VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 23 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test goggles 2024

Goggles skyddar dina ögon i skidbacken mot sol, vind och snö. Detta ska du tänka på och populära goggles – vi hjälper dig att välja rätt skidglasögon!

Vi har jämfört
 • Om linsen går att byta ut.
 • Om linsen är imfri och har UV-skydd.
 • Hur ventilationen är.
 • Vilken passform de har.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Oakley
Oakley Flight Deck XM Prizm
Oakley Oakley Flight Deck XM Prizm - Test
Bäst i test
Oakley
Oakley Flight Deck XM Prizm
Bekväma och avancerade goggles för dig som vill ha det allra bästa.
Testvinnare hos Sportamore 2023.
Bästsäljare hos Oakley.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Stadium.
Populärt varumärke.
Utbytbar lins.
Antifog-behandlad dubbellins.
UV-skydd.
Brett synfält.
Bra ventilation.
Passform: Medium.

Oakley är ett av världens mest kända tillverkare av solglasögon, sportglasögon och skidglasögon. Det amerikanska företaget grundades 1975 i Kalifornien och är idag synonymt med hög kvalitet, skön passform och stor slittålighet.

Vill du ha de det allra bästa att skydda dina ögon med när du åker skidor rekommenderar vi Oakley Flight Deck XM Prizm. Det är ett mycket populärt val bland både skidåkare och snowboardåkare, mycket eftersom de har en rundande form utan kanter som stör ditt synfält. De beskrivs som lyxlirarens självklara val hos Sportamore och blev med sina 8,9 poäng av 10 en av testvinnarna i deras test om goggles. Det är ett dessutom ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner och hos Oakley är det en bästsäljare. 

Oakley Flight Deck XM Prizm är moderna goggles inspirerade av stridspiloternas hjälmvisir, vilket säger rätt mycket om den höga kvalitén. De har de revolutionerande Prizm-optiken som ger ett optimalt synfält och maximal kontraståtergivning. Linsen som löper över sidorna ger ett maximalt synfält. Linsen är en dubbellins som ger en bra ventilation. Den innersta linsen har Oakleys F3 antifog-behandling som minskar risken för imma och kondens.

Skidglasögonen är i medelstor storlek och sömlösa för att passa de flesta hjälmar. Enligt test sitter de skönt på alla typer av ansikten och passar både på mössa och skidhjälm. De sluter ordentlig tätt och anpassar sig efter hjälmen utan att töjas ut med tiden.

Dessa goggles finns med flera olika linser för att anpassa efter väder- och ljusförhållanden. Det går snabbt och effektivt att byta linsen utan att påverka antifog-behandlingen. Det följer med en mikropåse att förvara goggles i när du inte använder dem. Vill du ha de här skidglasögonen i en större modell finns det under namnet Oakley Flight Deck XL. Dessa goggles finns att köpa med flera olika linser.

 • Orange lins
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa stora Test.se - Bästa stora
Oakley
Oakley Line Miner L
Bästa stora
Bästa stora
Oakley
Oakley Line Miner L
Större goggles för optimalt synfält.
Populärt val hos Outnorth.
Populärt val hos Outdoorexperten.
Bästsäljare hos Oakley.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Antifog-behandlad dubbellins.
UV-skydd.
Brett synfält.
Bra ventilation.
Passform: Large.
OTG-anpassning.

Oakley är ett av världens mest kända tillverkare av solglasögon, sportglasögon och skidglasögon. Det amerikanska företaget grundades 1975 i Kalifornien och är idag synonymt med hög kvalitet, skön passform och stor slittålighet.

Oakley Line Miner är högkvalitativa googles som utvecklats för dig som önskar ett så brett synfält som möjligt. De är ett populärt val hos återförsäljare som Outdoorexperten och Outnorth och dessutom en bästsäljare hos Oakley själva. Skidglasögonen har en cylindrisk design som gör att de sitter tätt inpå ditt ansikte vilket ger en bra passform och stänger kylan ute. De har ett trelagersskum med fukttransporterande fleecefoder runt ramen som också bidrar till en högre komfort. Den breda justerbara remmen är i silikonfoder vilket också ger en bra passform.

