Ladda för sommaren med den bästa gasolgrillen 2025
Vill du njuta av en läckert grillad måltid och behöver köpa en ny gasolgrill? Det finns många olika sorters grillar att välja mellan – vi har sammanställt fem testvinnande gasolgrillar baserat på experttester, recensioner och betyg. Ta dessutom hjälp av våra bästa tips inför ditt köpguide.
- Grillyta.
- Antal brännare.
- Övriga egenskaper.


På Weber är man minst sagt proffs på grillar och i deras sortiment hittar du såväl kolgrillar som gasolgrillar i en mängd utföranden och med olika funktioner. När det gäller gasolgrillar finns bland annat den omåttligt populära Spirit-serien där vår testvinnare ingår.
Weber Spirit E-425 är ett av de senaste tillskotten i serien och har sedan lanseringen både presterat bra i jämförande tester och fått positiva recensioner från nöjda kunder. Grillen är utrustad med fyra brännare med separat tändning för varje. Som grädde på moset har två av dem en så kallad Sear Zone där du kan maxa värmen för den perfekta grillytan.
Med Weber Spirit E-425 får du gott om grillyta och kan enkelt laga mat även till lite större sällskap. Det finns också två sidobord som fungerar perfekt som extra arbetsyta vid grillningen. Den inbyggda termometern i locket gör att du enkelt har koll på temperaturen under tiden du grillar.
- Butiker & priser


Om du vill ha en högkvalitativ gasolgrill i premiumklassen rekommenderar vi att du tar en titt på Napoleon Rogue 525 SE. Denna imponerande grill har hamnat i topp på test hos både Aftonbladet Plus och M3 Sveriges Prylsajt och beskrivs som en proffsig grill som tar grillningen till en helt ny nivå.
Med denna grill får du en generös grillyta på 74 x 45 centimeter, och du har även två sidobord samt förvaring undertill. Napoleon Rogue 525 SE har fyra brännare i rostfritt stål och en infraröd sidobrännare som garanterar ett välgrillat resultat. Värmen fördelas jämnt på grillen med ett galler i gjutjärn och du kan utan problem hålla koll på temperaturen medan du grillar tack vare termometern i locket.
- Butiker & priser


I Aftonbladet Plus senaste test av de bästa gasolgrillarna var Austin and Barbeque AABQ 3.3 - 4+1B en av modellerna som fick högst betyg. Detta då det här är en modell som helt enkelt ger dig mycket grill för pengarna. Grillen har även fått positiva recensioner av många nöjda kunder.
Grillytan för denna modell från Austin and Barbeque är generös och mäter 64 x 41 centimeter. Här finns fyra brännare och en sidobrännare, och tack vare gallret i gjutjärn får du en jämn värmefördelning. Den inbyggda termometern gör att du på ett smidigt sätt kan hålla koll på temperaturen när du grillar. För bekvämlighetens skull finns också två sidobord med krokar.
- Butiker & priser

Att Weber är bra på att tillverka högkvalitativa grillar råder ingen tvekan om, och så är även fallet när det kommer till bärbara alternativ. Deras modell Q 1200 har i flera år hamnat på prispallen vid jämförande tester. Både proffs och nöjda användare hyllar grillen för att den är smidig att använda och lätt att rengöra.
Weber Q 1200 tänds med elektronisk tändning och kommer upp i temperatur på bara några minuter. Grillen har en brännare och en grillyta på 43 x 32 centimeter. Om du önskar kan du placera grillen direkt på bordet och det finns också två praktiska sidobord på grillen där du har lite extra arbetsyta. Dessa går att fälla ner vilket gör grillen kompakt vid förvaring.
- Butiker & priser


