengöring, Pulsfunktion.
Prisvärd, Möjlighet till självrengöring, Användarvänlig
Högljudd

Hitta bästa pris & butik:

NetOnNet »
Alltid låga priserFri fraktHämta i lagershop
Bagaren och Kocken »
Årets e-handlare 201690 dagars öppet köpSnabb leverans

Bäsa budgetval: Hamilton Beach Multiblender 58151-SEC

Hamilton Beachs Multiblender erbjuder väldigt mycket till ett otroligt överkomligt pris! Kannan rymmer 1,4 liter, och den mixar utan problem härliga smoothies och soppor. Krossa is är inte heller några problem, men den har inte riktigt tillräckligt med kraft för att få till ett klockrent resultat med nötter och frusna ingredienser. Perfekt för dig som är mest intresserad av att använda din blender till smoothies, såser och soppor!

Specifikationer


Testresultat:
Bäst i hemmet 2017
Effekt:
700 W
Volym på kannan:
1,4 liter
Justerbar hastighet:
Funktioner:
Medföljande juicesil
Oerhört prisvärd, Tål maskindisk
Lite svårt för nötter och frusna ingredienser

Hitta bästa pris & butik:

Bagaren och Kocken »
Årets e-handlare 201690 dagars öppet köpSnabb leverans
WhiteAway »
Fri fraktTrygg e-handelPrisgaranti

Bästa premiumval: Vitamax Professional 750 Heritage

För dig som vill ha en riktig proffsmaskin kan vi rekommendera Vitammix Professional 750 Heritage. Det här är en blender med extra allt, men så kostar den också därefter. Den är otroligt kraftfull och mixar sönder såväl mjuka som hårda ingredienser utan några som helst problem. Den är stadigt byggd i kvalitativ metall, har en kanna som rymmer 2 liter och har 5 förinställda program för smoothies, varma soppor, frusna desserter, puréer och självrengöring. En extremt mångsidig och användbar maskin, helt enkelt!

Specifikationer


Testresultat:
Bäst i hemmet 2017
Effekt:
1200 W
Volym på kannan:
2 liter
Justerbar hastighet:
10 olika hastighetslägen
Funktioner:
Program för smoothies, varma soppor, frusna desserter, puréer och självrengöring
Proffsig, Okrossbar kanna, Flera olika program
Dyr, Kannan kan inte diskas i maskin

Hitta bästa pris & butik:

Bagaren och Kocken »
Årets e-handlare 201690 dagars öppet köpSnabb leverans
Kitchen Time »
Fri frakt över 150:-Bra kundomdöme!

Blendrar - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Matberedare

UPPDATERAD 3:e November, 2017

Stavmixers

UPPDATERAD 28:e Juli, 2017

Elvispar

UPPDATERAD 25:e Januari, 2016

Köksmaskiner

UPPDATERAD 3:e December, 2014

Tryckkokare

UPPDATERAD 19:e Februari, 2014

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst-i-test.se

Publicerad

Testsajten Bäst-i-test har testat 12 olika blendrar för hemmakocken. Alla testade blendrar har betygsatts i relation till sin prislapp – en dyrare blender har med andra ord haft högre förväntningar på sig.

Allra bäst var Magimix Le Blender, en blender av mellanprisklass. Blendern har flera förinställda program, pulsfunktion och en stabil konstruktion. Den är lättmanövrerad och kommer med en blenderstav som är utformad som en slickepott. Kannan är in tyngsta laget, men står bra på den välbalanserade motorenheten. Magimix blender presterar riktigt bra i de olika testmomenten, med undantag för ett enda program: smoothieprogrammet. Programmet är 60 sekunder långt och håller för låg fart för att ge ordentlig effekt.

Nästa blender som presenters, Blendtec Classic 575, har utsetts till bästa premiumval. Blendtec är ett välkänt märke bland fantasterna, inte minst för sin otroliga effektivitet. Och nog presterar Blendtec bra i Bäst-i-tests olika moment! När det kommer till röror utmärker den sig särskilt: ”För röror är den helt i en klass för sig.” Alla anadra moment utför den också exemplariskt. Men det är förstås inte en perfekt maskin. Den har till exempel priset emot sig: med en prislapp på över 5 000 kronor är det kanske inget alla känner att de behöver. Den låter också rätt högt, och någon blenderstav får man inte med.

