HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
studsmattor - Bäst i test

Test av studsmattor

14 ST PRODUKTER TESTADE

fritid uppdaterad 21:e Maj, 2018, Baserad på 7 experttester.

En studsmatta på gården kan vara ett bra sätt att få ut barnen för utomhuslek, men det är också ett bra träningsredskap för dig som är vuxen!

Jag kan allt om studsmattor – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Utöver att vara rolig att leka på är studsmattan riktigt bra för utvecklingen av både motoriken och balansen, samtidigt som den ger bättre muskelstyrka och kondition. Det finns med andra ord flera hälsofördelar med att införskaffa en studsmatta!

Studset sitter i fjädrarna

Det som ger studsmattan dess studs är hoppduken i kombination med dragfjädrar! Ju fler fjädrar en studsmatta har desto mindre belastas varje fjäder, vilket ger både bättre studs och längre hållbarhet. Utöver hur många fjädrar studsmattan har så spelar även deras utformning roll för hur bra och hållbar studsmattan är. Större diameter, tunnare tråd och längre fjädrar ger ett bättre studs, medan mindre diameter, tjockare tråd och kortare fjädrar gör studset mer stumt. De kortare, mindre fjädrarna är billigare, men de går inte lättare sönder för det. De kan däremot bli uttänjda lättare än de långa fjädrarna, vilket försämrar studset i mattan. Om du tror att intresset kommer vara snabbt övergående kan det vara motvierat att köpa en billigare studsmatta. Se bara till att ramen är rejäl! Skulle du köpa en dyr studsmatta och barnens intresse svalnar redan efter bara ett par år kan du trösta dig med att andrahandsvärdet på rejäla studsmattor av mer kända märken är rätt bra.

Hållbarhet och säkerhet går hand i hand

Det är sällan mindre säkert med en billigare studsmatta än en dyr, men de billigare har med största sannolikhet kompromissat en del med materialvalen. Det innebär framförallt att de kommer nötas hårdare än dyrare mattor, så om studsmattan ska användas i många år kommer du med största sannolikhet behöva köpa nya delar (t. ex. nytt kantskydd) eller i värsta fall behöva byta ut hela studsmattan. Det kan med andra ord bli dyrare i längden att snåla in från början.

Viktigt att tänka på, del för del

Hoppduken bör vara anpassad för sol och regn för att hålla så länge som möjligt. Ett UV-skyddat material är det allra bästa, särskilt om det torkar fort efter regn. Friktionen i duken är också viktig: är det för lite friktion finns en överhängande halkrisk, men är den för stor kan man istället få brännmärken om man ramlar på den.

Kantskyddet skyddar dels från ramens hårda delar, men också från klämskador i fjädrarna. Skyddet bör täcka hela ramen, fjädrarna och fjädrarnas fästen! Det får inte vara för tunt, eftersom det då kan ge vika om man råkar kliva mellan fjädrarna. 2 centimeters tjocklek är ett bra riktmärke! Precis som med hoppduken är det en fördel om materialet i kantskyddet är UV-skyddat. Men även det bästa kantskyddet slits så småningom ut och kommer behöva bytas! Kantskydd är tillsammans med skyddsnätet två extremt viktiga säkerhetsdelar som det inte finns någon anledning att kompromissa med!

Ramen på en studsmatta är oftast tillverkad i galvaniserat stål för att förhindra rostangrepp, men rost kan bara hejdas riktigt effektivt om stålet är galvaniserat på både in- och utsidan. Ju tyngre ram desto stabilare studsmatta! Har den lite tyngd i sig är det dessutom mindre risk att den flyttar på sig i stormigt väder.

En större studsmatta kräver mer hoppkraft

En stor studsmatta kan verka lockande för den som har en stor trädgård, men tänk på att det är svårare för en liten och lätt person att få till en bra studs på en för stor matta. Ju större en hoppduk är desto mer kraft krävs det för att få igång ett riktigt härligt studs! Standardstorleken för hemmastudsmattan är 4,3 m i diameter och det är förstås ingen slump; 4,3 meter är stort nog för att ha fritt spelrum och samtidigt litet nog för att även de något mindre barnen ska kunna hoppa.

