HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av projektorer

elektronik uppdaterad 7:e November, 2016, Baserad på 8 experttester.

En riktig hemmabio kräver framför allt en stor bild. Det är först när man kommer upp i 70-80 tum som man verkligen kan få en riktig biokänsla i hemmet, helst ska man till och med uppemot 100 tum! Men det finns inte endast projektorer för hemmabio, utan också kontorsprojektorer och för att få bästa resultat är det viktigt att skilja på dessa. Det är främst två saker som skiljer dem åt, bortsett från skarp optik: ljusstyrka och kontrast. Ljusstyrkan är det som ger intensitet i vita partier, medan kontrasten indikerar svärtan. I en hemmabio är det viktigast med en mörk svärta, eftersom man ofta släcker belysningen när filmen börjar. Man får inte heller förlita sig helt på projektorn om man inte har en redig projektorduk, för även duken har betydelse för hur bildresultatet blir!

Test.se rekommenderar

Epson EH-TW6600 - bäst i test bland Projektorer 2020
Epson EH-TW6600, bäst i test.

Epson EH-TW6600 - På Test.se har vi valt att rekommendera projektorn Eh-TW6600 från Epson. Modellen blev testvinnare hos Ljud & Bild (23/2-16) främst tack vare dess fina optik och dess många justeringsmöjligheter (fler än konkurrenterna i testet). Bildkvaliteten är skarp och kontrastrik med bra djup.

Epson EH-TW6600 är en kompakt 3LCD-hemmabioprojektor ned trådlös Full HD-teknik, vilket eliminerar behovet av HDMI-kablar för att ansluta sina WiHD-enheter. Ljusstyrkan ligger på 2500 ANSI lumen, men lika nivåer i vitt och färgat ljus, för att garantera levande färger utan regnbågseffekt, samtidigt som kontrastförhållandet 70000:1 ger djupa svarta nyanser och högdetaljerade… Läs mer

Projektorer - Bäst i test

RELATERADE TESTER

TV

UPPDATERAD 20:e December, 2019

Blu-ray-spelare

UPPDATERAD 10:e Augusti, 2017

Experttester vi läst (8st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har testat 3 prisvärda hemmabioprojektorer som skall ge dig riktigt bra bild och biokänsla. En bra projektor är en bättre lösning än en 65-tummare. De är ofta billigare och ger än bättre upplevelse. Man har kikat närmare på projektorer som ligger i prisklassen 12 000 – 14 000 kr. Projektorernas bildkvalitet, ljusstyrka, kontrast, svärta och färgåtergivning har varit de viktigaste kriterierna.

Bäst i test är Epson EH-TW6600 som har fin optik och fler justeringsmöjligheter än konkurrenterna. Bilden är skarp och kontrastrik med bra djup. Minustecken för att testexemplaret har en röd vertikal linje i bildens ytterkant. Priset är ca 14 000 kr för den fina projektor som får betyget 5 stjärnor av 6 möjliga.

Som god tvåa finner vi projektorn BenQ 1400 som imponerar med rejäl ljusstyrka och hög kontrast. Dock krävs det egna justeringar för att få fin bildkvalitet. Fabriksinställningarna är något feljusterade i färgerna. Lyckligtvis är BenQ 1400 enkel att kalibrera och slutbetyget blir också 5 stjärnor av 6 möjliga.

På tredjeplats hittar vi Optoma HD50 som är en kompakt, liten bioprojektor med hyggliga egenskaper. Det bästa med Optomas projektor är dess fina ljusstyrka och jämna färgåtergivning. Däremot är den något högljudd och har inte den bästa bildskärpan. Betyget blir 4 stjärnor.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Konsumenttidningen Råd och Rön har kollat närmare på 11 st projektorer som alla går att köpa för under 10000 kr. Sju av dem har full HD och fyra har HD-ready-upplösning. Flera av de bästa modellerna kräver finjustering av bildinställningen för att få ut optimal bildkvalitet. Exempelvis testtvåan Infocus IN8606HD får enbart en sexa i betyg för bildkvalitet om man inte gör några egna manuella inställningar, men däremot en nia i betyg vid optimal inställning.

