VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 12 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bästa morteln i marmor, granit och gjutjärn 2024

Krossa dina färska eller torkade kryddor och örter med en mortel som är bäst i test. Smaken på maten blir godare och du kan göra egna spännande kryddblandningar. Se de bästa mortlarna och ta del av tips inför ditt köp.

Vi har jämfört
 • Material, ex granit, marmor eller gjutjärn.
 • Höjd och diameter.
 • Hur den ska diskas.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test mortel - se bästa morteln.
Använd en mortel för att mala eller krossa dina färska eller torkade kryddor och örter.
Bäst i test Test.se logo
Dorre
Dorre Birkedal Mortel
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Dorre
Dorre Birkedal Mortel
Snygg mortel i svart granit för malning av kryddor och örter.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2023.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Kitchentime.
Tillverkad i granit.
Storlek: 9 cm hög, 13 cm i diameter.
Diskas för hand.

Dorre är ett familjeföretag som säljer egendesignade kvalitetsprodukter till ett bra pris. Företaget grundades i Borlänge 1963 och drivs idag av tredje generationen.

Vi har utsett Dorre Birkedal Mortel till morteln som är bäst i test. Det är en perfekt mortel för dig som vill mala kryddor och örter för bakning och matlagning och det följer med en mortelstöt. Morteln utsågs till testvinnare hos Kockhuset.se och beskrivs som en riktigt bra mortel som är lätt och enkel att stöta med. Hos Prisjakt och Pricerunner är den ett populärt val och hos Kitchentime har den fått höga kundbetyg. Morteln är dessutom mycket prisvärd.

Morteln är tillverkad i granit, svart och en snygg detalj i köket. Den har en kurvig design som ger det lilla extra och är lätt att använda. Morteln är nio centimeter hög och har en diameter på 13 centimeter. Tack vare den högre höjden behöver du inte tänka på att spilla när du använder den. Morteln ska diskas för hand.

 • Butiker & priser

Bästa i gjutjärn Test.se logo
Satake
Satake Nabe Mortel
Bästa i gjutjärn
Bästa i gjutjärn Test.se logo
Satake
Satake Nabe Mortel
Elegant mortel i gjutjärn med praktisk hällpip.
Andra plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Cervera.
Högt kundbetyg hos Bagaren och Kocken.
Tillverkad i gjutjärn.
Storlek: 15 cm i diameter.
Har en praktisk hällpip.
Diskas för hand utan diskmedel.

Satake är ett japanskt varumärke som introducerades i Sverige 1998. I sortimentet finns ett stort utbud av professionella köksknivar, knivslipar och andra köksprodukter som mortel.

Satake Nabe Mortel 15,5 cm är en mortel i gjutjärn. Den kom på andra plats på test hos Kockhuset.se och är en favorit oavsett om du ska mala kryddor och örter eller göra dressing och pesto. Morteln är ett populärt val hos både Prisjakt, Pricerunner och Cervera. Hos Bagaren och Kocken är kundbetyget högt och de beskriver den som lätt att använda och att det inte behövs mycket kraft för att mala.

Detta är en elegant mortel som du använder för att krossa örter och kryddor eller för att göra egna blandningar. Morteln har en diameter om 15,5 centimeter och en design som skiljer sig från andra mortlar. Höga kanter och tunna väggar gör den enkel att använda. En hällpip underlättar vid serveringen om du till exempel gör pesto, dressing eller sås.

Eftersom Satakes mortel är av gjutjärn har den en lång hållbarhet som gör att den kan användas av generationer – om du tar hand om den på rätt sätt. Morteln ska diska för hand i hett vatten utan diskmedel, torkas av ordentligt och sedan smörjas in med fett.

 • Butiker & priser

Bästa lilla Test.se logo
Ernst
Ernst Mortel
Ernst Ernst Mortel - Test
Bästa lilla Test.se logo
Ernst
Ernst Mortel
Klassisk mortel i granit i mindre modell.
Tredje plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Fjärde plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Kitchentime.
Tillverkad i granit.
Storlek: 5 cm hög, 9,5 cm i diameter
Diskas för hand.

Ernst Kirchsteiger är grundare av inredningsvarumärket Ernst Form som har sloganen ”I det enkla bor det vackra”. I utbudet finns bland annat vaser, ljuslyktor, glas, muggar och mortel.

