VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss





Såhär får du en myggfri sommar

Det finns få saker som kan förstöra en mysig sommarkväll på verandan som en svärm av mygg. Men det finns åtgärder att vidta!

Det enträgna ljudet av en mygga med ett mål kan få vem som helst att vilja täcka varenda centimeter av sin kropp med pansar, allt för att slippa bli biten! Det finns idag både en och annan (mer eller mindre) effektiv myggdödare på marknaden, som på ett eller annat sätt håller myggen borta eller helt enkelt har ihjäl dem. Nackdelen med dessa produkter är att de är rätt kostsamma och behöver vara igång ett bra tag innan myggorna verkligen anfaller på allvar, och alla är vi ju inte så förutseende att vi tänker på det när frosten lämnar marken i april.

Men det finns en del enkla saker man kan göra för att hålla myggen borta! Den klassiska myggspiralen håller faktiskt fortfarande, men den tunga doften faller inte alla i smaken. Smartare är det då att istället utrusta trädgården eller uteplatsen med väldoftande växter – sånt gillar nämligen inte myggen! Eteriska oljor av olika slag används ofta i myggmedel eftersom myggor inte är särskilt förtjusta i starka dofter. Så genom att plantera väldoftande växter håller myggen sig på avstånd samtidigt som du får sitta i en väldoftande oas!

Ett par exempel på växter myggen gärna håller sig borta ifrån är basilika, rosmarin, citronmeliss och pepparmynta. Du kan med andra ord med fördel anlägga en härlig liten köksträdgård precis vid uteplatsen för att slippa de surrande illbattingarna. Många av de blommor som myggen skyr är utöver väldoftande också väldigt vackra och färgsprakande. Tagetes, doftpelargon och lavendel, till exempel! Placera dem lite här och var i trädgården eller på balkongen så blir den både myggfri och prunkande vacker!

Skulle myggorna ändå bita finns det lite olika huskurer att ta till för att få betten att sluta klia. Värme är till exempel något som sägs kunna råda bot på klådan! Värmen inaktiverar de kliande ämnena som myggan sprutar in i huden när den biter, så genom att till exempel trycka mot bettet med en varm sked eller dutta med en bomullstuss doppad i varmt vatten så fort som möjligt efter att du blivit biten kan klådan minska avsevärt! Kyla har liknande effekt, så lägg en isbit eller något annat kallt i en handduk och badda försiktigt på bettet så borde klådan ge med sig.

Vill man ta till det tunga artilleriet går det ju också att smörja in sig med olika sorters myggmedel. Det är inte alltid de luktar helt angenämt, men de är många gånger väldigt effektiva! Läs här om vilket myggmedel vi rekommenderar!

Källor:

Icakuriren

Leva & Bo

Året runt


Redaktionen
Test.se