Skidglasögonen har imskyddsbehandlad PRIZM-lins som ger en maximal färgåtergivning och kontrast. Linsens material Plutonite ger 100 procent skydd mot UVA, UVB och UVC och F3 Anti-Fog-beläggningen ser till att glaset inte immar igen. Dessutom går det att använda vanliga glasögon under eftersom dessa goggles är OTG-anpassade med ett diskret hack i ramen vid tinningarna.

Skidglasögonen finns med flera olika linser, men dessa går inte att byta ut. Det följer med en praktisk förvaringspåse i mikrofiber. Vill du ha en större modell kan du kika efter Oakley Line Miner Xl.

 • Orange lins
 • Blå lins
 • Rosa lins
 • Priser för Line Miner L
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
 • Line Miner L
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
 • Line Miner

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Scott
Scott Goggle Faze II
Scott Scott Goggle Faze II - Test
Bästa budget
Scott
Scott Goggle Faze II
Prisvärda goggles av hög kvalitet i uppdaterad modell.
Högt betyg på test hos Sportamore 2023.
Populärt val hos Outdoorexperten.
Utbytbar lins.
Antifog-behandlad dubbellins.
UV-skydd.
Brett synfält.
Bra ventilation.
Passform: Medium.

Scott är en sportutrustningstillverkare som gör skidor, stavar, cyklar, skidhjälmar och skidglasögon av hög kvalitet. Företaget startades av ingenjören och skidåkaren Ed Scott i Sun Valley, Idaho i USA 1958. Hans första uppfinning var en avsmalnad skidstav i aluminium som snabbt ersatte den existerande staven som var gjord av bambu och stål.

Scott Faze II beskrivs som snygga med stort synfält – och mycket goggles för pengarna. De fick betyget 7,3 av 10 och blev en av favoriterna i ett stort test om goggles hos Sportamore.

Detta är ett bra val för dig som vill ha ett par snygga goggles av hög kvalitet, men till ett mer rimligt pris. Detta är en uppdaterad modell av Scott Faze som fått flera förbättrade egenskaper. Skidglasögonen har tvålagersskum som gör att de sitter skönt mot ansiktet och en ACS-linsventilation som tar skidglasögonen till nästa prestandanivå. Ramens djup har reducerats vilket ger ett par goggles med en stor sfärisk lins och brett synfält i en tunn och modern design.

Linsen har en hög kontrast och är utrustad med 100 procent UV-skydd och antidim-behandling. Linsen är en optisk korrekt dubbellins som gör att du ser klart och tydligt när du åker skidor eller snowboard. Dessa goggles finns med flera olika linser och det följer med en praktiskt förvaringspåse.

 • Orange lins
 • Rosa lins
 • Blå lins
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se - Bra val
Bliz Flow
 Bliz Flow - Test
Bra val
Bliz Flow
Goggles med brett synfält som ger en bekväm och säker skidåkning.
Testvinnare hos Sportamore 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Används av svenska alpinlandslaget.
Utbytbar lins.
Antifog-behandlad dubbellins.
UV-skydd.
Brett synfält.
Bra ventilation.
Bra passform.
OTG-anpassning.

Bliz är ett svenskt företag som tillverkar tekniska sportglasögon och skidglasögon av hög kvalitet. De har stort fokus på design och flexibilitet för att kunden ska få ut så mycket som möjligt av glasögonen. Bliz är en del av Future Eyewear som grundades 1984.

Bliz Flow fick betyget 8,9 av 10 i ett test hos Sportamore och blev deras testvinnare i stort test om goggles. Där beskrivs skidglasögonen som en ”riktig favorit” och enligt deras test sitter dem som en dröm. Dessutom används Bliz goggles av svenska alpinlandslaget och har Bliz Flow länge varit en av varumärkets toppmodeller.

