HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
solskyddskrämer - Bäst i test

Test av solskyddskrämer

31 ST PRODUKTER TESTADE

fritid uppdaterad 26:e Juni, 2020, Baserad på 11 experttester.

Jakten på skönhet har många gånger varit både galen och farlig. Att smörja in sig med sololja för att bättra på solbrännan är ett sådant exempel! Nu vet vi hur farliga solens strålar faktiskt kan vara, och att det enda säkra sättet att vistas i solen på är med ett rejält lager solskyddskräm. Ändå är det många som inte smörjer in sig ordentligt!

Jag kan allt om solskyddskrämer – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

När sommaren och den efterlängtade solen äntligen visar sig är det många som ivrigt kastar kläderna för att lapa i sig av de varma, härliga strålarna. Det många dock glömmer (eller helt enkelt inte tar på tillräckligt stort allvar) är att solens strålar också är farliga. Det blir bara vanligare och vanligare med hudcancer, och det är till största del förändrade solvanor som ligger bakom ökningen. Solen ger ifrån sig flera typer av UV-strålning som i för stora mängder kan skapa förändringar i våra hudceller. Har vi sedan otur kan de här förändringarna föröka sig och utvecklas till cancer. Som tur är är det enkelt att skydda sig mot UV-strålning!

Ett bra solskydd skyddar mot både UVA och UVB

Det bästa sättet att skydda sig från solens skadliga strålar är förstås att helt och hållet undvika dem, men det är inte alltid möjligt eller ens önskvärt! Det näst bästa sättet att skydda sig är därför det som borde vara det självklara valet för alla: en riktigt bra solskyddskräm. Ett bra solskydd ska skydda mot både UVA- och UVB-strålning. Solen ger ifrån sig UVC-strålning också, men den absorberas av ozonlagret. UVA och UVB påverkar huden på olika sätt, men båda två kan skada huden och ökar risken för cellförändringar. För att solskyddet ska vara fullgott måste det därför skydda mot både UVA och UVB. Den solskyddsfaktor (SPF) som anges på förpackningen talar om hur högt skyddet mot UVB-strålar är, och solskyddskräm som också skyddar mot UVA har en märkning med bokstäverna UVA i en cirkel. Märkningen betyder att skyddet mot UVA är minst en tredjedel av det mot UVB-strålning.

Solskyddsfaktor = hur länge du kan vistas i solen

Den siffra som finns angiven som solskyddsfaktor är faktiskt en tidsangivelse! Siffran talar om hur länge du kan vistas i solen utan att ta skada av UVB-strålarna, alltså utan att du bränner dig. Har din solskyddskräm SPF 10 innebär det (i teorin) att du kan vara tio gånger så länge i solen än om du inte smörjt in dig.

Det finns ingen solskyddskräm som skyddar mot solen till 100 %! Tänk på att barn som vistas i solen utöver att använda solkräm också bör använda kläder eller soldräkt. Barn som är yngre än 6 månader bör inte vistas i direkt solljus alls. 

Var slösaktig!

Det är viktigt att du använder tillräckligt mycket solskyddskräm och att du smörjer in dig i god tid innan du ska vistats i solen! Det går åt ungefär 2 matskedar solskyddskräm till hela kroppen, vilket är mer än vad många tror! Så snåla inte när du smörjer in dig; smörj hellre in för mycket än för lite. Solskyddet bryts ner gradvis under dagen, så det är viktigt att du bättrar på det. Kläder som skaver, svett, bad och handdukstorkning tär rejält på skolkrämens skydd, även om den vattenfast. Tänk på att hela kroppen måste smörjas in! Glöm inte öron, fötter och händer.

