Test av julskinka

Publicerad under mat & dryck. Senast ändrad den 26:e Februari, 2014. Baserad på 4 testkällor.

Sammanfattning

Nu när julen närmar sig är det snart dags att handla julmaten – inte minst julskinkan! I den industrialiserade delen av världen har mycket av kunskapen om hur råvaror naturligt ser ut försvunnit. Under en lång tid har svenska konsumenter vant sig vid att industriuppfödda, stressade grisar med smaklöst kött efter slakt ändå är saftiga och glansiga vid inköp. Detta för att skinkorna blivit pumpade med vatten, smakförstärkare och fosfater för att dölja den dåliga råvaran. Nu på senare tid har det dock dykt upp mer riktig skinka i de vanliga livsmedelsbutikerna. Vid köp av julskinka bör man läsa innehållsförteckningen och undvika skinkor med smakförstärkare som E621, jästextrakt eller fosfater, eftersom det tyder på att köttet är undermåligt. Skinkorna ska bestå av en hög kötthalt och därmed ha korta innehållsförteckningar, samt helst komma från ekologiskt uppfödda grisar.

Test.se rekommenderar

Scan Rapsgris Julskinka - Vi på Test.se rekommenderar julskinkan från Scan, som är av svensk rapsgris. Skinkan har en kötthalt på 90 procent och dess innehållsförteckning är kort, vilket betyder att köttet är av bra kvaltiet. Att skinkan kommer från svensk rapsgris ger en naturligt mer mör och mer smakrik julskinka. Förvaras i högst 8 plusgrader. Läs mer

Vinnartabell

Tabellen visar vilka placeringar produkterna fått i de experttester vi läst i tidningar och på nätet. Produkten vi rekommenderar är markerad röd.

Bäst i test-toppen 2013 2012

Testkällor

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

GP

Publicerad

GP:s konsumentpanel provade färdigkokta julskinkor och det blev en ekologisk vinnare – Garant. Den väckte mest positiva reaktioner hos panelen och fick därför högsta betyg. Garant smakar gott och lite rökt, den luktar dessutom gott och är lagom salt. Men både sälta och konsistens skilde kraftigt mellan skinkorna åt. Tre av dem – Nybergs deli, X-tra och ”Julskinka från en gård nära dig” - innehåller den kritiserade tillsatsen fosfater, E450 eller E451. Den används för att binda vatten som sprutas in i skinkan för att dryga ut den och göra den saftigare. Samtliga skinkor i testet innehåller konserveringsmedlet natriumnitrit (E250) som ger ökad hållbarhet och dessutom ger skinkan dess rosa färg. Utöver dessa E-ämnena, finns även fler som gör att skinkan ser ut och smakar som den gör. Tre av skinkorna i testet – Änglamark, Garant ekologisk och Scan ekologisk – har EU:s märke för ekologisk mat, det så kallade EU-lövet. Detta märket innebär bland annat att djuren får ekologiskt foder, inte ges antibiotika i förebyggande syfte och har möjlighet att gå utomhus under den varma delen av året. Svenska Krav ställer hårdare krav än EU och detta innebär att skinkorna bland annat inte får innehålla nitrit – som leder till kortare hållbarhet och en gråaktig färg. Krav har också strängare regler för djurhållningen – grisarna ska bland annat ha möjlighet att gå ute året runt. Dessa kravmärkta skinkorna är sällsynta i handeln, de utgör mindre än 0,1 procent av den totala försäljningen. Bäst i test är Garant ekologisk som är ekomärkt med EU-lövet. Den innehåller 94 procent skinkhalt och smakar gott. Den är saftig, lite rökig och lagom salt.Garant luktar dessutom gott och har en fast, men mör konsistens. På testets andraplats hamnade Scan julskinka. Den innehåller 90 procent skinka, har lagom med svål och lagom tuggmotstånd. Den smakar riktigt gott och har en lätt, fruktig doft. Den kan kännas lite torr i konsistensen. Sist, men inte minst, gick tredjeplats till Scan Ekologisk. Skinkhalten är 91 procent, den är saftig och god med insprängt fett. Skinkan har en mjuk, fin konsistens och lagom mycket svål. Den kunde dock varit lite mindre salt, samt att den luktar lite ”burkigt”.