Synfältet är brett vilket gör att du får en säker och bekväm skidåkning. Enligt test är passformen på de här skidglasögonen flexibel och bekväm och ett mjukt trelagersskum med fleece gör att de sitter bra på ansiktet. De sitter tätt över hela ansiktet så att varken kyla eller fukt kommer in. Samtidigt andas de bra genom ventilationspaneler. Bandet är silikonbehandlat med ett flexibelt sidospänne som gör att glasögonen sitter ordentligt, även när det svänger rejält. Dessa googles är dessutom OTH-anpassade så att du kan ha dina vanliga glasögon under.

Skidglasögonen har en lins som är en dubbellins och den håller en hög optisk kvalitet och är antifog-behandlad med en av marknadens bästa behandlingar. Den yttre linsen är i okrossbart polykarbonat med 100 procent UV-skydd och den inre i italienskt acetat. Linsen går att byta ut för att passa väder- och ljusförhållanden och det följer med en extra lins för kvällar och mörka dagar. Det följer också med en påse att förvara dina googles i. Bliz Flow finns med flera olika färger på linserna.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för barn Test.se - Bästa för barn
Scott
Scott Goggle Jr Witty
Scott Scott Goggle Jr Witty - Test
Bästa för barn
Scott
Scott Goggle Jr Witty
Populära och snygga skidglasögon till barn.
Populärt val hos Outdoorexperten.
Populärt val hos Outnorth.
Antifog-behandlad dubbellins.
Bra ventilation.
Passform: Barn.
Finns i flera färger.
Bekväma.

Scott är en sportutrustningstillverkare som gör skidor, stavar, cyklar, skidhjälmar och skidglasögon av hög kvalitet. Företaget startades av ingenjören och skidåkaren Ed Scott i Sun Valley, Idaho i USA 1958. Hans första uppfinning var en avsmalnad skidstav i aluminium som snabbt ersatte den existerande staven som var gjord av bambu och stål.

Letar du efter goggles för barn rekommenderar vi Scott Goggle Jr Witty, som är ett populärt val hos både Outdoorexperten.se och Outnorth.se. Skidglasögonen är framtagna för juniorer som vill glänsa i skidbacken. De är anpassade för mindre ansikten med ett enskikts ansiktsskum och en halkfri silikonrem som gör att skidglasögonen sitter ordentligt när det svänger i backarna.

Skidglasögonen har optisk korrekt dubbellins, antifog-behandling och en bra ventilation så att barnen kan åka riktigt bra i skidbacken. Dessa googles finns i färgerna grön, rosa och svart.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test goggles - se testvinnande skidglasögon.

Köpguide goggles 

När du åker utför med skidor eller snowboard är det bra att ha goggles som skyddar dina ögon mot sol, vind och snö. Självklart vill du ha snygga goggles i skidbacken, men det finns fler egenskaper som spelar stor roll när du ska köpa nya. Utbudet är stort och priset varierar också mycket. Här ger vi dig de bästa tipsen inför ditt val av goggles till vinterns skidsemester!

Läs också: Bäst i bäst skidhjälm

Vad är goggles?

Goggles är skidglasögon som skyddar dina ögon när du åker skidor och gör att du ser ordentligt i backen; något som bör finnas med bland utrustningen hos alla skidåkare och snowboardåkare. Ett par ska goggles ska ha ett ordentligt UV-skydd som skyddar mot solens farliga strålar. De ska dessutom ha en antifog-behandling som gör att de inte immar igen och gör det svårt att se när du åker.

Därför ska du bära goggles

Goggles ger dig ett bra skydd för dina ögon i skidbacken när du åker skidor eller snowboard. Efter en dag i backen med vind och snö tar ögonen mycket stryk av allt kisande och därför ska du använda goggles. Dessutom ger de ett bra skydd mot både sol och snöns reflektioner, vilket gör att du får ett säkrare åk.

Bäst i test goggles - se testvinnande skidglasögon.
Goggles skyddar dina ögon när du åker skidor och snowboard – mot vind, snö och sol.

