HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Vi provar Philips Råsaftcentrifug

11:e December, 2013, 09:42

Här har vi själva provat årets råsaftcentrifug, Philips XXL Tube, som fått bäst utmärkelser i de tester vi läst och som vi då även själva tycker är bästa köp. Du kan gå till vår särskilda sida om råsaftcentrifuger för att se en samling över alla tester som gjorts i tidningar och på nätet samt vilka fler produkter som blivit testade och fått utmärkelser.

  1. Allmänt om juicemaskiner
  2. Introduktion, montering och konstruktion
  3. Användning
  4. Testet
  5. Rengöring
  6. Instruktionsbok och receptbok
  7. Sammanfattning
  8. Specifikation

Allmänt om juicemaskiner

Det finns inget som är så gott som ett nypressat glas juice till frukosten! Ett enkelt sätt att göra egen och dessutom nyttigare juice snabbt är att använda sig av en råsaftcentrifug. En bra råsaftcentrifug ”pressar” ut så mycket juice som möjligt ur frukterna och grönsakerna, men släpper minimalt med fruktkött genom filtret och minimalt med juice ska gå till spillo. Den ska vara lätt att rengöra, eventuellt tåla diskmaskin och det ska vara lätt att tömma fruktköttbehållaren. Det är också prositivt om både juice- och fruktköttbehållaren har stor kapacitet, så att man slipper tömma dem så ofta.

Introduktion, montering och konstruktion

Vi har testat Philips Råsaftcentrifug, Juicemaskin XXL Tube, HR1871/00. I det stora hela är detta en mycket fantastisk juicemaskin: Från kartong till första glaset juice tar inte mer än 10-15 minuter! Till att börja med vill jag säga att juicemaskinen är relativt tung (5,20 kilo), vilket innebär att man nästan måste transportera den med bil, alternativt med cykel eller vagn, om man ska längre sträckor. Juicemaskinen är mycket bra paketerad. När maskinen tas upp ur lådan, består den av sex stora delar och ett litet tillbehör (en pip), samt instruktionsbok, receptbok och information om garanti. 

  

Det är inga som helst problem med att montera juicemaskinen. Det tar inte mer än några få minuter och det krävs inga verktyg – man behöver knappt använda intruktionsboken! Delarna ”klickas” ihop med varandra och låses sedan fast ordentligt med hjälp av en låsarm. Undertill har juicemaskinen fyra stycken sugproppar, vilket är mycket bra för stabiliteten. Propparna behöver dock vara något fuktiga om de ska fästa på underlag av trä. Maskinen är mycket okomplicerad, den är lätt att förstå sig på och man lär sig mycket snabbt hur den fungerar.

Juicemaskinen är mycket gedigen och den känns väl genomtänkt. Maskinen är främst byggd av rostfritt stål och kvalitetsplast, vilket gör att maskinen känns mycket hållbar. Materialen, tillsammans med juicemaskinens tyngd och sugpropparna, gör att den står stadigt och går stabilt när den är igång. En stor fördel med den här modellen är att låsarmen har en barnspärr. Det innebär att om handtaget avlägsnas när maskinen är igång, stannar den av sig självt. Den är även utrustad med ett överhettningsskydd som gör att maskinen stängs av om den överhettas! Juicemaskinen har ett kontrollvred med två hastigheter:
- Hastighet 1 rekommenderas för mjukare frukter och grönsaker, t.ex. apelsin eller tomat.
- Hastighet 2 rekommenderas för hårdare frukter och grönsaker, exempelvis äpplen.
Även kontrollvredet känns mycket gediget och hållbart! Det enda negativa man kan säga om konstruktionen är egentligen att sladden skulle kunna vara lite längre än 1 meter. Det kompenseras dock av ett mycket smart sladdförvaringsutrymme längst ner på maskinens motordel.

Användning

Det tar, som tidigare nämnt, inte mer än några få minuter att sätta ihop maskinen. Tack vare att juicemaskinen har ett extra stort inmatningsrör behöver man inte skära frukterna och grönsakerna i mindre bitar. Både fruktköttbehållaren och juicekannan har så pass stor kapacitet att man kan centrifugera flera frukter och grönsaker på samma gång. Kannans lock har dessutom en inbyggd skumseparator, vilket gör att skummet separeras från juicen när den hälls över i ett glas. Separatorn fungerar olika beroende på vilken frukt/grönsak som testas. Vissa glas juice var snarare som en smoothie i konsistensen än juice och andra skummade så mycket att separatorn inte klarade av att separera skummet från juicen. Vi är dock näst intill helt säkra på att det berodde på frukten och inte separatorn. 

Minimalt med juice går till spillo. Fruktköttet som hamnar i behållaren är så pass fint malt att det enkelt kan användas till matlagning eller bakning. Jag rekommenderar dock att man alltid använder kannan med skumseparatorn, då det blir väldigt mycket skum om man centifugerar direkt ner i ett glas.

Testet

Vi testade att centrifugera apelsiner, äpplen (röda och gröna) och morötter. Vi började med apelsinerna. Att centrifugera dem gick helt problemfritt och det gick fort, oavsett hur många man tryckte ner samtidigt i röret. Däremot fick vi problem med pressklossen: vi satte den i röret åt fel håll och då kunde man inte pressa ner den i röret. Det finns skåror i röret som pressklossen måste föras in i. Då skvätte det lite grann om apelsinerna, men det var ingenting som blev jobbigt – det nådde knappt upp till kanten. Juicen skummade mycket, men ytterst lite följde med ner i glaset. Däremot släpptes det igenom pyttesmå fruktköttbitar, knappt märkbara, vilket gjorde att det kändes mer som en smoothie i konsistensen. Juicen smakade trots allt mycket gott! 