Den tredje blendern som presenteras är Vitamix TNC 5200. Det här är också en blender ur premiumklassen, och den levererar såklart därefter. Kannan är tillverkad av robust hårdplast, och motorn klarar av att köra länge. Den är fantastisk när det kommer till smoothies och presterar nästan lika bra i andra moment. Den säljs med en blenderstav, vilket gör det enkelt att komma åt och röra om i den höga kannan. Den är tyvärr något svåranvänd innan man lärt sig hur den fungerar, och den brister i säkerhet eftersom det är enkelt att av misstag starta blendern medan turboläget är påkopplat.

Vinnare i det här testet

Bäst i hemmet

Publicerad

Bäst i hemmet har testat olika blendrar i olika prisklasser, och allra bäst tyckte de den mer kostsamma Vitamix Professional 750 Heritage var. Vitamix blender är kraftfull och kvalitativ, och klarar av hårdare ingredienser utan svårigheter. Den har en robust konstruktion tillverkad i rostfritt stål, och det känns att den är tillverkad för att hålla i många år! Trots den kraftfulla motorn på hela 2,2 hästkrafter hålls ljudnivån relativt låg, och maskinen har 5 olika optimeringsprogram, automatisk avstängning och möjlighet till självrengöring. En blender som fixar det mesta, med andra ord!

En annan favorit hos Bäst i hemmets testpanel var KitchenAids blender Artisan Slide-In. Precis som alla andra KitchenAid-produkter är Artisan Slide-In snygg och stilren, och den presterar riktigt bra. Den är modern både till utseende och teknik, och har en konstruktion som känns hållbar. Något som gör den unik är dess magnetdrivna motor! De rostfria stålbladen drivs av magneter som finns dolda inne i blendern, och den här tekniken ger den extra lång hållbarhet. Blendern mixar allt fint och slätt, och den står stadigt trots sitt höga varvtal.

En tredje blender som behagade testpanelen var den billigare modellen Hamilton Beach Multiblender 58151-SEC. Hamilton Beach är en mycket prisvärd blender med kraftfull motor som klarade av is utan problem. Nötter och frysta ingredienser hanterade den inte riktigt lika bra, och resultat av mixning och blandning blev inte perfekt varje gång, men blendern presterade ändå bättre än flera av testets dyrare modeller! Vill du ha en bra blender för inte alltför avancerad matlagning räcker den här gott och väl!

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

En väl fungerande blender skall klara av att göra smoothies, soppor och krossa is på nolltid. Tidningen Aftonbladet har i samarbete med testföretaget WiseGuide testat sex olika modeller och resultatet är överlag bra. Det finns en klar vinnare och två jättebra utmanare. Priserna varierar från 900 kr upp till 3000 kr.

Allra bäst är blendern Omniblend TM-800 som får toppbetyget 5 plus av 5 möjliga. Blendern har hög kapacitet och många finurliga funktioner. Den klarar galant av att göra soppor, mixa grönsaksbitar och smoothies på kort tid. Konsistensen blir perfekt i alla moment. Omniblend har tre hastighetslägen, tre tidsinställda program och pulsfunktion. Litet minuspoäng för högt arbetsljud. Priset ligger på strax över 2500 kr.

På delad andraplats hittar vi bästa budgetalternativet Kenwood kMix BLX63. Med ett pris på ca 1600 kr är den testets mest prisvärda produkt. Kenwoods blender är kompakt och har ett förvånande lågt arbetsljud. Den är bästa maskinen för att mixa större bitar grönsaker. Däremot är den något sämre än testvinnaren på att göra smoothies. Kannan hade också gärna fått vara lite större.

Electrolux Masterpiece Collection ESB9300 får samma betyg som Kenwood kMix BLX63, men är nästan 1500 kr dyrare. Denna maskin är optimal om man föredrar en stor kanna(2,2 liter) och hög kvalitet. Electrolux blender är mycket bra på att göra smoothies, men däremot sämre på att mixa stora bitar grönsaker. Electrolux Masterpiece Collection ESB9300 är snygg att se på och står stabilt på köksbänken.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 20 stora blendrar där kannan har en volym på mellan 1,3 och 2,0 liter. De flesta av dem är hyfsat bra på att mixa och göra smoothies, även om ingen får toppbetyg. När det kom till att krossa is var skillnaderna dock stora: där varierade betygen mellan topp och botten. Tre modeller har blivit utsedda till ”Bra köp” - Braun MX2050 och Philips HR 2095 som båda fick testets högsta samlade betyg, 67 och Andersson BLR 3.0 som fick lite lägre betyg men som är testets billigaste maskin och därmed klart prisvärd! De flesta använder sin blender för att göra smoothies och därför har Råd och rön valt att testa tre olika typer av smoothies, som innebär lite knepigheter för apparaterna. Samtliga innehåller yoghurt och ett par också mjölk. I första smoothien tillsatte de banan och ingefära, som lätt kan bli trådig och tråkig, men flera blendrar klarade ingefäran riktigt bra. Apelsin, som också är svår att få finfördelad, var en ännu tuffare utmaning i smoothie nr 2. I den sista smoothien blandade de ner apelsin, äpplen och morötter, vilket visade sig innebära svårigheter för maskinerna. Konsistensen på denna smoothie blev dålig i hälften av apparaterna; flera klarade inte alls att finfördela morötterna. Att blanda pannkakssmet eller soppor med redning gick bättre – konsistensen blev för det mesta jämn och fin. Iskrossning är dock en hård match för blendrarna. Braun MX2050, som hamnade i testets topp, klarade detta alldeles utmärkt, precis som flera av de andra modellerna. Tiden för att få till fint krossad is varierade avsevärt, mellan 6 och 30 sekunder. En del apparater har specialprogram för iskross så att man kan köra apparaten med olika hastigheter. Den allra bästa blendern i testet är Braun MX2050.

