HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Innehåller produkterna vad de lovar?

15:e Januari, 2020, 09:56

Var alltid noggrann med att kolla på innehållsförteckningen när du handlar mat. Produkterna innehåller inte alltid det som står på framsidan av förpackningen! 

Äkta vara utsåg den första “Årets matbluff” under 2016 och har sedan dess, varje år låtit folk rösta fram de varor som inte alls innehåller vad de lovar. Tanken med nomineringarna är att påverka livsmedelsindustrin så att konsumenter får mer transparens i vad matvarorna de handlar faktiskt innehåller. Några av de tidigare produkterna som fått det så kallade “priset” är Lätta 2018, Kronhjortskav 2017 och Eriks Bearnaise Tryffel 2016. Lätta till exempel, visade sig innehålla mer palmolja än vanlig olja och bra ingredienser som man kanske förväntar sig av ett paket bordsmargarin.

2019-års matbluff utses den 22 januari, av konsumeter som röstar fram den vara de anser vara sämst och inte håller vad de lovar, här kan du läsa mer om nomineringarna och rösta på den vara du tycker förtjänar det. Det står mellan fem produkter: Semper Bovete & Teff-mjöl, Skånemejerier Bara Yoghurt frukt & Bär, Rå Blåbär, Alpro Cuisine Soya Vispbar och Pågen Brioche Hamburgerbröd. 

Innehåll av palmolja

Det har blivit allt mer omdebatterat kring innehållet av palmolja i olika livsmedelsprodukter. Problemet med palmolja är själva framställningen som innebär skövling av regnskog, men även innehållet av skadliga ämnen som bildas när man tar fram palmolja. I den senaste testuppdateringen av pepparkakor 2019 har vi tagit med innehållsförteckning, allergiinformation och en punkt om de innehåller palmolja eller inte. Detta anser vi är viktigt att kolla upp innan du handlar i butiker. Produktområden som ofta innehåller palmolja är godis, snacks, halvfabrikat, växtbaserade produkter och pålägg.

Tips för att undvika dåligt innehåll i matvaror

När det kommer till halvfabrikat och andra produkter med konstiga tillsatser så gäller det att vara uppmärksam! Håll utkik efter e-nummer och namn du inte känner igen, vilket oftast inte är något bra tecken. En kort innehållsförteckning är ofta att föredra. Då kan man nästan alltid lita på att produkten är renare och bara innehåller bra saker. Vi på test.se tar hänsyn till innehållet i produkter när vi utser testvinnare. Vårt bästa tips är att alltid kolla igenom innehållsförteckningar när du handlar.

Om du istället köper matkassar online, kan du kolla igenom menyerna i förväg. Matkassarna i vår jämförelse innehåller färska matvaror och ofta ekologiska produkter som du kan lita på.