VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 22 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

De bästa skidbyxorna för barn 2024 – Bäst i test

Ska familjen på skidsemester? Vi har valt ut de bästa skidbyxorna för barn just nu, anpassade för långa dagar i backen! Komplettera dessutom med en riktigt bra skidjacka!

Vi har jämfört
 • Material.
 • Vattenpelare och andningsförmåga.
 • Vaddering.
 • Antal fickor och om de har dragkedja.
 • Övriga egenskaper som snölås, förböjda och förstärkta ben.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
8848 Altitude
8848 Altitude Junior's Cody Pant
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
8848 Altitude
8848 Altitude Junior's Cody Pant
Slitstarka och högfunktionella skidbyxor med genomtänkta detaljer och avtagbara hängslen.
Populärt val hos Outnorth.
Populärt val hos Prisjakt.
Material: Polyester.
Vattenpelare: 10 000 mm.
Andningsförmåga: 8 000g/m2/24h.
Vaddering: 80 grams vaddering.
3 fickor, varav en med dragkedja.
Avtagbara hängslen.
Tejpade sömmar.
Förböjda ben.
Förstärkta knän, bakdel och nedre kant.
Snölås.
Tillgängliga storlekar: 128-170.
Miljövänligt val.

8848 Altitude är ett varumärke som gör slitstarka och högfunktionella skidkläder med bra komfort i premiumklassen. De har över 30 års alpin erfarenhet och i deras utbud finns både skidjackor, anoraks och skidbyxor för alla nivåer av skidåkare. Skidbyxorna har hög kvalitet, funktion och perfekt passform och här finns allt från slitstarka bib-byxor till skidbyxor med superstretch.

8848 Altitude Junior's Cody Pant är skidbyxor för både pist, puder och park – och passar oavsett väder. Det är ett populärt val hos den stora återförsäljaren Outnorth och Prisjakt. Enligt användare själva är de smala i modellen och av bra kvalitet.

Skidbyxorna är slitstarka och högfunktionella med genomtänkta detaljer och avtagbara hängslen. Det är lätt vadderade med en syntetisk 80 grams vaddering. Byxorna är gjorda av återvunnen polyester och funktionsmaterialet durAtec® Extreme är vind- och vattentätt med en vattenpelare på 10 000 millimeter. Sömmarna är tejpade vilket förhindrar att vatten läcker in. Även andningsförmågan är hög på 8 000g/m2/24h.

Knäna är förböjda vilket ger en mer naturlig passform. Skidbyxorna är förstärkta nertill så att vassa skidkanter och is inte gör sönder dem. Även knän och bakdel är förstärkta för att klara högre påfrestningar. För att snö inte ska komma in är skidbyxorna försedda med snölås, som också gör att de sitter ordentligt över pjäxorna. Skidbyxorna har två midjefickor och en benficka med dragkedja som gör att barnets saker hålls ordentligt på plats under hela skidåkningen. Skidbyxorna finns tillgänglig i storleken 128 till 170.

Skidbyxorna är miljövänliga då innerfodret är infärgat med e®dye som är en metod där det inte behövs lika mycket vatten. De har en DWR-beläggning som är fri från flourkarboner. De finns i flera färger och passar till 8848 Altitude skidjackor för barn.

 • Butiker & priser

Bästa premium Test.se logo
Isbjörn Of Sweden
Isbjörn of Sweden Offpist Ski Pant
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Isbjörn Of Sweden
Isbjörn of Sweden Offpist Ski Pant
Fodrade skidbyxor av hög kvalitet med hängslen, som växer med ditt barn.
Populärt val hos Outnorth.
Populärt val hos Prisjakt.
Material: Nylon och polyester.
Vattenpelare: 15 000 mm.
Andningsförmåga: 15 000 g/m2/24h.
Vaddering: 100 grams vaddering.
2 fickor.
Tejpade sömmar.
Avtagbara hängslen.
Justerbar midja.
Tillväxtmudd i benslutet.
Snölås.
Reflexdetaljer.
Tillgängliga storlekar: 122/128-170/175.
Flourkarbonfri vattenavstötande ytterimpregnering.
Bluesign© licensierat material.
Tvättas i maskin på 40 grader.

Isbjörn of Sweden är ett svenskt företag som designar och producerar funktionskläder för barn. Företaget grundades 2005 av Maria Frykman Forsberg och Camilla Schmidt. Kläderna håller hög standard, är vattentäta, har en god andningsförmåga och är helt fria från farliga kemikalier.

