HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av deodoranter

skönhet uppdaterad 26:e Februari, 2016, Baserad på 7 experttester.

En deodorant används för att man inte vill svettas och lukta illa. Det finns många olika sorter och varianter, allt från sprayer till roll-on och mjuka stick. De kan också vara helt parfym- och doftfria, men de kan också dofta väldigt starkt. Att välja vilken deodorant man bör skaffa, beror på vilket skydd man är ute efter och vilken effekt deodoranterna ger. Är man allergisk eller överkänslig mot något speciellt, bör man läsa innehållsförteckningen och se vad deodoranten innehåller.

Test.se rekommenderar

Rexona Invisible Aqua - bäst i test bland Deodoranter 2021
Rexona Invisible Aqua, bäst i test.

Rexona Invisible Aqua - Vi på Test.se har valt att rekommendera antiperspiranten Invisible Aqua, från Rexona. En antiperspirant fungerar genom att täppa till svettköttlarna och minska svettningar, medan en vanlig deodorant endast reducerar lukt. Invisible Aqua minimerar dessutom risken för fula gula eller vita fläckar på kläderna, vilket gör detta till ett smart alternativ för de som tycker om att bära mörka färger. Läs mer

Deodoranter - Bäst i test

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Damernas Värld

Publicerad

Förutom att hålla sig fräsch genom vardagens och gymmets prövningar, ska en bra deodorant vara fri från kladd, klåda och inte lämna spår i favoritblusen. Nuxe Long Lasting Deodorant blir vinnare i Damernas Världs test, med 4,8 i betyg. Deodoranten är alkohol- och aluminiumfri med en långvarig effekt och antibakteriellt skydd. Lugnande ingredienser gör den snäll mot känsliga och/eller nyrakade armhålor. Dess doft är pudrig och mjuk. Aco Caring 3 in 1 48h är nästa deodorant på listan med 4,5 i betyg. Det är en antiperspirant, vilket betyder att den inte bara neutraliserar doft, utan även minskar själva svettningen. Den håller hela dagen, är alkoholfri och har en vårdande formula för känslig hud. Den luktar också gott. Sist, men inte minst, hamnar Clarins Roll-on på tredjeplats med 4,4 i betyg. Den har en diskret, men ljuvlig doft. En testperson använde den under en låg flyttdag och den hölls fräsch ända till arbetsdagens slut. Skön och lätt konsistens som snabbt går in i huden. Priset drar ner betyget.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

En halv liter svettas vi varje dag under normala förhållanden. Det finns deodoranter som påstås hålla i 48 timmar och ska inte ge några fläckar på kläderna, men Råd & Röns test visar att det inte är att lita på. Ett högt pris ger inte heller någon vägledning om kvalitet. I testet finns elva antiperspiranter för kvinnor. Aco är inte med eftersom de ändrar sin formula under hösten. Man testar hur bra märkena håller borta lukt, reducerar svett och om de ger fläckar. En testpanel får även använda produkterna en tid och sedan ge ett omdöme. Testet visar på stora skillnader mellan produkterna, men också att de är bra på olika saker. Rexonas och Garnies antiperspiranter tar bort mest lukt, Nivea Invisible Black & White tar bort minst. Lidls antiperspirant Cien ger gula fläckar på både polyester och bomull. Rexona och Palmolive reducerar svettmängden bäst – Palmolive tar bort så mycket som 40 procent av svetten.
För testpanelen är Dove Original en klar favorit. De tycker att den är bra att applicera, inte klibbar, torkar snabbt, luktar gott och ger en fräsch känsla. Bäst i test blir dock Rexona Invisable Aqua och Palmolive Naturals Invisible blir utsedd till ”bra köp”.

Vinnare i det här testet

iForm

Publicerad

Tidningen iForm har testat 6 st sportdeodoranter som passar perfekt till fysiska aktiviteter. Genom att använda en deodorant som neutraliserar doften kan du hindra svettlukten att utvecklas. Om du inte vill svettas väljer du istället en antiperspirant som täpper till svettkörtlarna kemiskt. Alla sportdeodoranterna kostar under en femtiolapp, men inte alla levererar ett perfekt resultat.

Överlägset bäst i testet är antiperspiranten Garnier Mineral UltraDry 48hr. Den består av mineraler av vulkanisk aska. Enligt iForm absorberar den svett mycket bra samtidigt som den låter huden andas. Garniers Mineral UltraDry 48hr är en smidig och diskret spray som luktar svagt av citrus. Den passar perfekt till sport och varma dagar eftersom den klarar av att hålla huden torr och luktfri under en lång period. Betyget blir 6 poäng av 6 möjliga!

