Bäst i test traktörpanna 2025
Ta två bra ting och kombinera dem, så får du ett ännu bättre slutresultat. Ett exempel på detta är traktörpannan, som har både stekpannans och grytans positiva egenskaper. Vi har ställt samman test, recensioner och kundbetyg för att välja ut de bästa på marknaden. Allt för att göra ditt val enklare.
- Vilket material traktören är tillverkad i.
- Vilka storlekar den finns i.
- Övriga egenskaper.

Det danska varumärket Scanpan är välkända för sina testvinnande stekpannor – inte minst när det kommer till deras lyxiga CTX-serie. CTX står för Ceramic Titanium Extreme och de här pannorna är gjorda i rostfritt stål, en effektiv non-stick-beläggning och en stilren design.
Scanpan CTX Ceramic Titanium Traktörpanna har en diameter på 28 centimeter och klarar av värme upp till 260 grader, vilket gör att den kan användas till allt från bryning till långkok. Detta är en slitstark traktörpanna som är lätt både att använda och att rengöra. Du får även med ett förslutande lock som ser till att både smak och fukt bevaras när du lagar mat i pannan.
- Butiker & priser: Med lock
- Butiker & priser: Utan lock

Om du är ute efter en traktörpanna som ger dig mycket värde för pengarna kan Tefal Start'Easy Traktörpanna vara ett bra alternativ. Denna populära panna har fått gott om positiva kundrecensioner, där den bland annat hyllas för att ge jämn värme, ha en bra storlek och för att vara prisvärd.
Precis som många andra av Tefals produkter har Tefal Start'Easy Traktörpanna den klassiska non-stick-beläggningen i titan som gör den både lätt att använda och rengöra. Traktörpannan har en diameter på 25 centimeter och ett tätt sittande lock i glas. Med Tefal Start'Easy Traktörpanna kan du enkelt göra allt från att steka till att ångkoka, tack vare de höga kanterna.
- Butiker & priser

Skeppshult är mer eller mindre synonyma med sina gjutjärnsprodukter för köket, så det är inte mycket till överraskning att de står som vinnare i just den här kategorin. Skeppshult Traktörpanna är en gedigen pjäs som har höga kanter och som mäter 25 centimeter i diameter.
Traktörpannan från Skeppshult har en botten som är fem millimeter tjock och ger en jämn värmefördelning. Här får du enkelt en fin stekyta, och genom att laga mat i en gjutjärnspanna får du faktiskt även ett naturligt tillskott av järn – vilket är bra både för hälsan och förhöjer smaken. Precis som många av Skeppshults produkter har traktörpannan en imponerande garantitid på 25 år.
- Trähandtag
- Stålhandtag
- Butiker & priser: 28 cm & lock

Fiskars har funnits på marknaden i hundratals år, och här är man bra på allting från trädgårdsverktyg till köksredskap. Oavsett vad du köper från Fiskars kan du känna dig trygg med att du får en produkt med god hållbarhet och bra kvalitet.
Fiskars All Steel Traktörpanna är en populär modell som är tillverkad i rostfritt stål – ett material som är både lättskött och tåligt mot repor. Pannan har en tjock botten i tre skikt som ger jämn uppvärmning på alla typer av hällar. Den har även en non-stick-beläggning och klarar av temperaturer upp till 270 grader.
- Butiker & priser