Ernst Mortel är en den mortel vi utsett till bästa lilla och detta är den minsta morteln av tre olika storlekar. Den kom på tredje plats på test hos Kockhuset.se och enligt dem är den stabil och pålitlig. Morteln är ett populärt val hos Pricerunner och har högt kundbetyg hos Kitchentime.

Detta är en klassisk mortel i mindre modell som passar när du ska göra en mindre mängd. Den är fem centimeter hög och har en diameter på 9,5 centimeter. Morteln är tillverkad i svart polerad granit och har en snygg design som gör den till en fin inredningsdetalj på köksbänken. Den är robust och hållbar med Ernst-loggan tryckt på sidan. Morteln beskrivs som stabil och enkel att använda vilket gör att du kan mala kryddor och örter snabbt. När du är färdig ska du diska morteln för hand.

 • Liten
 • Mellan
 • Stor
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se logo
Skeppshult
Skeppshult Mortel på fot
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Skeppshult
Skeppshult Mortel på fot
Mortel på fot i gjutjärn tillverkad av Skeppshult.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Cervera.
Populärt varumärke.
Tillverkad i gjutjärn.
Storlek: 11,5 cm hög.
Diskas för hand.

Skeppshults gjuteri grundades i början av 1900-talet, och har en gedigen erfarenhet av att tillverka stekpannor, grytor och ugnsformar i gjutjärn. Att de tillverkar kvalitativa produkter försäkras av att de lämnar hela 25 års garanti på sina gjutjärnspannor och gjutjärnsgrytor.

Vi har valt att rekommendera Skeppshult Mortel på fot. Den är ett populärt val hos bland annat Pricerunner och Cervera. Skeppshult är dessutom ett testvinnande varumärke med flera prisade stekpannor i sortimentet.

Morteln är traditionell med fot och stöt och tillverkad av gjutjärn. Med den kan du mortla kryddor till bakning och matlagning. Den är 11,5 centimeter hög och en tyngd som gör den lätt att använda. Ska diskas för hand.

 • Butiker & priser

Bästa mellanstora Test.se logo
Zassenhaus
Zassenhaus Mortel Gjutjärn XL
Bästa mellanstora
Bästa mellanstora Test.se logo
Zassenhaus
Zassenhaus Mortel Gjutjärn XL
Stor mortel i matt gjutjärn av hög kvalitet.
Andra plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Tillverkad i gjutjärn.
Storlek: 15,5 cm i diameter.
Har en praktisk hällpip.
Diskas för hand.

Zassenhaus är ett tyskt varumärke och en av världens bästa kvarntillverkare. De har tillverkat kvalitetskvarnar sedan 1867 och de har flera pepparkvarnar i sitt utbud. I sitt utbud har de även mortel.

Zassenhaus Mortel Gjutjärn XL har en diameter på 15,5 centimeter. Den är tillverkad i svart matt gjutjärn och är av mycket hög kvalitet. Använd den för att mala färska kryddor, örter och röror som guacamole. Vill du ha en snygg mortel är denna snygg att ha framme på köksbänken.

I ett test hos Bäst i hemmet kom morteln på andra plats av sex jämförda modeller.

 • Butiker & priser

Bästa stora Test.se logo
Cilio
Cilio Giant Granit Mortel
Cilio Cilio Giant Granit Mortel - Test
Bästa stora Test.se logo
Cilio
Cilio Giant Granit Mortel
Stor mortel i granit med höga väggar som är enkel att använda.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Tillverkad i granit.
Storlek: 21 cm i diameter.
Diskas för hand.

Cilio Giant Granit Mortel är en mortel av större modell och ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner. Den är tillverkad av svart hård granit med grov finish och har en diameter på 21 centimeter.

Morteln är perfekt för dig som vill göra egna kryddblandningar till matlagningen. Du kan krossa och mala kryddor och örter vilket ger en godare smak och naturliga oljor. Morteln har höga väggar som gör att det inte blir lika mycket spill när du använder den. Den är dessutom snygg att ha på köksbänken. 

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test mortel - se bästa morteln.