Isbjörn of Sweden Offpist Ski Pant är en fodrad skidbyxa som är designad för skidåkning, även om de också går bra att använda hemma på vintern. De finns i tillgängliga storleken 122/128-170/175. De är ett populärt val av skidbyxa för barn hos den stora återförsäljaren Outnorth och är även ett populärt val hos Prisjakt.

Skidbyxorna är tillverkade i lite kraftigare Nylon Taslan och de är både vind- och vattentäta med en hög vattenpelare på 10 000 millimeter. Tvålagersmembranet på insidan gör att överskottsvärme ventileras ut ur byxorna på ett effektivt sätt och andningsförmågan är 15 000 g/m2/24h. Ett mjukt PrimaLoft-foder på 100 gram gör skidbyxorna både varma och bekväma att använda. Sömmarna är tejpade så risken för snö och vatten att tränga igenom är liten.

Detta är skidbyxor dina barn kan växa i – en tillväxtmudd i benslutet gör det möjligt att förlänga dem med tre centimeter vilket gör att de går att använda en säsong till. Midjan är av lägre modell och den går att justera med avtagbara hängslen. I benslutet finns vattentäta dragkedjor med slå bakom och snölås som sluts med tryckknapp. Skidbyxorna har reflexdetaljer för en högre synlighet.

Skidbyxorna kan tvättas i 40 grader, utan blekmedel och sköljmedel. De passar bra ihop med Isbjörn of Swedens skidjacka Carving vinterjacka.

 • Butiker & priser

Bästa för äldre barn Test.se logo
Haglöfs
Haglöfs Niva Insulated Pant Junior
Bästa för äldre barn
Bästa för äldre barn Test.se logo
Haglöfs
Haglöfs Niva Insulated Pant Junior
Populära och högkvalitativa skidbyxor med hängslen för äldre barn.
Populärt val hos Outnorth.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Haglöfs.
Material: Polyester och polyamid.
Vattenpelare: 10 000 mm.
Andningsförmåga: 10 000 g/m2/24h.
Vaddering: 80 grams vaddering.
Justerbar passform.
Förformade knän och grenkil.
Inbyggt snölås.
Tillgängliga storlekar: 128-164.
Reflexdetaljer.
Bluesign®-godkänd.
Fluorkarbonfria och DWR-behandlade.
Tvättas i maskin på 40 grader.

Haglöfs är ett svenskt företag som grundades 1914 av skogsarbetarsonen och hantverkaren Wiktor Haglöf. Idag är det ett av Nordens mest klassiska och välkända friluftsmärken.

Haglöfs Niva Insulated Pant Junior är en juniorversion av Haglöfs populära fodrade byxa och finns i storleken 128-164. De är utformade med alla funktioner ditt barn behöver för en aktiv dag i snön. Det är ett populärt val hos återförsäljaren Outnorth, Pricerunner och Haglöfs själva. Enligt nöjda användare är det snygga skidbyxor som sitter fint och har bra hängslen.

Skidbyxorna ger ett bra skydd mot både väder och vind och skyddar bra mot snö och kyla. De har en vattenpelare på 10 000 millimeter och en hög andningsförmåga på 10 000 g/m2/24h. Insidan av benen är förstärkta med ett slitstarkt och tåligt lätt ytbehandlad oxfordväv. De är isolerade med ett värmande foder på 80 gram. Skidbyxorna har en perfekt passform med löstagbara hängslen och inbyggd justering med kardborreband i midjan. Bensluten är förstärkta för att hålla bättre och knän och grenkil är förformade. I bensluten finns inbyggda damasker med elastiskt grepp.

Du tvättar skidbyxorna i 40 grader i ett skonsamt program utan mjukmedel. Skidbyxorna är fluorkarbonfria och DWR-behandlade. De är bluesign®-godkända, Haglöfs arbetar med att minska deras koldioxidutsläpp och kompenserar för de utsläpp som uppstår vid tillverkningen.

 • Butiker & priser

Bästa för små barn Test.se logo
Isbjörn of Sweden
Isbjörn of Sweden Powder Winter Pant
Bästa för små barn
Bästa för små barn Test.se logo
Isbjörn of Sweden
Isbjörn of Sweden Powder Winter Pant
Fodrade skidbyxor med bib som passar fint till yngre barn.
Populärt val hos Outnorth.
Material: Nylon.
Vattenpelare: 15 000 mm.
Andningsförmåga: 15 000 g/m2/24h.
Justerbara hängslen.
Möjlighet att förlänga benen.
Snölås i benslut.
Fri från fluorkarboner.
Tillgängliga storlekar: 86-128.
Tvättas i maskin på 40 grader.

