Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av motorsågar

trädgård uppdaterad 30:e Maj, 2017, Baserad på 7 experttester.

Trots att eldrivna och batteridrivna motorsågar ständigt blir starkare, är det fortfarande den bensindrivna som är det enda valet för tyngre arbeten. Oavsett energikälla har de flesta motorsågar några saker gemensamt. Först och främst handlar det om dubbelfattning. För att på ett säkert, effektivt och ergonomiskt sätt använda en motorsåg, bör den ha ett handtag placerat baktill och ett strax ovanför klingan. En annan sak är att de oftast har vertygsfria kedjesträckare, samt att de flesta har ett hastighetsreglage för anpassning av effekt! Det som är viktigt att tänka på är främst vilken typ av energikälla som behövs för de arbeten man ska utföra. Utöver det är det viktigt med säkerhetsutrustning, men även att se över sågens säkerhetsåtgärder. Man bör känna sig trygg vid användning av motorsågen, eftersom den oftast är mycket kraftfull och man får inte göra några misstag! Tänk också på att de olika sorterna som finns på marknaden kräver olika typer av underhåll.

Test.se rekommenderar

Ryobi RCS 36X 3550 HI - bäst i test bland Motorsågar 2018
Ryobi RCS 36X 3550 HI, bäst i test.

Ryobi RCS 36X 3550 HI - På Test.se väljer vi att rekommendera den batteridrivna motorsågen RCS 36X 3350 HI från Ryobi. Motorsågen fick full pott hos Gör Det Själv 2016, främst för att den sågar utmärkt, säkert och länge på bara en laddning. Testpanelen hade inte mycket att klaga på, förutom det bakre handtaget som var lite tjockare än hos motsvarande maskiner.

Ryobis motorsåg har borstlös motor för längre livslängd och högre verkningsgrad. Lithium+ med IntelliCell-teknik övervakar, balanserar enskilda celler, maximerar driftstid, lagringstid och samtidigt får man mer kraft. Här finns även mekanisk kedjebroms, samt anti-vibrations… Läs mer

