Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av gasolgrillar

fritid uppdaterad 9:e Februari, 2017, Baserad på 5 experttester.

Planerar du att köpa grill? Fördelarna med en gasolgrill framför kolgrill är främst bekvämlighet och kontroll.

Gasolgrillarna blir mer och mer populära, då de både är snabbare och mer bekväma än de traditionella kolgrillarna. Även proffs-grillarna föredrar oftast gasolgrillar, då värmekontrollen är betydligt mycket enklare. Flera brännare gör det lätt att skapa olika temperaturzoner för att kunna grilla eller hålla olika sorters mat varm. Det finns även blindtester som visat att den autentiska grillsmaken är densamma.

Gasolgrillarnas bekvämlighet gör att de passar för både helgens barbecue och vardagens snabbgrillning. Allt fler svenskar grillar dessutom året om och upptäcker fler metoder av grillning!

Tänk på att kvalitet ger bättre smak, men tänk också på att du inte ska betala för mer än du behöver!

Test.se rekommenderar

Weber Original E-310 - bäst i test bland Gasolgrillar 2018
Weber Original E-310, bäst i test.

Weber Original E-310 - Vi här på Test.se har vi valt att rekommendera Gasolgrillen Original E-310 från det kända märket Weber. När danska TV2 hjelper deg testade sommaren grillar (24/04-16), var Webers den allra bästa grillen i testet. Den kom inte upp i rätt temperatur riktigt lika snabbt som man skulle önska, men grillplattorna höll värmen bäst även när grillocket var öppet. Det var även grillen som grillade bäst och gav godaste maten.

Weber Original E-310 är en klassisk gasolgrill som lämpar sig bra till nybörjare. Här finns tre gasolbrännare och en stor grillyta (62x45 cm), samt… Läs mer

Bästa pris Bästa pris

Gasolgrillar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Mobiltelefoner

UPPDATERAD 7:e Februari, 2018

Grillbriketter och grillkol

UPPDATERAD 8:e Augusti, 2017

Bärbar grill

UPPDATERAD 29:e Juni, 2017

Elgrillar

UPPDATERAD 15:e Maj, 2017

Kolgrillar

UPPDATERAD 8:e September, 2016

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

M3 Sveriges Prylsajt

Publicerad

M3 Sveriges Prylsajt har testat sex populära gasolgrillar med en prislapp på ca 10000 kronor. Fördelen med gasolgrill är att man kan sätta igång med grillningen snabbt och det är lätt att reglera värmen. Utbudet har blivit stort och de finns alla möjliga storlekar och prisklasser. Weber Genesis E330 är grillen som fått högst betyg - 9/10 - och som rekommenderas av M3. Weber är den marknadsledande tillverkaren och de har ett av de bredaste modellutbudet. Genesis E330 är toppmodellen i serien och här finns en snygg design och massor av bra funktioner. Värmefördelning och möjlighet att ställa in temperatur är något testpanelen imponeras av. Grillen är dessutom enkel att rengöra och hålla fräsch, men monteringen tar en stund och kräver nästan två personer. Strax efter Weber hamnar Landmann, både som varumärke och i detta testet. Avalon PTS 5.1+ levereras nästan helt färdigmonterad, men allt man kan tänkas behöva. Temperaturen är dock något ojämn och kvalitetskänslan är inte riktigt i klass med Webers. USA-baserade Broil King har precis som övriga tillverkare i översikten en rad olika modeller i olika prisklasser. Baron 490 är kompakt, tung och kvalitetskänslan är mycket hög. Zonindelningen är distinkt, men det är knepigt att grilla på lägre temperaturer.

Vinnare i det här testet

TV2 hjelper deg

Publicerad

Norska TV-programmet “TV2 hjelper deg” har testat sommarens grillar - en gasolgrill och en klotgrill - från Weber, Landmann och Biltema. Testresultatet visar att gasolgrillen från Biltema inte levde upp till de förväntningar som en grill bör. Man tittade bl.a. på hur bra och jämnt värmen fördelades över grillarna, användarvänlighet, byggkvalitet och givetvis hur god den grillade maten blev. Gasolgrillen från Biltema fick, som sagt, dåliga testresultat. Grillen hade svårt att ta sig upp i rätt grader och enligt Sylvia Vavik, vinnaren av Norges Grillmästare (Grillmester), kan man inte kalla det för grill - med så låg värme blir maten mer kokt, än grillad. Bland gasolgrillarna var Weber Original E-310 den absolut bästa. Grillen kom inte upp i rätt temperatur lika fort som man skulle önska, men grillplattorna håller bäst värmen när grillocket är öppet och får därför extra poäng. Man tyckte också att grillen var den som gav den bäst grillade och godaste maten. Landmann Triton uppnådde snabbast önskad temperatur och är den enda av de tre gasolgrillarna som har avlastning-/sidobord. Det negativa med Landmann var att grillplattorna förlorade temperatur när man öppnade locket.

