Bli proffs i köket med en kockkniv som är bäst i test
Kockkniven är en klassisk kniv som kan användas till det mesta i köket. Se de bästa kockknivarna på marknaden just nu och läs vår köpguide inför ditt val.
- Längd.
- Material i blad och handtag.
- Hur den är att använda.
- Övriga egenskaper.


Globals karaktäristiska knivar är favoriter i många kök, och det är kanske ingen stor överraskning att de levererar kockkniven som vi har valt till bäst i test. På Global har man tillverkat högkvalitativa knivar sedan 1980-talet, och än idag använder man samma stålblandning vilken du även hittar hos testvinnaren Global G-2.
Global G-2 är en välbalanserad kockkniv med en stilren design som hyllas både i tester och recensioner. Hos såväl Forbes som The Strategist utsågs Global G-2 till testvinnare, och man uppskattade bland annat att kniven var hållbar, lätt och att den skar med precision.
Denna kockkniv från Global har ett blad med en längd på 20 centimeter. Likt Globals övriga knivar är G-2 designad med handtag och blad i ett stycke, med det klassiska sandfyllda skaftet som ger kniven dess perfekta balans.
- Butiker & priser

Kai erbjuder ett brett sortiment av premiumknivar, och med över 100 års erfarenhet kan du känna dig trygg med att det japanska varumärket vet hur man tillverkar knivar som går att lita på. Knivarna är uppdelade i flera olika serier, där Shun Classic-modellerna är populära bland både proffs och hemmakockar. Det är också här vi hittar vår testvinnare i premiumsegmentet.
Kai Shun Classic Kockkniv har bland annat utsetts till bäst i test hos Aftonbladet Plus och även vunnit tester internationellt. Kniven har ett manuellt slipat knivblad som är 20 centimeter långt med en kärna av kvalitetsstålet VG-10 och ett 32-lagers damaskstål. Handtaget är gjort i betsat trä och har en ergonomisk design.
- Butiker & priser

Schweiziska Victorinox är förmodligen mest kända för sina världsledande fickknivar, men i deras sortiment finns även en stor bredd av prisvärda köks- och kockknivar. Ett populärt alternativ är deras Fibrox Kockkniv – en omtyckt kniv som har fått positiva recensioner hos en rad återförsäljare.
Kniven har även prisats i ett flertal internationella tester där den bland annat hyllas för sin prisvärdhet, låga vikt och ergonomi. Enligt såväl tester som recensioner är det få knivar i den här prisklassen som bjuder på lika hög kvalitet.
Victorinox Fibrox Kockkniv finns i flera längder, där den mest köpta förmodligen är den vars rostfria blad mäter 22 centimeter. Denna kniv fungerar väl för alla typer av skär- och hackjobb, och handtaget i plastmaterialet Fibrox är både tåligt och bekvämt. Handtaget har också ett inbyggt fingerskydd för att minska risken att du skär dig vid användning. Kniven tål maskindisk upp till 150 grader, men rekommendationen är att främst diska den för hand.
- Butiker & priser

Om man går igenom internationella tester från det senaste året är det en kniv som återkommer om och om igen när testvinnarna ska utses – nämligen MAC Mighty Kockkniv. I testerna menar man bland annat att kniven är en perfekt kombination av bra pris och hög kvalitet. MAC Mighty Kockkniv beskrivs också som en kniv som passar alla med sitt skarpa blad och sitt bekväma handtag.
Med MAC Mighty Kockkniv får du en kniv med en särskild stålblandning som gör bladet extra hårt och hållbart. Själva bladet är 21 centimeter långt och kniven har en sömlös design utan bolster mellan blad och handtag, vilket gör den lätt och välbalanserad.
- Butiker & priser