Isbjörn of Sweden är ett svenskt företag som designar och producerar funktionskläder för barn. Företaget grundades 2005 av Maria Frykman Forsberg och Camilla Schmidt. Kläderna håller hög standard, är vattentäta, har en god andningsförmåga och är helt fria från farliga kemikalier.

Isbjörn of Sweden Powder Winter Pant är fodrade skidbyxor med bib som passar för yngre barn och finns i storleken 86-128. De är ett populärt val hos den stora återförsäljaren Outnorth.

Skidbyxorna är i ett slitstarkt nylontyg med foder av återvunnen Primaloft och ett tvålagersmembran som ser till att överflödig fukt transporters bort från plagget. De har en vattenpelare på 15 000 millimeter och en hög andningsförmåga på 15 000 g/m2/24h. Skidbyxorna är dessutom utrustade med tejpade sömmar, snölås och vattentäta dragkedjor som håller ditt barn torr i skidbacken.

Skidbyxorna har en högre midjemodell – så kallad bibsmodell, vilket gör att risken för att snö åker innanför är liten. Midjan går att justera i två punkter och hängslena är justerbara. Bensluten är upphöjda något baktill och här finns också snölås. Det går dessutom att sprätta upp fållen och förlänga byxorna med tre centimeter för att kunna använda dem ytterligare en säsong. Du tvättar skidbyxorna i separat maskin på 40 grader, utan blekmedel och sköljmedel.

 • Butiker & priser

Bra val Test.se logo
Didriksons
Didriksons Idre Termobyxor
Bra val
Bra val Test.se logo
Didriksons
Didriksons Idre Termobyxor
Varm och bekväm skidbyxa med högre midja.
Populärt val hos Prisjakt.
Material: Polyamid.
Vattenpelare: 6 000 mm.
Andningsförmåga: 4 000 g/m2/24h.
Vaddering: 120 grams vaddering.
Snölås.
Fothällor i silikon.
Ben som kan förlängas en storlek.
Reflexdetaljer.
Tillgängliga storlekar: 80-140.
PFC-fri vattenavvisning.

Det svenska varumärket Didriksons har tillverkat regnkläder och funktionsplagg sedan 1913. Företaget grundades i Grundsund och idag ligger huvudkontoret i Borås. Ytterkläderna är funktionella, väldesignade och hållbara och skyddar mot både regn, vind och kyla. De har blivit särskilt hyllade för sin höga funktionalitet och berömda kvalitet.

Didriksons Idre Pants (Jr) är en vind- och vattentät fodrad skidbyxa i polyamid och ett populärt val bland skidbyxorna hos bland annat Prisjakt. De har en hög vattenpelare på 6000 millimeter, tejpade sömmar och är gjorda i ett material med den höga andningsförmågan 4 000 g/m2/24h. Vadderingen består av 100 procent GRS-certifierade återvunna polyesterfibrer som ger en bra volym och bra isolerande effekt.

Skidbyxorna har fasta hängslen som går att justera och knäppning i midjan. Den höga midjan bidrar både till mer bekväma och varma byxor för barnen i skidbacken. Knäna är formade för att ge en smidigare rörlighet och bensluten har smarta snölås. Fothällorna i silikon går att byta ut. Byxorna har extend size och genom att sprätta upp sömmarna kan du förlänga dem upp till en storlek. Skidbyxorna är utrustade med reflexdetaljer både bak och fram vilket ökar säkerheten. De finns tillgängliga i storleken 80-140 och i flera fina färger.

Fodret är infärgat med solution dye-teknik som gör att det vid tillverkningen sparas upp till 80 procent vatten. Byxorna är behandlade med en PFC-fri impregnering.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Bäst i test skidbyxor barn - se testvinnande skidbyxor barn.

Köpguide skidbyxor barn

Ska familjen åka på skidsemester? Precis som vuxna skidåkare är det bra om barnen också får rätt utrustning för att kunna få den bästa upplevelsen i skidbacken. Förutom bra skidor, skidhjälm och skidglasögon behöver du rätt kläder! Med ett par välvadderade vind- och vattentäta skidbyxor håller sig barnet både varm och torr hela dagen i den vita backen. Vi ger dig de bästa tipsen för att du ska välja rätt skidbyxor för barn! Komplettera också med en testvinnande skidjacka för barn!