Hos Landmann hittar du gott om omtyckta grillar, både när det gäller kol- och gasolvarianter. En av deras mest populära grillar just nu är gasolgrillen Landmann Triton 4,1 Max. Denna robusta grill hyllades vid Aftonbladet Plus senaste test av gasolgrillar för att den både är prisvärd och levererar ett härligt grillresultat.
Grillen från Landmann är utrustad med fyra rostfria brännare och har också en infraröd sidobrännare som kan nå upp till hela 800 grader. Grillytan mäter 65 x 44 centimeter och är gjord i gjutjärn vilket innebär att du får en jämn värmefördelning när du grillar. Även varmhållningen är inga problem tack vare det dubbelisolerade locket.
- Butiker & priser

Jämför gasolgrillens egenskaper
Är det dags att köpa en ny gasolgrill? Gasolgrillar har flera olika egenskaper som kan vara bra att jämför inför ditt köp – nedan hittar du några av de viktigaste sakerna att tänka på.
Storlek och grillyta
Gasolgrillar finns i många olika storlekar, allt från värstinggrillar som kan föda ett helt kompani till betydligt mindre och smidigare varianter som utan bekymmer kan placeras mitt på matbordet. En stor grill låter dig tillreda mer mat åt gången, men ska du bara laga mat åt dig själv och kanske någon mer så går det förstås alldeles utmärkt även med en mindre grill! Det finns trots allt ingen anledning till att köpa mer (och dyrare) än du behöver.
Antalet brännare
Utöver hur mycket grillyta en grill har varierar också antalet brännare. Flera brännare ger större möjlighet att få till olika temperaturzoner och en högre temperatur. Vissa brännare har skydd, vilket är praktiskt ur flera avseenden. Dels fördelar de värmen på ett effektivt sätt, och dels skyddar de brännarna mot droppande fett.

Fördelar med gasolgrill
Oavsett vad du väljer att grilla på en gasolgrill eller en kolgrill kommer du få ett gott resultat, i dubbel bemärkelse! Men de olika alternativen har förstås sina för- och nackdelar. Här är gasolgrillens främsta fördelar.
- Även om gasolgrillar kostar lite mer behöver du inte köpa nytt bränsle till en gasolgrill lika ofta som kol till en kolgrill. Gasol är dessutom billigare per grilltillfälle än kol och briketter.
- En gasolgrill osar inte lika mycket som en kolgrill.
- Det går fortare för en gasolgrill att bli grillklar, och värmen blir jämt fördelad över grillytan på en gång. Flera brännare gör det enkelt att skapa olika temperaturzoner, och gör det lättare att grilla indirekt. Temperaturen är lättare att justera och grillen svalnar snabbare än en kolgrill.
- Du slipper pyssla med kol eller briketter; och ta rätt på det som blir kvar!
- En del gasolgrillar har stekbord som ett komplement till grillgallret, vilket gör tillagningsmöjligheterna flera. Finns det dessutom en sidobrännare där du till exempel kan koka potatis eller tillreda en sås kan du laga hela måltiden vid grillen.

