VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 13 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test pepparkvarn 2024 – Manuella och elektriska

Nymalen peppar sätter extra smak på maten och det kan du få med en pepparkvarn. Här har vi valt ut de bästa från kända märken. Ta också del av våra bästa tips i köpguiden.

Vi har jämfört
 • Höjd på pepparkvarnen.
 • Färger och material.
 • Material på malverket.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Peugeot
Peugeot Paris U´Select
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Peugeot
Peugeot Paris U´Select
Populärt pepparkvarn med sex olika inställningar som finns i flera färger och storlekar.
Testvinnare hos Kockhuset.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Cervera.
Högt kundbetyg hos Bagaren och Kocken.
Populärt val hos Kitchentime.
Peugeots flaggskepp
Storlek: 12, 18, 22, 27, 30, 40 cm.
Material av trä och stål.
Malverk i stål.
Finns i fem färger.
6 olika inställningar för malning.
Finns i flera storlekar, färger och material.
Garanti på 5 år.
Livslång garanti på malverket.

Peugeot är ett franskt varumärke som är känt för sina populära pepparkvarnar, saltkvarnar och kryddkvarnar. De har tillverkat kvarnar sedan 1810 och har en bra känsla för både kvalitet och design. De har både manuella och elektriska kvarnar i sitt utbud och kvarnar i trä, akryl och rostfritt stål.

Vi har utsett Peugeot Paris U´Select till bäst i test. Den blev testvinnare hos Kockhuset.se och beskrivs som snygg med eleganta former och bra volymer oavsett vilken malningsgrad du väljer. Kvarnen är ett populärt val hos Prisjakt, Pricerunner och Cervera och hos Bagaren och Kocken är kundbetygen höga.

Peugeots flaggskepp Paris finns i storleken 12, 18, 22, 27, 30 och 40 centimeter och i färgerna svart, bok, choklad, röd och vit. Den är gjord av trä och har ett malverk i stål. Den är solid och hållbar med fem års garanti och livstids garanti på malverket. Vill du ha en snygg pepparkvarn att ha på köksbänken eller bordet är detta ett givet val.

Kvarnen har Peugeots innovativa u'Select system vilket gör att du kan välja mellan sex olika inställningar på malningen. Inställningen byter du genom att vrida på ringen. Ju längre du vrider åt ena eller andra hållet desto finare eller grövre blir pepparkornen. Du kan även köpa denna som ett duopack med både salt- och pepparkar.

 • Butiker & priser

Bästa premium Test.se logo
Zassenhaus
Zassenhaus München Pepparkvarn
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Zassenhaus
Zassenhaus München Pepparkvarn
Pepparkvarn med keramiskt malverk med tidlös design och flera storlekar.
Andra plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
En av Zassenhaus mest exklusiva modeller.
Storlek: 15, 18, 25, 30, 35 cm.
Material av trä och rostfritt stål.
Malverk av keramik.
Finns i tre olika färger.
Steglös inställning av malverket.
Tidlös design.
Garanti på 25 år.

Zassenhaus är ett tyskt varumärke och en av världens bästa kvarntillverkare. De har tillverkat kvalitetskvarnar sedan 1867 och de har flera pepparkvarnar i sitt utbud. De keramiska malverken är brända vid 1700 grader som gör att de inte kan rosta.

Vi har utsett Zassenhaus München Pepparkvarn till bästa premium. Den kom på andra plats på test hos Kockhuset.se som beskriver den som en modell med tidlös design och form som gör att den passar in i alla hem. Det är en av Zassenhaus mest exklusiva modeller och den är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.

Zassenhaus München-serie är exklusiv och den kombinerar en klassisk form med en modern design och nertill sitter en skyddande och dekorativ stålring. Den finns i färgerna vit, svart och mattsvart med antingen detaljer av guld eller rostfritt stål. Välj mellan storlekarna 15, 18, 25, 30 och 35 centimeter.

Kvarnarna är i målad/lackad bok och har ett malverk i keramik som är hårdare än stål och därför också mer hållbara. På malverket är det en lång garanti på 25 år. Det är lätt att justera pepparkornens grovhet och det gör du genom en steglös inställning. Kvarnen kan även användas för salt.

