Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av solskyddskrämer

fritid uppdaterad 19:e Juni, 2017, Baserad på 6 experttester.

Samtidigt som solen gör att kroppen producerar mer D-vitaminer, vilket gör oss piggare och gladare, utgör de starka UV-strålarna en risk för vår hälsa. UVC-strålar är den allra farligaste typen av strålning, men den stoppas av ozonlagret och påverkar därför inte oss. UVA-strålar däremot påskyndar hudens åldrande och UVB-strålar gör kroppen röd och varm. Båda typerna av strålning kan också påverka utvecklingen av cancer. Därför är det jätteviktigt att smörja in sin kropp ordentligt innan man vistas i solen! En bra solkräm ska ge skydd mot både UVA- och UVB-strålning och ett extra plus är om solskyddet är vattenresistent. Observera att det inte betyder att man kan låta bli att smörja sig efter badet. Det allra bästa är så klart att skydda sig med hatt och kläder, eller stanna i skuggan, men för de som älskar att vara i solen finns det ett par tester som kan vara en guide till ett riktigt bra solskydd!

Test.se rekommenderar

Aco Kids Sun 50 - bäst i test bland Solskyddskrämer 2018
Aco Kids Sun 50, bäst i test.

Aco Kids Sun 50 - Här på Test.se väljer vi att rekommendera solskyddskrämen Aco Kids Sun 50. Hos Råd & Rön testades åtta olika solskydd, men eftersom man aldrig kan garanera ett krämerna ger gott skydd, valdes ingen testvinnare. Därmot blev Aco Kids Sun utsedd till “bra köp”.

Aco Kids Sun 50 är en solskyddskräm för barn som ger ett högt och effektivt skydd mot UVA- och UVB-strålning. Krämen består av kombinationsfilter för att ha en behaglig konsistens och minimera risken för överkänslighet på barnets hud. Den kan även appliceras på våt hud och den är dessutom… Läs mer

Solskyddskrämer - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Resväskor

UPPDATERAD 31:e Maj, 2017

Sistaminuten sajter

UPPDATERAD 4:e Juni, 2014

Flygbokningssajter

UPPDATERAD 30:e November, -1

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Allt om Resor/Expressen

Publicerad

Fluffig mousse, roll-on och en ansiktsmist med mikroinkapslat glaciärvatten - årets solskyddsnyheter inför badsäsongen kommer i olika konsistenser och förpackningar. Alla skyddar mot solens UV-strålar, men också mot luftens föroreningar. Allt om Resor har testat sex nya solkrämer för ansiktet och bäst i test blev Filorga och Shiseidos solskydd. Filorga UV Bronze Face Mist blev panelens favorit och har SPF 50. Det man betalar för är UV-filter, hudvårdande och barriärstärkande ingredienser, så som B-vtamin och mikroinkapslat glaciärvatten! Den kladdar ingenting och är en superlätt spraymist som doftar gott. Filorga kommer i en liten metallflaska med sprejfunktion, som bör skakas före applicering och för bästas skydd ska appliceras en gång i timmen. Shiseido fick samma höga betyg (5/5) och har också SPF 50. Här finner man UV-filter med en patenterad Wetforce teknologi, utjämnande pigment och vårdande ingredienser som motverkar rynkor. Shiseido finns i nyanserna Light, Medium, Dark som jämnar ut hudtonen och ger en snygg lyster. Den tål dessutom bad, svett och sant extremt bra, samtidigt som den känns behaglig på huden och doftar milt. På testets tredjeplats hamnar Comfort Zone Sun Soul Extra Cream har även den SPF 50 med vattenresistenta UV-filter, pigmenthämmande ingredienser som också förebygger solskador, åldrande och torrhet. Konsistensen är skön och går snabbt in i huden - den känns lika behaglig som en vårdande dagkräm. Huden blir skönt återfuktande och får en god, mild och somrig doft - dessutom är den vattenfast!

