Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
Hej besökare! Vi vill gärna göra Test.se ännu bättre och skulle därför vilja ställa några frågor till dig för vår marknadsundersökning. Helt anonymt. Okej, ta mig dit.
dammsugare - Bäst i test

Test av dammsugare

hem & hushåll uppdaterad 9:e Januari, 2017, Baserad på 13 testkällor.

Dammsugare är ett uppskattat hjälpmedel. Idag har alla en dammsugare hemma. Det som skiljer dammsugarna åt som man bör tänka på är ljudnivå och uppsugningsförmåga. Alla dammsugare klarar av att dammsuga upp skräp från ett hårt golv men mer skiljer dem åt när det kommer till att dammsuga springor och mattor. Här presenterar vi testvinnarna från olika magasin.

Test.se rekommenderar

Miele Complete C3 - bäst i test bland Dammsugare 2017
Miele Complete C3, bäst i test.

Miele Complete C3 - Här på Test.se har vi valt att rekommendera dammsugaren Complete C3 från Miele. Modellen blev testvinnare hos Råd & Rön 13/6-16 och bronsmedaljör hos Bäst-i-Test.se 7/5-15, där den bl.a. fått pluspoäng för smarta funktioner, inbyggt fack för munstyckena och tydliga knappar för av/på. Även sladdvindan var väldigt bra.

Mieles Complete C3 är en flexibel dammsugare med stor räckvidd - 11 meters arbetsradie - vilket innebär att man inte måste flytta runt på dammsugaren hela tiden för att lyckas dammsuga hela hemmet. Modellen har tre hjul som kan vridas 360 grader, vilket också underlättar… Läs mer

Bästa pris Bästa pris

Dammsugare - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Handdammsugare

UPPDATERAD 18:e Juli, 2017

Robotdammsugare

UPPDATERAD 2:e Juni, 2017

Grovdammsugare

UPPDATERAD 4:e November, 2014

Ångtvättar

UPPDATERAD 3:e Mars, 2014

Experttester vi läst

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Dammsugare ska inte bara suga bra, utan helst även vara tystgående och ha en låg energiförbrukning. Råd & Rön har testat så många som 92 dammsugare från olika märken som kostar mellan 400 och 5000 kronor. Modellerna är utrustade med antingen påse eller behållare som töms. Bäst i testet med ett samlat betyg på 74 blir Miele Complete C3 Excellence Allergy Ecoline. Strax därefter hamnar Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO och Miele Compact C2 Ecoline, som båda fick 73 i samlat betyg. Electrolux SilentPerformer SP1Classic, Electrolux SilentPerformer SP1Green och Philips FC8721 - samtliga med 71/100 i samlat betyg - blir utnämnda till “Bra köp”.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Det finns många bra dammsugare för drygt tusen kronor, men fortfarande är det många som har svårt med djurhår. Råd & Rön har uppdaterat sitt test med 37 modeller. Så nu finns det sammanlagt 73 dammsugare i Råd & Röns testtabell. I testet har man bl.a. mätt hur mycket damm som sugs upp från hårt golv och mattor, dammsugit djurhår med vanligt munstycke och specialmunstycke och mätt partikelutsläpp. Man har också mätt upp hur mycket dammsugarna låter och bedömt hur lätta dammsugarna är att använda. Det som främst skiljer dammsugarna åt är just hur de kan suga upp djurhår på matta och smuts från golvspringor. Många upplever ett högt och otrevligt ljud för störande. Nu för tiden finns det en hel del dammsugare som fått ner ljudet rejält. Bäst har Electrolux lyckats med modellerna “UltraSilence”. Det är heller inte roligt om dammsugaren fastnar i möbler och därför är det bra om modellerna har lättåtkomliga reglage. Bäst i test är Miele med sin dammsugare Complete C3 Excellence Ecoline som får 74 poäng i slutbetyg. Därefter delar ytterligare en Miele-dammsugare, Compact C2 Excellence Ecoline, andraplats med Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO - som båda får 73 poäng, alltså endast 1 poäng lägre än testvinnaren. Complete C3 är dessutom de billigare alternativet av de tre.

