HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
elgrillar - Bäst i test

Test av elgrillar

14 ST PRODUKTER TESTADE

fritid uppdaterad 27:e April, 2020, Baserad på 6 experttester.

Sommaren är inte komplett utan en och annan grillning! För den som bor i lägenhet kan grillmöjligheterna dessvärre vara något begränsade; det är inte särskilt populärt att grilla med kol eller gasol på balkongen, och en uteplats är ingen självklarhet. En elgrill kan vara lösningen!

Jag kan allt om elgrillar – klicka här för att komma direkt till testvinnarna!

Det mångsidiga grillalternativet

En elgrill kan du använda så gott som vart som helst, förutsatt att du har tillgång till el. Inget annat behövs! Utöver att vara utmärkt för dig som bor i lägenhet är den också ett perfekt komplement att ta med i båten eller husvagnen. Grillen är liten och smidig, och många modeller kan placeras direkt på ett bord eller någon annan form av avlastningsyta. En del elgrillar kan användas inomhus, eftersom de inte osar mer än en vanlig stekpanna. Elgrillar blir varma minst lika fort som gasolgrillar, och en bra elgrill kommer upp i riktigt höga temperaturer. Många modeller har lock som gör det möjligt att stänga in värmen och oset och på så sätt få till en härlig grillsmak! Riktigt lika genuin grillsmak som du får på en kol- eller gasolgrill är det dessvärre få elgrillar som kan få till, men känslan av att stå utomhus och laga maten på en grill är ändå värd rätt mycket!

Grilla med värmestrålning eller direktkontakt

Elgrillar kan delas in i två olika kategorier: strålningsgrillar och kontaktgrillar. Strålningsgrillarna har sin tillagningsyta (grillgaller eller stekplatta) en bit ovanför värmekällan, vilket gör att det fungerar som på en kol- eller gasolgrill. Värmen kommer upp genom gallret och tillagar maten, och tar med sig oset av fett och safter som trillat ner på värmeelementen, vilket ger en god grillsmak som kommer riktigt nära den du får med kol eller gasol. En kontaktgrill blir varm på samma sätt som ett stekbord och det som tillagas läggs därmed direkt på värmekällan. Kontaktgrillar osar mindre än strålningsgrillarna och kan användas inomhus!

Den bästa elgrillen passar där du ska ha den

Även om en elgrill är bra mycket behändigare än de flesta kolgrilla och gasolgrillar kan de variera i storlek. Mät därför ytan där du framförallt tänkt använda den innan ett köp, så att du är säker på att det du får med dig hem faktiskt fungerar hemma hos dig! Vissa grillar kan placeras direkt på ett bord eller en annan yta, andra behöver ett stativ. Elgrillen tycker av förklarliga skäl inte om regn, så se till att förvara den under tak eller ett regntätt skydd.

Enkelt att rengöra!

Det är förstås ett stort plus om grillen är lätt att rengöra! Fettrester kan inte brännas bort på samma sätt som på en riktig grill, utan här är det mer traditionell diskning som gäller. Avtagbara galler och droppskålar som kan diskas i maskin är ett plus, och stekplattor bör ha non stick-beläggning. Många grillar räcker att torka av efter användning, förutsatt att de smorts in och förberetts enligt anvisning innan.

Att grilla eller inte; vad säger lagen?

Det finns ingen lag som säger att du inte får grilla med kol eller gasol på din balkong, men många bostads- och hyresrättsföreningar har inskrivet i ordningsreglerna att det inte är tillåtet. Elgrill brukar allt som oftast inte vara ett problem, men kika igenom reglerna innan du köper hem en för säkerhets skull! Elgrill är dessutom det som rekommenderas av brandkår och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap; det är helt enkelt det säkraste alternativet när det gäller grillning på balkong.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Weber Q1400

Testresultat
Testfakta 2017,    Aftonbladet 2015
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Ger perfekt grillresultat Värmetåliga handtag Gummerade fötter för extra stabilitet
Dyr Inte supersnabb i uppvärmningen
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera elgrillen Weber Q1400. Det är en strålningsgrill som imponerar med sin höga kvalitet och perfekta grillresultat! Ytan blir underbart grillmärkt och grillens värmetåliga handtag gör den extra lätthanterlig. Grillen har ett lock som effektivt stänger in värmen och oset och ger maten en karaktäristisk grillsmak!

Gummerade fötter gör att den står stadigt och ökar det robusta intrycket. 

Visa hela texten
Bordsgrill:
Grillteknink:
Värmestrålning
Effekt:
2 200 W
Grillyta (B x D):
43 x 32 cm
Dimensioner:
66 x 58 x 44 cm
Sladdlängd:
1,8 m
Avtagbar dropplåda:
Funktioner:
Steglös värmereglering, Termometer

Bästa budgetval: Menuett Elgrill 2200 W

Testresultat
Testfakta 2017,    Helsingborgs Dagblad 2014,    Aftonbladet 2015
Prisvärd Grillar riktigt bra
Kan upplevas som ranglig
Produktbeskrivning
Specifikationer

Det går alldeles utmärkt att njuta av elgrillad mat av hög kvalitet utan att bränna flera tusenlappar, det är Menuett Elgrill 2 200 W ett klockrent exempel på! Vissa testare menar att den grillar precis lika bra som testvinnaren Weber Q1400, medan andra tycker att den känns lite för ranglig för att riktigt kunna slåss om förstaplatsen.