Motorsågar - Bäst i test

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst-i-Test.se

Publicerad

På senare år har framför allt de batteridrivna motorsågarna vuxit i popularitet, då deras batterier blivit både kraftfullare och billigare. Bensinmotordrivna modeller är fortfarande överlägsna vad gäller kraft, men elmotorsågarna har andra fördelar som för många konsumenter väger tyngre. Bäst i testet är den batteridrivna motorsågen 436 Li från Husqvarna, eftersom den är lika behändig som tillförlitlig. Sågen är välbalanserad och lätt att hantera, samtidigt som den är kraftfull i relation till sin nätta storlek och för att vara en batterimotorsåg! Även dess design är föredömligt geomtänkt, med gasreglage och spärr som är tillräckligt tilltagna, kastskyddet är väl placerat och lätthanterligt. Tillhörande batteri är rejält tilltaget och lätt att plocka ur för laddning, samt att det har en lång batteritid. Det laddas upp snabbt, men vill inte ladda i minusgrader. Bosch AKE 30 Li hamnar på andraplats och är också en batteridriven motorsåg, lämpad för små arbetsuppgifter - röjning av småträd och uppkapning av mindre stammar. Man kan köpa sågen både med eller utan batteri. Startknappen är liten och opraktiskt placerad, men motorsågen piper när den startas. Batteriet är lätt att plocka ur och byta, men byggkvaliteten lämnar en del att önska, vilket leder till att den måste lagas ibland. Kedjan hoppar lätt när den utsätts för tuffare arbetsuppgifter, men sågen passar en händig hemmafixare. Stiga hamnar på tredjeplats med SC 48 AE som är en kraftfull batterisåg, men med bitvis ogenomtänkt design. Batteriet är något trögt att plocka ut, men laddaren är å andra sidan smidig. Motorsågen upplevs som relativt tung, vilket främst beror på obalans med största vikten baktill. Det gör att den är mer ansträngande att såga med längre pass. Trots allt, får man mycket kraft för pengarna och batteripriset är relativt lågt.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Batteridrivna kedjesågar är numera så starka att de är ett bra alternativ till de nätanslutna sågarna. De är smidiga, tysta och starka men det är stor prisskillnad mellan dom. Gör Det Själv har testat sju modeller, där Ryobi blir testvinnare med RCS36X 3550 HI. Sågen fick full pott och sågar perfekt, säkert och länge på bara en laddning. Rent funktionsmässigt finns det inte mycket att klaga på, men det bakre handtaget är lite tjockare än på andra motsvarande maskiner. Det finns möjlighet att använda batteriet i andra maskiner! Stihl MSA 160 CBQ hamnar på andraplats och är en lätt såg med valfria tillbehör. Det är testets starkaste såg och med den snabbaste laddaren av alla. Även kvaliteten, finishen och utförandet är på topp - det enda negativa är att det är besvärligt att fylla på olja. Stihl har ett enormt överskott och tar sig hur lätt som helst igenom de 10 cm tjocka grenarna som snabbt skivas i små limpskivor. Det är omöjligt att pressa sågen till att köra fast. Sist, men inte minst, hamnar Husqvarna med modellen 536 LIXP. Sågen får bra betyg för ergonomi och hantering, om än inte toppbetyg. Man måste använda en fastnyckel för att lossa kåpan och den har man ingen plats för på sågen. Det är inte tillfredsställande på en såg som är så dyr som denna är. Däremot ska den ha beröm för ett effektivt, bakåtriktat spanblås. Det är egentligen en utmärkt såg och man kan välja bland olika svärd, laddare och batterier.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Gör Det Själv har testat åtta bensindrivna kedjesågar i mellanprisklassen. De är s.k. allroundsågar, som inte är gjorda för proffsanvändning i skogen, men perfekta för fällning av enstaka träd och kapning av ved. Bäst i test är Husqvarnas modell 44SE Triobrake. Det är omöjligt att säga något negativt om sågen, skriver Gör Det Själv. Det är en mycket stark såg med ett rejält kraftöverskott oavsett vad man ber den såga. Kedjesågen har en bra design, ett fint ergonomiskt och snedställt främre handtag. Den får ett extra plus för det man kallar ”Triobrake”, som innebär ett extra kastskydd ovanför det bakre handtaget. 44SE Triobrake är den dyraste sågen i testet men också den bästa och den är värd varenda krona. På andraplats hamnar McCulloch CS 450 Elite som har flera egenskaper och rejäl styrka. Det märks tidigt i testet att det är en stark såg. Starthandtaget ligger bra i handen och sågen startar lätt. Det är smart att kombinyckeln, som används för att lossa luftfilter och kedja, sitter fast under sågen för då har man den alltid med sig. Jonsered CS 2240 S tar tredjeplats och är en bra allround såg med vinklat handtag. Det är en utmärkt stark såg med låg vikt, men med ett par saker som gör den besvärlig. Med denna såg kan man såga flera timmar i sträck utan det sticker i fingrarna. Det främre handtaget är dock vinklat och känns därför inte särskilt skönt. Sågen är mycket lättstartad och tillräckligt stark för att arbeta utan större besvär.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Gör Det Själv har testat batteridrivna kedjesågar. Dessa sågar har nu blivit så pass bra att man kan överväga att ersätta sin gamla bensinmodell. Åtminstone om man endast använder sågen för att såga upp ved eller fälla ett träd eller två per år. Sågarna har testats för effektivitet, styrka och batteritid. Även ergonomi och säkerhet spelar roll, samt sågens konstruktion! Bäst i test blev sågen Stihl MSA 160C. Sågen är stark, levererar en imponerande kraft och arbetar effektivt. Den är ett bra val för vedkapning, beskärning och fällning av mindre träd – den klarar stammar som är lika tjocka som svärdlängden. Sågen håller dessutom hastigheten, även när den pressas! Man justerar kedjehastigheten med strömbrytare och sågen har en bra, tydlig indikation av batteriets laddning. Kedjan justeras utan verktyg och laddningen går snabbt. På testets andraplats hamnade Husqvarna 436 Li. Detta är en såg som får mycket höga betyg och hamnar i toppen. Det är testets snabbaste såg, men det är lite för lätt att pressa ner varvtalet genom att öka trycket på sågen. Batteriet räcker länge och det går fort att ladda upp det, tack vare den kraftiga laddaren. Sågen har bra balans och fina handtag, samt en avancerad elektronisk strömbrytare, som måste tryckas in efter 60 sekunders paus. Sist, men inte minst, hamnade Bosch AKE 30 Li på tredjeplats. Detta är en såg som klarar det mesta och som främst är intressant på grund av priset. Den har bra styrka, dock inte som de allra starkaste sågarna. Den klarar av ca 26 cm breda stammar och arbetar länge på en och samma laddning. Bosch AKE 30 Li arbetar endast med en hastighet. Detta är testets tyngsta såg, men har relativt bra balans och byte av kedja, samt efterspänning, kan utföras utan verktyg.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat elva motorsågar för privatbruk – fritids- och allroundsågar. Det är sex bensindrivna modeller och fem eldrivna modeller med sladd. Överlag sågar samtliga motorsågar bra och ingen av dem fick någon anmärkning på säkerhetsbrister. Fördelen med en eldriven motorsåg är att man slipper stå och arbeta i avgaserna, samt att de drar mycket mindre energi än de bensindrivna. De bensindrivna motorsågarna är dock mycket mer effektiva och kan, med fördel, tankas med alkylat – en renare form av bensin. De bensindrivna motorsågarna kostade mellan 1000-3000 kronor, medan de eldrivna kostade mellan ca 800-1700 kronor och i stort får man mycket teknik för pengarna. Bäst i test blev Makitas eldrivna motorsåg UC 3520A, men även de båda lågprismodellerna klarade sig riktigt bra i jämförelse. Makitas motorsåg har utrustats med ett handtag med gummibeläggning som erbjuder bättre kontroll och komfort, samt en snabb kedjebroms som stannar kedjan när strömbrytaren släpps. Överlag var samtliga modeller bra vid sågning, trots att elsågarna tog lite längre tid på sig. Många av modellerna i Råd och röns test hade även bra och detaljerade manualer.