Spray, kräm, mousse eller stift

Alla sätt att applicera solskydd ger ett bra skydd, förutsatt att du följer instruktionerna! Se till att använda rätt mängd; smörj hellre in samma ställe två gånger än ingen alls. En spray kan vara det bästa valet för barn som är ivriga att komma iväg och leka, medan ett stift passar bra för att bättra på i ansiktet under dagen. Ett solskydd som känns krångligt att applicera, kladdar för mycket eller kanske doftar för starkt kommer du dra dig för att använda, så se till att du hittar ett du trivs med! Om du har känslig hud kan det vara värt att skaffa ett solskydd som är särskilt anpassat för huden i ansiktet, så slipper du eventuella finnar eller andra orenheter.

Blir solskyddskräm dåligt?

Ja, det blir det. De flesta solskydd är märkta med ett års hållbarhet, men de kan hålla längre. Har du gammal solkräm hemma kan du lukta och känna på det: luktar det bra och krämen inte har skiktat sig och är rinnig kan du använda den. Annars har den tappat sin effektivitet och måste slängas. Förvara solskyddskräm mörkt och torrt, inte i kylskåpet.

Nanopartiklar väcker debatt

Solskyddskrämer kan skydda både kemiskt och fysikaliskt; det fysikaliska bildar en hinna på huden som reflekterar bort ljuset och det kemiska absorberar den farliga strålningen. Det kemiska skyddet består av nanopartiklar som under de senaste åren har skapat en hel del heta diskussioner. Det finns de som menar att nanopartiklarna (titanoxid och/eller zinkoxid) är så små att de kan ta sig in under huden, passera cellväggar och eventuellt orsaka skada på kroppen. Men de flesta experter (svenska Apoteket, bland andra) är överens om att så inte är fallet. Helt säkra är de dessutom på att det är extremt mycket farligare att vistas i solen helt utan solskyddskräm! Känner du dig ändå tveksam kan du läsa innehållsförteckningen och helt enkelt välja bort de krämer som innehåller titanoxid eller zinkoxid, det går nämligen att få tillräckligt skydd även utan dessa ämnen.

Du blir inte brunare utan solskyddskräm!

En seglivad myt är att du blir brunare om du struntar i solskyddet, vilket alltså inte är sant! Det ändå du blir är bränd. Vill du få färg gör du bäst i att trappa upp solandet och trappa ner på solskyddet i samma takt. Börja med att vara i solen kortare stunder med hög solskyddsfaktor, och när du börjat bygga upp en solbränna kan du successivt börja använda solskydd med lägre SPF. Men sola alltid måttligt! Har du bränt dig måste du ge huden en chans att återhämta sig, och det kan den bara göra i skuggan.

Mellan kl 11 och 15 är solens strålar som starkast, undvik därför att vistas direkt i solen i någon längre utsträckning under just den tiden. Tänk också på att solens skadliga strålning utan bekymmer passerar genom molnen! Lätta vita moln är med andra ord inte en anledning till att inte smörja in sig.

Reef-friendly?

De senaste åren har debatten om solskyddsprodukternas påverkan på korallreven. Vissa produkter visade sig innehålla kemikalien oxybenzone/oxibenzone som är skadlig mot korallreven i haven. Ämnet skadar korallernas DNA så att de inte kan återhämta sig och utvecklas. Så se till att läsa på innehållsförteckningen när du köper nya solskyddsprodukter.

Läs hela texten - gratis!

Bästa Budgetval: Hawaiian Tropic Protective Sun Lotion

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2019
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Hawaiian Tropic till bästa budgetval. Solskyddet är enkelt att applicera och har en tydlig kokosdoft. Det tar ett tag innan den sjunker in i huden så det kan vara bra att smörja in sig i god tid innan du tar på kläder/badkläder. Solskyddet är vattentåligt så att du kan bada och träna utan att vara orolig att det försvinner. Det är UVA- och UVB-skyddande.

Visa hela texten
Solskyddsfaktor:
SPF 15, 30, 50
UVA-märkt:
Vattenresistent:
Applicering:
Lotion
Övrigt:
Vattenfast, Innehåller UVA-skydd, Återfuktande

Bäst i test: Evy Sunscreen Mousse

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2019,    Hälsoliv 2018
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Mousseform. Lätt att smörja in.
Svårt att dosera rätt mängd
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Evy Sunscreen Mousse. Detta solskydd skiljer sig lite från andra solskyddsprodukter. Det är ett svenskpatenterat solskydd i mousseform. Kladdar inte och går snabbt in i huden. Det enda som kan vara negativt är doseringen då det lätt kan bli för mycket på grund av moussefunktionen. Evy är vattenfast och har både UVA- och UVB-skydd.

