Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av blendrar

hem & hushåll uppdaterad 11:e Maj, 2017, Baserad på 4 testkällor.

Ofta kan det vara svårt att se skillnaderna mellan en blender och en matberedare, alternativt en stavmixer. Alla hushållsmaskinerna verkar kunna göra samma saker? Det stämmer dock inte helt och hållet. En matberedare har ett mycket brett register och kan stå till tjänst med det mesta, medan en stavmixer passar bäst till att blanda och mixa vätskor. En blender däremot passar bäst till att mixa ihop milkshakes och smoothies, men den kan även hacka exempelvis kryddor och grönsaker. Det finns dock en del faktorer att ta hänsyn till vid köp av blender. Alla modeller klarar exempelvis inte av att krossa is. Behållarens storlek och material – en glasbehållare är mer tålig för repor och stötar och väger mer, medan en plastbehållare är lättare och mer mottaglig för skador – men eftersom glasbehållaren är tyngre, kanske kapaciteten måste vara något mindre för att du ska orka lyfta av den från maskinen. Oftast rymmer behållarna 1-2 liter. Motoreffekten är det som avgör vad du kan göra med din blender – ju högre effekt, desto större användningsområde. Motoreffekten har dock en ganska nära koppling till priset – ju högre effekt, desto högre pris. Du bör också fundera på hur många olika hastigheter du kan tänkas behöva, då fler hastigheter/funktioner också ger större användningsområde.

Test.se rekommenderar

Wilfa BL-1200 - bäst i test bland Blendrar 2017
Wilfa BL-1200, bäst i test.

Wilfa BL-1200 - Vi på Test.se har valt att rekommendera den prisvärda blendern Wilfa BL-1200. Med ett pris på ca 700 kr är den betydligt billigare än många av de tuffaste konkurrenterna. Wilfa BL-1200 placerar sig allra högst upp i testerna från Hus & Hem(27/2-13) och Smartson(27/3-12). Blendern är kraftfull och användarvänlig. Den är perfekt om man vill göra en smoothie på grönsaker eller frukt. Kannans volym är väl tilltagen med sina 1,9 liter och är gjord i glas. Wilfa BL-1200 är det givna valet för dig som är prismedveten, men samtidigt vill ha det bästa. (Den… Läs mer

Bästa pris Bästa pris

Blendrar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Stavmixers

UPPDATERAD 28:e Juli, 2017

Matberedare

UPPDATERAD 13:e Februari, 2017

Elvispar

UPPDATERAD 25:e Januari, 2016

Köksmaskiner

UPPDATERAD 3:e December, 2014

Tryckkokare

UPPDATERAD 19:e Februari, 2014

Experttester vi läst

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet

Publicerad

En väl fungerande blender skall klara av att göra smoothies, soppor och krossa is på nolltid. Tidningen Aftonbladet har i samarbete med testföretaget WiseGuide testat sex olika modeller och resultatet är överlag bra. Det finns en klar vinnare och två jättebra utmanare. Priserna varierar från 900 kr upp till 3000 kr.

Allra bäst är blendern Omniblend TM-800 som får toppbetyget 5 plus av 5 möjliga. Blendern har hög kapacitet och många finurliga funktioner. Den klarar galant av att göra soppor, mixa grönsaksbitar och smoothies på kort tid. Konsistensen blir perfekt i alla moment. Omniblend har tre hastighetslägen, tre tidsinställda program och pulsfunktion. Litet minuspoäng för högt arbetsljud. Priset ligger på strax över 2500 kr.

På delad andraplats hittar vi bästa budgetalternativet Kenwood kMix BLX63. Med ett pris på ca 1600 kr är den testets mest prisvärda produkt. Kenwoods blender är kompakt och har ett förvånande lågt arbetsljud. Den är bästa maskinen för att mixa större bitar grönsaker. Däremot är den något sämre än testvinnaren på att göra smoothies. Kannan hade också gärna fått vara lite större.