Vinnare i det här testet

Hus & Hem

Publicerad

Hus & Hem har testat 8 gasolgrillar i prisklassen 6000 – 10000 kronor. De har testat grillarna genom att grilla fläskfilé, korv, hamburgare och grönsaksspett. De har även bedömt hur praktiska och funktionella de är. Gasolgrillarna har bedömts utifrån kvalitet, kapacitet, funktioner, design och prisvärde. Testresultaten visar att den dyra grillen inte alltid behöver vara den bästa grillen. Testvinnaren är nämligen varken störst eller dyrast. Barbecook Brahma 5,2 fick första platsen och det är en grill som ligger i mellanprisklassen. Man får mycket kvalitet för pengarna och grillens kapacitet är riktigt hög. Det finns inbyggda aromlådor för rökchips eller andra smaksättare och detta är grillen som ger testets bästa grillresultat. Tillbehör som följer med vid köp är bl.a. kokplatta, spettmotor och rotisseribrännare. Broil King Crown 440 lyckas bra i testet och tar andraplats. Grillen har plats för både burgare och korv för en större familj eftersom den inte utrustats med stekhäll. Den är riktigt stabil och användarvänlig, men med lite sladdriga vred. King Crown 440 grillar bra och värmegallret ger en perfekt temperatur, men locket blir lite för varmt. Den har hjullås som är svåra att justera och man får en kokplatta som tillbehör. Tredjeplats gick till Broil King Regal 440 Pro. Grillen är tung och stabil, vilket ger ett hållbart intryck om man bortser från de små och ömtåliga bromsklaffarna i plast. Det blir den svaga punkten på en annars kraftig grill. Handtagen som finns vid kokplattan och avlastningshyllan kan fungera som dryckeshållare. Grillresultatet blir riktigt bra!

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst-i-Test.se har testat och betygsatt fyra stycken gasolgrillar från Weber och Landmann. Testvinnare är Landmann, med modellen 12792 Flatbed Avalon. Grillen är mycket prisvärd och utstrålar en känsla av exklusivitet. Materialen som använts är av bra kvalitet, gasreglagen är gummerade och de fyra brännarna, samt grillkåpan är av rostfritt stål. Dess grillyta är delad i tre delar - två grillgaller och en stekplatta. Monteringen av grillen är enkel och den blir stadig när den blivit färdigmonterad. Det kan vara krångligt att rengöra grillen just för att den är så stor och att den har små hjul gör att den inte rullar så bra på asfalt eller gräsmatta. Dock rullar den bra på en veranda.
Trots att det tar lite längre tid att värma upp grillen, på grund av dess stora volym, samt att den är gjord i gjutjärn, så får man många matlagningsmöjligheter om man väljer denna modellen. På andra plats i testet hamnade Weber Q 300, som en kompakt gasolgrill och passar bra på små ytor, exempelvis balkongen. Modellen har två rostfria brännare med en innovativ esign, vilket gör det möjligt för både direkt och indirekt grillning. Brännarkonstruktionen är mycket energieffektiv, dock tar det relatit lång tid att nå grilltemperatur även på denna modell. Regöringen av grillen är enkel, då en den rundade formen leder ner fett och köttsaft i en droppskål och dess galler är tätt och släpper inte igenom matbitar.En riktigt bra grill även om priset är högt. På tredjeplats har Weber Spirit E-310 Classic. Eftersom Weber är så pass säkra på sin byggkvalitet att de ger 25 års garanti. Den känns mycket stabil och är byggd av fina materialval. Gasreglagen sitter placerade på det högra sidobordet och gör därför samtidigt grillen barnsäker. Grillen är i testet, snabbast på att nå grilltemperatur. Den här modellen är enkel att rengöra och gallret kan dessutom rengöras i diskmaskin.

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

Smartson har testat och betygsatt fyra stora och små både gasolgrillar och deras testvinnare är Sunwind Opal Master. Gasolgrillen är mycket smidig när man vill laga middag utomhus på varma sommarkvällar. Den blir varm relativt snabbt och det är enkelt att reglera gaslågan. Sunwind är en lyxig grill i rostfritt stål och med hög effekt. Både gallret och stekbordet rengörs enkelt, vilket är ett stort plus. Vreden på grillen är stora och plastiga med tändningsfunktion. Det emaljerade grillgallret är glest och det betyder att stekbordet är mest lämplig för mindre matbitar. Det är en prisvärd grill med fler funktioner, än de flesta och kul detalj är att grillen har en löstagbar ficklampa.
Testets andra plats har gått till Weber Genesis. Det är testets dyraste gasolgrill, men har trots det inte högst kapacitet. I början bränner maten lätt fast på gjutjärnsgallret.
Grillen har en snygg utsida med gediget lock och handtag, men dess dörrar är dock svårstängda. Totalintrycket sänks en aning då gasolflaskan placeras på utsidan. Trots det är Genesis en snygg grill med en del egenskaper som bör tillfredställa även den kräsna grillaren. Landmann Avalon har tagit tredjeplats. Den här grillen tänds snabbt med en separat tändknapp och maten hanteras varsamt men bränner trots det fast lätt i början. Dess påkostade utseende motsvaras inte av kvalitetskänsla. Grillen saknar bakstycke, vilket leder till att chassit blir svajigt och att dörrarna blir skeva, om grillen inte placeras på ett jämnt underlag. En rostfri mycket rejäl kåpa med ett bra handtag, samt små hjul med bra låsvred är grillen utrustad med.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"