Dyrast inte nödvändigtvis bäst
Det är oundvikligt dyrare att köpa en gasolgrill än en kolgrill, så är det bara. Men den absolut dyraste grillen på marknaden är inte nödvändigtvis bättre än en billigare modell! Priset kan däremot ge en hint om hur många finesser och funktioner grillen har, och i vissa fall skvallrar det också om exklusiva eller kvalitativa materialval. Riktigt billiga gasolgrillar har allt som oftast tvingats kompromissa med något, och många gånger är det brännarna. Billiga brännare klarar inte av att producera ordentligt med värme, vilket förstås innebär att maten inte kommer grillas med lika gott resultat.
Så rengör du en gasolgrill
Alla grillar måste rengöras mellan varven, men det är extra viktigt med en gasolgrill. Fett och och matrester som ramlat ner mellan brännarna eldas inte upp på samma sätt som det som droppat ner på en kolbädd, utan du måste själv se till att det försvinner. Annars ligger de där och pyr, och kan i värsta fall börja avge cancerframkallande ämnen. För att göra rent gallret ska du först torka bort synligt fett och matrester med en bit hushållspapper. Sätt på grillen på max och låt den bli varm under 15 till 20 minuter. Borsta sedan bort smutsen med en tresdig grillborste. Även lock och balja behöver rengöras och detta gör du enklast med ett fettlösande rengöringsmedel tillsammans med varmt vatten och en kökssvamp. Många gasolgrillar har dessutom någon form av droppskål eller fettuppsamlare som gör det betydligt enklare att få bort fett och andra rester har droppar ner i grillen.
Tänk på säkerheten!
Vi måste förstås alltid vara försiktiga när vi handskas med eld, och när gas är en del av ekvationen krävs ännu lite mer för att säkerställa säkerheten. En gasolgrill ska vara CE-märkt och märkningen garanterar att grillen uppfyller de krav för säkerhet som finns. Se alltid till att du stänger huvudkranen till gasolflaskan efter varje användning, och se över slangen och kopplingen regelbundet. En trasig slang eller koppling kan innebära att gas läcker ut! En gasolgrill bör aldrig placeras nära lättantändligt material och en brandsläckare måste alltid finnas till hands.
Vinterförvara din grill
Gasolgrillen är en robust konstruktion och inte något du flyttar på i första taget. Det är inte ovanligt att man låter grillen stå ute året om, men då krävs någon form av skydd som du kan dra över grillen när du inte använder den. Skyddet håller snö och väta borta, vilket gör att grillen håller längre. Rengör grillen ordentligt och smörj in gallret med olja om du inte har för avsikt att använda den på länge så skyddas det mot rost. Gastuben bör kopplas loss från grillen och förvaras under någon form av skydd.
Andra typer av grillar
Det finns fler grillar på marknaden att välja mellan förutom gasolgrill. Här är några andra vanliga modeller som du kan välja mellan.
Kolgrill
En kolgrill är en grill som drivs av kol eller briketter och detta är den vanligaste typen av grill. Den är billigare än en gasolgrill och också smidigare att flytta runt i trädgården.
Elgrill
En elgrill drivs av el och är ett perfekt val för dig som bor i lägenhet och önskar grilla på balkongen. Den är oftast liten, smidig och lätt att flytta runt efter behov. En del elgrillar kan du dessutom använda inomhus.
Bärbar grill
Ska du bära med dig grillen på utflykt eller när du campar är en bärbar grill den bästa grillen för dig. Det är en smidig och liten grill som gör det möjligt för dig att få en grillad måltid var du än befinner dig. Bärbara grillar finns att få både som kolgrill, gasolgrill och elgrill, för att passa ditt behov allra bäst.
Populära varumärken:
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
En gasolgrill är en grill som drivs av flytande gas, mestadels av butan eller propan. När du har tänt grillen reglerar du temperaturen med hjälp av ett vred. Maten grillas sedan på en yta som kan ha en eller flera temperaturzoner.
-
Du ansluter en gasolflaska till grillen och gasen matas in i ett rör under grillen. Grillen har en eller flera brännare med hål där gasolen sedan kommer ut och antänds i samband med att du tänder med en tändsticka, tändare eller ett automatiskt tändsystem.
-
Vi har valt att utse Weber Spirit E-425 till den gasolgrill som är bäst i test. Den har tre brännare som ger en jämn värmefördelning, sidobord, värmehållningsyta och praktiska redskapshållare. Webers grillar har vunnit och placerats bra på tester under flera år det är ett varumärke vi rekommenderar.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Weber Spirit E-425
- Bästa premium : Napoleon Rogue 525 SE
- Bästa budget : Austin and Barbeque AABQ Classic 4+1B
- Bästa portabla : Weber Q 1200N
- Populärt val : Landmann Triton 4,1 Max
- Jämför gasolgrillens egenskaper
- Fördelar med gasolgrill
- Så rengör du en gasolgrill