Ytterligare ett populärt alternativ när det kommer till högpresterande kockknivar hittar du hos Yaxell i form av deras Yaxell Zen Kockkniv. Denna mångsidiga kockkniv har fått gott om positiva recensioner hos välkända återförsäljare där kunderna bland annat beskriver den som otroligt skarp, snygg och användbar.
Yaxell Zen Kockkniv är en något tyngre kniv som fungerar lika bra till kött som till grönsaker. Knivbladet har en kärna i VG-10-stål och består av 37 hopsmidda lager för bästa hårdhet och hållbarhet. Det översta lagret är hamrat i ett snyggt Damaskus-mönster. Handtaget är bekvämt och gjort i det hygieniska materialet micarta.
- Butiker & priser
Gillar du att laga mat är det också både roligare och effektivare att ha rätt utrustning i köket. Med en riktigt bra kniv kommer du långt och med en kockkniv är det lätt att laga både större och mindre måltider till familj, vänner eller dig själv. Här ger vi dig bra tips och råd inför ditt köp av kockkniv.
Jämför kockknivens egenskaper
Jämför kockknivens olika egenskaper för att komma fram till vilken typ av kniv som passar dig och din matlagning bäst.
Material på blad och handtag
De flesta kockknivar är tillverkade av rostfritt stål, även om det också finns knivar med keramiska blad eller kolstål. En kniv i rostfritt stål håller längre, tål mer och är vassare.
Kockknivar kommer även med olika typer av handtag. Vanliga material på handtaget är trä eller rostfritt stål. Är den av behandlat trä är det vanligt att den är i valnöt, björk eller bambu. På vissa kockknivar, som på Globals köksknivar, kommer handtag och blad i ett stycke vilket gör att ingen mat riskerar att fasta där emellan.
Hur vass den är
För att kockkniven ska vara lätt att använda behöver den vara vass. En kniv som inte är tillräckligt vass är ofta besvärlig att använda och matlagningen tar längre tid. Samtidigt är en vass kniv också säkrare att använda. För att den ska behålla skärpan och hålla sig vass behöver du slipa kniven med jämna mellanrum.
Om den är välbalanserad med ergonomiskt handtag
En kockkniv som är bekväm att använda blir inte liggandes i kökslådan – den kommer att användas. Ett ergonomiskt handtag gör din matlagning lättare och du kan hacka och skära under längre tid utan att få ont i handen. Greppet blir mer stabilt, även när händerna är blöta vilket är bra ur säkerhetsaspekt. Det är också viktigt att kockkniven är välbalanserad och inte för baktung och att bladet inte väger för mycket.
Hitta rätt längd på kniven
Kockknivar finns i längden 17 till 24 centimeter och det vanligaste är att de är runt 20 centimeter. Hur lång kniv du vill ha är väldigt individuellt. Har du stora händer kan en längre kockkniv passa bättre, medan människor med små eller normalstora händer ofta föredrar en kortare modell. Hemmakockar brukar föredra en kockkniv som är 17 till 21 centimeter medan en köksmästare gärna väljer en som är 23 till 24 centimeter. Tänk på att ju längre kniven är desto klumpigare blir den att skära med.
Vad är skillnaden på japanska och europeiska knivar?
När man pratar om knivar är det ofta japanska och europeiska knivar som jämförs. Det finns en del skillnader på dessa knivar som kan vara bra att känna till innan du klickar hem din kniv.
Japanska knivar har ett stål som är hårdare. På hårdare knivar går det att få eggen tunn och samtidigt väldigt vass. Bra att känna till är att en tunn egg oftast är mer känslig när du använder den. En europeisk kniv har mjukare stål och klarar lite tuffare tag, men får till följd att de inte blir lika vassa.
En annan skillnad på knivarna är hur de är slipade. Japanska kockknivar är slipade i brantare vinkel – standard brukar vara 20 grader. Europeiska knivar har vanligtvis en slipvinkeln på 30-35 grader.
När använder man en kockkniv?
Du behöver inte vara mästerkock för att ha användning av en kockkniv. Oavsett om du är en hemmakock med gediget matintresse som vill bjuda vänner på en gourmetmiddag, ska laga fredagsmys till familjen eller bara lagar mat för att ha till veckans lunchlådor, kommer kockkniven till användning i köket. Eftersom den kan användas till flera olika råvaror och ingredienser kommer detta att vara den kökskniv du kommer att ha mest nytta av. Kockkniven kan du använda till allt från att hacka örter till att skära lök, skiva kött grönsaker och tärna grönsaker.

