VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss





STORT TEST: Bästa operativsystemet

Sveriges Prylsajt jämförde för ett år sedan operativsystemen Android, IOS och Windows Mobile. Nu är de granskade igen.

Vill du ha en telefon i toppklass, måste du först välja bland marknadens operativsystem. Sist när Sveriges Prylsajt jämförde tre av dessa gick Android 5 segrande ur kampen mot IOS 8 och Windows Phone 8.1, även om det var med en knapp marginal. Nu ställs IOS 9, Android 6 och Windows 10 Mobile mot varandra i fem tuffa ronder: telefonutbud, gränssnitt, appar och funktioner, apputbud och säkerhet.

Frågorna Sveriges Prylsajt ställer är:

  • Vilket system ligger steget före i teknisk utveckling?
  • Vilket är smartast och smidigast att använda?
  • Vilket dominerar app-sidan?
  • Vilket hittar du i de bästa eller mest prisvärda telefonerna?

Telefonutbud - vinnare: Android

Android fortsätter att vara den stora dominanten totalt, även om Apple är den största enskilda tillverkaren av smarta telefoner. För Android finns en mängd telefoner i alla storlekar och prisklasser - från stora "phablets" på mer än sex tum, till små kompaktmodeller. Här hittar man också telefoner med exempelvis stylus-penna och böjda skärmar, de kan vara vattentäta och ha 4K-upplösning. Det finns dyra lyxlurar och plastiga budgetmodeller - det finns helt enkelt en telefon för alla.


Apple är och förblir ett exklusivt, dyrt varumärke. Inte för att deras telefoner egentligen är dyrare än konkurrenterna, men Apple saknar budgetsegmentet. IOS finns i en handfull bra men dyra, och i funktion och stil väldigt snarlika, modeller.


Windows 10 Mobile sitter i dagsläget i väldigt få telefoner. Microsoft har släppt tre egna modeller och ska enligt ännu obekräftade uppgifter låta en handfull gamla uppdateras från Windows 8.1. Tyvärr saknas en telefon med samma lyxkänsla som hos en iPhone 6s eller Galaxy S6 Edge.

Gränssnitt - vinnare: Android

I jämförelse med tidigare test är det egentligen ingen större skillnad för något av de tre systemen. Android behåller samma stil som förut, men har en handfull små nyheter i navigeringen. Exempelvis finns nu ett sökfält i app-menyn, snabbaccess till Google-sökningar, även när du är inne i andra appar, och bättre volymkontroller. Det är egentligen svårt att prata om Androids gränssnitt, då telefontillverkarna anpassar operativsystemet för att få sin egna stil.


IOS har inte gjort några större förändringar i sitt system - de har bytt ut ett par typsnitt och justerat några grafiska element, men bjuder inte på några nyheter navigeringsmässigt. IOS 8 var en större uppgradering på den fronten, då man fick en hel del nytt.


Windows 8.1 var ett ganska låst gränssnitt, där användaren hade kontroll över placering och storlek på startskärmens ikoner och widgets, men inte mycket mer än så. Nya W10 erbjuder en större frihet att kontrollera utseendet, speciellt tack vare möjligheten att lägga in egen bakgrundsbild och fler färgval - men det är dock fortfarande ganska låst.

Appar och funktioner - vinnare: IOS

Det finns ingen som slår Apple när det gäller utbud och kvalitet på medföljande appar, eller appar som ingår med en IOS-licens och som du kan ladda ner från App Store. Kontorsapparna Pages, Numbers och Keynote är de klart bästa för mobilt jobbande, även om Microsofts senaste version av Office för mobiler som ingår i W10 inte ligger långt ifrån. Här är istället Android ganska långt efter bägge, utan någon lika bra, egen kontorsapp.


Varken Android eller Windows har appar i klass med iMove och Garageband för de som vill jobba kreativt med video och musik. Även appar som Apple tidigare haft problem med, t.ex. kartappen, har blivit bättre och Siri är smartare och har fått utökade möjligheter. Androids enda egentliga triumfkort på appsidan är Maps.

Apputbud - vinnare: IOS

IOS har alltid legat steget före när det gäller att ha ett bra app-bibliotek, men skillnaden mellan IOS och Android är på de flesta punkter numera marginell. W10 ligger fortfarande långt efter och det finns en stor risk att det inte finns någon officiell app som motsvarar utbudet på konkurrenternas plattformar. Det är speciellt tydligt när det gäller appar som extern hårdvara - routrar, smartklockor, tv-apparater, drönare, övervakningskameror m.m.

Säkerhet - vinnare: Windows

Apple har inte introducerat särskilt mycket nytt i säkerhetsväg med IOS 9. Sexsiffrig pin-kod och inbyggt stöd för tvåfaktorautentisering kan intressera företag, men annars är det mesta bekant. IOS har bra kontroll på vad installerade appar gör, de flesta telefoner och plattor har fingeravtryckläsare, systemet har en relativt säker exekveringsmiljö och snabba systemuppdateringar.


Android 6 innebär en hel del uppdateringar när det gäller just säkerhet. Det har fått inbyggt stöd för fingeravtryck, så tillverkare behöver inte köra med tredjepartslösningar. Nytt är också att användaren får mycket bättre kontroll på enskilda appar och vad de tillåts göra i telefonen. Du kan blockera Facebook från kameran, hindra betalningar i enskilda spel och så vidare.


Windows gör en hel del extra intressanta saker säkerhetsmässigt i Windows 10 Mobile. Den del av Windows som används i mobilen liknar IOS - en kontrollerad miljö med lika kontrollerade appar, även från tredje part. Istället för fingeravtryckläsare har Microsoft satsat på Windows Hello - en inloggningsteknik med kamera-baserad biometrik - en specialkamera framtill med IR-funktion, som gör att det går att använda säker ansiktsigenkänning. Det finns dessutom stöd för iris-scanning.

Sammanfattning

Det är en jämn kamp mellan Android och IOS, medan Windows fortfarande ligger ett par steg bakom när gäller både hårdvaru- och apputbud. Den stora variationen är både Androids fördel och dess nackdel. Det finns massor av bra alternativ för den som vill köpa telefon och massor av sätt att anpassa gränssnitt och funktioner som man själv vill. Här kommer varken IOS eller W10 ens i närheten.


Sveriges Prylsajt väljer alltså att fortsätta rekommendera Android som operativsystem, men skriver också att IOS är det självklara valet om man använder en MAC som primär dator.

Här kan du läsa om vilken mobiltelefon som vi rekommenderar!

Källa: Sveriges Prylsajt, artikel publicerad 01/03-16


Redaktionen
Test.se