  

Att rengöra maskinen efter att man centrifugerat apelsiner var mycket enkelt. Det räckte att dra ett finger på insidan av filtret för att allting skulle lossna och övriga delar behövdes endast sköljas ur. 

De röda äpplena var vi tvungna att dela i två bitar, de var förstora för inmatningsröret. Första biten gick igenom centrifugen problemfritt, men ju fler man hade i samtidigt blev det tyngre och man behövde använda mer kraft för att pressa dem igenom centrifugen. Det blev betydligt mindre skum gentemot apelsinerna, men färgen på juicen blev brunaktig vilken gjorde att man knappt ville smaka på den. Mot alla odds smakade det utsökt och precis som man skulle förvänta sig av äppeljuice! Fruktköttet blev fin malt, med några enstaka större bitar som slank igenom centrifugen (mest skal). Denna gången var råsaftcentrifugen svårare att rengöra. Det fastnade äpple i de små mikro-hålen i filtret. 

  

Därefter testade vi att centrifugera morötter. Det var ytterst enkelt att pressa ner dem hela i röret och man behövde knappt trycka någonting alls. De betedde sig på samma sätt som apelsinerna – det blev ganska mycket skum och eftersom pyttesmå fruktköttbitar tog sig igenom filtret, blev det mer som en smoothie än juice. Morötternas doft- och smakaromer släpptes lös ordentligt! 

  

De gröna äpplena bestämde vi oss för att prova centrifugera dem direkt ner i ett glas, med hjälp av det medföljande tillbehöret. En pip sattes på centrifugen, istället för röret som satt på från början (som leder juicen ner i kannan). Glaset var normalstort och för att fylla det krävdes två äpplen. Som jag tidigare nämnt rekommenderar jag starkt att använda kannan med skumseparator. 

När juicen hamnat i glaset var det endast lite klar juice i botten och en rejäl mängd skum upptill! Efter en liten stund märkte vi dock att skummet avtog och det blev mer juice i glaset (ungefär som när man häller upp en kolsyrad dryck alldeles för fort). Även här slank det igenom ytterst små bitar av fruktkött, knappt märkbara, men det gjorde att juicen kändes som en smoothie i konsistensen. I övrigt var det extremt enkelt att pressa ner äpplena i röret och de slungades runt utan några som helst problem.

  

Rengöring

Vi har endast handdiskat råsaftcentrifugen. Det var mycket enkelt, trots att vissa frukter och grönsaker var något svårare än andra att få ut filtret. I instruktionsboken är de tydliga med att man inte får lov att använda några tvättsvampar eller rengöringsmedel som kan repa och/eller skada juicemaskinen. 

Samtliga delar går att diska i maskin, utan motordelen, vilket också framgår tydligt i instruktionerna! Ingen av delarna (förutom filtret) hade inga små skrymslen där det kan fastna rester, utan de räckte att sköjla ur dem ordentligt emellanåt.

Instruktionsbok och receptbok

Instruktionsboken var mycket lätt att förstå. De visar tydligt vad de menar, med både bilder och text. De visar vad de olika delarna är för något, vad de kallas och hur de ska sättas ihop. De har skrivit tydligt vilka faror som finns vid användning och vad man ska göra om man stöter på problem. Instruktionsboken har även en del där Philips bjuder på tips och en faktaruta om frukt och grönsaker, där de redovisar vilka vitaminer och mineraler, kalorier, vilken presshastighet som krävs och maximal mängd. Det finns även ett par recept man kan prova på.

Receptboken, ”The funky fresh juice book”, som medföljer är skriven på engelska, vilket kräver att man kan språket. Den är skapad i ett enkelt, men roligt utförande där man använt mycket färg, fina bilder och tydliga instruktioner hur man ska göra. Här finner man en stor mängd goda recept man kan prova på, samt smarta tips!

Sammanfattning

Philips Råsaftcentrifug, Juicemaskin XXL Tube, HR1871/00 är överlag en mycket bra och prisvärd juicemaskin. Det går väldigt snabbt och enkelt från att plocka upp den ur lådan, till att dricka första glaset nypressad juice! Det blir minimalt med kladd, förutom att det kan droppa ur röret när man avlägsnat juicekannan, då det saknas droppstopp. Centifugeringen fungerar problemfritt, oftast krävs ingen kraft alls för att frukterna och grönsakerna skall pressas. Minimalt med juice går till spillo och skumseparatorn fungerar utmärkt! 

Olika frukter och grönsaker beter sig på olika sätt i juicemaskinen och resultatet varierar. Det är dock mycket viktigt att man tänker på att det kan bero på frukten/grönsaken och inte maskinen. När vi testade Philips juicemaskin hade vi inga som helst klagomål (förutom sladdlängden). Juicen blir lika bra och god som man vågar förväntar sig (nästan bättre) och fruktköttet kan användas vid matlagning eller bakning. Både instruktionsbok och receptbok är mycket väl utformade.

Video på testet

Specifikation:

Effekt 800 Watt
Antal hastigheter 2st
Behållare, fruktkött 1,6L
Behållare, juice 1,5L
Filter Micromesh
Droppstopp Nej
Reverserande funktion Nej
Sladdlängd 1 meter
Tillbehör En pip, receptbok
Skribent: jens.

SE ÄVEN