Köpguide mortel 

Gillar du att laga mat och vill ha färska kryddor och örter i din mat, såser eller andra tillbehör? Då ska du använda dig av en klassisk mortel. I vår köpguide hittar du de bästa tipsen inför ditt val av mortel – och får fördelarna med nymalda kryddor.

Vad är en mortel?

En mortel är ett köksredskap dom du använder för att stöta, krossa eller mala kryddor eller örter. Den hör faktiskt till en av världens äldsta köksredskap och används idag av både hemmakockar och proffs. Morteln är robust och skålformad och kommer med en mortelstöt – det är den du använder för att krossa kryddorna. Morteln är tung och står stadigt på köksbänken när du mortlar och är ofta gjord i marmor, granit, trä eller gjutjärn. Mortelstöten är gjord i samma material som morteln.

Vad gör man i en mortel?

Med hjälp av en mortel kan du stöta kryddor och örter och få ut mer smak ur dem. Morteln är perfekt för dig som vill ha nymalda kryddor eller för att göra egna kryddblandningar. Du kan göra egna såser och dressingar eller krossa kex till en fryst cheesecake.

Detta kan du göra i en mortel:

 • Mala kryddor
 • Mala färska örter
 • Mala kex till exempel en cheesecake
 • Göra dressing, såser och röror
 • Göra pesto
 • Göra guacamole
 • Blanda marinader
 • Krossa nötter
Bäst i test mortel - se bästa morteln.
I en mortel kan du mala kryddor och örter, krossa kex och göra dressing och såser.

Kryddor och örter du kan mala

I Sverige finns det många örter som du kan odla hemma och sedan kan mala med en mortel. Vanliga örter är basilika, persilja, dill, citronmeliss, mynta, oregano, rosmarin, salvia, timjan, gräslök och dragon.

Bäst i test mortel - se bästa morteln.
Basilika är en av flera kryddor och örter som du kan mala i din mortel.

Fördelar med att mala kryddor med en mortel

Det finns flera anledningar till att köpa en mortel till köket, särskilt om du är matintresserad och vill smaksätta dina rätter med något extra ordinärt eller bara lyfta fram smaken mer.

Mala egna kryddor som du vill

Med en mortel har du möjlighet att mala kryddor och örter precis som du vill ha dem – det går att få både finmalet och mer grovmalet.

Ta fram en egen kryddblandning

Genom att mala kryddorna på egen hand kan du blanda och kombinera dina favoritkryddor precis som du vill. Testa dig fram bland olika ingredienser för att hitta en ny favorit eller kör på gamla klassiska varianter. En del färska örter eller hela kryddor behöver dessutom malas först innan du kan använda dem i maten.

Mer smak på nymalda kryddor

Är du en hemmakock som verkligen lagar mat för att det ska smaka gott? Oavsett om du lagar mat till helgens middagsgäster eller mellan arbete och barnens aktiviteter smakar alltid maten godare med nymalda kryddor. Färdigmalda kryddor tappar smaken med tiden och det är en stor skillnad på kryddor som du maler precis innan du ska äta. Genom att stötta kryddorna frigörs både mer smak och maten blir både smakrikare och godare.

Enkel att mala med

Många kökstillbehör är avancerade, stora och kräver el eller har ett batteri som behöver laddas upp inför användning. En mortel är oerhört enkel att använda utan något krångel eller långa instruktionsmanualer. Den är lätt att förstå sig på och kan användas av egen handkraft, oavsett vad du har för förutsättningar.

Snygg inredningsdetalj

En mortel tar inte särskilt stor plats och kan med fördel stå på köksbänken för att bli en snygg inredningsdetalj i köket. Eftersom designen ofta är klassisk passar den i alla typer av kök, både moderna, klassiska och retroinspirerade hem.

Storlek på morteln – diameter, höjd och längd på mortelstöten

Många mortlar kan se nästintill lika dana ut, men det finns egenskaper som skiljer dem åt. Som storleken och höjden på morteln och längden mortelstöten.

Ju större diameter en mortel har desto lättare är det att mala. Det är också vanligt att diametern hänger ihop med volymen. Om du till exempel ska göra sås kan det vara bra med en mortel som är djupare med höga kanter. Då riskerar du att få mindre spill och kladd på diskbänken. En mortel som inte är djup har ofta en kortare mortelstöt som ger mer kraft vilket är bra om du har lite hårdare kryddor.

