HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av paraplyer

fritid uppdaterad 6:e Oktober, 2015, Baserad på 2 experttester.

Ett bra paraply är mycket uppskattat av de flesta under den hårda och kalla hösten. En del billiga märken visar sig dessutom vara lika bra som några av de dyrare paraplyerna. Material och byggkvalitet är A och O när det gäller paraplyer, för viker sig paraplyet så fort det börjar blåsa ute har man egentligen ingen användning för det och går det dessutom sönder eller blir obrukbart efter det vikt sig, kan man nästan säga att paraplyet var slöseri med både resurser och pengar. Som med allt annat är paraplyer en smaksak. En del paraplyer kan passa vissa människor och inte alls fungera för andra – oftast beror det på personernas längd jämfört med skaftlängden på paraplyet. Även storleken på ”hatten” i uppfällt läge spelar stor roll, eftersom ett större paraply skyddar mer mot regn än ett litet. Läs gärna testsammanställningarna nedan innan du bestämmer dig för att köpa ett nytt paraply.

Test.se rekommenderar

Fulton Paraply - bäst i test bland Paraplyer 2021
Fulton Paraply, bäst i test.

Fulton Paraply - Här på Test.se har vi valt att rekommendera Fultons svarta paraply som blivit testvinnare i ett test och trea i ett annat. Icakuriren testade paraplyet efter att stormen Katia drog in över Sverige 2011 och GP hårdtestade paraplyet i Chalmers vindtunnel. När Icakuriren testade paraplyet var märket det enda som inte vände sig ut och in i blåsten. Under GPs test klarade sig paraplyet bra i hårda vindar upp till 20 m/s. Vanligast på västkusten är vindar i en hastighet på ca 10-15 m/s, vilket gör att paraplyet ändå är fullt brukbart under den… Läs mer

Paraplyer - Bäst i test

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

GP

Publicerad

Västkustens regn och rusk är redan här och därför har GPs Konsumentredaktion fått testa paraplyer i motvind. Två av testexemplaren fick dela på segern! Med hjälp Chalmers tekniska högskola och deras vindtunnel testades åtta paraplyer, allt från ett stormparaply till sådana billiga varianter man kan köpa var som helst. Det enda som saknades var regnet. Bäst i test blev den modell som kallas stormparaply av tillverkaren Senz, för 599 kr, och det paraply från Knirps för 500 kr. Båda modellerna är hopfällbara. Bara två stag skadades något litet på vardera paraplyer efter att de utsatts för testets högsta vindhastighet på 20 meter per sekund i en minut. Ändå fungerade de näst intill perfekt efteråt. Samtliga paraplyer klarade en vindhastighet på 5m/s utan problem, men när man dubblade hastigheten märktes effekterna direkt. De började deformera sig, med skärmarna av tyg eller plast som gav vika. Inte ett enda stag gick dock sönder i vindhastigheten på 10m/s. Så långt är alla åtta paraplyer kvar i testet. Det är först när hastigheten tredubblats som tre märken slogs ut ur testet. Testets billigaste Asaklitt och H&M, samt ett klassiskt herrparaply från Fulton, fick fyra fyrar i betyg. Asaklitt och Fulton gick dock sönder när vindhastigheten nådde 20m/s, vilket konstaterar att man kan köpa fem paraplyer av det billigaste, för samma summa som den stilsäkra herrvarianten. Men eftersom Asaklitt och Fulton ändå var funktionsdugliga efter 15m/s blir det en delad andraplats för paraplyerna.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren 2011 10 11
http://www.icakuriren.se/Test-Rad/Tester/Paraply-test/
Fulton Paraply
Accent Paraply
H&M Paraply

Icakuriren har testat sex hopfällbara paraplyer och det visar sig att dåliga modeller inte bara är värdelösa i regnväder, utan de är också ett stort resursslöseri. Titan var det dyraste paraplyer i testet och beskrivs passa bäst till korta person som vill bli blöta. Skaftet som håller upp paraplyet på ett av de två inköpta exemplaren var nämligen endast 36 cm långt och dess tyg hade dessutom små hål redan från början.. Paraplyerna testades i efterdyningarna av stormen Katia, som drog in över Sverige under 2011, och det enda paraply som inte vände sig ut och in var Fultons. Här finns också rejäla stag och rejält tyg, som blir ca 97 cm stort när paraplyet är uppfällt. Fultons modell är även rostfritt. Accent och H&M vände sig, men de gick åtminstone inte sönder. Accent hade dock ett litet handtag och kändes trögt att fälla upp och ner. H&Ms modell kändes sladdrig med endast 6 stag. Här finns ockå en stor klämrisk. De övriga paraplyerna i testet blev mer eller mindre obrukbara med böjd pinne eller sargade stag. De flesta paraplyer har små handtag och för korta snoddar som drar ner betyget.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"