För många svenskar är kräftskivan något som hör traditionen till. Kräftpremiären infaller den 8 augusti varje år, men vissa tjuvstartar och avnjuter de små röda läckerbitarna tidigare än så. Innan 1900-talet var det ovanligt bland allmänheten att äta kräftor. Det var det däremot inte bland rikets överklass som räknade detta som en delikatess. Kräftätandet spreds från kontinenten till Sverige och är numera en av de största svenska traditionerna/högtiderna efter jul, påsk och midsommar.
Något som man förknippar med kräftskivan är de dekorationer och tillbehör som hör till. Hattar, tallrikar, servetter och haklappar som är dekorerade med kräftor och månar är vanligt på festen. Vanliga tillbehör till kräftorna är knäckebröd, baguette, ost, aioli, romsås och västerbottenpaj. Detta sköljer man vanligtvis ned med öl och snaps, men det finns också alkoholfria alternativ.
De vanligaste arter av kräfta som äts i Sverige är havskräfta, signalkräfta och flodkräfta. På kräftskivorna är det signalkräftorna som är klart dominerande, men det finns en hel del svenskar som också kompletterar eller istället äter havskräftor. Det finns ett stort urval av kräftor, såväl frysta som färska i matbutikerna. Vill du koka dina egna kräftor glöm då inte att tillsätta en generös mängd av krondill och låt dom inte koka för länge.
Vi har samlat ihop fyra stycken stora tester på kräftor för 2014 som både testar färska och frysta kräftor från bland annat Sverige, Kina, Turkiet och Kina. Testresultaten är ganska olika, men det finns några kräftförpackningar som hamnar högt upp i flera av testkällorna. Vill du veta vem som är vår slutliga vinnare skall du fortsätta läsa på denna länk: https://www.test.se/kraftor/
Källa: Wikimedia Bild: David Castor Källa: Wikimedia Bild: David Castor Källa: Wikimedia Bild: David Castor