Är det säkert att hoppa på en studsmatta?

Ja, det är det! En studsmatta som används på ett korrekt sätt är inte farligare än en cykel eller gunga. Men precis som i alla andra lekar och aktiviteter förutsätter säkerheten att alla säkerhetsföreskrifter följs och att sunt förnuft används. Små barn (6 år och yngre) har inte ett fullt utvecklat balanssinne, så små barn bör inte hoppa tillsammans med andra. Låt helst inte fler än två personer åt gången hoppa; ju fler personer som rör sig på mattan ju mer oförutsägbara bli studsarna. De vanligaste olyckorna med studsmattor är att två personer krockar på mattan, så att påpeka för barnen att det är viktigt att de hela tiden har koll på varandra. Placera studsmattan på plan, mjuk mark med ett säkert avstånd till träd och stenar. Skor bör aldrig användas på studsmattan eftersom grus och smuts som kan sitta i sulorna sliter onödigt mycket på hoppduken.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Berg Favorit

Testresultat
Bäst-i-test.se 2018,    Bäst-i-test.se 2017,    Bäst-i-Test.se 2015,    Leva & Bo 2015
Innovativt skyddsnät Prisvärd Bra studs
Bruksanvisning är inte på svenska
Produktbeskrivning
Specifikationer

Här på Test.se har vi valt att rekommendera Bergs studsmatta Favorit. Hoppduken är 4,3 meter i diametere och ger en bra och kontrollerad studs. Det är ett bra tryck i fjädrarna och de är hårt förspända. Studsen fungerar bäst för de som väger mellan 30-100 kilo och för barn över 10 år. Med Favorit får man en lite mer grund studs, men i gengäld också en bättre precision och kontroll. Själva duken är av högsta kvalitet oh kantskyddet är som tjockast över ringen och tunnar ut över fjädrarna. Dessutom är det UV-skyddat!

Visa hela texten
Storlek (diameter):
4,3 m
Produktvikt:
100 kg
Antal fjädrar:
96 st
Höjd på studsmattan:
270 cm
Max personvikt:
100 kg

Studsmattor - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst-i-test.se

Publicerad

Testsajten Bäst-i-test.se har uppdaterat sitt test av studsmattor inför den nu påbörjade säsongen! Bäst i test är fortfarande studsmattan Berg Favorit, som med sin höga byggkvalitet och föredömliga säkerhet är minst sagt svårslagen. Prisvärd är den dessutom!

Andraplatsen, tillika innehavare av utmärkelsen "Bästa premiumval", tillhör fortfarande en annan av Bergs studsmattor: Champion. Berg Champion kombinerar en mjuk och lång studs med utmärkt spänst, vilket gör att den passar de mest krävande användarna och klarar utan problem av mer avancerad akrobatik. Säkerheten är dessutom förstklassig!

Som nummer tre i testet ligger Jumpmaster 4,3 m. Jumpmaster har också utsetts till Bästa budgetval. Prismässigt kan studsmattan sägas ligga i en övre budgetklass (runt 5 000:-), men kvalitetsmässigt befinner den sig i mellanklassen! Kantskyddet är tillverkat i riktigt påkostade material i förhållande till priset och kan förväntas stå emot väder och vind i många år. Studsen är medelhård och spänstig, vilket möjliggör höga hopp!

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Sommarlovet är i full gång, och barnen klättrar redan på väggarna! Kanske är det dags att köpa den där studsmattan ändå? Bäst-i-test.se har inför sommaren 2017 testat åtta olika trampoliner för att hitta den överlägset bästa! Vinnare i testet är Berg Favorit. Kombinationen av byggkvalitet, säkerhet och prestanda till ett bra pris gör den till en riktig vinnare. Den har en stabil konstruktion och ett säkert skyddsnät med en självstängande ingång. Som nummer två i testet kommer Berg Champion. Champion är en högpresterande studsmatta som passar de mest krävande användarna. Trampolinen kombinerar en mjuk, djup studs med utmärkt spänst, förmodligen tack vare sina ovanligt många, långa och tjocka fjädrar. På tredje plats hittar vi studsmattan Jumpking Heavy Duty 14, en kvalitetsstudsmatta med hög byggkvalitet. Den har ett något hårdare studs än andra premium-studsmattor, men är långt ifrån stum.