LdB Deo Energizing Peach & Mandarin fungerar både som antiperspirant och deodorant. LdB:s deo är alkoholfri och innehåller mandarinextrakt. Den är lätt att applicera och går snabbt in i huden. Som namnet antyder luktar den persika och mandarin med inslag av vanilj. Dove Original Anti-Perspirant Deodorant är en spray som håller dig torr en kortare period. Den innehåller E-vitamin och fuktkräm samt doftar typisk Dove-tvål. Både LdB Deo Energizing Peach & Mandarin och Dove Original Anti-Perspirant Deodorant får betyget 4 poäng av 6 möjliga.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har hårdtestat elva populära deodoranter I olika prisklasser och det visar sig återigen att dyrast produkt inte alltid är bäst! Endast en deodorant har fått högsta betyg i testet och det var Rexona Woman Maximum Protection, Sensitive Dry. Detta ska vara Rexonas bästa skydd mot fukt någonsin. Den ska appliceras på kvällen för att svettkörtlarna är i vila under natten och huden då är mest mottaglig för deodoranten. Den lovar 48 timmars skydd! Enligt Expressens testpanel tog det en stund innan man fattar hur många varv man måste skruva innan första dosen med kräm kommer ut på appliceringsdelen. Det kan vara lite ovant att ta på sig deodorant på kvällen, men den sitter faktiskt kvar efter morgonduschen och man luktar inte det minsta svett, inte ens efter en tuff cykeltur. Deodoranten doftar väldigt gott och är värd varenda krona, tycker testpanelen. På testets andraplats hamnade deodoranten Pure, från Dove. Den lovar också 48 timmars skydd, fuktighetskräm, inga färgämnen, inga parabener, ingen alkohol och ingen parfym. Den ska också vara dermatologiskt testad. Deodoranten torkar snabbt och känns fräsch, samtidigt som den är billig. Den håller en torr i många timmar – om än inte lika många timmar som utlovat – och den klarar att man springer till bussen. Deodoranten känns också helt doftfri, utan att för den delen lukta illa. Apotekets egna deodorant tog tredjeplats – Intensiv Antiperspirant, oparfymerad. Denna produkten lovar extra antiperspirant som motverkar svettning och har en dokumenterad effekt i upp till 48 timmar. Aluminiumsaltet ska minska svettproduktionen, samtidigt som den har en bakteriehämmande effekt som dämpar odör. Den ska också vara alkoholfri. Deodoranten doftar fräscht, även efter en hel dags användning med stress och cykeltur. Dess konsistens är tunn och funkar bra när man vill kunna kombinera deodoranten med parfym! Den är också mycket prisvärd.

Vinnare i det här testet

Må Bra

Publicerad

Må Bra har testat några av marknadens ledande antiperspiranter, som gör att du kan känna dig trygg och fräsch på träningen eller på sommarfesten! Vichy Stress Resist blev bäst i test och är klart en favorit som känns pålitlig. Den torkar snabbt och kladdar heller inte. Deodoranten luktar fräscht och lagom starkt, samtidigt som den håller sig mycket bra under hela dagen. Den är effektiv och klarar ett svettigt gympapass galant! Rexona Shower Fresh har hamnat på andraplats och har en frisk doft som sitter kvar hela dagen. Den känns dessutom uppfräschande både under och efter träningspasset. Den kladdar inte av sig när den appliceras och den är effektiv, samt pålitlig att ha till hands när det hettar till. På tredjeplats hamnade Aco Original, Parfymfri. Denna deodoranten är luktlös och oparfymerad. Det kan kännas lite väl tråkigt, men det öppnar möjligheten att man själv kan plocka dram den egna parfymen. Den torkar mycket snabbt under armarna och håller bra hela dagen!

Vinnare i det här testet

iForm

Publicerad

Träningstidningen iForm har kikat närmare på sex olika roll-on-deo som passar för sportande människor. Man har jämfört doft, förpackning, praktikalitet och effektivitet/skydd. Varje kategori har fått ett betyg mellan 1 och 5. Det maximala betyget om man skulle få full pott i varje kategori blir alltså 20 poäng.

Iforms klara favorit är Vichy Stress Resist 72Hr Antiperspirant Treatment som har ett cirkapris på 119 kr. Denna mycket effektiva antiperspirant håller huden torr och luktfri tack vare kombinationen av aluminiumsalt och vulkaniska mineraler. Den torkar snabbt in och är befriad från parfym och alkohol. Vichy Stress Resist passar även dig som har känslig hud och den har en mild och fräsch doft. Den sammanlagda poängen blir 18 poäng av 20 möjliga.

Näst bäst enligt iForm är en gammal klassiker; Lancome Bocage Deodorant. Det är en mild deodorant med en behaglig och fräsch doft. Lancome minskar svetten och obehaglig svettdoft på ett effektivt sätt. Den får sammanlagt 17 poäng av iForm. På tredjeplats hittar vi en ekologisk roll-on-deo som heter Bio Beauté by Nuxe, Refreshing Deodorant. Den har varken alkohol eller aluminiumsalt. Bio Beauté fungerar på känslig hud och passar mjuk träning som exempelvis yoga eller pilates. Doften är angenäm och har inslag av citrus. Betyget blir 16 poäng.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP:s Konsumentpanel har testat åtta deodoranter i olika prisklasser. De faktorer som avgjort vilken deodorant som blev vinnare, är bland annat effekten, hur den doftade och hur hanterbar själva flaskan var. För att ge ett rättvist omdöme och resultat, doldes etiketterna. Vissa deodoranter i testet gav ett jättebra resultat, medan andra var helt katastrofala. Den allra bästa deodoranten var från Rexona – Natural Minerals Pure. Testpanelen var näst intill helt enig, då de satte femma efter femma på deodoranten som de flesta ansåg höll vad den lovade. Rexona fungerade bra från morgon till kväll och även under träning! Den absorberas lätt in i huden och håller en torr hela dagen. Även Clarins –deodoranten som tagit andraplats – fick höga betyg av panelen och den uppskattades av många, men när de fick reda på vad den kostade blev många tveksamma. Den luktade gott, var mild mot huden och var effektiv. Den är dock lite väl kladdig, det tar tid innan den torkar. Deodoranten höll en dock torr hela dagen och den är lätt att applicera – känns skonsam. Garnier Deodorant Mineral, Smooth underarms tog tredjeplats. Detta är en jättebra deodorant som doftar mycket fräscht. Den ger en något sportig lukt av blommor och vanilj. Krämig i sin konsistens och går snabbt in i huden, samt att det känns som om den sitter kvar bra, även efter träning. Förpackningen är dock Garniers svaghet, då locket lätt släpper och den läcker, samt torkar.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"