Vinnare i det här testet

Hus & Hem

Publicerad

Hus & Hem har testat åtta mixrar. Kriterierna som de bedöms utefter är kvalitet, kapacitet, design, funktion och prisvärde. Testet utfördes genom att mixa soppa och smoothie, samt krossa is. Det allra viktigaste är dess effektivitet, men även rengöring och hantering är också viktigt att tänka på. Många modeller har lösa delar som diskas för hand. Det är bra att känna hur tung kannan är, då man ska bära den full med vätska i. De modellerna i testet med iskrossfunktion lever dock inte upp till förväntningarna. Visst krossas isen i bitar, men resultatet blir ofta grövre bitar. Testvinnaren blev Wilfa BL-1200. Kannan är av glas och rymmer 1,9 liter och den väger 2,1 kg. Mixern är kraftfull. Den bearbetar alla grovt hackade grönsaksbitar bra och fixar snabbt en smoothie. Iskrossen är dock inte optimal, utan bitarna får olika storlek. Hastighetsreglaget, som är steglöst, är rejält och ger 2 hastigheter + pulsfunktion. Locket är däremot lite svårt att hantera. På testets andraplats hamnade Kenwood BLX51. Mixern har 4 hastigheter och en pulsfunktion. Kannan rymmer 1,6 liter och väger lika mycket som Wilfas modell. Mixern ger en mycket hög kvalitetskänsla. Vreden och knapparna är både tydliga och bra. Mixern blandar inte heta vätskor och har lite problem med större grönsaksbitar. Däremot gör den smoothies på ett kick. Locket är svårt att lossa och måste dessutom handdiskas. Testets tredjeplats gick till Centurion MR210. Denna kannan väger 1,7 kg och rymmer 1,3 liter. Trots att mixern ser exklusiv ut, har den medelmåttig kapacitet. Dess iskrossfunktion blir knappt godkänd, men den klarar av att göra smoothies utan problem. Maskinen är användarvänlig och enkel, samt prisvärd.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat åtta mixrar. Bäst i test blev Wilfas modell BL-1200. Det är en kraftfull maskin som ger användarglädje. Den bearbetar alla grovhackade grönsaksbitar bra, samt att den snabbt kan fixa en smoothie. Mixern är utrustad med ett rejält steglöst hastighetsreglage, där man kan kontrollera hastigheten väl. Mixern, eller blender som de också kallas, har ett svårhanterligt lock och den är relativt högljudd. Den passar personer som vill ha mycket kraft i sin blender. På andraplats i testet hamnade Kenwood BLX51. Detta är en elegant prydnad i köket, då den är väl designad, men det rejäla locket är svårt att få loss. Funktionsvreden och knapparna är både tydliga och användarvänliga, samt att mixern ger en hög kvalitetskänsla. Enligt tillverkaren kan mixern inte blanda heta vätskor och under testet har den problem med att mixa större grönsaksbitar. Smoothies blir dock klara på ett kick! På tredjeplats i testet hamnade Electrolux ESB1100. Detta är en mångsidig och effektiv blender i ett litet format. Här finns bara två hastigheter att välja mellan, men även två tillbehör: ett juicefilter och en minihackare. Tillbringaren saknar ett handtag vilket för den svårt att få loss från motordelen. Dess hackare är relativt effektiv, men det kan ta några knapptryckningar innan grönsakerna mixats till puréform. Maskinen är snabb på att mixa smoothies och krossar is galant! För sin storlek har den dessutom god kapacitet!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"