 • Butiker & priser

Bästa i gjutjärn Test.se logo
Skeppshult
Skeppshult pepparkvarn
Bästa i gjutjärn
Bästa i gjutjärn Test.se logo
Skeppshult
Skeppshult pepparkvarn
Pepparkvarn i gjutjärn som är både snygg och av hög kvalitet.
Bra betyg på test hos Kockhuset.se 2023.
Populärt val hos Cervera.
Storlek: 18, 27 cm.
Material av bok och gjutjärn.
Ställbart keramiskt malverk.
Bra grepp.
Snygg design.
Tung modell.

Skeppshults gjuteri grundades i början av 1900-talet, och har en gedigen erfarenhet av att tillverka stekpannor, grytor och ugnsformar i gjutjärn. I sortimentet finns även kryddkvarnar av samma höga kvalitet. Nöjda kunder hos Cervera beskriver den som en rejäl kvarn med bra grepp och snygg design.

Skeppshult pepparkvarn är gedigen med skandinavisk design och hög kvalitet som kommer hålla i flera generationer. Hos Kockhuset.se utsågs den till en av vinnarna och beskrivs som stabil, snygg och med bra malningsresultat.

Kvarnen finns i storleken 18 och 27 centimeter. Den är tillverkad av gjutjärn och betsad bok. Den nedre delen är av lackad gjutjärn så att du slipper fläckar på köksbänken eller bordet. Tack vare materialet är den tyngre än våra andra vinnare, men det är inget som enligt recensioner stör. Det keramiska malverket är ställbart för att du ska kunna bestämma hur mald pepparn ska vara.

 • Butiker & priser

Bästa set Test.se logo
Le Creuset
Le Creuset Salt- och pepparkvarn
Bästa set
Bästa set Test.se logo
Le Creuset
Le Creuset Salt- och pepparkvarn
Snyggt salt- och pepparkvarnset i slitstark akryl.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Kitchentime.
Högt kundbetyg hos Cervera.
Storlek: 21 cm.
Material av akryl.
Finns i 5 olika färger.
Keramiskt malverk.
Flera inställningar.

Le Creuset är ett franskt varumärke som sedan 1925 varit ansiktet utåt för robust och kompromisslös kvalitet. De är särskilt kända för sina emaljerade gjutjärnsgrytor som har tillverkats enligt samma metod sedan 1925. I utbudet finns även olika typer av stekpannor, ugnsformar och salt- och pepparkvarnar.

Le Creuset Salt- och pepparkvarn är ett set med salt- och pepparkvarn. Det är ett populärt val hos både Prisjakt, Pricerunner och Kitchentime. Kunderna hos Cervera har också gett höga betyg och beskriver dem som snygga, bra kvalitet och maler bra.

Saltkvarnen och pepparkvarnen är 21 centimeter höga och tillverkade i högglansig akryl som är ett material som är slitstarkt och hållbart. Det keramiska kvarnverket bidrar också till en modell som håller länge och aldrig rostar. Kvarnarna maler salt och peppar grovt eller fint och inställningarna justeras på knoppen som är av rostfritt stål och har samma design som gjutjärngrytornas. Du ser skillnad på kvarnarna då S och P är ingraverade i knopparna. Du kan välja mellan färger som vit, svart, röd och orange.

 • Butiker & priser

Bästa elektriska Test.se logo
Zassenhaus
Zassenhaus Elektrisk Peberkværn
Zassenhaus Zassenhaus Elektrisk Peberkværn - Test
Bästa elektriska Test.se logo
Zassenhaus
Zassenhaus Elektrisk Peberkværn
Elektrisk pepparkvarn med LED-belysning och 6 malningsinställningar.
Tredje plats på test hos Kockhuset.se 2023.
Storlek: 18 cm.
Material av rostfritt stål.
Malverk av keramik.
6 olika malningsinställningar – steglös justering.
LED-belysning.
Kraftfull motor.