Vinnare i det här testet

Leva & Bo

Publicerad

Varje år som går blir studsmattorna mer och mer populära. Leva & Bo har testat 13 vanliga studsmattor tillsammans med SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut). Egenskaper som testats är studsförmåga och studsens mjukhet, kantskydd och skyddsnät, beninfästning och ramkonstruktion, samt montering och manual. Resultatet visade att det är stora skillnader - flera mattor uppvisade allvarliga säkerhetsbrister och det är gäller framför allt kantskydden på en del studsmattor. Överlag så har de dyraste studsmattorna stabilare ram, är säkrare och har mjukare studs till skillnad mot de billigare modellerna, säger Patrik Spånglund på SP. Studsmattan som fick bäst i test var Super Orbit med ett betyg på 4,43 av 5. Det är en säker modell och risken att fastna är mycket liten. Det tog ungefär 2 timmar och 30 minuter att montera studsmattan om man är två och manualen fick endast 3,5 i betyg av 5 möjliga. Detta är studsmattan med mjukast studs. Näst på listan hamnar North Challenger som också är en säker studsmatta. Det gick fortare att montera den - 2 timmar och 7 minuter - och ramen är både stabil och kraftig. Det är enkelt att ta sig in och ut ur studsmattan. Fly HD tar tredjeplats och är inte lika säker som de två ovannämnda, men det är fortfarande en liten risk att man fastnar. Monteringen tog, för två personer, 1 timme och 47 minuter och även här finner man en stabil ram och mjuk studs!

Vinnare i det här testet

Leva & Bo

Publicerad

Studsmattornas popularitet ökar för varje år som går och de har nu blivit ett vanligt inslag i svenska trädgårdar. Leva & Bo har testat 11 vanliga studsmattor för att utse den bästa. De allra flesta studsmattor som säljs i Sverige idag är lågprisstudsmattor och den enkla förklaringen är nog att de flesta familjer inte vill lägga så mycket pengar på en ”leksak”. Men det lönar sig att lägga lite extra pengar på att få bättre kvalitet, eftersom mattorna har längre hållbarhet och därmed minskar behovet av reservdelar och lagning. Studsmattan som fått bäst betyg av Leva & Bo är North Trampoline Challanger med 27,9 i betyg. Mattans diameter är 4,30 meter och skyddsnätets höjd 1,90 meter. Studsmattan är enkel att ta sig i och ur, har en grovkonstruktion och bra studs. Berg Favorit blev näst bäst med 23,5 i betyg. Även denna matta är 4,30 meter bred och har ett 1,89 meter högt skyddsnät. Det är lätt att ta sig i och ur, samt har en grov och kraftig konstruktion. Näst på listan är en till modell från Berg – Champion – med 22,9 i betyg. Här finns samma bra egenskaper som hos de andra två modellerna, bl.a. enkelheten att ta sig i och ur, grov och kraftig konstruktion, samt bra och mjuk studs.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst-i-Test.se har testat fyra studsmattor och bäst blev Favorit från holländska Berg Toys, tack vare sin kombination av byggkvalitet, säkerhet och prestanda till ett rimligt pris. Det är en snygg kvalitetsstudsmatta, där studsen är spänstig och stabil. Detta möjliggör höga hopp och gör studsmattan rolig att hoppa på. Ramens tjocklek är rejäl och det gör mattan stark. Det gör också att mattan blir tung och mer stabil. Säkerheten är föredömlig och kantskyddet täcker både fjädrar och ram ordentligt, samt ger en effektiv stötdämpning. Den enda nackdelen med den här modellen är att det inte finns någon svensk bruksanvisning och den säljer ofta slut. På andraplats hamnar Abilica Sport Supply. Det krävs två personer att montera studsmattan då ramen annars lätt faller isär innan mattan hamnat på plats. Medan andra studsmattor i samma prisklass ofta har en tämligen stum studs, har Sport Supply tvärtom en ovanligt mjuk studs. Detta passar bäst för barn under 20-25 kg och seniorer (då det belastar knäna mindre), men kan uppfattas som överdrivet mjukt av vuxna. Rusta Adrenaline Pro tog tredjeplats och är ett billigt alternativt till de dyrare studsmattorna. Ramen är fortfarande rejäl ram med välgjorda svetsfogar. Detta ger en bra stabilitet och svetsfogarna bidrar till att ramen håller längre, eftersom risken för rost minskar. Däremot är kantskydd och skyddsnät av sämre kvalitet och det finns dessutom en liten chans att man kan bränna sig på mattan.