Är du istället ute efter skidbyxor för vuxen? Se vårt sammanställande test om skidbyxor för vuxen

Vad är skidbyxor för barn?

Skidbyxor för barn är varma termobyxor som är anpassade för när du ska åka skidor eller snowboard, även om många lika väl kan användas för vinterlekar på förskolan, skolan eller hemma på fritiden. De är särskilt designade för vintersport och gjorda att stå emot både kyla och väta. Även om de inte är fullt lika tekniska som skidbyxor för vuxna har de många funktioner och smarta detaljer som underlättar när du åker utför. Det kan till exempel vara snölås, vattentäta dragkedjor och fickor med dragkedja som håller sakerna ordentligt på plats. Skidbyxorna används bäst tillsammans med en skidjacka.

Bäst i test skidbyxor för barn – se testvinnande skidbyxor för barn.
Skidbyxor för barn är särskilt anpassade för skidåkning och är både varma och håller vätan borta.

När ska barn använda skidbyxor?

Skidbyxor är perfekta att använda när du ska åka skidor i pister och skidbackar. Är ditt barn snowboardåkare? Skidbyxor passar lika bra för detta också! Skidbyxor kan dessutom användas när du åker längdskidor, i pulkabacken eller går på långpromenad en kall dag, istället för vanliga termobyxor.

Fördelen med skidbyxor

Det finns många anledningar till att köpa skidbyxor till dina barn, främst för att de är anpassade för skidåkning. De är vatten- och vindtäta vilket gör att du aldrig behöver oroa dig över att barnet skulle bli kall eller våt i skidbacken.  Skidbyxor har dessutom smarta detaljer som kan komma väl till pass i skidbacken, som fickor med dragkedja och snölås som håller snön utanför. Många populära varumärken har skidset med skidbyxa och skidjacka som matchar snyggt, men som också rent praktiskt passar ihop. 

Fördelar med skidbyxor för barn:

 • Vind- och vattentäta.
 • Lätta att röra sig i – förböjda ben. 
 • Håller snön ute med hjälp av snölås, tejpade sömmar och vattentäta dragkedjor. 
 • Har ofta ficka med dragkedja.
 • Går att justera med hjälp av hängslen. 

Overall eller skidbyxor?

När du köper skidkläder kan du välja mellan en vinteroverall eller att köpa skidjacka och skidbyxor. Små barn brukar föredra overall för att inte riskera att få snö innanför kläderna. En vinteroverall är också lätt för små barn att ta på sig på egen hand. Äldre barn tycker ofta att tvådelade skidkläder känns mest bekvämt och lättast att ta av och på om det blir för varmt. Skidbyxor går att förlänga med hjälp av hängslen vilket också gör att barnet inte växer ut de lika fort.

Vad ska man ha under skidbyxor?

För att klara av kyla, vind och snö i både backar och liftar måste ditt barn klä sig rätt – även under skidbyxorna. För att få ut maximal effekt av skidbyxor ska barnet använda sig av lager på lager-principen med ett underställ närmast kroppen. Efter det ett mellanlager, till exempel fleecebyxor och överst skidbyxorna. Vad som ska vara under beror också på hur kallt det är och hur varm barnet är.

Bäst i test skidbyxor för barn – se testvinnande skidbyxor för barn.
Med rätt sorts skidbyxor får barnen en perfekt dag i skidbacken.

Så fungerar lager på lager-principen

Lager på lager-principen är något som kan användas under alla utomhusaktiviteter, framförallt när du åker skidor, för att du ska kunna transportera bort fukt och samtidigt behålla värmen. Principen innebär att du klär dig i flera tunna skikt för att kunna reglera klädsel efter vilket väder det är.

 • Lager 1: Är ett innerskikt och det du bär närmast kroppen. Det här lagret är oftast ett underställ med fukttransporterande förmåga. Ett underställ i syntetiskt material är bra, men väljer du ett i merinoull får du ännu bättre fukttransport.
 • Lager 2: Är mellanskiktet och det här plagget ska transportera fukten vidare från det första lagret utan att värmen lämnar kroppen. Andra lagret kan till exempel vara ett plagg i fleece eller ull.
 • Lager 3: Är det yttersta lagret och detta har till uppgift att skydda kroppen från väder och vind och ska vara både vind- och vattentätt. Detta kan vara antingen fodrade eller ofodrade skidbyxor.

