HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av matstolar

till barn uppdaterad 8:e Mars, 2017, Baserad på 3 experttester.

Matstolar finns i ett stort utbud på marknaden och priserna skiljer sig rejält. Vissa modeller kommer i paket där allt som behövs ingår, andra köps som en enkel basstol och sedan får man köpa till de tillbehör man önskar använda. Det man bör tänka på vid val av matstol är bl.a. barnets ålder och storlek - en del stolar har exempelvis 5-punktssele för det allra minsta barnen, andra har endast en rem som spänns över barnets höft. Några stolar tål en maxvikt på 15 kg och andra klarar hela 80 kg! Fundera på vad som är viktigt för just din familj!

Test.se rekommenderar

BabyBjörn Matstol - bäst i test bland Matstolar 2022
BabyBjörn Matstol, bäst i test.

BabyBjörn Matstol - Vi på Test.se har valt att rekommendera BabyBjörns matstol, då den blivit guldmedaljör hos Testfakta (02/03-17) och bronsmedaljör hos Bäst-i-Test.se (2016). Det är en säker stol - svårare för barnen att välta - och den är enkelt att montera ihop. Dessutom har den en relativt unik design!

BabyBjörns matstol rekommenderas för barn som kan sitta själva, dvs från ca 6 månader upp till 3 år och justeras enkelt allt eftersom barnet växer! Stolen har en unik säkerhetslösning - ett öppningsbart bord som fungerar som en säker låsbygel. Ingen sele behövs och större syskon… Läs mer

Matstolar - Bäst i test

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Varje år får nära 1000 småbarn besöka akuten på grund av sin matstol. Testfakta har testat tio höga stolar för barn och flera modeller får allvarliga anmärkningar när det gäller säkerheten! Det handlar dels om bristande stabiliteten och hållfasthet i stolarna, men också om problem med de selar som behövs för att kunna sitta säkert i en del modeller. Den mest stabila stolen är 2ME, men å andra sidan klarar den inte standardens krav på hållfasthet. Barnen sitter säkrast i BabyBjörns Matstol och därför blev den bäst i test! Dessutom gick den snabbast att montera. På andraplats hamnade Stokke Tripp Trapp. Stolen är mycket stabil och barnen sitter säkra - utan sele. Antilop från IKEA hamnar på tredjeplats och är också en säker stol för barn att sitta i, utan sele. Den är dessutom enkel att montera och ta isär, samt att den är billigast.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst-i-Test.se har testat tio matstolar för barn, där man lagt fokus på design, funktion och användarvänlighet. Man har inte testat säkerheten. Bäst i testet var Stokke Steps som är en efterföljare till Tripp Trapp. Stor vikt har lagts vid design och utseende, men de har ändå tummat på stolens funktioner. Den stora nackdelen är den saftiga prislappen om man vill ha paketet i sin helhet, men fördelen är att man - med alla tillbehör - får en stol som fungerar från barnets första dag i livet och många år framöver. Maxviktskapaciteten för Steps ligger på 85 kg! Steps är enkel att montera och det finns en babysitter att köpa till för de allra minsta barnen. Stolens fotstöd är dessutom mycket enkelt att justera i höjd, utan verktyg, och det är några av anledningarna till att Stokke Steps blir guldmedaljör. Baby Dan Danstol hamnar på testets andraplats, men blir också utsedd till “bäst i test” i en annan prisklass. Det är en klassisk matstol i målat trä, där sittytan har en fast höjd medan fotstödet kan anpassas efter barnets längd. Stolen känns stabil och välbalanserad - det känns helt riskfritt att låta ett större barn klättra i och ur den på egen hand. BabyBjörn intar tredjeplats och är unik på många sätt. Den är liten, kan fällas ihop och är enkel att rengöra. Barnet sitter dessutom säkert i stolen utan sele! Stora nackdelen är att användningsperioden inte är lika lång som hos många andra modeller.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Matstolar orsakar många allvarliga olyckor varje år. Testfakta har undersökt vilken stol som är enklast att välta och vilken som är svårast att ta sig ur. Två av stolarna i testet visade sig vara just för lätta att resa sig ur: Hokus-Pokus och Baby Dan. Öppningarna för benen är för stora, vilket gör att barnet lätt kan dra upp knäna och ställa sig i stolen. Den andra viktiga säkerhetsaspekten på en hög barnstol är stabiliteten - att den inte välter om barnet till exempel hänger ut över kanten. Alla stolarna i testet klarar standarden, även om stabiliteten skiljer sig åt en hel del. Stabilast stolar kommer från Brio och BabyDan och Brio hamnar dessutom på första plats med “Sit” som fick högsta betyg i alla moment! Strax därefter hamnar Crescent Inovi som är stabil, men kräver sele för att barnet inte ska kunna resa sig i stolen. Stokke Tripp Trapp. Stolen håller barnet på plats och är stabil. Det finns säkerhetslösningar som håller barnet på plats - men de måste köpas separat.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"