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

SVT Plus har testat tre stycken studsmattor i olika prisklasser för bl.a. montering, studsegenskaper och säkerhet. Men Plus kan inte utse någon testvinnare eller någon matta som är bäst i test, då två av de tre säljs utan säkerhetsnät – i strid mot reglerna. Första testmomentet gällde montering. Det tog ungefär en timme att montera varje studsmatta.  Exit Twist var krångligast att montera, då fjäderspännaren var klen och satt obekvämt i handen. Halens ställde till lite besvär med en utstickande svetsfog. Fly var den modell som var enklast att montera – stålställningen var lite trög att få ihop, men när den väl var på plats gick resten smidigt. Testmoment två gällde studsegenskaperna. Sex gymnaster från Umeå gymnastikförening har hjälp till att prova studsmattornas studsegenskaper. Med Halens matta tar det stopp. Fjädrarna är korta och flexar inte så långt – dåligt. Med Exit Twist är det svårt att hålla sig på mitten och den känns instabil, samt att ställningen rör sig när man hoppar. Fly är mest lik en tävlingstrampolin – det tar inte stopp när man hoppar, mattan är följsam och den har längre fjädrar, men den har en liten hoppyta, vilket gör att det kan vara lätt att hamna utanför. Testmoment tre gällde säkerheten och enligt Konsumentverket klassas alla studsmattor som leksaker. Då ansvarar både tillverkare, importör och återförsäljare för att produkten är säker. Halens matta har stora öppningar mellan fjädrarna, vilket kräver att kantskyddet ligger stabilt över och skyddar. Det gör det inte, men när skyddsnätet monteras täcker det också det bristfälliga kantskyddet. Exit Twist känns mer stabil, men även här finns stora öppningar och kantskyddet sluter lite bättre över fjädrarna. Även Fly har stora öppningar. Testmoment fyra – skyddsnäten. Här testar man att svinga en 50-kilos säck två gånger mot stolpar och ingångar. Samtliga nät får godkänt. Däremot är det anmärkningsvärt att Halens och Fly kan köpas utan något säkerhetsnät, vilket inte är tillåtet!

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Bäst-i-test.se har inför år 2014 testat tre av de mest populära studsmattorna på den svenska marknaden och utsett Berg Toys Favorit som bäst i test. Berg Toys är ett holländskt företag som tack vare en kombination av byggkvalitet, säkerhet och prestanda till ett rimligt pris, blivit en populär leverantör i Sverige. Favorit har en betydligt högre prestanda än ”lågpris”-modellen Gillelej (tredjeplats) från Jysk. Studsmattan Favorit har utmärkt studs! På testets andraplats hamnade Abilica Sport Supply och tyvärr är inte montageinstruktionerna av den höga kvalitet man är van att se hos Abilica-produkter. Det är ganska omständligt, då ramen lätt kan falla isär innan hoppduken fästs i fjädrarna och kräver därför minst två personer vid montering. Till skillnad från andra mattor i samma prisklass, som har tämligen stum studs, har Sport Supply istället en ovanligt mjuk studs. Skyddsnätet har bitvis bristfällig säkerhet, vilket tyvärr är regeln snarare än undantaget i denna prisklass. Med tanke på det låga priset är dock Sport Supply onekligen mycket studsmatta för pengarna!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.