VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss





Kräftskivornas ljuva tid är här!

Så är det äntligen dags – kräftskivans tid är här! Samla släkt och vänner och sörpla i er de havssmakande härligheterna. Här hittar du tips om vad som kan vara bra att tänka på inför festen.

Trots att det idag inte finns någon tidsbegränsning för när man får fiska kräftor i Sverige är det många som ändå drar till med en härlig kräftskiva just i augusti. Det är nåt särskilt med att pynta med de ful-fina kräftdekorationerna och sitta tillsammans, gärna ute, i sensommarens ljumma och gyllene kvällssol!

Ska du anordna kräftskiva i år? Då hittar du de allra bästa kräftorna här. Och den här listan som Mitt kök har satt ihop är rakt igenom ovärderlig:

  • Tina kräftorna! Det kanske låter som en självklarhet, men ärligt nu – hur många gånger har du glömt att plocka fram något ur frysen i tid och sen blivit klar långt mycket senare än du tänkt? För att kräftorna verkligen ska hinna tina ordentligt bör du flytta dem från frysen till kylen två dagar innan de ska tas. Snabbtina dem för allt i världen inte i vatten eller micron, de blir så gott som smaklösa!
  • Gör fina sånghäften till gästerna! Förutom att häften gör det lättare för alla att hänga med i kvällens roliga snapsvisor blir de också en fin dekoration. Skriv ut dem på ett fint papper och i ett snyggt typsnitt och placera det lite tjusigt intill varje plats – smashing! 
  • Förbered tillbehören i god tid! Ska du bjuda på hembakat bröd? Gör veckan innan och frys in! Västerbottenpaj? Kan också med fördel frysas in! (Men glöm inte punkt 1 sen...)
  • Snåla inte med pyntet! Fixa roliga hattar till gästerna, köp servetter med kräftor på och allt annat kitschigt som hör kräftskivan till. Haklappar kanske KÄNNS som att ta det hela lite för långt, men det är det inte!
  • Kanske är det dags att investera i smarta kloknäckare i år? Eller några kräftknivar? Det gör ju ätandet bra mycket lättare! Gillar du sporten i att försöka att med bara dina fingrar och tänder tömma kräftan på alla gottigheter kan du förstås strunta i denna punkt.
  • Och sist, men absolut inte minst, glöm inte att bjuda på alkoholfria alternativ. Det går utmärkt att sjunga snapsvisor även till ingefärsshotar och björksav!

När det så är dags för själva kräftfesten – äter du kräftorna rätt, eller är du en sån som bara äter stjärten? Det finns ju så mycket mer gott på kräftan! Börja förslagsvis med att dra av huvudet och sug ut allt det gottiga där. Strax bakom huvudet sitter kräftsmöret, och det får du heller inte missa! Har kräftan kokats i en riktigt god lag, vilket den definitivt borde ha gjort, är det också väldigt gott att sörpla i sig av lagen som kan ha fastnat i kräftan. Placera munnen på kräftans mage och sörpla för glatta livet – hujeda mig va gott! I klorna kan det också finnas mycket lag, så glöm inte att sörpla i dig den innan du börjar knäcka dem. Klorna kan ju ibland vara aningen svårknäckta, men med en kloknäckare blir det lättare!

Oavsett om du köper färdigkokta kräftor eller tänker koka dem själv kan det vara kul (och gott!) att göra sin egen lag. Har du köpt kokta kräftor ska de ligga i lagen över natten i kylen. Frysta kräftor bör vara tinade innan de läggs i lagen!

Det finns ju vissa (märkliga) individer som inte är sådär särskilt förtjusta i kräftor, och dessa gäster ska såklart inte behöva sitta hungriga! Ett klassiskt tillbehör till kräftskivan är västerbottenpaj, antingen på klassiskt vis eller med en tvist. Färskt bröd har också en självklar plats på kräftskivan! Varför inte bjuda på ett formbröd med oliver, eller kanske ett brytbröd med ost och örter? Tillsammans med en fräsch sallad och kanske ett par goda såser eller röror är festmåltiden given för alla inblandade!

För att hålla stämningen på topp hela kvällen kan det vara kul med lekar! Kanske inleds kvällen med en kubb-turnering, eller en rolig femkamp? För att öka fnitternivån på festen kan kvällen också få förgyllas av hemliga uppdrag! Varje gäst får vid sin ankomst en lapp med ett hemligt uppdrag på, ett uppdrag som ska utföras med största noggrannhet men som inte får yppas för någon! Ett uppdrag kan till exempel gå ut på att prisa Sveriges kung med jämna mellanrum! Eller att slänga sig med en massa engelska uttryck och fraser, kanske rent utav glömma bort en del svenska ord emellanåt? Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna! Men det kan vara schysst att i slutet av kvällen låta alla få avslöja vad för hemligt uppdrag de haft, så att de märkliga handlingarna får en förklaring... 

Källor:

Temadagar.se


Redaktionen
Test.se