Menuetts elgrill är en strålningsgrill som blir varm snabbt. Den har också ett lock som du kan kapsla in värmen och oset med. Stativet upplevs som sagt som något rangligt, men en lång sladd och ett rejält handtag på locket kompenserar för det!

Visa hela texten
Bordsgrill:
Grillteknink:
Värmestrålning
Effekt:
2 200 W
Grillyta (B x D):
34 x 44 cm
Dimensioner:
H92 cm
Sladdlängd:
2,8 m
Avtagbar dropplåda:
Funktioner:
Värmereglering i 5 steg

Vi rekommenderar också:

OBH Nordica Optigrill +XL

Testresultat
Testfakta 2017
Omdömen Via prisjakt

Bordsgrill:
Grillteknink:
Kontaktgrillning
Effekt:
2 180 W
Grillyta (B x D):
40 x 20 cm
Dimensioner:
48 x 23 x 37,5 cm
Sladdlängd:
1,1 m
Avtagbar dropplåda:
Funktioner:
Avtagbara grillplattor (kan diskas i maskin), Termometer, 9 automatiska tillagningsprogram
Visa alla specifikationerna

Elgrillar - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Kolgrill

UPPDATERAD 13:e Augusti, 2020

Seniormobiler

UPPDATERAD 4:e Maj, 2020

Mobiltelefoner

UPPDATERAD 21:e April, 2020

Grillbriketter och grillkol

UPPDATERAD 18:e Juli, 2019

Bärbar grill

UPPDATERAD 21:e Maj, 2019

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har testat 6 elgrillar. De inleder testet med att ta upp det faktum att elgrillar, under en lång tid, haft dåligt rykte. De har inte varit tillräckligt bra helt enkelt. Men testet visar att fem av sex grillar gör sitt jobb riktigt bra!

Weber vinner trots att den är ganska klumpig. Den är så nära en kol- eller gasolgrill man kan komma. Ingen montering krävs, det är bara att packa upp och sätta igång grillningen. Grillresultatet blir bra och du kan grilla både grönsaker och köttbitar utan att värmen svajar. Denna modell liknar en vanlig gasolgrill, vilket uppskattas av testpanelen. Du skulle kunna klara dig med denna grill, endast! Det finns en tillhörande app som får kritik eftersom den inte riktigt fungerar.

På delad andraplats har vi grillarna Hamilton Beach och DeLonghi CGH 1030D, båda med betyget 4 plus. DeLonghi-grillen är en lättskött elgrill som funkar bra som enda grill i hushållet. Men den har en väldigt kort sladd och överdelen är ganska tung, vilket kan leda till att exempelvis mer ömtåliga saker kan mosas. Hamilton Beach är också lättanvänd förutom att rengöringen kan vara svår. Även denna modell har kort sladd. Prisskillnaden är ganska stor men med DeLonghi får du ett bättre grillresultat.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har jämfört åtta elgrillar och vinnaren blev t.o.m. en favorit bland barnen. En elgrill gör att man inte behöver bekymra sig för os och rök, vilket betyder att man kan använda den på sin balkong med hyresvärdens eller föreningens tillåtelse. Menuett och Weber är grillarna som bäst fyller sin uppgift - de grillar allt man lägger på och grillytorna blir perfekta. Köttbitarna blir lika lyckade som på en vanligt klotgrill och enda minuset är den rökiga smaken som blir. Weber är testets dyraste grill, medan Menuett kostar en bra bit under tusenlappen. Den bästa bordsgrillen kommer från OBH Nordica och är en smart grill med flera automatprogram och en sensor som känner av tjockleken på en köttbit och justerar grilltiden därefter. Den är bäst på att grilla korvar och grönsaker, men sköter jobbet med hamburgare ganska bra också. Enkelheten och den roliga färgindikatorn lär dessutom göra den till en favorit bland barnen.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har lagom till sommaren testat 6 olika elgrillar. Dessa passar bra för de som inte får grilla med kol eller gasol. Ofta får de plats på en balkong och är väldigt smidiga. Temperaturen är A och O för ett perfekt resultat. En grill med hög kapacitet kan uppnå samma resultat som en gasol- eller kolgrill. För att få ett bra resultat är en grill med lock att föredra. Då kan du grilla både tunna och tjocka skivor kött, grönsaker och en hel kyckling.