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

SVT Plus har jämfört fyra olika dammsugare med ett pris på mellan 1300-1800 kronor från de storsäljande märkena: Nilfisk, Electrolux, Philips och Miele. Man jämförde ljudnivå, användarvänlighet och sugkraft. Med hjälp av Patrik Norqvist, fysiker vid Umeå Universitet, undersöktes dammsugarnas ljudnivå i huvudhöjd och tystats arbetade Electrolux, medan Miele var mest högljudd. Motorentusiasten Micke Bergström testade hur lätt sladdarna är att dra ut och rulla in, hur lång den är, hur lätt dammsugarna är att svänga och backa, samt hur smidigt de tar sig över trösklar. Electrolux har nästan dubbelt så lång räckvidd som övriga, den går stabilt på golvet och är lättast att backa och blir därför vinnare i detta moment. Sugkraften mättes i två olika moment: först hur nära man måste gå med röret för att dammsugaren ska suga upp en leksaksbit – ju längre avstånd, desto starkare sugkraft. Här handlar det om millimeterskillnader. Electrolux var återigen bäst, men skiljer sig endast nio millimeter från Nilfisk som sög svagast. Därefter testades vilken dammsugare som bäst klarade av att suga upp en sträng av torra riskorn och bönor som strötts ut längs väggen i ett hörn. Ingen modell fick med sig allt skräp på en gång, men Miele och Electrolux gjorde bäst ifrån sig. Sammantaget var det jämnt mellan Miele och Electrolux ,men Electrolux tar en knapp seger även i sugtestet och blir därför bäst i test.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Det finns många nyheter i Råd och Röns test av dammsugare. Konsumenttidningen har utsatt de nya energimärkta dammsugarna för ett tuffare test än tidigare. Många av dammsugarna klarar golv och mattor utan problem, men katthår är det värre med. De nya EU-kraven som genomfördes 2014 har satt press på tillverkarna. Resultatet är att många nya modeller har lanserats förra året och detta år. Råd och Röns topplista har förändrats en hel del sedan förra testet som kom 2013.
Testvinnaren heter Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO och den får slutbetyget 73 poäng. Det är en av få dammsugare som klarar av katthår bra. I övrigt är den bra på golv och mattor, men något sämre på att få damm ur golvspringor. Electrolux UltraOne är en av testets tystaste dammsugare. Priset för testvinnaren är ca 5000 kr och vikten ligger på 8,3 kg. Den mest prisvärda dammsugaren är testtvåan Philips FC8721. Den kostar ca 1500 kr och erhåller slutbetyget 71 poäng. Philips dammsugare har testets största påse, 3,5 liter. Den väger betydligt mindre än testvinnaren och är det givna valet för den prismedvetne konsumenten. På delad tredjeplats hamnar Bosch BGL8PET1 och Miele Complete C3 Celebration Ecoline Plus. De får slutbetyget 69 poäng.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

När Bäst-i-Test.se har testat dammsugare visar det sig att modellerna skiljer sig åt vad gäller sugförmåga, ergonomi, följsamhet, räckvidd och ljudnivå. Testvinnaren Electrolux UltraOne är bäst på många av dessa områden - en välbalanserad kompromiss mellan lagom högt ljud och tillräckligt bra vakuumeffekt. Dammsugaren klarar av att suga upp smuts på såväl golv, som på tjocka mattor. Reglagen är utmärkta och av- och påknapp, samt att reglaget för sugstyrka, är enkelt att justera med foten.Överlag känns detaljerna mycket påkostade. UltraOne är en närmast fulländad dammsugare! Electrolux Classic Silence tog andraplats och är testets bästa budgetval. Med Classic Silence har man lyckats skala av de funktioner som är mindre betydelsefulla för helhetsintrycket, men bibehåller hög kvalitet på sugeffekt och handhavande. Här får man helt enkelt mycket dammsugare för pengarna. Miele Complete C3 tog tredjeplats och ligger i en lite högre prisklass. Den har också en del smarta funktioner. Modellen har fått ett stort plus för sitt inbyggda fack där man förvara de små munstyckena och för de väldigt tydliga knapparna för av- och påknapp, samt för sladdvindan.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat sju dammsugare som skall uppfylla de nya EU-kraven på energisnålhet. Alla testade dammsugare har en motoreffekt som är under den nya maxgränsen på 1600 watt. De flesta av modellerna har en motoreffekt under 900 watt. Men även om motoreffekten har gått ner, så betyder inte detta att de städar sämre, snarare tvärtom. Tillverkarna har förbättrat både design och utformning, vilket får betydelse på hur bra dammsugarna tar upp damm.

Bäst i test är dammsugaren Electrolux ZUOGREEN. Den imponerar med mycket bra dammupptagning och en väldigt låg ljudnivå. Dammsugaren fungerar mest effektivt på hårt golv, men är inte direkt dålig på matta. För 2600 kr får du en energisnål kvalitetsdammsugare från Electrolux. Slutbetyget blir 4,2 poäng av 5 möjliga.

