HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Studsmattor & trampoliner

14:e April, 2014, 11:30

Har du en studsmatta i din trädgård? Eller funderar du på att skaffa en?
Oftast är studsmattorna runda och används gärna av barn för att fördriva tid tillsammans med kompisar. Hoppduk är gjord av ett elastiskt material och med hjälp av fjädrar, som fästs i ramen, får man studsen. En bra hoppduk är ofta tillverkad av UV-skyddad polypropylenväv som är ett starkt, åldringsbeständigt och helt underhållsfritt material.

Vi har valt att rekommendera… 

...Fly Studsmatta. Modellen har testats av Smartson (2012) och av SVT Plus (2014), men kunde inte bli utsedd till bäst i test, eftersom den kan köpas utan ett skyddsnät – vilket inte är tillåtet för sådan stor studsmatta! Den här studsmattan passar  dock hoppare i alla åldrar och är provad, samt godkänd enligt EU:s EN-71 och den tyska TÜV/GS (de ledande normerna för produktsäkerhet). Ramen är kraftig och tung, vilket gör studsmattan stabil att hoppa på, och fjädrarna (60 st) är av specialdesign för ”lång” studs! 

Studsmattan är även för vuxna

Visst är det roligt att hoppa på studsmattan oavsett hur ung eller hur gammal man är! Man måste inte vara ett barn för att uppskatta en stund på studsmattorna! Men visste du att det ska vara bra för hälsan att hoppa en liten stund varje dag? Att en viss tid på studsmattan kan liknas vid en löpning/joggingrunda? Det finns flera träningsentusiaster som föredrar, och även rekommenderar andra, att träna på studsmattan, då detta är roligt, mindre ansträngande och dessutom kan vara mer skonsamt för kroppen – med förutsättning att man hoppar rätt.  

Säkerhet

Även om studsmattor för privatbruk ska vara en kul grej, är det extremt viktigt att tänka på säkerheten! Utan kantskyddet (som är den viktigaste säkerhetsaspekten) kan man exempelvis fastna med fötterna mellan fjädrarna och små barn kan glida igenom hålen och fastna med huvudet. Kantskyddet ska därför täcka ramen och fjädrarna helt, samt ligga kvar ordentligt när man hoppar. Ramen ska också vara stabil och gjord av galvaniserade stålrör. Svetsfogarna mellan ben och ring brukar vara ramarnas svaga punkt, både vad gäller hållbarhet och rost.

Beroende på vad för fjädrar studsmattan har kan man få en kort och stum/hård studs (korta fjädrar) eller en djupare studs med mer spänst i (långa fjädrar). Man bör även titta på antalet fjädrar – ju fler desto bättre. För studsmattor med en diameter på mer än 1,5 meter, bör man även sätta upp ett skyddsnät runt om (större modeller får inte säljas utan nät).

På Din Säkerhets hemsida finns bra tips om hur man säkert använder en studsmatta. Några av dem är:

  • Placera studsmattan på plan mark så att den står stadigt och gärna på mjukt underlag. 
  • Den bör inte stå nära träd, husväggar eller andra hårda föremål. 
  • Man bör inte hoppa när studsmattan är våt. 

Läs mer om säkerhet och få tips här!

Läs hela vår sammanställning av tester gällande studsmattor här

SE ÄVEN