Olika typer av linser

Goggles kommer vanligtvis med en allroundlins som passar de flesta skidåkare och väder. Väljer du dyrare goggles är det vanligt att det går att byta ut linsen för att optimera din syn när du åker. Har du en modell du kan byta linsen på kan du välja en ljusare och mer kontrasthöjande lins mörkare dagar och en mörkare lins de dagar som solen lyser starkt. Åker du skidor främst på kvällen med belysning är goggles med genomskinlig lins ett bra val.

Linser att välja mellan:

 • Orange – passar till alla väder och är den mest användbara färgen om du bara väljer en lins.
 • Röd – passar till alla väder och är den mest användbara färgen om du bara väljer en lins.
 • Gul – en kontrasthöjande lins som passar i disigt eller halvdåligt ljus.
 • Rosa – en kontrasthöjande lins som passar i disigt eller halvdåligt ljus.
 • Genomskinlig – passar bäst när du åker i mörker.
 • Spegelglas – ger skydd mot skarpa solstrålar och snöns konstraster
Bäst i test skidglasögon - se bästa skidglasögonen.
Goggles har olika färger på linsen så att du kan anpassa dem efter vilket väder och ljusförhållande det är.

Välj mellan sfäriska och cylindriska linser

Förutom färg kan du också välja form på skidglasögonens linser. Sfäriska linser är välvda både horisontellt och vertikalt vilket minskar risken för reflexer som bländar. De har också ett bättre periferiseende och immar inte igen lika lätt. Materialet är bättre och spricker inte om de utsätts för slag om det är riktigt kallt. Cylindriska linser är välvda horisontellt och platta vertikalt, är billigare att tillverka och kommer därför också med en lite billigare prislapp.

Goggles med UV-skydd

Oavsett vilken typ av lins du väljer är det viktigt att de har UV-skydd som ger ett ordentligt skydd mot solens skadliga strålar. Precis som på sommaren är vinterns strålar också farliga. Är det riktigt soligt kan det dessutom vara bra att komplettera med solskyddskräm

Synfältets bredd och ram spelar roll

Ju större synfält dina goggles har desto mer ser du när du åker skidor eller snowboard. Då behöver ögonen dessutom inte jobba lika mycket utan du ser allt på en och samma gång. Ju dyrare goggles du har köpt desto mer följsam blir ramen eftersom en av bättre kvalitet anpassar sig bättre när det är kallt. Goggles kan ha hel ram, halv ram eller dold ram.

Så ska goggles sitta

Passformen på ett par goggles är oerhört viktig och de ska varken vara för stora för ditt ansikte eller klämma åt kring näsan. De ska sitta tajt på huvud och runt skidhjälmen, utan att du får en så kallat ”turistglipa” mellan ansikte, hjälm och skidglasögon. Uppstår det en glipa mellan hjälmen och glasögonen finns risken att du blir kall. Det är även bra om resårbandet som håller glasögonen på plats går att justera efter skidhjälmen. Har du problem med att glasögonen sitter obekvämt ska du välja ett par med många lager skumgummi som ger en mer bekväm passform.

Så får du imfria goggles

Har du varit med om att dina skidglasögon immar igen och gör det svårt för dig att se när du åker skidor? Tanken med goggles är att de ska hjälpa dig i din skidåkning – inte stjälpa! Imma går att förhindra – med rätt sorts goggles. Ju fler och större ventilationshål det är runt skidglasögonens ram, desto mindre risk är det att de immar igen. Har dina goggles dubbelglas och mellanrum mellan linserna bildas en temperaturbarriär vilket också bidrar till att de blir mer imfria. Det är också en fördel om dina goggles har en antifog-behandling som gör att de inte immar igen lika lätt.

Detta ska du göra om dina goggles immar igen

Om dina goggles immar igen ska du aldrig ta bort imman med jackan eller en vante – då repas linsen och antifog-behandlingen förstörs. Istället ska du vifta med dem i luften en stund alternativt lägga dem i en varm ficka.