Även om de största TV-apparaterna finns i storlekar uppemot 70 tum kan de inte matcha projektorerna i fråga om pris eller stor bild. Vill du ha en TV i den storleken får du vara beredd på att punga ut med minst 20000 kr. Då är det mer ekonomiskt att satsa dina slantar på en riktigt bra projektor.

Två projektorer utmärker sig genom att få betydligt bättre slutbetyg än konkurrenterna. Allra bäst är Benq W1300 som får slutbetyget 67 p av 100 möjliga i Råd och Röns test. Bildkvaliteten håller hög klass och du kan förskjuta bilden uppåt och neråt med den vertikala linsförskjutningen. Tillsammans med Benq W1070 är Benq W1300 den enda projektorn som klarar av detta. Tvåa i testet är alltså projektorn Infocus IN8606HD som får slutbetyget 64 p av 100 möjliga. Den är betydligt billigare än testvinnaren och visar upp fin bildkvalitet. Den får dock minusbetyg för att svärtan skulle kunna vara bättre.

Det bör tilläggas att ljudnivån på de flesta projektorer kan vara ganska störande och är det något man stör sig på bör man noggrant kika över just delbetygen för ljudnivån. Den värsta syndaren i detta avseendet är Optoma H100 som hamnar sist i detta test, mycket på grund av att den har ett högt och dånande fläktljud.

Vinnare i det här testet

Ljud och bild

Publicerad

Ljud och bild har testat tre projektorer i toppklassen. En stor filmduk avslöjar dock fler svagheter i bildkvaliteten. De billigaste projektorerna har varken den skarpaste optiken, den högsta kontrasten eller den jämnaste färgbalansen. Bilden kanske därför inte är lika skarp på hela filmduken, färgerna varierar en aning från mitten och ut mot kanterna, samt att svärtan är genomgående grå. En riktig hemmabio-entusiast kan alltså tjäna mycket på att investera i en toppklass-projektor. Bilden blir så stor som man vill ha den, optiken går att ändra och anpassa efter egna behov för avstånd och bildformat, samt att tillsammans med en bra filmduk kan en fin projektor faktiskt ha en bättre bild än en TV. Testets vinnare, Sony VLP-HW55ES, har en klassledande bildkvalitet, redan när den tagits upp ur lådan. Bilden är en smula för skarp och övermättad, men när man kalibrerat den är den kanonbra. Svartaste svart och vitaste vitt smäller till med hög kontrast och stor detaljåtergivning. På testets andraplats hamnade Optoma HD91 som tack vare tre LED-lampor inte har regnbågseffekten som andra DLP-projektorer har. Lampans livslängd är dessutom i princip lika lång som projektorns! Bilden är skarp och har bra kontrast. Sekundärfärgerna blir dock aldrig riktigt korrekta och färgrymden är för stor för att projektorn ska gå att kalibrera helt och hållet. Detaljer bränner dessutom ut i högdagrar. Sist, men inte minst, hamnade Epson EH-TW9200W på tredjeplats. Det är en av de bästa projektorerna på att återge rörelser. Detaljnivån i skuggor är bra och projektorn är ljusstark och fin. Menyerna är dessutom överskådliga och det finns trådlös HDMI. Färgtemperaturen är dock smått ojämn på duken och går inte att kalibrera helt rätt.