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Det finns inget solskyddsmedel som är hundraprocentigt skydd, vilket innebär att det bästa för att skydda barnet är kläder, solhattar och solglasögon. Råd & Rön har testat åtta solskyddsprodukter för barn, där alla har en solskyddsfaktor på 50 minst. Fyra av dem är krämer och de andra är sprayer. Samtliga klarar av att ge ett gott skydd och uppfylla solfaktorkraven - dvs skydda mot både UVA och UVB-strålning. Eftersom man aldrig kan lova ett totalt skydd mot solens skadliga strålar så har Råd & Rön inte utsett någon “Bäst i test”, men två stycken “Bra köp”. Niveas spray Kids som har lägre jämförpris per 100 ml, än Acos kräm Kids Sun som toppade testet. Även Garniers kräm blev ett Bra köp, trots att den hade lägst betyg. Dessa fem produkter, vars testresultat publicerats i Råd & Röns systertidningar, varnar man för(!):
Bioderma Photoderm Kid SPF 50+ och Clarins Lait Solaire Special Enfants 50+ klarade inte UVA-testet.
Bilboa Bimbi Spray Solaire, Coppertone Baby crema solare protettiva och Solcare Spray niños FPS 50+ gav mindre skydd än det som anges på förpackningen.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

När Testfakta provar åtta solskyddskrämer (med 50+ SPF) visar det sig att samtliga märken skyddar bra. Vissa försämras dock snabbare av sol och bad, och flera av dem innehåller allergena ämnen. Efter en kall och regnig vår, vill man njuta så mycket som möjligt av solen när den väl tittar fram. Men risken är större att man bränner sig om man inte fått så mycket sol tidigare under året. Barn är särskilt utsatta, eftersom deras hud är tunnare och saknar de reparationssystem som vuxna har. Solbränna i tidig ålder har en tydlig koppling till flera cancerformer senare i livet – malignt melanom är den allvarligaste. Barnen bör i första hand skyddas med kläder, sedan med solkräm där kläderna inte täcker. Testfakta har analyserat produkternas UV-skydd direkt efter insmörjning, efter en tid i solen och efter bad. Vissa krämer påverkas knappt alls av sol och bad, medan andra försämras snabbare och är inte lika vattentåliga, men även den sämsta krämen i testet klarar att skydda oss under tre timmars sol och bad. Testet visar också att flera produkter innehåller ämnen som kan orsaka allergier, framförallt är det ett par av UV-filtren som är problematiska.
Den bästa produkten i testet är Apolosophy Sollotion Barn, här finns inga allergena ämnen och har fått genomgående höga betyg. Nivea Sun Kids Sensitive hamnade på andraplats. Krämen skyddar mycket bra och är billigast, men innehåller två allergena ämnen. Apotekets Barbapapa Sollotion Barn fick samma höga betyg som Niveas solkräm och ger också ett mycket bra skygg, samt är fri som allergena ämnen!