Så hittar du den bästa traktörpannan
För rätter som ska stekas men ändå innehålla någon slags sås, är traktörpannan perfekt. Exempelvis en bolognese eller annan krämig pastasås. Hade man i de fallen inte haft en traktörpanna, hade det varit tvunget att använda både en stekpanna och kastrull. Traktörpannan har höga kanter vilket gör det möjligt att koka i den, dessutom kommer de ofta med ett lock. Till skillnad från en kastrull, så har traktörpannan mycket mer stekyta att arbeta med.
Traktörpannan finns i olika material
Traktörpannor tillverkas i olika material, bland annat; kolstål, gjutjärn och koppar. De olika materialen har olika egenskaper.
Gjutjärn – klarar höga temperaturer
- Fungerar på alla värmekällor
- Ger jämn värmefördelning
- Tål höga temperaturer, kan användas i ugn
Pannor tillverkade i gjutjärn och riktigt robusta och tåliga. De har i regel lite längre tid att värma upp, men väl uppvärmda håller de värmen bättre än alla andra material. Gjutjärn fungerar på alla värmekällor, inklusive induktion. Genom att laga mat i gjutjärn så berikas maten naturligt av järn vilket inte bara är nyttigt, det ger också maten mer smak.
Det brukar sägas att kärl som är tillverkade i gjutjärn, kan ärvas i generationer. Sköt om din gjutjärnspanna så kommer den betala av sig flera gånger om.
Kolstål - bra stekegenskaper
- Fungerar på alla värmekällor
- Utmärkta stekegenskaper
- Tål höga temperaturer
Pannor tillverkade i kolstål är optimala för att steka i och, precis som gjutjärnspannor, mår kärl av denna typ bäst av att bli ordentligt instekta. Räkna med att pannan blir som bäst efter att den använts ordentligt, med tiden kommer stekytan bli mörkare och mörkare vilket är en bra sak! Blandningen består till största del av kol och järn. Kolståls-pannor är magnetiska och fungerar på alla typer av värmekällor, även induktionshällar.
För att bevara den yta som pannan får med tiden, rekommenderas det att använda köksredskap tillverkade av trä, plast eller silikon i kolståls-pannan.
Koppar – leder värme snabbt
- Fungerar på induktionshäll om botten är tillverkad i rostfritt stål
- Leder värme snabbt och jämnt
- Tål maskindisk
Pannor tillverkade i koppar leder värme bäst. I denna typ av pannor sprids värmen snabbt och jämnt vilket gör att du kan laga mat på låg till medelhög temperatur med god effekt. Koppar i sig är inte magnetiskt, men de flesta pannor har en bottenplatta som är innesluten i rostfritt stål vilket gör att de i så fall även kan användas även på induktionshällar.
Kopparpannor kan ändra färg med tiden efter att ha utsatts för maskindisk och hög värme. Detta går att åtgärda genom att polera upp dem med anpassat putsmedel.
Keramisk beläggning – med non stick-effekt
- Fungerar på alla värmekällor
- Tåliga med non-stick effekt
- Kräver mindre matfett vid stekning
Pannor med keramisk beläggning är extra hårda och tåliga. Beläggningen ger även en viss non-stick effekt vilket gör att det krävs mindre matfett vid matlagningen. På så sätt är det lätt att laga mer hälsosam mat. Keramiska pannor tål höga temperaturer. Ytan tillåter att du använder alla typer av köksredskap i den, men för att bäst bevara pannans egenskaper rekommenderas det att använda redskap tillverkade i trä, silikon eller plast.
Rostfritt stål – tålig och jämn värmefördelning
- Fungerar på alla värmekällor
- Tål maskindisk
- Lång livslängd
- Ger snabb och jämn värmefördelning och tål höga temperaturer
Pannor som är tillverkade i rostfritt stål är mycket populära, inte minst i restaurangkök. Rostfritt stål är mycket hygieniskt och är lätt att rengöra. Pannan blir varm snabbt och fördelar värmen jämnt. Kärl som är tillverkade i rostfritt stål har oftast en botten som består av flera lager varvat med rostfritt stål och aluminium. Denna blandning gör att pannan värms upp mycket snabbt. Samtidigt gör stålet i pannan att den är magnetisk och hygienisk.
Rostfritt stål är mycket tålig; du kan använda alla typer av redskap i pannan och sedan diska den i maskin.

Populära varumärken:
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
En traktörpanna är en blandning mellan en kastrull och en stekpanna. Med stekpannans stora stekyta, och kastrullens högre kanter.
-
I en traktörpanna kan du med fördel laga olika grytor eller krämiga pastasåser, men det går såklart lika bra att använda den till att exempelvis steka köttbullar. Det går att använda traktörpannan till att steka, koka och sautera med mera.
-
Vi har valt att utse Scanpan CTX Ceramic Titanium Traktörpanna, som fått positiva omdömen av testpaneler och konsumenter.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Scanpan CTX Ceramic Titanium Traktörpanna
- Bästa budget : Tefal Start'Easy Traktörpanna
- Bästa i gjutjärn : Skeppshult Traktörpanna
- Populärt val : Fiskars All Steel Traktörpanna
- Så hittar du den bästa traktörpannan
- Traktörpannan finns i olika material
