VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss





Hindra granen från att barra

Det finns några enkla knep att ta till för att granen ska hålla sig fin så länge som möjligt.

Är du en av alla dem som vill maxa julkänslan så mycket som det bara går, såhär mitt i mörka och glåmiga vintern? Det är förstås helt förståeligt, särskilt när snön är sitt vanliga nyckfulla jag. Kanske vill du egentligen ta in en gran redan nu, men är orolig för att den ska börja barra inom en vecka och endast ha i snitt fyra barr per gren kvar lagom till självaste julafton? Frukta ej, vi vet hur du håller liv i granen!

1: Försäkra dig om att granen är färsk

Se till att undersöka granen innan du köper den! Somliga granhandlare säljer granar som huggits redan i början av november, och då är risken stor att det inte är mycket liv kvar i dem. När du står där och ska välja din gran finns det ett enkelt knep att ta till för att känna hur färsk granen är: ta tag i stammen och lyft den. Är granen tung? Då är den fortfarande full med vatten och har goda möjligheter till att leva över julen. Är den lätt? Då är granen torr och med största sannolikhet allt annat än färsk. Titta på grenarna också – pekar de uppåt mår granen bra.

2: Avvänj granen från kyla

När du har tagit hem granen mår den bäst av att få ”mellanlanda” någonstans där det är varmare än utomhus, men kallare än inne hos dig. Ett garage eller ett kallt förråd, till exempel. Det här är extra viktigt om det är riktigt kallt ute, eftersom en chockartad ändring i temperatur kan få granen att tappa sina barr.

3: Vattna, vattna, vattna...

När du väl tar in granen ska den behandlas som snittblommor. Ge den en ny snittyta, och skär gärna små skåror en bit upp på stammen eller skär bort lite bark runt om längst ner. På så sätt kan granen suga åt sig mer vatten. Och vatten, ja, det behöver granen massor av, särskilt i början. Håll noga koll på julgransfoten de första dagarna: granen kan dricka så mycket som fem liter vatten om dagen till att börja med, så du kan behöva fylla på flera gånger om dagen. Använd kallt vatten; varmt vatten kan bidra till att alger bildas, vilket försämrar granens uppsugningsförmåga.

Tänk också på att inte placera granen för nära en öppen spis eller någon annan stark värmekälla. Dels torkar det ut granen, och dels kan det vara en potentiell brandfara.

Granen som garanterat inte barrar

Känner du dig ändå skeptisk? Då kan du ju alltid satsa på en plastgran istället! Den behåller garanterat barren. Förutsatt att du inte går och rycker av dem, förstås. Men det känns väl ändå onödigt?  Här hittar du den som vi tycker är bäst!


Redaktionen
Test.se