Zassenhaus är ett tyskt varumärke och en av världens bästa kvarntillverkare. De har tillverkat kvalitetskvarnar sedan 1867 och de har flera pepparkvarnar i sitt utbud. De keramiska malverken är brända vid 1700 grader som gör att de inte kan rosta.

Vill du ha en elektrisk pepparkvarn rekommenderar i Zassenhaus Elektrisk Pepparkvarn. Den kom på tredje plats hos Kockhuset.se som beskriver den som en elektiskt kryddkvarn av hög kvalitet.

Den är 18 centimeter hög och gjord av rostfritt stål. Den har en kraftfull motor och är batteridriven vilket gör att det går snabbt och enkelt att mala peppar. Malverket är av zirkoniumkeramik som är ett material nästan lika hårt som diamant. Du har en steglös justering med sex inställningar så att du får din peppar mald till perfekt grovhet. Du kan även använda den för att mala salt.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test pepparkvarn - se testvinnande pepparkvarnar.

Köpguide pepparkvarn

Gillar du att laga mat kan det vara en fördel att lägga lite extra kärlek på kryddorna. Vill du sätta extra smak på din hemlagade mat ska du använda dig av färskmald peppar som du lätt kan mala med en pepparkvarn. Det finns många att välja mellan i olika material, design och prisklasser.

Så fungerar en pepparkvarn

En pepparkvarn är en kryddkvarn som du fyller med hela pepparkorn och sedan maler direkt när du ska använda det. När du ska mala peppar gör du detta via ett malverk som sitter i botten av kvarnen. Du maler genom att vrida några varv på botten av den. Vissa knäcker kornen först för att sedan mala dem, medan andra maler på en gång. Håll pepparkvarnen över grytan, stekpannan eller tallriken så slipper du få kryddor överallt. På vissa kan du själv välja hur fin- eller grovmalen du vill ha dina kryddor.

Läs också vårt test om bästa kaffekvarnen

Fördelar med pepparkvarn

Oavsett om du gillar att leka hemmakock eller bara lagar mat för sakens skull kan du smaksätta din mat med nymald peppar genom att använda en pepparkvarn. Med den kan du smaksätta maten under tillagning eller under tiden du äter. Eller varför inte dra några varv med kvarnen över mozzarellan du ska ha på salladen eller baguetten? Vill du ha nymald peppar är detta ett smidigare sätt att få det än att använda en mortel. Färdigmald tappar smaken med tiden, så vill du ha en riktigt smakrik måltid ska du mala direkt före serveringen. Skillnaden är faktiskt större än du tror!

Så fyller man på en pepparkvarn

När du köper en dyrare pepparkvarn är det vanligaste att du själv behöver fylla på den med pepparkorn. Du fyller på den genom att skruva av knoppen, ta av överdelen och sedan hälla i torra pepparkorn. Sedan sätter du tillbaka överdelen och skruvar fast knoppen igen. Se dock till att inte skruva knoppen för hårt för då blir malningen svårare.

Vilken peppar har man i en pepparkvarn?

Svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar eller rosépeppar – gillar du peppar och undrar om du kan välja vilken som helst i din pepparkvarn? Det kan du faktiskt göra! Däremot kan det vara bra att vet att mjukare kryddsorter som grönpeppar och rosépeppar riskerar att fastna i malverket. Ett tips är då att blanda dessa kryddor tillsammans med lite torrare kryddor som svartpeppar och vitpeppar.

Vad är det för skillnad på saltkvarn och pepparkvarn?

När du ska köpa kryddkvarn är det bra att bestämma om du vill ha en salt- eller pepparkvarn. Det finns nämligen ibland en viss skillnad på dessa två kvarnar. Peugot har till exempel bara keramiskt malverk i sina saltkvarnar och inte i pepparkvarnarna eftersom salt kan göra att malverket rostar om det är av rostfritt stål. De brukar själva vara noggranna med att nämna vad du kan använda kvarnen till.