Visa hela texten
Solskyddsfaktor:
SPF 10, 20, 30, 50
UVA-märkt:
Vattenresistent:
Applicering:
Mousse
Övrigt:
Ekologisk, Utan konserveringsmedel, Återfuktande. Finns även Face Mousse
Reef-friendly:

Vi rekommenderar också:

Shiseido Expert Sun Protection Lotion Wet Force

Testresultat
Allt om resor 2018
Recensioner
Kladdar inte Extra vattenfast Skyddar riktigt bra
Något dyr
Solskyddsfaktor:
SPF 50
UVA-märkt:
Vattenresistent:
Applicering:
Lotion
Övrigt:
Extra hållbar mot sand och vatten
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Solskyddskrämer - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Resväskor

UPPDATERAD 11:e September, 2019

Flygbokningssajter

UPPDATERAD 17:e November, 2016

Sistaminuten sajter

UPPDATERAD 4:e Juni, 2014

Experttester vi läst (11st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Solkräm är en självklarhet för att skydda huden mot solens strålar. Det är kanske inte så lockande att smörja in ansiktet med den feta krämen anpassad för kroppen, därför är det bra att det finns solskyddsfaktor som är speciellt anpassad för ansiktet. Den är inte fullt lika fet och tjock som solkrämen för kroppen. SPF är dessutom den mest effektiva anti-aging produkten, eftersom solen står för ungefär 80 procent av hudens åldrande. 


Aftonbladet har testat 13 olika solskyddsfaktorer för ansiktet och bedömt hur mycket de kladdar, hur lätta de är att applicera och hur bra produkten är i förhållande till sitt pris. Glädjande nog konstaterades det att bäst i test också var mycket prisvärd!

Vinnare i det här testet

Allt om resor / Expressen

Publicerad

Allt om resor har testat 6 solkrämer för ansiktet. Eftersom ansiktets hud är känsligare så kan det vara bra att skydda extra noga. Bäst I test blir Clarins Dry Touch Sun Care Cream. Den har en bra konsistens som gör att det är enkelt att dosera rätt mängd. Du känner dig återfuktad efter applicering och den drar in i huden fort och lämnar en matt finish. Solskyddet har en lätt doft av exotiska frukter. Clarins solkräm är miljövänlig och inte skadlig för korallreven. På andraplats är Coola Classic Sport Face White Tea. En vattenresistent solkräm med mild doft och går snabbt in i huden. Den har återfuktande och mjukgörande egenskaper och är vattenresistent i upp till 80 minuter. Passar för dig som ofta tar ett dopp och är aktiv. Tredjeplatsen tar Hawaiian Tropic Silk Hydration Air Soft Face. Krämen har en klassisk doft som förknippas med solsemester, det kan dock bli lite för mycket, därav tredjeplaceringen. Eftersom den är speciellt anpassad till ansiktet så täpper den inte igen porerna. Den är vattenresistent och passar bra om du badar ofta.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

7 olika solkrämer är med i testet. Bäst betyg får Evy Sunscreen Mousse SPF20. Denna lättanvända mousse är svenskt patenterat och går enkelt in i huden. Huden blir matt och inte kladdig, vilket är ett stort plus. Den har både UVA och UVB-skydd och är vattenfast. Dock är det svårt att dosera mängden på grund av mousseeffekten. På andraplats är Dermalogica Ultra Sensitive Faceblock Spf 25. Denna variant passar känslig hud och är egentligen mer en dagkräm som ger en bra hudton och låter huden andas. Detta är ett ganska lyxigt märke så den är ganska dyr. Tredjeplatsen har klassiska Hawaiian Tropic Protective Sun Lotion Spf 30. Den har en tydlig doft av kokos som är bra att veta om du är känslig för detta. Det tar ett tag innan den sjunker in i huden. Krämen är vattenfast och klarar både träningspass och bad.

