HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Det är dags att byta till sommardäck!

3:e April, 2019, 14:23

sommardäck

Lagen om vinterdäck gäller vid vinterväglag till den 31 mars och den 15 april är sista dagen att byta till sommardäck. Det är okej att använda vinterdäck efter detta datum om det befaras bli vinterväglag. Med vinterväglag menas snö, is snömodd eller frost på vägen. Följ lagstiftningen och håll koll på temperaturen och klimat innan du byter så att du är på den säkra sidan!

Hur vet du att det är dags att köpa nya sommardäck?

Börja med att kolla över vilket skick dina sommardäck är. Byter du däck själv behöver du kontrollera mönsterdjup. Den lagliga gränsen är minst 1,6 millimeter i däckets huvudmönster, men rekommendationen är mer än så, mellan 5-3 millimeter för att vara på den säkra sidan. Lämnar du in dina däck på däckförvaring, sköter ofta verkstaden kontroll av mönsterdjup och skick. Om dina däck har för dåligt mönsterdjup är det dags för nya fräscha däck. Vi på Test.se har sammanställt en guide där vi lyft fram testvinnande sommardäck du kan kolla in här

Ta hand om vinterdäcken

När du bytt till sommardäck kan du njuta och köra säkert på vägarna. Men glöm inte att ta vara på vinterdäcken. Se till att rengöra och förvara dem på ett korrekt sätt för en längre livslängd. Ett smidigt val är att lämna in dina däck på däckhotell. Detta är praktiskt för dig som bor i lägenhet och inte har så mycket utrymme. Om du tänkt förvara däcken hemma i ditt garage t.ex. så kan det vara bra att se över några punkter. Utrymmet ska helst vara torrt, mörkt och inte för varmt. Se också till att däcken är rena och inte utsätts för starkt solljus. Är däcken monterade på fälg ska de förvaras staplade på varandra eller hängas i krokar på väggen. Efter att du förvarat dina vinterdäck och monterat sommardäcken är du redo för en vår och sommar ute på vägarna!

Testvinnaren

Om du tänkt köpa nya sommardäck så har vi lyft fram testvinnaren Continental PremiumContact 5. Däcket får högabetyg i alla tester det är med i, och därför klassas däcket som ett mycket säkert och körvänligt sommardäck. Ett däck med säkra köregenskaper vid vått och torrt väglag och styrvänligt i höga hastigheter.

Continental PremiumContact 5

Bästa Premiumval

Som bästa premiumval har vi valt ut Continental PremiumContact 6. Ett stabilt och lättkört däck med bra grepppå vägen. Presterar bra på alla väglag men allra bäst på torr vägbana. Däcket är sportigare än föregångaren men har ett högre pris.

Continental PremiumContact 6

SE ÄVEN