Kombinerad salt- och pepparkvarn

Vill du ibland ha peppar i din kryddkvarn och ibland salt ska du välja en modell som klarar av både och – det gör nämligen inte alla! Har du salt i en kvarn som inte är anpassad för det kan malverket rosta.

Köp ett set med kryddkvarn

Det kan vara snyggt att köpa pepparkvarn och saltkvarn som matchar med varandra på köksbänken. Du kan såklart köpa dem separat, men det kostar också mer. Därför finns det snygga set som du kan köpa avsedda för salt och peppar, likt ett klassiskt set med salt- och pepparkar.

Bäst i test pepparkvarn - se testvinnande pepparkvarnar.
Det finns även set med salt- och pepparkvarn om du vill ha något som matchar. Eller önskar olika typer av peppar. 

Manuell eller elektrisk pepparkvarn

Du kan välja mellan en manuell eller elektrisk pepparkvarn. Den manuella pepparkvarnen är den vanligaste och med den vrider du själv på kvarnens bott för att mala peppar. En elektrisk modell drivs av batterier och du trycker på en knapp för att mala.

Det finns för- och nackdelar med båda varianterna och i slutändan ska du välja den som du tycker passar dig bäst. Den manuella pepparkvarnen är tystare och du kan själv välja hur mycket du ska mala, men däremot måste du använda båda händerna när du maler. En elektrisk pepparkvarn kan ha lite fler funktioner som till exempel LED-belysning så att du lättare ser när du maler.

Olika malverk i pepparkvarnar

En av de saker som skiljer pepparkvarnarna åt är vilket material det är på malverket – de vanligaste är rostfria malverk och keramiska malverk.

Rostfria malverk

Rosfria malverk finns till både pepparkvarnar och saltkvarnar men de ser lite olika ut. För saltkvarnar måste det rostfria verket vara specialbehandlat för att inte rosta.

Keramiska malverk

Keramiska malverk har en hög tålighet och ju högre temperatur de bränns i desto hårdare blir dem. Zassenhaus bränner sina keramiska malverk i 1700 grader vilket gör dem hårdare och mer tåliga än stål – endast diamant är hårdare! Den här typen av malverk håller i flera generationer om du tar hand om dem på rätt sätt.

Malverk i plast

Köper du en billigare modell kan den ha ett malverk i plast. Det är inte lika vanligt med plast och de har inte heller lika lång livslängd som de andra.

Bäst i test pepparkvarn - se testvinnande pepparkvarnar.
De vanligaste pepparkvarnarna har malverk i rostfritt stål eller keramiska malverk.

Jämför de olika egenskaper

Jämför de olika egenskaper för att hitta rätt variant för dig och din matlagning.

Material på kvarnen

Det finns pepparkvarnar i flera olika material och trä med detaljer av rostfritt stål är en av de vanligaste varianterna. Andra kvarnar är gjorda av akryl eller gjutjärn. Vill du kunna se hur mycket det är kvar ska du köpa en som är genomskinlig. 

Design och storlek

Eftersom du har pepparkvarnen stående på bänken i köket och inte gömd i ett skåp spelar designen stor roll. En del har en tidlös design medan andra en mer modern. Även färgen kan också spela stor roll och det finns modeller i vitt, svart, träfärg, rött och orange – vilket gör det lätt för alla att hitta något. Storleken kan skilja kvarnarna åt och det finns modeller som är allt mellan 12 centimeter och 40 centimeter. Ju större desto mer rymmer kvarnen och desto mer sällan behöver du fylla på. Köper du en mindre tar denna också mindre plats, men vissa upplever dock att en större är lättare att hantera, särskilt för äldre händer.

Antal inställningar

En pepparkvarn har antingen en eller flera inställningar på malverket som gör att du själv kan välja hur finkornigt resultat du vill ha. Du kan få både finmalet och grovmalet genom att justera på kvarnen innan du vrider på den. Du ställer in kornstorleken. På vissa ändrar du inställningen under foten medan andra har en roterande fot med förinställda malgrader.

Material på malverket

Eftersom pepparkvarnen kan ha olika material på malverket är det bra att läsa på för att kunna bestämma vilken som passar dig bäst.