Vinnare i det här testet

Ljud och bild

Publicerad

Ljud och bild har testat sex olika projektorer som ger en gigantisk bild på väggen, utan att kosta allt för mycket. Det går utmärkt att få en hög bildkvalitet med en billig projektor. Det finns en del saker att tänka på innan man köper projektor, exempelvis ljusstyrka, svärta och kontrast. Dessa egenskaper bör gå hand i hand för att det ska uppnås en så bra bildkvalitet som möjligt. Testets sex projektorer kostar från 7000 kronor och upp till 10000 kronor. Fem är av typen DLP och har ungefär två miljoner speglar som sätter på och stänger av varsin pixel beroende på vilken färg den ska visa vid varje givet tillfälle. Epson EH-TW5200, som också är testets bästa köp och som hamnat på andraplats, är istället en LCD-projektor. I den projiceras varje färg genom varsitt färgchip samtidigt. Den enda nackdelen med LCD är att det krävs ett dammfilter som regelbundet måste rensas eller bytas ut. Testets vinnare BenQ W1300 har en bäckmörk svärta i kombination med bra ljusstyrka som resulterar i klassens bästa kontrast. Projektorns färgmättnad är av högsta klass och BenQ är näst intill helt brusfri, vilket också betyder att man får en toppenbild! Det är också den enda modellen i testet med en lins som är vinklingsbar. På andraplats hamnade projektorn EH-TW5200 från Epson. Det finns ingen annan modell i den här klassen som kommer i närheten av Epsons färger, speciellt inte när projektorn kör med full lampstyrka. Det är mycket möjligt att detta är klassens bästa dagsljusprojektor – alltså den som fungerar bäst i ljusare omgivningar. Tyvärr är svärtan för ljus och därför blir mörka scener livslösa och tappar spänning. Dess fjärrkontroll har inte heller några belysta knappar, vilket gör att det kan vara svårt använda den i totalt mörker. På testets tredjeplats hamnade Acer H7532BD som har bra ljusstyrka och mörk svärta, vilket för att bilden blir intensiv och levande. Detta är också en projektor som har låg brusnivå, bilden är skarp och färgerna snyggt mättade. Man får en mycket bra bildkvalitet med Acer! Det är dock tråkigt att fläktljudet stör. Projektorn har inte bäst bild direkt ur kartongen utan kräver lite justering. Även denna fjärrkontrollen saknar belysta knappar.

Vinnare i det här testet

Pricerunner

Publicerad

Pricerunner har testat fyra projektorer – alla med sina egna speciella finesser som gör att de sticker ut. Bäst i test är Benqs projektor W1070. Den är byggd för det lilla biorummet och levererar en stor bild på relativt kort projektionsavstånd. Bildkvaliteten imponerar, både ljusstyrkan och färgåtergivningen är riktigt bra. Även svärtan är fullt godkänd, inte minst i Smart eco-läget. Modellen erbjuder dessutom en bra aktiv 3D-projektion, men inga glasögon ingår. Det finns dessutom massor av anslutningsmöjligheter. Optoma tog andraplats med GT750-XL som är en s.k. Short Throw-projektor – vilket ger en gigantisk bild på kort projektionsavstånd, (120 tum på två meters avstånd)! Modellen levererar en ljusstark bild med fin färgåtergivning och en bra 3D-upplevelse. Stereoljudet är dessutom hyfsat! På tredjeplats hamnade en modell från Philips – PicoPix PPX2480. Det är en smidig projektor i fickformat. Perfekt för att ansluta mobilen när man är på resa, exempelvis! Projektorn erbjuder en ljusstark bild med imponerande färgåtergivning och bildkvalitet, med tanke på dess ringa storlek. Projektorn klarar av uppspelning av video, musik och foton från SD-kort.

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har testat fyra billiga HD-projektorer i 10000-kronorsklassen. I den här prisklassen är det vanligt med ett par kompromisser, särskilt med tanke på kontrast. InFocus IN3118HD är projektorn som blivit bäst i test. Egentligen skulle modellen inte tas med i testet då det är en kontorsprojektor, men den hade äkta 1080p-upplösning, vilket är ovanligt för sådana. Direkt ur kartongen är svärtan grå och matt, ansikten är bleka och bilden känns helt enkelt livlös. Det positiva är att den höga ljusstyrkan tillåter att man tittar på film i dagsljus. Det är trots allt enkelt att justera projektorn, så att bilden ser bra ut. Då ser naturbilder väldigt levande ut och ansikten ser friska och naturliga ut, utan att vara överdrivna. Bilden får rikligt med knivskarpa detaljer. Eftersom detta är ett mellanting mellan hemmabio och kontorsprojektor är det dessutom den mest användbara modellen i testet. På testets andraplats fanns en projektor från Epson (EH-TW5900) men som sedan bytte beteckning till EH-TW5910. Förutom namnbyte har projektorn dessutom fått bättre dynamisk iris, 2D till 3D-konvertering och RF- istället för IR-kommuniskation mellan projektor och 3D-glasögon. Bildkvalitet och pris är detsamma som innan, bortsett från att den nya modellen har en funktion som heter Super Resolution, som ger skarpare bild utan att förstärka bildbrus. Detta är i övrigt testets största projektor och har testets högsta angivna kontrast – med dynamisk iris. Direkt ur kartong har Epson testets mest naturliga bilder, med fin stuns i färger och bra kontrast. Tredjeplats gick till Optoma HD300X, som kan visa film i både 2D och 3D, samt att man får med ett par 3D-glasögon. HD300X är en billig DLP-projektor som har en fin bild direkt ur kartongen. Det krävs inte speciellt mycket justering för att allt ska se ännu bättre ut. Projektorn har dock en smula flimmer och dras bitvis med regnbågseffekt, men är långt ifrån värst på dessa discipliner.

