HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Rengör altanen som ett proffs

9:e Maj, 2018, 12:41

Med solen kommer längtan om att sitta på uteplatsen med en kyld dryck i handen, gärna medan grillen pyr i bakgrunden. Men för att riktigt kunna njuta av en fin och hållbar altan behöver du ta hand om den, och det gör du effektivast med en högtryckstvätt! Du får snabbt fram stora mängder vatten, och smuts och rengöringsmedel spolas smidigt bort. Med rätt tillbehör blir det dessutom ännu smidigare!

4 steg till en sommarfin altan!

  1. Börja med att läsa hur ditt rengöringsmedel ska användas! Olika sorter ska användas på lite olika sätt, så se till att ha läst på förpackningen innan du börjar. Används rengöringsmedlet på fel sätt fungerar det förmodligen inte optimalt. 
  2. Applicera rengöringsmedlet med en fuktig trasa eller målarroller och låt det verka i enlighet med vad som står på förpackningen. 
  3. Sen är det dags att plocka fram högtryckstvätten! För bästa resultat bör du använda en altantvätt (om det inte ingår i köpet kan en sån oftast köpas till för några hundralappar) som kapslar in och dämpar vattenstrålarna. Tvätta på lägsta effekt för att vara säker på att du inte skadar träet! Det går att tvätta altanen utan det särskilda altanmunstycket, men då är det extra viktigt att du kör på låg effekt och tar det försiktigt.
  4. När det är tvättat och klart måste du låta altanen torka innan det är dags för nästa steg: inoljning. Enklaste sättet att olja in en altan är med en målarroller. Om det behövs kan du komplettera med en pensel där rullen inte kommer åt. Olja tills träet är mättat så står sig altanen fin och grann hela sommaren! Tänk på att ha på oljan längs med träets fibrer.

Vissa menar att trallen behöver slipas innan den oljas, men det är många gånger onödigt. Om ytan har blivit väldigt flisig kan det finnas en poäng med att slipa den, annars är det onödigt merjobb.

Hederligt skrubbande får också jobbet gjort

Det behövs förstås inga kraftiga maskiner för att få en ren och snygg uteplats! Om du inte har (och inte har för avsikt att skaffa) en högtryckstvätt kan du istället börja med att blöta ner altanen ordentligt med en trädgårdsslang. Applicera sen rengöringsmedlet med en roller och skrubba ordentligt med en hård borste. Spola noggrant med trädgårdsslangen när du är klar! En trädgårdsslang kommer inte upp i samma tryck som en högtryckstvätt, så du behöver snarare ta i med trycket än att ta det försiktigt för att få ett bra resultat.

Test.se rekommenderar!

Har du ännu inte hunnit skaffa dig en högtryckstvätt? Här på Test.se rekommenderar vi Stihl RE 129 Plus! Den har placerat sig på 1:a och 2:a plats i 5 olika tester under de senaste åren och har fått gott betyg av användare. RE 129 Plus är en prisvärd och mångsidig maskin som med sin 9 meter långa slang utan problem kommer åt runt bilen och över hela altanen. 

Jämför priser och hitta återförsäljare hos Prisjakt!

Vill du veta mer om vad man ska tänka på när man köper en högtryckstvätt och spana in några andra riktigt bra modeller? Här kan du ta del av vår köpguide och våra samlade tester!

SE ÄVEN