HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Hur skyddar man sig bäst mot coronavirus?

10:e Mars, 2020, 16:46

Coronavirus, eller SARS-CoV-2, är ett droppsmittande virus som påminner om influensa med symptom som feber och hosta. WHO har gjort studier som visat att de flesta med lindriga symptom (hosta) tillfrisknat efter ett par veckor. För dem med allvarligare symptom (lunginflammation och andningssvårigheter) tog det mellan tre och sex veckor innan de blev friska. Eftersom viruset är såpass nytt, går det inte att bota medicinskt ännu. Det som kan göras på sjukhusen är att hjälpa drabbade organ att fungera bättre genom exempelvis respiratorer.

Att just coronaviruset fått så snabb spridning beror på att det inte finns någon som hunnit utveckla en immunitet mot viruset än. Skyddet mot den vanligare säsongsinfluensan är bättre eftersom befolkningen hunnit bygga upp ett immunförsvar. Den gruppen människor som löper högre risk att drabbas av svår sjukdom är äldre och personer med underliggande sjukdomar, såsom cancer, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar eller diabetes.

Coronavirus sprids i nära kontakt med andra människor. Eftersom föroreningar lätt fastnar på händer sprids smittan när du tar någon i hand. Kroppens känsliga slemhinnor i mun, näsa och ögon är ställen där viruset lätt får fäste – undvik därför röra vid dessa!

För att bäst skydda sig mot coronaviruset gäller alltså en god handhygien, det vill säga tvätta händerna – noga! 

Såhär tvättar du händerna på rätt sätt:

  • Vattnet skall vara varmt.
  • Snåla inte med tvål.
  • Tvålen skall löddra ordentligt.
  • Glöm inte att tvåla in ovansidan handen och mellan fingrarna, det kan vara lätt att glömma.
  • Tvätta i MINST 20 sekunder, gärna längre!
  • Tvätta ofta! Efter toalettbesök, när du rört dig i offentliga miljöer och vidrört handtag eller andra smittospridare, före och efter matlagning, innan du skall äta osv.
  • Undvik handdukar som flera delar på, använd engångsservetter eller egen handduk. 

Handsprit kan vara ett alternativ om det inte finns möjlighet till handtvätt. Eftersom många återförsäljare har slut på handsprit kommer här ett enkelt recept på hur du kan blanda ihop din egen handdesinfektion.

Egen handsprit:

  • 35 cl T-Röd eller spolarvätska
  • 15 cl vatten
  • 1 cl glycerol

Allt blandas enkelt ihop och förvaras i lämplig behållare. Du kan också tillsätta lite av någon eterisk olja som avger en behaglig doft, exempelvis lavendel.

Munskydd då? Skyddar det mot coronaviruset? Nej, enligt Folkhälsomyndigheten skyddar inte munskydd en frisk person från att bli smittad. Däremot kan munskyddet användas av de som redan är smittade av Covid-19, då det kan förhindra att vätskepartiklar sprids via exempelvis nysningar eller hosta.

Tänk på att hosta och nys i armvecket istället för i händerna, och att stanna hemma när du är sjuk. Håll koll på kroppstemperaturen genom att använda de bästa febertermometrarna, så vet du säkert när du är feberfri! 

SE ÄVEN