Vinnare i det här testet

Vi i Villa

Publicerad

Vi i Villa, i samarbete med Gör Det Själv, presenterar verktyg som passar bra för villaägaren. Den här artikeln handlar om batteridrivna motorsågar. Tyvärr har de inte samma styrka som en bensinsåg och kan inte arbeta i flera timmar som en elsåg – men den är fullt tillräcklig för en villaägare. Bäst i test blev Stihl med modellen MSA 160 C.BQ. Sågen klarar utan problem av att kapa grenar, till och med de som är 20 cm i diameter. Trots sin storlek är sågen relativt lätt, vilket underlättar arbetet. Man får ett bra grepp, tack vare ett gummiklätt handtag och ett främre båghandtag gör att man håller sågen säkert. MSA 160 C-BQ arbetar snabbt och är inte speciellt högljudd av sig. Den är också stark och dess kedja skär som i smör, vilket gör motorsågen till den mest effektiva, lättarbetade och bästa batteridrivna motorsågen i testet. Bosch AKE 30 LI tog andraplats och är kraftfull, om än inte lika kraftfull som testvinnaren. Även denna sågen har gummiklädda handtag och dessutom lättskötta knappar, men med nackdel att den faktiskt är relativt tung. Sågen är utrustad med kastskydd, barkstöd i metall och ett långt svärd. Den är också utrustad med en kedjebroms som stannar kedjan på 0,1 sekund. Den klarar av mer än att bara kapa av grenar! På tredjeplats hamnade Gardena med CST 2018-LI. Detta är en motorsåg som lämpar sig bra i trädgården, där den med gott resultat och hög säkerhet hjälper villaägaren. Man får, av sågen, ett gediget och kraftfullt intryck trots att den är relativt liten. Något som imponerar är dess uthållighet – man hinner med mycket innan batteriet måste laddas. 2018-LI har ett riktigt kastskydd, som på de stora maskinerna, och den är smidig och stark. Man kan med enkelhet kapa grenar och fälla mindre träd. Greppvänliga handtag och en låg vikt gör att man kan arbeta med sågen under en längre tid utan att känna sig speciellt ansträngd.

Vinnare i det här testet

Skogsmagasinet

Publicerad

Skogsmagasinet har testat kraftfulla motorsågar i proffssegmentet, med cylindervolymer på ca. 50 cm3 eller mer. Testgruppen bestod av fyra mycket rutinerade, objektiva och kritiskt granskade personer. Testpiloterna var helt överens vid betygsättningen, förutom om några ergonomiska detaljer – vilka man kan koppla till de olika körstilarna. De utsåg Stihl MS 2641 C till testvinnare, eftersom sågen har flera utmärkta nyheter och är i sin helhet mycket balanserad och stark. Den är också otroligt lättstartad och har bra riktmedel. Man kan enkelt byta ut kedjan och sågen dämpar dessutom vibrationer mycket bra. En ny och mycket uppskattad funktion är QuickStop. Tekniken innebär att kedjan stannar omedelbart när man släpper greppet om gasen. En nackdel är dock att bara originalsvärdet passar. Efter att Stihl blev utsedd till testvinnare, blev det betydligt svårare med rangordningen. Efter många om och men, hamnade trots allt Dolmar på andraplats med sin modell PS5105 H, tack vare en något lägre prislapp än konkurrenterna. Det är en mycket väl avvägd motorsåg – stark och välvillig. Även denna modellen dämpar vibrationerna bra, är lättstartad (tack vare Easy Start) och svarar skarpt på gasreglaget. Det var mycket svårt att hitta några nackdelar med Dolmars såg överhuvudtaget. Tredjeplats fick Husqvarna dela tillsammans med Jonsered, eftersom det var svårt att hitta något som skiljer sågarna åt. Husqvarna 346 XPG är en mycket bra motorsåg. Den är välbalanserad, snabb, stark och smidig vid kvistning. Den har en mycket bra dämpning av vibrationer, samt att den är ergonomiskt utformad. Nackdelen är dock att det är onödigt svårt att byta kedja, då man inte ser drivhjulet och den är utrustad med mindre bra olje- och bränsle-påfyllningslock.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"