Vinnare i det här testet

Hälsoliv

Publicerad

Expressens Hälsoliv har testat ekologiska solskyddskrämer, och tre av dem har fått höga betyg. Bäst i test med 5 getingar är Bare Republic Mineral Sunscreen Sport. Den är lätt att applicera på huden och sjunker in snabbt. Den doftar gott av kokos och vanilj och har en trevlig konsistens.

De två följande solskydden har fått samma betyg, 4 getingar, och vi presenterar dem i samma ordning som de presenteras hos Hälsoliv. Först ut är Eco Cosmetics solkräm som är lätt att smörja in och fungerar fint i både ansiktet och på kroppen.

Det tredje solskyddet som presenteras är Evy Sunscreen Mousse. Solskyddet är extra vattenfast och kan kännas lite kladdig när du applicerar det. Innehåller inga konserveringsmedel!

Vinnare i det här testet

Allt om resor

Publicerad

Expressens Allt om resor har testat solskyddskrämer för ansiktet och för hela kroppen, och här listar vi deras tre favoriter för hela kroppen!

Två av de testade solskyddskrämerna för hela kroppen kammade hem full pott med fem getingar i betyg! De som här presenteras som 1 och 2 har med andra ord i själva verket fått precis lika höga betyg och presenteras här i samma ordning som hos Allt om resor.

Först ut är Shiseido Expert sun protection lotion, Wet Force. Shiseido Experts Wet Force är ett perfekt solskydd för den som älskar att bada! Den tål vatten, svett och sand riktigt bra, absorberas fort av huden och lämnar inga andra spår än en snygg lyster.

Nästa favorit är Filorga Sun UV Bronze Body, en finfördelad spraymist som lämnar huden skönt återfuktad. Utöver att skydda från solens skadliga strålar ger den också en jämnare färg. Luktar gott gör den dessutom!

Den tredje solskyddskrämen vi presenterar här fick fyra getingar av Allt om resor. Vichy Hydrating Protecting Water Idéal Soleil är en lättapplicerad spray som svalkar skönt. Krämen är oljig och kan kännas lite kladdig innan den helt absorberats av huden. Krämen är rik på mineraler och återfuktande hyaluronsyra.

Vinnare i det här testet

Allt om Resor/Expressen

Publicerad

Fluffig mousse, roll-on och en ansiktsmist med mikroinkapslat glaciärvatten - årets solskyddsnyheter inför badsäsongen kommer i olika konsistenser och förpackningar. Alla skyddar mot solens UV-strålar, men också mot luftens föroreningar. Allt om Resor har testat sex nya solkrämer för ansiktet och bäst i test blev Filorga och Shiseidos solskydd. Filorga UV Bronze Face Mist blev panelens favorit och har SPF 50. Det man betalar för är UV-filter, hudvårdande och barriärstärkande ingredienser, så som B-vtamin och mikroinkapslat glaciärvatten! Den kladdar ingenting och är en superlätt spraymist som doftar gott. Filorga kommer i en liten metallflaska med sprejfunktion, som bör skakas före applicering och för bästas skydd ska appliceras en gång i timmen. Shiseido fick samma höga betyg (5/5) och har också SPF 50. Här finner man UV-filter med en patenterad Wetforce teknologi, utjämnande pigment och vårdande ingredienser som motverkar rynkor. Shiseido finns i nyanserna Light, Medium, Dark som jämnar ut hudtonen och ger en snygg lyster. Den tål dessutom bad, svett och sant extremt bra, samtidigt som den känns behaglig på huden och doftar milt. På testets tredjeplats hamnar Comfort Zone Sun Soul Extra Cream har även den SPF 50 med vattenresistenta UV-filter, pigmenthämmande ingredienser som också förebygger solskador, åldrande och torrhet. Konsistensen är skön och går snabbt in i huden - den känns lika behaglig som en vårdande dagkräm. Huden blir skönt återfuktande och får en god, mild och somrig doft - dessutom är den vattenfast!

