HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Imorgon är det skäggets dag!

1:a September, 2017, 12:53

Ingen kan väl ha missat den enorma skäggtrend som tagit över världen de senaste åren? Långt, burrigt, välvårdat, flätat, glittrigt – you name it. Nu har det lugnat ner sig en smula, men ett snyggt skägg är fortfarande något som verkligen håller stilmässigt.

Tecken på konstnärsskap och visdom

Skäggväxt har alltid haft en viktig roll i den manliga historien; det har allt som oftast ansetts vara ett redigt tecken på manlighet, men också på konstnärsskap och visdom. Assyriska kungar bar ofta lösskägg med korkskruvslockar, och i det antika Egypten var det flätade lösskägg som gällde för de riktigt högt uppsatta. Ett mäktigt skägg visade på en mäktig person!

Från den nordiska bronsåldern vittnar olika fynd i form av rakknivar och pincetter om att det i stor utsträckning var slätrakat som gällde, och så tycks det ha varit fram till järnåldern. Då ändrades trenden och istället ville männen visa sig i kraftiga mustascher, gärna långa, eller spetsiga hakskägg. Från järnåldern och in på vikingatiden var det inte ovanligt att skägget tvinnades eller flätades i tofsar. Tjusigt värre!

Från medeltiden fram till 1800-talet varierade skäggtrenden rätt stort. Under 1500-talet skulle skägget vara långt och håret kort, och när det under århundradet därpå blev modernt med längre hår blev skägget kortare, och under 1700-talet var modet helt skägglöst. 1800-talet började med polisonger och slutade med extremt väl omhändertagna mustascher!

Under 1900-talet hanns det med flera kortare skäggtrender, bland annat tangorabatten och konstnärsskägget à la Hemingway. Under 80-talet regerade tredagars-stubben och ställbara skäggtrimmers blev ett måste.

Skäm bort skägget!

Idag är skägget återigen ett populärt sätt att både uttrycka och -smycka sig, och det finns mängder med vårdande och stylande produkter! Har du ett längre skägg eller mustasch är en skäggolja eller ett vax en bra investering. Det ger skägget en snygg finish och hjälper dig hålla det i schack. För ett lite kortare skägg kan ett beard filler vara en bra idé – med ett sånt ser även ett lite glesare skägg fylligt och välvårdat ut!

Oavsett om ditt skägg är långt eller kort är rätt utrustning a och o! Om du inte redan äger en skäggtrimmer är det hög tid att du skaffar en. Här kan du läsa vilken vi rekommenderar! Andra nödvändigheter är en smidig skäggsax och en kvalitativ rakhyvel. Oavsett om du kör med en hypermodern variant à la Gillette, engångshyvel från Bic eller ett mer retro alternativ är det viktigt att du byter rakbladet ofta! En slö hyvel irriterar huden och ger ett allt annat än snyggt resultat.

Skägghistorian i den här artikeln har hämtats från Nordiska museets hårblogg.

SE ÄVEN