På delad andraplats hamnar dammsugarna Bosch BSGL5331 och Siemens VSQ8330. Den förstnämnda är den dammsugare i testet som klarar mattor bäst. Siemens dammsugare har mycket låg ljudnivå och bra hållbarhet. Minuspoäng för dammsugning vid kanter och hörn. Slutbetyget för dessa två utmanare blir 4,1 poäng av 5 möjliga.

Överlägset sämst resultat får budgetvalet Clas Ohlson 44-1301. Denna dammsugare är dålig på alla moment, dammupptagning, ljudnivå, hantering och hållbarhet. Ett lågt pris kan inte rädda Clas Ohlsons dammsugare från ett rejält magplask. Betyget blir låga 2,2 poäng.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har testat sex olika dammsugare som följer de nya energikraven. EU har infört nya regler kring elförbrukning och effekt, vilket innebär att maxeffekten får ligga på 1 600 Watt. De flesta dammsugare i Aftonbladets test har bra sugförmåga. Det som skiljer dem åt är istället ljud, smidighet och sladdlängd. Ingen av testade dammsugarna får Aftonbladets högsta betyg, men fem av dem får medelbetyg eller högre. Endast en av dem får underkänt.

Bäst i test är dammsugaren Miele Compact C2 EcoLine HEPA. Den får betyget 4 plus av 5 möjliga och imponerar med sin smidighet. Miele är en lätt och kompakt dammsugare som är enkel att använda. Dammsugaren är endast 23 cm bred och dess munstycke glider okomplicerat under möbler. Miele Compact C2 Ecoline HEPA har en låg ljudnivå som inte upplevs som irriterande. Miele har några få minusposter. Sladden skulle kunnat vara längre och sugförmågan på matta är inte optimal. Priset för Miele Compact C2 Ecoline HEPA ligger på ca 2 500 kr.

Två andra dammsugare i testet får samma betyg som testvinnaren. Electrolux UltraSilencer ZUSORIGINR har bra sugförmåga, lång sladd och ett mycket bekvämt teleskophandtag. Medföljer gör ett praktiskt parkettmunstycke och ett 3-i-1 munstycke. Nackdelen med Electrolux dammsugare är dess tyngd och höga energiförbrukning. Bosch Free’e BSGL5331 har testets längsta sladd och en dammpåse som rymmer hela 4,5 liter. Dammsugaren är enkel att använda och rullar smärtfritt fram på golv och mattor. Minuspoäng för det höga priset(2 900 kr) och ett plastigt vred.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 87 stycken dammsugare med Electrolux modeller i topp. Nästan alla dammsugare i testet fick högsta betyg när de testades för sin hållbarhet. På tunna mattor var det bara några modeller som kunde få höga betyg – resten var helt enkelt för effektiva. De sögs in och fastnade i munstycket. Samtliga dammsugare klarade däremot av tjockare, tyngre mattor och hårda golv. Sedan tidigare har Råd och rön påpekat att motorn effekt i dammsugaren inte har någon större betydelse. Trots det har tillverkarna ständigt tjatat om det i sin marknadsföring, enda tills nu. Nu har de motbevisat sig själva. De ”gröna” dammsugarnas motorer har så låg effekt som möjligt. Sugeffekten är viktigare än själva motoreffekten. Men också spelar konstruktionen stor roll, lika så om den har en bra fläkt och ett bra munstycke. Samtliga dammsugare är duktiga på att suga upp djurhår och få bort smuts från våra svensktypiska trägolv. Bullret spelar också stor roll för hur dammsugningen upplevs! Testvinnaren heter Electrolux UOORIGINWR UltraOne. Electrolux har lyckats bra med ljudnivån hos den här modellen – den är verkligen tyst. Även andraplats- och tredjeplats-tagarna, båda modeller från Electrolux, har fått höga betyg för sina ljudnivåer.

Vinnare i det här testet

Icakuriren.se

Publicerad

Icakuriren har testat och betygsatt flera dammsugare och utsett Miele S6230 till 2013’s bästa dammsugare. Den har en fantastisk sugförmåga på alla typer av golv och på mattor och dess hjul är fullt roterbara – de kan alltså rotera i sidledes också! Dammsugaren har ett reglage med tydliga steg och symboler. Men även Bosch Free’e BSGL 52237 har fått högsta betyg. Inte nog med de roterbara hjulen och dess sugförmåga, dammsugaren har även ett slangfäste i form av en kula som gör att man kan röra slangen åt alla möjliga håll. Sladden är dessutom 15 meter, vilket gör att Bosch får längst räckvidd.
Den låter inte allt för hemskt vid användning, men dock är den lite väl tung (7.8kg).
Philips dammsugare FC9194 är en av de modeller som fått en 4 i betyg av Icakuriren. Den här modellen är idealisk för användning på mattor. Den har ett bra munstycke med stora hjul och med rundade och borstklädda hörn. Dammsugaren har även två bärhandtag och en stor påsvolym. Nackdelen är att den repas lätt.
OBSERVERA, att Philips FC9194 säljs i butik från och med mars 2013!