Vinnare i det här testet

Pricerunner

Publicerad

Pricerunners testpanel har testat fyra projektorer i olika prisklasser. Vinnaren blev Epson TW6000W. Modellen levererar en riktigt fin vild med naturlig färgåtergivning. Det automatiska läget gör ett utmärkt jobb med att justera inställningarna efter omgivningen. Projektorn har även en aktiv 3D-teknik om ger en stor upplevelse, men tyvärr är glasögonen inte jättebekväma. Epson får plus för sin teknik för trådlös HDMI-överföring i Full HD, men minus för att den är lite väl högljudd. Benq W1060 hamnade på andraplats i testet och är en smidig och mycket prisvärd Full HD-projektor. Bildkvaliteten är relativt ljusstark med bra färgåtergivning, men dess svärta kunde varit bättre. Det finns gott om anslutningar, som exempelvis dubbla HDMI. Den är något högljudd i normalläget, men i ekonomiläget blir den riktigt tyst. Enligt uppgift ska projektorn dessutom ha 6000 timmars lamptid i ekonomiläget. På tredjeplats hamnade Optoma HD33, som är ganska lätt och kompakt. Bildkvaliteten är riktigt bra med klara och levande färger, medan svärtan inte är så bra. Även om 3D-upplevelsen är god och har ett bra djup, är den inte felfri. 3D-glasögonen är dock bekväma och projektorn är relativt tyst – det finns dock 2D-projektorer som är både billigare och bättre.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

PC för Alla har testat sex små, portabla projektorer som får plats i fickan. Modellerna fungerar för både bild- och filmvisning. De handhållna modellen ligger ofta i en prisklass från omkring 2000 kronor till dryga 5000 kronor. På senare tid har priserna dock gått ner och specifikationerna för maskinerna har blivit bättre – även de billigare i segmentet erbjuder en acceptabel kvalitet. Bäst i test är Acer med modellen K11. Till måtten är K11 en av de största projektorerna i testet, men trots det ändå relativt lätt. Det är dessutom en av de mest funktionsrika, med HDMI-anslutning och kortläsare. Den kan läsa USB-minne och det finns stora möjligheter att finjustera bildinställningarna. K11 erbjuder en riktigt bra 50-tumsbild med projektorn ca två meter från väggen. Däremot är inte ljudkvaliteten lika bra i de inbyggda högtalarna. K11 passar bra på ett stativ eller i en hylla, men dess fötter är inte ställbara, vilket gör att det är svårt att justera bildriktningen. Acer har lyckats göra en riktigt bra, liten projektor som är väl värd det lite högre priset. Mitsubishi EX240U tog andraplats i testet och är i en klass helt för sig själv. I själva verket är det en ovanligt liten, ”fullstor” projektor – istället för en fickprojektor. Den är inte utrustad med en LED-lampa utan en vanlig glödtråd, den har mängder av anslutningsmöjligheter, inklusive s-video, HDMI, audio ut och nätverksport. Den väger 2,5 kilo och kommer med en liten bärväska. Glödlampan gör snabbt projektorn varm och den kan bli relativt högljudd i kylningen. Det finns ett eko-läge som håller den hyfsat tyst och som fungerar vid de flesta tillfällen. EX240U fungerar som en helt okej mindre hemmabio och som extra bonus har den 3g-stöd. Samsung SP-H03 tog tredjeplats och är prylen med störst wow-faktor. Det är en minimal låda med ett bra pris – den tar upp mindre plats på bordet än en DVD-skiva! Modellen har dock att visa en okej bild i ett rum med full belysning eller i dagsljus. SP-H03 är en mycket bra projektor för den som vill ha extrem mobilitet!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"