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Det finns inget solskyddsmedel som är hundraprocentigt skydd, vilket innebär att det bästa för att skydda barnet är kläder, solhattar och solglasögon. Råd & Rön har testat åtta solskyddsprodukter för barn, där alla har en solskyddsfaktor på 50 minst. Fyra av dem är krämer och de andra är sprayer. Samtliga klarar av att ge ett gott skydd och uppfylla solfaktorkraven - dvs skydda mot både UVA och UVB-strålning. Eftersom man aldrig kan lova ett totalt skydd mot solens skadliga strålar så har Råd & Rön inte utsett någon “Bäst i test”, men två stycken “Bra köp”. Niveas spray Kids som har lägre jämförpris per 100 ml, än Acos kräm Kids Sun som toppade testet. Även Garniers kräm blev ett Bra köp, trots att den hade lägst betyg. Dessa fem produkter, vars testresultat publicerats i Råd & Röns systertidningar, varnar man för(!):
Bioderma Photoderm Kid SPF 50+ och Clarins Lait Solaire Special Enfants 50+ klarade inte UVA-testet.
Bilboa Bimbi Spray Solaire, Coppertone Baby crema solare protettiva och Solcare Spray niños FPS 50+ gav mindre skydd än det som anges på förpackningen.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

När Testfakta provar åtta solskyddskrämer (med 50+ SPF) visar det sig att samtliga märken skyddar bra. Vissa försämras dock snabbare av sol och bad, och flera av dem innehåller allergena ämnen. Efter en kall och regnig vår, vill man njuta så mycket som möjligt av solen när den väl tittar fram. Men risken är större att man bränner sig om man inte fått så mycket sol tidigare under året. Barn är särskilt utsatta, eftersom deras hud är tunnare och saknar de reparationssystem som vuxna har. Solbränna i tidig ålder har en tydlig koppling till flera cancerformer senare i livet – malignt melanom är den allvarligaste. Barnen bör i första hand skyddas med kläder, sedan med solkräm där kläderna inte täcker. Testfakta har analyserat produkternas UV-skydd direkt efter insmörjning, efter en tid i solen och efter bad. Vissa krämer påverkas knappt alls av sol och bad, medan andra försämras snabbare och är inte lika vattentåliga, men även den sämsta krämen i testet klarar att skydda oss under tre timmars sol och bad. Testet visar också att flera produkter innehåller ämnen som kan orsaka allergier, framförallt är det ett par av UV-filtren som är problematiska.
Den bästa produkten i testet är Apolosophy Sollotion Barn, här finns inga allergena ämnen och har fått genomgående höga betyg. Nivea Sun Kids Sensitive hamnade på andraplats. Krämen skyddar mycket bra och är billigast, men innehåller två allergena ämnen. Apotekets Barbapapa Sollotion Barn fick samma höga betyg som Niveas solkräm och ger också ett mycket bra skygg, samt är fri som allergena ämnen!