Hårdhetsgrad anges i HRC-värde
Rockwellskalan är en skala som mäter hårdheten i metaller. För att ta reda på hur hård stålet är kan du kika på HRC-värdet som berättar om det är mjukt eller hårt. Ju högre HCR-värdet är desto hårdare är stålet. Kockknivar av hög kvalitet brukar har ett HCR-värde på 55-65.
Skötselråd – så tar du hand om din kockkniv
Många kockknivar av högre kvalitet i premiumklassen kommer du att kunna ha livet ut – om du tar hand om dem på rätt sätt. Att sköta om sina köksknivar är varken svårt eller jobbigt.
Använd alltid skärbräda
Det må vara det naturligaste för många, men inte för alla – använd alltid skärbräda när du skär! Skärbrädan är tillverkad på ett sätt som gör den skonsam mot kniven. Skär du direkt på bordet eller köksbänken kommer du att förstöra kockkniven.
Handdiska kockkniven
Du ska alltid handdiska dina kockknivar – aldrig köra dem i diskmaskinen. Maskindiskmedel innehåller slipmedel som förstör knivbladet. Använd därför alltid varmt vatten och diskmedel när du rengör kniven.
Slipa kockkniven med knivslip
För att kockkniven ska hålla sig vass behöver du slipa den med en knivslip. Det finns knivslipar för både europeiska knivar och japanska knivar – se till att välja en modell som passar dina köksknivar. När du slipar kniven avlägsnas ett tunt lager metall från eggen som gör det nya lagret vassare. När du slipar dina knivar kan du välja mellan rullslip, knivslip med krysstål, elektrisk knivslip och slipsten.
Förvara knivarna i knivblock eller magnetlist
Du behöver ta hand om din kockkniv även när du inte använder den. Förvaring av dina knivar spelar därför stor roll. Det bästa sättet är att använda ett knivblock eller hänga knivarna på en magnetremsa på väggen. Du ska aldrig placera dem i en kökslåda så att de skrapa bort varandra eller andra köksverktyg.

Köpa kockkniv – att tänka på!
- Kniven ska ligga skönt i handen – vara välbalanserad och ha en god ergonomi.
- Välj mellan japansk kniv och europeisk kniv.
- Hur lång vill du att kniven ska vara? .
- Vilket material föredrar du?
Köp ett knivset
Är du osäker på vilken kökskniv du kommer att använda mest? Då kan ett knivset vara ett bra alternativ för dig, särskilt om du vill använda knivarna för olika saker. Ett knivset är ofta mer prisvärt än om du sätter ihop ett eget paket. Här är knivarna som vanligtvis ingår i ett knivset.
- Kockkniv – den vanligaste kniven och en perfekt allroundkniv som du kan använda för att hacka och skära kött, fisk, fågel och grönsaker. Längd: 17-24 centimeter.
- Grönsakskniv – en perfekt kniv att skära grönsaker och utföra enklare jobb med. Bladet är högt med ett snabbt avslut som ger bra balans och effektivt hackande. Längd: 9-18 centimeter.
- Skalkniv – den minsta kniven i knivfamiljen, perfekt att använda för de minsta råvarorna. Längd: 8-15 centimeter.
- Filékniv – det är en böjbar kniv som gör att det lätt att komma under fiskskinnet eller kycklingskinnet, med smalt och flexibelt blad och spetsig topp. Den är i Längd: 15-22 centimeter.
- Brödkniv – den har ett tandad egg för bröd och tomater. Längd: 20-25 centimeter.
Populära varumärken:
Länktips:
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
En kockkniv är en allroundkniv som kan användas för flera olika arbeten i köket. Med den kan du skära, hacka och tärna de flesta råvaror. Det finns både japanska och europeiska kockknivar att välja mellan.
-
De flesta kockknivar är runt 20 centimeter långa.
-
Vi har valt att utse Global G-2 kockkniv till den kockkniv som är bäst i test. Den älskas av både hemmakockar och proffs och är baskniven i Globals knivsortiment. Kniven är 20 centimeter lång och handtag och blad kommer i ett stycke.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Global G-2 Kockkniv 20 cm
- Bästa premium : Kai Shun Classic Kockkniv
- Bästa prisvärda : Victorinox Fibrox Kockkniv
- Bästa internationellt : MAC Mighty Kockkniv 21 cm
- Populärt val : Yaxell Zen Kockkniv 20 cm
- Jämför kockknivens egenskaper
- Skillnad på japanska och europeiska knivar
- När använder man en kockkniv?
- Hårdhetsgrad anges i HRC-värde
- Skötselråd – så tar du hand om din kockkniv