Vinnare i det här testet

Expressen Mode

Publicerad

Solskydd med hög solskyddsfaktor är A och O när du lapar sol. Expressen Mode har testat sex nyheter som räddar din hy. Redaktionens favorit är La Roche-Posay Aquagel som fick högsta betyg. Solkrämen levereras i en pumpflaska i plast med lock och har en flytande gelkonsistens, samt kladdar inte. Solkrämen rekommenderas av hudläkare och är vattentålig. Krämen har en bra konsistens som snabbt går in i huden och som ger ett mycket bra och stabilt skydd även i den starkaste sol. La Roche-Posay ger ett tryggt solskydd som tål bad och som känns skönt på huden. Shiseido Expert Sun Aging protection har lika högt betyg som La Roche-Posay och blir en extra vattensäker favorit. Krämen levereras i en plasttub med knäpplock. Den har en skön konsistens som ger en liten vit hinna som försvinner efter några sekunder. Shiseido testades även som solskydd i samband med surf och krämen höll extremt bra. Den doftar milt och känns dessutom behaglig på huden. Sisley Super soin solaire facial sun care fick också högsta betyg. Krämen levereras i pumpflaska med separat lock och konsistensen känns lika behaglig som en återfuktande dagkräm. Huden blir mjuk samtidigt som krämen håller UV-strålarna borta. Det är en somrigt väldoftande solkräm i lyxförpackning för den som har råd att unna sig något extra.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat olika solskyddskrämer med Spf 30 och det visar sig att allt solskydd inte är att lita på. En bra solkräm ska innehålla både skydd mot UVA- och UVB-strålning. Båda strålningarna misstänks kunna orsaka cancer och därför är det mycket viktigt att smörja in sig med en bra solkräm innan man vistas i solen. En bra solskyddskräm ska tåla vatten/svett och skydda användaren under tiden han eller hon badar. Samtliga krämer i testet klarade av att ge ett bra solskydd efter 40 minuters vistelse i vatten. Trots att krämerna kallas vattenresistenta, betyder det dock inte att all kräm finns kvar efter bad, utan du måste smörja in dig igen efter att du badat och torkat dig. Råd och rön har också testat hur det känns att applicera krämerna och hur behagliga de var att använda. Alla krämerna fick relativt höga betyg, men solskyddskrämer är generellt sett dyrare än vanliga hudkrämer – några av dem kostar flera hundralappar. Ett undantag här är Cien från Lidl, som endast kostar 45 kronor för 250 ml. Testet visar att det höga priset inte har betydelse, då de dyrare krämerna varken är bättre eller sämre än de billigare krämerna. Bäst i test blev Nivea Sun Moisturising sun lotion. Andraplats gick till Eucerin Sun lotion och tredjeplats till Aco High protection sun lotion. Biotherm Lait Solaire, ett av de dyrare solskydden, fick underkänt då det gav mycket lägre skydd än vad som stod på förpackningen!

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Vistas man mycket i solen är det viktigt att skydda sig mot solens strålar. Det bästa är förstås att hålla sig i skuggan och skydda sig med hatt eller kläder, annars bör man smörja in sig med solskyddskräm! En bra solskyddskräm ska innehålla skydd mot både UVA- och UVB-strålning. Det är lika viktigt att solskyddet är behagligt att smörja in sig och bära, som att krämen skyddar huden. På Bäst-i-Test.se har man testat solskyddskrämer på nordiskt blek hud, men man betonar att det inte är något kliniskt test. Man har istället testat hur det känns att applicera och bära. Testvinnaren heter Proderm Sunscreen Mousse, med Spf 20. Det är ett svenskt patenterat solskydd i mousse-form som är lätt att applicera och som snabbt sjunker in i huden. Proderm är inte kletig över huvudtaget och lämnar en matt yta på huden. Solskyddet innehåller skydd förr både UVA- och UVB-strålning och den tål att badas med, samt att man torkar sig med handduk efteråt. Proderm tar första plats för att den är prisvärd, effektiv och känns behaglig på kroppen. På andraplats hamnade Piz Buin. Krämen har låg solskyddsfaktor (Spf 6) men den upplevs ändå ge ett riktigt bra skydd. Piz Buin skyddar också mot både UVA- och UVB-strålning och den finns med högre skyddsfaktor för de som skulle vilja ha det. Krämen är lätt att smörja in, absorberas snabbt och återfuktar även torr hud, utan att bli klibbig. Tredjeplats har gått till Dermalogica Ultra Sensitive Faceblock. Detta är ett lyxigt solskydd som endast innehåller fysiskt solskydd i form av Titanium Oxid. Krämen är en lätt färgad dagkräm som ger en jämn och snygg hudton. Den är semimatt, lätt pudrig och innehåller inga artificiella dofter eller färgämnen.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"