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

På Bäst-i-test.se kan man hitta ett test som utfördes 2013, gällande 6 st dammsugare. Testvinnaren Electrolux UltraOne UOORIGINWR fick betyg 10 av 10! Dammsugaren är riktigt tystgående, följsam och har stora hjul som gör det enkelt att dra dammsugaren över trösklar. Kvalitetskänslan håller en hög nivå, trots vissa små skönhetsmissar. Till och med dess munstycke håller en bra klass. Dessutom är dess sugförmåga riktigt hög och den har en räckvidd på 12m.
På andra plats hittar vi Miele S5281. Dammsugaren har tre små vridbara hjul vilket gör att dammsugaren följer med fint runt hörn och möbler. Dock blir den jobbigare att dra över högre trösklar och dess räckvidd är ganska snål (10m). Trots detta har modellen tydliga robusta reglage och har en riktigt stark sugförmåga, med nackdel att dammsugaren är tung!
Elextrolux dammsugare ZE310 Ergospace är av bra materialval och med hög kvalitetskänsla. Därför är det svårt att förstå varför dammsugaren är så billig! Sugförmågan är klart godkänd och med en räckvidd på 13 m (!) är dammsugaren ett riktigt bra budgetköp för de som bor i en lägenhet eller villa i normalstorlek!

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Hos Råd & Rön har man testat och betygsatt dammsugare med Electrolux i toppen!
Samtliga dammsugare har testats på ett flertal golvtyper, samt mattor och även för deras hållbarhet.
Dammsugarna släppte ut få partiklar i rummet vid dammsugning, men den riktigt täta dammsugaren finns inte! Motoreffekten klassas inte vara så viktig som vi skulle kunna tro, utan det är sugförmågan som gör en dammsugare bra, samt hur den är konstruerad!
Som testvinnare hittar vi Electrolux ZUSG3932B UltraSilencer. Dammsugaren är effektiv och ändå väldigt tystgående. UltraSilencer gör rent hemma med minimalt oväsen, men med en kraft på 1800w. Dammsugaren levereras med flera olika tillbehör så att man enkelt kan komma åt överallt. Den är smidig och lätt att använda och har en sladd på 9 meter.

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

Smartsons testvinnare Samsung VCC8790 har en modern och snygg design och har placerat sin kontrollpanel på handtaget så att man ska slippa böja sig ner. Dammsugaren har ett autoläge som själv avgör hur mycket energi som behövs beroende på vilket underlag du dammsuger. Dammsugaren erbjuder en hög kvalitetskänsla och ger ett extra bra resultat på mattor!
Philips dammsugare, Ergo Fit, har också ett modern utseende med kontrollpanelen på handtaget. Den har dubbla handtag för en bättre ergonomisk arbetsställning. Detta är en effektiv dammsugare som får plus för sitt böjda munstycke som kommer åt överallt och dessutom har borstar i hörnen!
Dysons dammsugare har ett säreget utseende och de har placerat slangen på sidan, vilket innebär att dammsugaren rullar snett. Modellen har gott om tillbehör och har en riktigt bra uppsugningsförmåga, vilket gör att man inte kan klaga på dess effektivitet och resultat.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta gjorde ett test av dammsugare 2010. Testet gjorde i labmiljö av Intertek i storbrittanien och momenten omfattade bland annat dammsugning på hårt golv, matta, längst kanter och sugkraft. De tre pristagarna fick alla bra betyg (4.1 till 4.0 av 5.0) och egenskaperna skiljer sig lite åt. Testvinnaren från Siemens har bäst sugkraft medans andrapristagaren UltraSilencer är tystast.
I Testfaktas test mäts dammsugarnas effektivitet med sugkraft stället för bästa motorstyrka. Men det visar inte heller alltid rätt resultat. En dammsugare är också beroende av ett bra luftflöde - dålig lufttillförsel betyder sämre dammupptagning. Testets bästa dammsugare, Siemens Parquet, är ett tydligt exempel på det. Den har varken högst sugförmåga eller bäst effektivitet men mycket tack vare ett bra luftflöde presterar den ändå bäst.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"