Överlägset bäst i test blir elgrillen Weber Q 1400. Denna rejäla grill med lock imponerar med kvalitetsmaterial och hög kapacitet. Den tar ett tag att värma upp, men när den väl är uppvärmd levererar den ett perfekt grillresultat. Både kött och grönsaker grillas effektivt och gallret släpper igenom både fett och olja. Webers handtag är bekväma och greppvänliga. Prislappen ligger på ca 2500 kr och grillen väger knappt 10 kg. Betyget blir självklara 5 plus av 5 möjliga.

Övriga grillar får ganska ljumma betyg av Aftonbladet. Bästa budgetval är Menuett Elgrill 2200 W. Den kostar ca 800 kr och för dessa slantar får du en grill som värmer upp snabbt och grillar hyfsat bra. Den långa sladden på 3 meter ger pluspoäng. Minus för rangligt stativ. Betyget blir 3/5.

Vinnare i det här testet

Helsingborgs Dagblad

Publicerad

Helsingborgs Dagblad har i samarbete med testföretaget WiseGuide provgrillat sex olika elgrillar. Många har inte en trädgård att grilla i eller har tillåtelse att grilla med kolgrill på balkongen. Då kan en elgrill vara en bra lösning. Elgrillen går även att ta med på exempelvis husvagnssemester och den osar mindre och är oftast lättare att förvara. De flesta av elgrillarna som figurerar i testet får fina betyg. Priserna varierar från 400 kr upptill 1000 kr.
Bäst i test blir elgrillen Severin PG8526 Barbecuegrill. Den får totalbetyget 4,0(5,0 är max) och kostar ca 600 kr. Det är en stabil bordsgrill med bra material. Storleksmässigt är den helt klart behändig och grillresultatet är mycket bra för att vara en elgrill. Severin PG8526 är testets lättaste grill med sina 2,5 kg. Minuspoäng för att den är något svår att rengöra. Två grillar delar på andraplatsen. Menuett Elgrill 2200 W är en elgrill med stativ som kostar 700 kr. Den ger bra grillyta och är enkel att montera. Totalbetyget blir 3,7 poäng. OBH Nordica Raclette X8 är en bordsgrill med lagom storlek. Det finns möjlighet att variera grillytan med raclette-pannorna och grillen har non-stick yta. Minuspoäng för den korta sladden och dess något långsamma uppvärmning. Priset ligger på ca 800 kr.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

När våren och sommaren är här är det mysigt att grilla. Även om man inte har en uteplats, vill man kanske grilla och då går utmärkt att grilla på balkongen – med en elgrill! GP har tillsammans med Smartson testat åtta av årets modeller mellan 270 – 2500 kronor. I testet finns fem modeller med traditionellt grillgaller och tre med så kallad grillplatta. Plattan påminner om ett stekbord och är enkelt att göra rent, samt att maten inte ramlar ned i grillskålen. För samtliga modeller med stativ krävs viss montering, som generellt sett är något knepig. Även kvaliteten skiljer sig åt en del. Den allra dyraste modellen, Weber Q140, inger det högsta kvalitetsintrycket. Även Wilfa Fest och OBH Nordica får mer än godkänt vad gäller kvalitet. GP och Smartson har grillat fläskkotletter, korvar och grönsaker. Därefter bedömdes grillarna efter design, kvalitet, funktioner, kapacitet och prisvärde. Grillen som blivit bäst i test, med 4,4 (av 5) i totalbetyg, är Wilfa fest Multigrill MG-1600. Grillen har en vändbar grillplatta, korvrullar och grillspett. Man kan laga mycket mat på samma gång och grillen står stadigt. Däremot böjs grillspetten lätt och handtagen blir varma. På testets andraplats hamnade OBH Nordicas modell Steakhouse BBQ Contact. Denna grill har en stor grillyta och lock, för varierad matlagning. Handtaget på denna grill är, till skillnad från Wilfa, värmetåliga, men istället är grillen omständlig att montera. Sist, men inte minst, tog Weber Q140 tredjeplats. Grillen är av hög kvalitet och har tilltagna, värmetåliga bärhandtag. Maten får en mycket fin grillyta och locket ger en varierad matlagning.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har testat två stycken elgrillar, som går att använda på balkongen om man inte har någon uteplats – med förutsättning att fastighetsägaren tillåter detta. Barbecook Hercules kostar 2200 kronor och är en induktionsgrill som gör det möjligt att grilla, koka eller steka i en enda lösning. Hällen är dessutom löstagbar. Den kan användas separat från vagnen i båten, husvagnen eller kanske bara som grill- eller kokplatta. Den är reglerbar upp till 240 grader, men maten bör grillas på 180 grader. Grillplattan har både en slät och en räfflad sida. Plattan är lätt att rengöra och grillen kan användas på balkongen. Landmann Elgrill 2000 W 12502 kostar endast 595 kronor. Det är en flexibel elgrill med steglös inställning av värmen, den kan användas på stativet eller enkelt lyftas bort och ställas på ett bord. Grillgallret är förkromat och grillskålen emaljerad!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.