Electrolux Masterpiece Collection ESB9300 får samma betyg som Kenwood kMix BLX63, men är nästan 1500 kr dyrare. Denna maskin är optimal om man föredrar en stor kanna(2,2 liter) och hög kvalitet. Electrolux blender är mycket bra på att göra smoothies, men däremot sämre på att mixa stora bitar grönsaker. Electrolux Masterpiece Collection ESB9300 är snygg att se på och står stabilt på köksbänken.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 20 stora blendrar där kannan har en volym på mellan 1,3 och 2,0 liter. De flesta av dem är hyfsat bra på att mixa och göra smoothies, även om ingen får toppbetyg. När det kom till att krossa is var skillnaderna dock stora: där varierade betygen mellan topp och botten. Tre modeller har blivit utsedda till ”Bra köp” - Braun MX2050 och Philips HR 2095 som båda fick testets högsta samlade betyg, 67 och Andersson BLR 3.0 som fick lite lägre betyg men som är testets billigaste maskin och därmed klart prisvärd! De flesta använder sin blender för att göra smoothies och därför har Råd och rön valt att testa tre olika typer av smoothies, som innebär lite knepigheter för apparaterna. Samtliga innehåller yoghurt och ett par också mjölk. I första smoothien tillsatte de banan och ingefära, som lätt kan bli trådig och tråkig, men flera blendrar klarade ingefäran riktigt bra. Apelsin, som också är svår att få finfördelad, var en ännu tuffare utmaning i smoothie nr 2. I den sista smoothien blandade de ner apelsin, äpplen och morötter, vilket visade sig innebära svårigheter för maskinerna. Konsistensen på denna smoothie blev dålig i hälften av apparaterna; flera klarade inte alls att finfördela morötterna. Att blanda pannkakssmet eller soppor med redning gick bättre – konsistensen blev för det mesta jämn och fin. Iskrossning är dock en hård match för blendrarna. Braun MX2050, som hamnade i testets topp, klarade detta alldeles utmärkt, precis som flera av de andra modellerna. Tiden för att få till fint krossad is varierade avsevärt, mellan 6 och 30 sekunder. En del apparater har specialprogram för iskross så att man kan köra apparaten med olika hastigheter. Den allra bästa blendern i testet är Braun MX2050.

Vinnare i det här testet

Hus & Hem

Publicerad

Hus & Hem har testat åtta mixrar. Kriterierna som de bedöms utefter är kvalitet, kapacitet, design, funktion och prisvärde. Testet utfördes genom att mixa soppa och smoothie, samt krossa is. Det allra viktigaste är dess effektivitet, men även rengöring och hantering är också viktigt att tänka på. Många modeller har lösa delar som diskas för hand. Det är bra att känna hur tung kannan är, då man ska bära den full med vätska i. De modellerna i testet med iskrossfunktion lever dock inte upp till förväntningarna. Visst krossas isen i bitar, men resultatet blir ofta grövre bitar. Testvinnaren blev Wilfa BL-1200. Kannan är av glas och rymmer 1,9 liter och den väger 2,1 kg. Mixern är kraftfull. Den bearbetar alla grovt hackade grönsaksbitar bra och fixar snabbt en smoothie. Iskrossen är dock inte optimal, utan bitarna får olika storlek. Hastighetsreglaget, som är steglöst, är rejält och ger 2 hastigheter + pulsfunktion. Locket är däremot lite svårt att hantera. På testets andraplats hamnade Kenwood BLX51. Mixern har 4 hastigheter och en pulsfunktion. Kannan rymmer 1,6 liter och väger lika mycket som Wilfas modell. Mixern ger en mycket hög kvalitetskänsla. Vreden och knapparna är både tydliga och bra. Mixern blandar inte heta vätskor och har lite problem med större grönsaksbitar. Däremot gör den smoothies på ett kick. Locket är svårt att lossa och måste dessutom handdiskas. Testets tredjeplats gick till Centurion MR210. Denna kannan väger 1,7 kg och rymmer 1,3 liter. Trots att mixern ser exklusiv ut, har den medelmåttig kapacitet. Dess iskrossfunktion blir knappt godkänd, men den klarar av att göra smoothies utan problem. Maskinen är användarvänlig och enkel, samt prisvärd.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat åtta mixrar. Bäst i test blev Wilfas modell BL-1200. Det är en kraftfull maskin som ger användarglädje. Den bearbetar alla grovhackade grönsaksbitar bra, samt att den snabbt kan fixa en smoothie. Mixern är utrustad med ett rejält steglöst hastighetsreglage, där man kan kontrollera hastigheten väl. Mixern, eller blender som de också kallas, har ett svårhanterligt lock och den är relativt högljudd. Den passar personer som vill ha mycket kraft i sin blender. På andraplats i testet hamnade Kenwood BLX51. Detta är en elegant prydnad i köket, då den är väl designad, men det rejäla locket är svårt att få loss. Funktionsvreden och knapparna är både tydliga och användarvänliga, samt att mixern ger en hög kvalitetskänsla. Enligt tillverkaren kan mixern inte blanda heta vätskor och under testet har den problem med att mixa större grönsaksbitar. Smoothies blir dock klara på ett kick! På tredjeplats i testet hamnade Electrolux ESB1100. Detta är en mångsidig och effektiv blender i ett litet format. Här finns bara två hastigheter att välja mellan, men även två tillbehör: ett juicefilter och en minihackare. Tillbringaren saknar ett handtag vilket för den svårt att få loss från motordelen. Dess hackare är relativt effektiv, men det kan ta några knapptryckningar innan grönsakerna mixats till puréform. Maskinen är snabb på att mixa smoothies och krossar is galant! För sin storlek har den dessutom god kapacitet!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"