HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Vilket är det bästa mobilabonnemanget egentligen?

13:e September, 2019, 14:15

Det är nästan är omöjligt att svara på vilken mobiloperatör som är bäst, det är helt enkelt väldigt individuellt. Det som är viktigt för dig kanske inte är lika noga för en annan. Om du bor på landsbygden kanske täckning är väldigt avgörande, men bor du i en storstad, fungerar de flesta av abonnemangen lika bra eftersom täckning prioriteras i tätbefolkade områden. Vi har nyligen lanserat vår nya funktion:  Jämförelse av mobilabonnemang Här har vi sammanställt och jämfört alla Svenska mobiloperatörer så att du kan hitta det abonnemang som passar dig bäst. Här nedan sammanfattar vi några av de vanligaste funderingarna kring mobilabonnemang.

Här har vi några snabbval till de abonnemang som finns för respektive område:

Snabbval: Fri Surf / Minst 8 GB / Minst 6 GB / Ungdom / Student / Senior 55+ / Billigast
Här kan du köpa nyaste iPhone-modellerna till bäst pris med abonnemang:
iPhone 11iPhone 11 ProiPhone 11 Pro Max

Det finns fyra mobilnät i Sverige, Telia, Tele2, Telenor och Tre. Dessa har även varsitt budgetmärke.

Mobiloperatör
Dotterbolag

Eftersom dessa ingår i mobiloperatörernas nät innebär det att täckningen ska vara likadan och att det ska fungera likadant enligt mobiloperatörerna. Men redaktionen på test.se har kontaktat Telia, Tele2, Telenor och Tre för att ta reda på om de har någon typ av prioritering på täckning. Alltså, får du lika bra täckning på huvudoperatören som med budgetvarianten? Vi har inte direkt fått något konkret svar. Men de svar vi har fått är att det ska vara samma täckning. Vid större evenemang och konserter så kan det förekomma prioritering på huvudoperatörernas nät. Detta innebär till exempel att Telia har bättre täckning i sådana lägen jämfört med Halebop och Fello. Detta är något som kan vara värt att tänka på.

Rabatt för dig som är ungdom, student eller pensionär.

Flera operatörer erbjuder rabatter för dig som är ungdom, student och pensionär. Detta är superbra för dig som då kan hitta ett abonnemang som passar din budget! Man vill ju inte spendera mer än vad man måste. De här alternativa mobilabonnemangen är minst lika bra som “vanliga” i alla fall till viss del. Det beror på hur höga krav du har.

Ungdomsabonnemang:

 • Fello 95:-/mån
 • Hallon 99:-/mån
 • Vimla 100:-/mån
 • Com Hem 149:-/mån
 • Telia 319:-/mån

Student:

 • Fello 95:-/mån
 • Comviq 95:-/mån
 • Hallon 99:-/mån
 • Vimla 100:-/mån
 • Halebop 199:-/mån
 • Tele2 199:-/mån

Senior:

 • Fello 95:-/mån
 • Comviq 95:-/mån
 • Hallon 99:-/mån
 • Vimla 100:-/mån

Maximal surfmängd

Är du fullständigt beroende av mycket surf? Då finns det flera operatörer som erbjuder obegränsad surf.

 • Tele2 499:-/mån
 • Com Hem 499:-/mån
 • Tre 549:-/mån
 • Telenor 569:-/mån

Tre och Telia har fri surf på vissa internettjänster vilket ses som kontroversiellt. Hos Tre finns funktionen 3Musiksurf som innebär att du kan lyssna på musik via tjänster utan att du behöver ladda ner låtar på wifi först, din surf påverkas alltså inte. Telia låter dig surfa fritt på sociala medier. 

Vad är det då som är kontroversiellt? Jo, det kan tolkas som att de utesluter vissa tjänster. Hos Tre fungerar detta hos tjänsterna Spotify, Apple Music, Deezer, Tidal, Soundcloud men inte Google Play Music och Youtube Music. Enligt Tre så beror detta på att det är svårt att avgöra vad som är musik och video. Hos Telia så är det samma sak fast med sociala medier. Det som ingår är surf på Facebook, Instagram, Snapchat med flera men inte TikTok och Telegram.

Något som vi på redaktionen tycker är riktigt bra är att några mobiloperatörer erbjuder möjligheten att spara surf till en surfpott. Om du har ett abonnemang som har 8 GB surf och du bara använt 6 GB så sparas de 2 GB som blev över till nästa månad. Då startar alltså nästa månad på 10 GB surf. Denna surf kan du få nytta av på en resa till exempel eller andra situationer där du inte har tillgång till wifi.

Familjeabonnemang

Om ni är en familj så kan det vara praktiskt att skaffa ett familjeabonnemang. Detta gör att ni kan ha flera mobilnummer kopplade till samma mobilabonnemang. Det finns flera alternativ och operatörerna erbjuder olika lösningar. Vi har ett tips! Ni behöver faktiskt inte vara en familj för att använda denna abonnemangsform. Ni kan vara ett gäng kompisar som vill få ner kostnaderna och går ihop och väljer detta abonnemang.

Avtal och kostnader

Innan du bestämmer dig för vilket mobilabonnemang du ska köpa kan det vara bra att kolla upp alla avtal och kostnader. Ta reda på bindningstid och uppsägningstid och vad som gäller om du vill säga upp abonnemanget till exempel.

Hur fungerar mobiloperatörerna utomlands?

Nu kan du ringa, sms precis som du gör hemma i Sverige, utan att behöva betala extra. Det finns dock några saker du bör vara vaksam på. Vissa operatörer tar ut en hög avgift om du befinner dig i Sverige och ringer till ett EU-land. I detta läget är det bättre att ringa över wifi, till exempel via Facebook Messenger eller Skype.

När det gäller att surfa utomlands är de flesta operatörerna givmilda. Du kan surfa upp till 10 GB per månad och ibland mer.

E-sim och dubbla sim

Nästan alla nya mobiler har plats för två sim-kort. Detta innebär att du kan nyttja två nummer samtidigt exempelvis jobbnummer och hemnummer. Det innebär också att du kan ha olika mobiloperatörer. Då kan du exempelvis välja ett abonnemang med bra täckning i Sverige och ett annat abonnemang som passar bra om du reser mycket utomlands.

SE ÄVEN