Vinnare i det här testet

 1. Garant Ekologisk julskinka
 2. Scan julskinka
 3. Scan Ekologisk julskinka

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet Söndag har testat 20 av årets julskinkor och bäst i test blev en nykomling som ”kom, åts och segrade”. Man smakade på samtliga skinkor i ett blindtest – deltagarna visste endast att samtliga skinkor är från svenska gårdar. Urvalet består enbart av kokta julskinkor färdiga för griljering, som är den variant som det säljs mest av. Bäst i test blev Lidls julskinka med svål. Samtliga testpersoner utsåg den som solklar vinnare med nästan uteslutande positiva omdömen. Skinkan smakade mycket gott med mild sälta, naturligt fint utseende med bra fettkappa, mjuk och saftig konsistens. Den känns helt enkelt som en fin och gedigen julskinka. ”Lite lös i hullet, men läckert inbjudande”. Havor Gotländsk Gårdsgris blev också en favorit hos panelen och en delad silvermedaljör i testet. Skinkan är klassisk, mild, lite nötig och har en fin smak. Den ser naturlig ut. ”bredare än övriga skinkor, med en vacker färg”. Ica Selection Gårdsgris levererade också en skinka som räckte till en delad silverplats. Skinkan är lite torr, men god. Den hade naturligt insprängt fett och fin fettkappa. Bra tuggmotstånd, en gedigen och bra julskinka hel enkelt. ”Inget intagande utseende, något man skulle täcka över med mycket griljering. Detta är en julskinkornas Barbara Cartland, en åldrad kronjuvel”.

Vinnare i det här testet

 1. Svea Lantkött
 2. Havor Gotländsk Gårdsgris
 3. Ica Selection Gårdsgris

Sydsvenskan

Publicerad

Sydsvenskan har testat åtta julskinkor och testpanelen kunde konstatera att den billigaste av skinkorna nästan smakade lika bra som den dyra. Den allra godaste julskinkan är oftast den som man lagar och griljerar själv, eftersom den då blir som man själv vill. Om man räknar bort den hemlagade julskinkan, är det flera av butikernas egna skinkor som får högst betyg. Scans julskinka blev bäst i test. Skinkan är av svensk rapsgris och kostar omkring 120 kronor per kilot. Den smakar utmärkt med en fin grissmak. Det är precis som att skinkan kokats i en smakrik lag. Den ser bra ut, har bra fettmängd, smakar gott och blir därför den bästa köpskinkan i testet. Coop Änglamarks ekologiska julskinka har också fått höga betyg. Skinkan kommer från en Krav-certifierad svensk gård och kostar ca 150 kronor per kilo. Smaken har lite lagom av allting – sälta, saftighet och fett. Dock ansåg testpanelen att smaken hade lite kort livslängd i munnen, den följer inte med hela vägen. Man behöver inte heller arbeta med käkarna när man äter skinkan, vilket vissa anser vara en nackdel. Sist, men inte minst, hamnade Nettos Julskinka Tulip på tredjeplats. Detta är den billigaste skinkan i testet med ett pris på drygt 40 kronor per kilo. Skinkan smakar mycket salt, men är samtidigt saftig och fin. Testpanelen ansåg att konsistensen var godkänd och den ser lite anonym ut.

Vinnare i det här testet

 1. Scan Rapsgris Julskinka
 2. Coop Änglamark Ekologisk Julskinka
 3. Willys Garant Julskinka

Aftonbladet

Publicerad

För många av oss finns bara ett måste när julen närmar sig, julskinkan, och nu har Sveriges i särklass grisigaste mästerskap avgjorts. Under årets Chark-SM utsågs den bästa julskinkan – Scans Julskinka av Rapsgris. Hemligheten? Rapsolja. Av de 18 bidrag som nådde upp till en så god standard att de fick medalj, så var det fyra julskinkor som stack ut lite extra och fick den allra ädlaste valören. Men som i alla SM finns bara en enda vinnare, i det här fallet var det Scans skinka som hade det där lilla extra, enligt Chark-SM:s jury.  Mästerskapet arrangeras av SIK, institutet för livsmedel och bioteknik, tillsammans med organisationen Kött- och charkföretagen. I SM spelar inte produktens pris någon roll. Utan de bedöms efter ät-kvalitet. Alla de bidrag som fått guldmedalj har uppfyllt alla kriterier för att vara en riktigt bra skinka! Och enligt juryn har Scans Julskinka en smak utöver det vanliga. Det är en modern julskinka med djup, fyllig köttsmak och välbalanserad sälta. Passande är dessutom att svenska mästerskapen för köttprodukter avgjorts samtidigt och att årets bästa köttbullar, isterband och grillkorv är utnämna.

Vinnare i det här testet

 1. Scan Rapsgris Julskinka
 2. Bröderna Carlssons Julskinka
 3. Helmut Walch Charkuteri Julskinka