HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Framtidens SIM-kort heter eSIM

3:e Juni, 2019, 13:18

eSIM gör att vi framöver antagligen kommer se ännu tunnare mobilmodeller och tillslut slippa det fysiska kortet helt. I Sverige har eSIM funnits sedan sommaren 2018. Fler och fler operatörer har öppnat upp och gjort funktionen tillgänglig och troligtvis kommer eSIM vara standard inom en snar framtid. eSIM står för “embedded sim” och är ett elektroniskt SIM-kort. 

I skrivande stund finns eSIM till: 

Mobiltelefonerna: iPhone 11, iPhone 11 Pro Max, iPhone 11 Pro, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, Samsung Galaxy S10, Samsung Galaxy S10 Plus

Smartklockorna: Apple Watch Series 5 med 4G, Apple Watch Series 4 med 4G, Apple Watch Series 3 med 4G och Samsung Galaxy Watch

Surfplattorna: iPad Pro 11, iPad Pro, iPad Pro (2018), iPad Air (2019), iPad mini (2019).

Kolla in vilka mobiltelefoner som har stöd för esim

Vad är ett SIM-kort egentligen?

För att kunna använda din mobil att ringa och sms:a så behöver du ett SIM-kort (Subscriber Identity Module). Det är ett ID-kort som du använder för mobilnätet som innehåller ett unikt nummer. Det används det för att välja operatör och vilka tjänster som ska inga i abonnemanget. När du låser upp mobilen med PIN-koden så ger du mobilen möjlighet att förmedla information mellan mobilen och nätet.

Fördelar med eSIM

 • 2 abonnemang i 1 mobil. Du kan kombinera ditt arbetsnummer och privata nummer så att du slipper ha två mobiler till exempel.
 • Om du är utomlands kan du köpa till ett lokalt kontantkort laddat med pengar så att du kan ringa.
 • Med eSIM behövs inte längre SIM-kortsporten. Då kommer vi allt närmre en vattentät mobil eftersom den har färre öppningar.
 • Miljövänligt eftersom vi inte längre kommer att behöva producera och lagerhålla SIM-kort i samma utsträckning som tidigare. Du behöver inte heller vänta på att SIM-kort ska skickas hem till dig med post.

Aktivera eSIM

Kontakta din operatör eller besök butiken för att aktivera eSIM om du har ett befintligt abonnemang som stödjer funktionen. Om du ska beställa ett nytt abonnemang, väljer du eSIM istället för vanligt SIM-kort i beställningsprocessen. När du fixat detta så ser du till att uppdatera din enhet till de senaste uppdateringarna och aktiverar enligt din operatörs guidelines.

Var tillgänglig men slipp skärmtiden

Det finns möjlighet att ansluta din smartklocka till eSIM. Då kan du ringa, svara på sms och läsa notiser även om du inte har mobilen med dig! Smart, om du vill ut och slippa skärmtiden och att ta mobilen med dig ut men ändå kunna ta emot notiser. Först och främst behöver du se till att din mobil och smartklocka stödjer funktionen, sedan uppdaterar du både mobilen och smartklockan till de senaste inställningarna. Därefter kan du aktivera funktionen.  

Guide för Apple Watch:

 1. Öppna Watch-appen på iPhone
 2. Tryck på Min Klocka och välj sedan Mobilnät.
 3. Tryck på Ställ in mobilnät
 4. Sedan får du upp instruktioner från din operatör. Följ dessa och kontakta din operatör om du behöver extra hjälp

(klicka på klockan för att läsa mer om den)

Apple Watch Series 4

Guide för Samsung Galaxy Watch:

Du kan aktivera eSIM på tre sätt på din Samsung Galaxy Watch:

 • Galaxy Wearable-appen
 • Scanna QR-koden från operatören
 • Kontakta din operatör direkt för instruktioner

(klicka på klockan för att läsa mer om den)

Samsung Galaxy Watch

SE ÄVEN