Skidbyxor för barn – egenskaper

Skidbyxor för barn har flera egenskaper som du kan jämföra mellan för att hitta de som passar ditt barn allra bäst.

Vattenpelare – hur vattentät de är

Skidbyxorna ska klara av att vara ute i snön en längre tid och utsättas för flera påfrestningar. Barnet ska kunna sitta på en blöt skidlift eller ramla i backen utan att riskera att bli fuktig eller våt och därför behöver skidbyxorna vara vattentäta. Skidbyxornas vattentäthet mäts i vattenpelare och ju högre denna är desto bättre står byxorna emot väta. För att skidbyxorna ska räknas som vattentäta behöver de ha en vattenpelare på minst 3000 millimeter, men experter rekommenderar att den bör ha minst 10 000 millimeter. Tejpade sömmar och vattentäta dragkedjor bidrar också till vattentäta skidbyxor.

Snölås

Har skidbyxorna snölås vid benslutet slipper du att få snö innanför byxorna, vilket är perfekt om du åker mycket i puder eller ramlar ofta. Snölås kan antingen vara insytt i skidbyxorna eller vara avtagbart.

Justerbara och förstärkta ben

Det är en fördel om du väljer skidbyxor med justerbara eller breda benslut – då blir det lättare för barnet att anpassa dem efter pjäxorna. För att få ett par byxor som är ännu tåligare kan du dessutom välja ett par som har förstärkta ben nertill, men också knän och bakdel. Detta är delar på skidbyxorna som vanligtvis utsätts för större yttre påfrestningar.

Fickor med eller utan dragkedja

När du åker skidor är det vanligaste att göra detta utan någon väska. Då kan fickor spela en viktig roll och därför är det en fördel om skidbyxorna har minst två fickor. Med en praktisk dragkedja håller du dessutom sakerna ordentligt på plats.

Val av hängslen

När du köper skidbyxor till barn är det vanligt att de är utrustade med hängslen. De kan antingen sitta fast eller vara avtagbara, oavsett är det en fördel om de går att justera för att få bättre passform. Gillar du hög midja kan du välja bibskidbyxor – skidbyxor som går högre upp i midjan. Då är risken mycket liten att bli överraskad med snö innanför byxorna.

Bäst i test skidbyxor för barn – se testvinnande skidbyxor för barn.
De flesta skidbyxor för barn har justerbara hängslen, snölås och fickor.

Tvättråd för skidbyxor

Många skidbyxor går att tvätta i maskin på 40 grader, men var noga med att alltid titta på tvättrådet först. Innan du tvättar dem ska du stänga dragkedjor och vända byxorna ut och in för att skydda mot onödigt slitage. Undvik alltid blekmedel och sköljmedel. När byxorna är torra är det bra att impregnera dem på nytt så att de vattenavvisande egenskaperna återskapas.

Köpa skidbyxor för barn – att tänka på!

Det finns flera saker att tänka på när du ska köpa skidbyxor. Här kommer några av dem!

 • Hur bra håller dem för väta?
 • Är sömmarna tejpade?
 • Hur bra är andningsförmågan?
 • Finns det hängslen och är de justerbara?
 • Hur hög är midjan? 
 • Finns det snölås?
 • Hur många fickor finns det och har någon av dem dragkedja?

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Barnet ska helst ha ett underställ med god andningsförmåga närmast kroppen och sedan ett mellanlager som håller det varmt och sist skidbyxorna.
 • Skidbyxor för barn ska sitta så att du ska kunna röra dig utan att det spänner eller sitter för tajt någonstans. Många skidbyxor har förböjda knän, justerbar midja och justerbara hängslen för att passar riktigt bra.
 • Vi har valt att utse 8848 Altitude Junior's Cody Pant till de skidbyxor för barn som är bäst i test. Det är slitstarka och högfunktionella skidbyxor med genomtänkta detaljer och avtagbara hängslen. 8848 Altitude har över 30 års alpin erfarenhet och i utbud finns både skidjackor, anoraks och skidbyxor för alla nivåer av skidåkare.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
8848 Altitude 8848 Altitude Junior's Cody Pant

Du kanske även är intresserad av: