VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 3 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är kompaktkameran som är bäst i test

Är du ute efter en kompaktkamera för att filma eller fota med? Det finns många bra modeller att välja mellan. I vårt sammanställande test har vi tagit fram dem som är bäst i test.

  • Kameraegenskaper.
  • Brännvidd.
  • Anslutningar.
  • Övrigt.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Sony
Sony Cyber-shot Rx10 IV
Sony Sony Cyber-shot Rx10 IV - Test
Bäst i test Test.se logo
Sony
Sony Cyber-shot Rx10 IV
Imponerande kompaktkamera som ger fantastiska bilder.
 Tredje plats på test hos Techradar 2019.
Kommunikation: WIFI, NFC, Bluetooth 4.1
Bildstabilisator: Optisk
Blixt: Inbyggd och extern
Brännvidd: 24 - 600 mm
Sensorupplösning (effektivt antal pixlar): 20 MP
Video: 4K 4096x2160p pixlar / högsta upplösning 30 fps, oavsett upplösning 100 fps
Vikt: 1095 g
Pekskärm: Skärmstorlek och sökare: 3" / Skärm (LCD/OLED)
Anslutningar: HDMI, USB 2.0, Mikrofoningång
Funktioner: Sekvenstagning

Vi har valt att rekommendera Sony Cyber-shot Rx10 IV, som är en imponerande kompaktkamera. Med den kan du fotografera fantastiska bilder. Den är dessutom användarvänlig och lätt att förstå sig på. 

Kameran har en upplösning på 20,1 megapixel och en Carl Zeiss-optik. Autofokus är snabb och du kan ta bilder i hög hastighet. Objektivet på 24-600 millimeter gör att du kan fotografera både sport, landskap och porträtt. 

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Test av kompaktkamera, bäst i test - vi hjälper dig att hitta rätt.

Köpguide kompaktkamera 

Fotointresset har ökat ännu mer tack vare bättre kameror på mobiler men kanske letar du efter en kompaktkamera som du kan ta med på resan, för att filma eller fotografera. Eller så vill du komma ifrån att vara beroende av mobiltelefonen för att fotografera.

Om du valt att köpa en kompaktkamera, finns det inga egentliga fel på någon av de modeller som finns. Alla kameror är bra på sitt sätt. Hur som helst finns det många bra kompaktkameror för olika behov. Därför behöver du ställa dig själv frågan, vad ska jag använda kameran till och vad får den kosta? Några av dessa områden kan vara att kameran ska vara lätt, filma i 4K, möjlighet att fotografera i RAW-format och WIFI.

Vilket märke ska jag välja

“Vilket märke ska jag välja” är en vanlig fråga som ofta ställs, men även här behöver du se över vilket behov du har. Är till exempel WIFI viktigt när du väljer kamera så ska du se över vilka tillverkare som har den funktionen. Märket på kameran behöver inte ha jättestor betydelse. För att få till riktigt bra bilder så är kompositionen och ljuset det mest avgörande för hur slutresultatet blir. Jämför olika kompaktkameror, både prismässigt och funktionsmässigt, för att hitta den som passar dig.

Snabb ordförklaring

Sensorn i kameran är en ljuskänslig yta som registrerar ljus och gör att du kan spara bilder.

Bländaren är hålet i kamerans objektiv som släpper in ljus beroende på vilken öppning hålet har. Ju större bländare desto mer ljus.

Slutaren ställer in hur lång tid som ljuset ska släppas fram till kamerans sensor. Ju längre slutartid desto mer ljus släpps in.

ISO mäter sensorns ljuskänslighet. Ju högre nummer desto mer ljuskänslig.

FPS är en förkortning för Frames Per Second och mäter alltså hur många bilder som visas per sekund. Om FPS-talet är högst så blir videon jämnare och det finns möjlighet för slow motion.

Läs också: Test av systemkamera


Några expertteser vi har läst: 

Techradar (2019)

Fujifilm X100F får bäst betyg och anses vara en perfekt kompaktkamera för hemmafotografen. Den är ganska dyr och passar kanske inte alla men om du letar efter en högkvalitativ kamera så kommer du inte bli besviken på denna. Den tar fantastiska bilder och den har en smart hybridsökare så att du kan välja mellan elektronisk och optisk funktion. Tyvärr har denna kamera endast möjlighet för full HD-inspelning och inte 4K.

Panasonic Lumix TX200 är en bra kompaktkamera för just resande eftersom att den har ett rejält zoomobjektiv. Skärmen har touchfunktion och du kan filma i 4K. Även denna kamera är ganska dyr men det är den bästa resekameran du kan hitta just nu enligt Techradar. Det är en praktiskt allt-i-ett-kamera som håller vad den lovar. Den är lättanvänd då det det finns både automatiska och manuella inställningar.

Sony Cyber-shot RX10 IV hamnar på tredjeplatsen. Detta är också en kraftfull kompaktkamera som passar för de flesta fotoälskarna. Du kan spela in video i 4K-upplösning och den tar fantastiska bilder. Det som drar ner betyget är att den är ganska tung och pekskärmskontrollen är ganska begränsad.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

  • En kompaktkamera är digitalkamera som är mindre än en systemkamera. Den är komplett i sig och du behöver inget separat objektiv.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Sony Sony Cyber-shot Rx10 IV