Att tänka på inför köpet!

Det finns flera saker som är bra att tänka på när du ska köpa en pepparkvarn. Här kommer några av de punkter du kan ta med dig när du ska klicka hem din kvarn på nätet.

 • Om den är manuell eller elektrisk.
 • Vilket material den är gjord av, ex trä, akryl eller gjutjärn.
 • Vilken storlek du önskar.
 • Vilket material malverket ska ha, ex malverk som är keramiskt, i rostfritt stål eller plast.
 • Hur lång garantitiden är och vad den täcker.
 • Vad din budget ligger på.

Vad kostar en pepparkvarn?

Den kostar allt från några hundralappar upp 600-800 kronor. Priset beror bland annat på vilket storlek det är på kvarnen, material och varumärke.

Så tar du hand om din pepparkvarn

En pepparkvarn av hög kvalitet kommer att hålla livet ut – om du sköter den på rätt sätt. Har du ett keramiskt malverk är det lätt att mjukare kryddor som grön- och rosépeppar gör att det sätts igen. Därför är det bra att med jämna mellanrum ta isär och rengöra den innan du fyller på med nya kryddor. Ett annat alternativ är att blanda de mjukare kryddorna med svart- eller vitpeppar.

Du kan plocka isär kvarnen för att kunna göra rent alla delar med en liten borste eller pensel. Lägg alla delarna i den ordningen du tar isär dem för att lättare kunna montera ihop sedan.

Du kan även göra rent malverket genom att hälla i okokt ris och vrida några varv för att få bort fett från kryddorna som har fastnat. 

Därför är svartpeppar bra i maten 

Svartpeppar är en krydda ger god smak åt maten, men den ger även hälsoeffekter du kanske inte kände till! Det innehåller ämnet piperin som ökar kroppens upptag av olika substanser och läkemedel. Enligt experter räcker det att mala med kvarnen över maten några gånger per dag för att få en bra effekt. Den förstärker effekten på vissa värktabletter vilket gör att du kan minska på dosen. Svartpeppar ser till att näringsupptaget i tarmen ökar och gör att kroppen lättare kan ta upp vitaminer och mineraler som B- och C-vitamin, betakaroten och selen. Den lindrar dessutom mag- och tarmbesvär och kan hjälpa till att motverka tandlossning.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester och recensioner vi har läst:

Kockhuset.se (2023)

Kockhuset har valt ut de åtta bästa kryddkvarnarna på marknaden just nu från populära varumärken. De utsåg Peugeot Paris U´Select till bäst i test, den har en elegant design och sex olika malningsgrader. På andra plats kom Zassenhaus München Pepparkvarn som har en tidlös design och kan användas både för salt och peppar. På tredje plats och utsedd till bästa elektriska blev Zassenhaus Elektrisk Pepparkvarn, som har en modern design och sex olika malningsgrader.

Prisjakt

Flera av våra testvinnare baseras på produkter som är populära hos Prisjakt. Vi har tittat på Prisjakts kategori saltkvarnar och pepparkvarnar, där både manuella och elektriska modeller finns med. Här finns bland annat varumärken från Peugeot, Zassenhaus, Le Creuset och Skeppshult med bland de mest populära modellerna. 

Pricerunner 

Flera av våra vinnare som vi utsett till test finns med bland Pricerunners mest populära pepparkvarnar. Vi har tittat på deras kategori och här finns modeller från Le Creuset, Peugeot, Zassenhaus och Skeppshult med.  

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Du skruvar av knoppen, tar av överdelen och fyller sedan på med hela pepparkorn. Sedan sätter du på överdelen och skruvar fast knoppen igen.
 • En pepparkvarn är en kryddkvarn du fyller med pepparkorn och sedan maler med hjälp av ett malverk som sitter i botten.
 • Vi har valt att utse Peugeot Paris U´Select till den pepparkvarn som är bäst i test. Den är i trä med ett malverk av stål med sex olika inställningar för malning. Pepparkvarnen finns i flera färger och storlekar.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Peugeot Peugeot Paris U´Select