Bäst i test mortel - se bästa morteln.
Ju större diameter morteln har desto lättare är det att mala. Kika även på hur djup morteln är.

Vilket material är morteln tillverkad i?

En mortel behöver vara tillräckligt hård och robust för att du ska kunna krossa hårda ingredienser utan att den går sönder. Den behöver också vara i ett material som är fast så att inga delar hamnar i maten. Mortlar kan vara tillverkade i lite olika material. De som är gjorda av sten som granit och marmor är ofta hårda, tåliga och bra för att krossa alla ingredienser. Gjutjärn är ett annat vanligt material och den har en lång hållbarhet. En mortel i keramik brukar vara bra på att krossa till ett finkornigt pulver, men är däremot mer ömtålig och riskerar att bli missfärgad. Det finns också mortlar i glas vilket är bra för vätskor eftersom de inte missfärgar, däremot är glas mycket ömtåligt.

Detta material är morteln tillverkad i:

 • Marmor
 • Granit
 • Gjutjärn
 • Trä
 • Keramik
 • Glas
Bäst i test mortel - se bästa morteln på test.se.
Sten, gjutjärn, glas eller keramik - mortlar finns i flera olika material. Granit är ett av de vanligaste materialen.

Köpa mortel – att tänka på!

När du ska köpa en mortel finns det flera bra saker att tänka på. Här är några av de punkter du kan ta med dig:

 • Vilket material ska mortel vara i?
 • Hur hög ska den vara och vilken diameter?
 • Hur kort och kompakt vill du att mortelstöten ska vara?
 • Passar den till det du vill krossa?
 • Är den tillräckligt tung för att stå stadigt på köksbänken?

Så gör du rent en mortel

De flesta mortlar i sten ska diska för hand med varmt vatten, utan diskmedel. Använder du diskmedel kommer detta att fastna i de små hålen som finns i stenen och ta smak och lukt. Använd gärna en diskborste för att komma åt överallt. En mortel i sten som lämnas våt kan mögla och därför är det viktigt att du inte lämnar den blöt. Torka av morteln ordentligt med en ren handduk och låt den sedan lufttorka upp och ner.

Är morteln i gjutjärn ska den diskas med varmt vatten, också utan diskmedel. Torka rent och smörj sedan in den med fett för att hålla den fin längre. Detta är något du ska göra med alla dina köksprodukter som är i gjutjärn, som till exempel gjutjärnsgryta, gjutjärnspanna och grillpanna.

En mortel i trä ska aldrig spolas rent med vatten. Istället torkar du rent den med torrt papper och sedan med en fuktig pappersduk om den behöver göras rent lite extra. Sedan torkar du den ordentligt.

Därför ska du ha färska kryddor

Det är både lätt, gott och nyttigt att odla egna kryddor hemma på balkongen, altanen eller i trädgårdslandet. Samtidigt blir kryddorna både ekologiska och giftfria vilket gör att du får en bra koll på vad du äter. Köp kryddpåsar och så på egen hand eller köp färdiga plantor och plantera hemma i större krukor.

Mal dina kryddor med en pepparkvarn

Vill du smaksätta din rätter med peppar? Ett alternativ till morteln är pepparkvarnen som du kan fylla med olika typer av peppar – svartpeppar, vitpeppar, rosépeppar eller föredrar du grönpeppar? Fördelen med en pepparkvarn jämfört med en mortel är att du bara drar några varv och så är pepparn mald.

Vill du hellre använda dig en pepparkvarn? Läs vår artikel om pepparkvarnar som är bäst i test.

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Med en mortel krossar du färska eller torkade kryddor och örter. Den består av en mortel och en mortelstöt som kan variera i olika höjder och diameter.
 • De flesta mortlar är tillverkade i granit eller marmor, men det finns även mortlar i gjutjärn och trä.
 • Vi har valt att utse Dorre Birkedal Mortel granit till den mortel som är bäst i test. Det är en mortel svart granit som är perfekt för dig som vill mala kryddor och örter. Morteln är nio centimeter hög och har en diameter på 13 centimeter, har vunnit tester och är ett populärt val bland kunderna.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Dorre Dorre Birkedal Mortel