Så tar du hand om dina goggles

För att dina goggles ska hålla så länge som möjligt behöver du också ta hand om dem och då känns det naturligt att putsa av dem när de utsätts för imma, fukt, snö, salt, svett eller damm. Men så fort du petar på insidan av linsen förstörs också imskyddet. Istället för att torka med en vante eller jackan ska du ta av linsen och spola med ljummet vatten. Rengör försiktigt med lite mild handtvål med fingertoppen och låt sedan lufttorka. Efter det torkar du lätt på utsidan av linsen med en putsduk. När du inte använder dina goggels ska du alltid ta av dem från hjälmen så att bandet inte blir uttöjt och förvara dem i en mikropåse. Du ska aldrig lägga dem på ett hårt underlag för då finns risken att de repas.

Bäst i test goggles.
Det finns goggles för hela familjen och alla behov. Här är ett par skidglasögon från Sweet Protection.

Välj dessa goggles om du bär glasögon

Är du glasögonbärare? Då ska du välja ett par goggles som är anpassade för dig med glasögon. Dessa goggles benämns som OTG, vilket betyder “over the glasses”.

Köpa goggles – att tänka på!

 • Vilken typ av lins har du behov av? Går det bra med en allroundlins eller vill du kunna byta ut den efter hur vädret är?
 • Går det lätt att byta till en annan typ av lins? 
 • Hur vill du att passformen ska vara? Prova gärna hemma i lugn och ro – du har alltid ångerrätt på varor du köper online.
 • Har de ett bra UV-skydd så att skidglasögonen skyddar mot solens farliga strålar?
 • Har de en antifog-behandling som gör att de inte immar igen lika lätt?
 • Har du glasögon behöver du välja lite större goggles som är anpassade efter detta. 

Åka skidor - fler saker att tänka på 

När du ska på skidsemester för första gången finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Du behöver ha skidkläder som både är bekväma, håller värmen och som andas. För att hålla värmen är det också bra att tänka på vad du har under skidkläderna. Använd gärna lager-principen och ha ett underställ närmast kroppen. Som lager nummer två passar en fleecetröja. För att hålla värmen ännu bättre är det bra med skidvantar också mössa. 

Förutom goggles ska du alltid skydda dig med en bra skidhjälm när du åker utför – oavsett hur snabbt du än åker! Tänk på att ni är fler i backen och en olycka händer snabbt. Kolla också över vilka försäkringar du har, så att du vet att du är rätt försäkrad. 

Öva på bar mark med rullskidor

Varför nöja sig med att åka skidor på vintern? Med ett par rullskidor kan du åka skidor även under årets andra månader. Rullskidor är skidor med hjul som du använder på bar mark och du tar dig fram med hjälp av vanliga stavar och din egen handkraft. Detta är ett kul sätt att träna på och ett bra sätt att hålla igång skidåkningen även när snön saknas. 

Läs också: Test av underställ 

Läs också: Test av takbox

Populära leverantörer:

Länktips:

  Tillbaka till början – våra toppval


  Redaktionen
  Test.se

  Vanliga frågor

  • Googles är skidglasögon som skyddar dina ögon mot vind, snö och sol när du åker utför. De passar både för skidåkning och snowboardåkning och finns för olika typer av väder- och ljusförhållanden.
  • Googles ska sitta tajt på huvud och runt skidhjälmen, utan att du får en turistglipa mellan ansikte, hjälm och skidglasögon.
  • Vi har valt att utse Oakley Flight Deck XM Prizm till de goggles som är bäst i test. De har placerats bra på test och är populära bland skidåkarna själva. Skidglasögonen är bekväma, avancerade och passar till den som vill ha det allra bästa.
  Innehållsförteckning

  Innehåll
  Newsletter image Test.se logo
  Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
  Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
  Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
  Din epostadress
  Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
  Gå med kostnadsfritt
  Tack för din prenumeration!
  Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
  Stäng