Vinnare i det här testet

Expressen Mode

Publicerad

Solskydd med hög solskyddsfaktor är A och O när du lapar sol. Expressen Mode har testat sex nyheter som räddar din hy. Redaktionens favorit är La Roche-Posay Aquagel som fick högsta betyg. Solkrämen levereras i en pumpflaska i plast med lock och har en flytande gelkonsistens, samt kladdar inte. Solkrämen rekommenderas av hudläkare och är vattentålig. Krämen har en bra konsistens som snabbt går in i huden och som ger ett mycket bra och stabilt skydd även i den starkaste sol. La Roche-Posay ger ett tryggt solskydd som tål bad och som känns skönt på huden. Shiseido Expert Sun Aging protection har lika högt betyg som La Roche-Posay och blir en extra vattensäker favorit. Krämen levereras i en plasttub med knäpplock. Den har en skön konsistens som ger en liten vit hinna som försvinner efter några sekunder. Shiseido testades även som solskydd i samband med surf och krämen höll extremt bra. Den doftar milt och känns dessutom behaglig på huden. Sisley Super soin solaire facial sun care fick också högsta betyg. Krämen levereras i pumpflaska med separat lock och konsistensen känns lika behaglig som en återfuktande dagkräm. Huden blir mjuk samtidigt som krämen håller UV-strålarna borta. Det är en somrigt väldoftande solkräm i lyxförpackning för den som har råd att unna sig något extra.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat olika solskyddskrämer med Spf 30 och det visar sig att allt solskydd inte är att lita på. En bra solkräm ska innehålla både skydd mot UVA- och UVB-strålning. Båda strålningarna misstänks kunna orsaka cancer och därför är det mycket viktigt att smörja in sig med en bra solkräm innan man vistas i solen. En bra solskyddskräm ska tåla vatten/svett och skydda användaren under tiden han eller hon badar. Samtliga krämer i testet klarade av att ge ett bra solskydd efter 40 minuters vistelse i vatten. Trots att krämerna kallas vattenresistenta, betyder det dock inte att all kräm finns kvar efter bad, utan du måste smörja in dig igen efter att du badat och torkat dig. Råd och rön har också testat hur det känns att applicera krämerna och hur behagliga de var att använda. Alla krämerna fick relativt höga betyg, men solskyddskrämer är generellt sett dyrare än vanliga hudkrämer – några av dem kostar flera hundralappar. Ett undantag här är Cien från Lidl, som endast kostar 45 kronor för 250 ml. Testet visar att det höga priset inte har betydelse, då de dyrare krämerna varken är bättre eller sämre än de billigare krämerna. Bäst i test blev Nivea Sun Moisturising sun lotion. Andraplats gick till Eucerin Sun lotion och tredjeplats till Aco High protection sun lotion. Biotherm Lait Solaire, ett av de dyrare solskydden, fick underkänt då det gav mycket lägre skydd än vad som stod på förpackningen!

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Vistas man mycket i solen är det viktigt att skydda sig mot solens strålar. Det bästa är förstås att hålla sig i skuggan och skydda sig med hatt eller kläder, annars bör man smörja in sig med solskyddskräm! En bra solskyddskräm ska innehålla skydd mot både UVA- och UVB-strålning. Det är lika viktigt att solskyddet är behagligt att smörja in sig och bära, som att krämen skyddar huden. På Bäst-i-Test.se har man testat solskyddskrämer på nordiskt blek hud, men man betonar att det inte är något kliniskt test. Man har istället testat hur det känns att applicera och bära. Testvinnaren heter Proderm Sunscreen Mousse, med Spf 20. Det är ett svenskt patenterat solskydd i mousse-form som är lätt att applicera och som snabbt sjunker in i huden. Proderm är inte kletig över huvudtaget och lämnar en matt yta på huden. Solskyddet innehåller skydd förr både UVA- och UVB-strålning och den tål att badas med, samt att man torkar sig med handduk efteråt. Proderm tar första plats för att den är prisvärd, effektiv och känns behaglig på kroppen. På andraplats hamnade Piz Buin. Krämen har låg solskyddsfaktor (Spf 6) men den upplevs ändå ge ett riktigt bra skydd. Piz Buin skyddar också mot både UVA- och UVB-strålning och den finns med högre skyddsfaktor för de som skulle vilja ha det. Krämen är lätt att smörja in, absorberas snabbt och återfuktar även torr hud, utan att bli klibbig. Tredjeplats har gått till Dermalogica Ultra Sensitive Faceblock. Detta är ett lyxigt solskydd som endast innehåller fysiskt solskydd i form av Titanium Oxid. Krämen är en lätt färgad dagkräm som ger en jämn och snygg hudton. Den är semimatt, lätt pudrig och innehåller inga artificiella dofter eller färgämnen.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.