HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
vandringsskor - Bäst i test

Test av vandringsskor

17 ST PRODUKTER TESTADE

kläder & skor uppdaterad 3:e Juni, 2019, Baserad på 7 experttester.

Det finns flera olika typer av vandringsskor och vilka man ska skaffa beror på omständigheterna. Några saker du framförallt ska ta hänsyn till är terräng, packning och miljö. Är terrängen där man ska vandra besvärlig och stenig är en högre vandringskänga något att föredra för att slippa få in stenar i skorna. Är terrängen istället platt, slät och jämn fungerar låga vandringsskor bra. Har man med sig en tung packning bör skorna vara stabila, ge bra dämpning och gärna vara av den högre varianten. Vandringsskorna ska dessutom kunna stå emot väta och fukt, samtidigt som de är luftiga och lätta. De ska kunna transportera bort fukt från fötterna utan att släppa in vatten utifrån. Andra saker som är värda att fundera över är exempelvis sömmar, sulor, snörning och plös. Sömmarna får inte skava på insidan av skon och de ska vara så få som möjligt för att minska risken för läckage. Innersulan ska vara bekväm och ge stöd och stötdämpning medan yttersulan bör ge stöd i ojämn terräng, ge ett bra grepp på underlaget, samt vara slitstark.

Bäst i test lågt skaft: The North Face Ultra Fastpack III GTX

Testresultat
Råd & Rön 2019,    Taenk 2019
Recensioner
Bekväm vattentät och stabil.
Klarar inte allt för tuff terräng
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på test.se rekommenderar The North Face Ultra Fastpack III GTX till bästa vandringsko med lågt skaft. Den har ett lågt skaft och är därmed lite nättare än vandringskängor med högt skaft. Den är vattentät med Gore Tex-membran, andas bra och är mycket slitstark. Utseendet är sportigt och passar bäst för lättare vandring, alltså inte allt för tuff terräng. Skorna är stabila och rejäla.

Visa hela texten
Tillgängliga storlekar:
39-48
Högt skaft:
Typ av snörning:
Vanlig snörning
Material:
Syntet, mesh-tyg med TPU-beläggning
Funktioner:
Gore-Tex (vattentät)

Köp den till dessa priser idag:

Bäst i test högt skaft: Alfa Kvist Advance GTX

Testresultat
Allt om resor 2019
Recensioner
Förstärkt tå och häl Skön passform.
Ganska dyr
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på test.se rekommenderar Alfa Kvist Advance GTX till bästa vandringskänga med högt skaft. En mycket bekväm sko som sitter skönt på foten direkt. Det känns som att du inte kommer få skoskav, mycket tack vare det höga skaftet och att innersulan är formad bra efter foten. Den ger ett bra grepp på alla ytor och funkar i både kallt och varmt klimat. Modellen är vattentät tack vare Gore Tex-membram och andas bra. En smart funktion är "hang up" remmen baktill som gör att du kan fästa ihop skorna eller till exempel hänga upp dom på ryggsäcken. Skon kommer i flera olika färger och finns från storlek 36-42 för kvinnor och 40-48 för män. 

Visa hela texten
Tillgängliga storlekar:
W 38-42 M 40-48
Högt skaft:
Typ av snörning:
Vanlig snörning
Material:
Syntet, Nylon/Polyamid, Tyg/Textil
Funktioner:
Gore-Tex (vattentät)

Vi rekommenderar också:

Salomon Outline GTX

Testresultat
Råd & Rön 2019,    Taenk 2019
Tillgängliga storlekar:
40 - 49 1/3
Högt skaft:
Typ av snörning:
Vanlig snörning
Material:
Syntet, mesh-tyg
Funktioner:
Gore-tex (vattentät)
Visa alla specifikationerna

Hanwag Belorado II Tubetec GTX

Testresultat
Råd & Rön 2019,    Taenk 2019
Tillgängliga storlekar:
39-46
Högt skaft:
Typ av snörning:
Vanlig snörning
Material:
Syntet
Funktioner:
Gore-Tex (vattentät)
Visa alla specifikationerna

Meindl Vakuum GTX

Testresultat
Råd & Rön 2016
Omdömen Via prisjakt

Gore-Tex Finns i många storlekar Rejäl sula
Tung
Tillgängliga storlekar:
36–51
Högt skaft:
Typ av snörning:
Snabbsnörningssystem/Boa, Snöre
Material:
Skinn/läder, Gore-Tex
Funktioner:
Vattentät
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Vandringsskor - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Gåstavar

UPPDATERAD 6:e Maj, 2020

Halkskydd/broddar

UPPDATERAD 15:e November, 2019

Promenadband

UPPDATERAD 8:e Juni, 2015

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat vandringsskor i prisklasser mellan 1150-2300 kronor men tipsar också om att kolla olika butiker eftersom de ofta kör kampanjer och sänker priserna.

The North Face Ultra Fastpack III GTX får bäst och högst betyg av testpanelen. Alla tre modellerna är vattentäta tack vare Gore-Tex-membran och klarar testet utan problem. På andra-plats är Salomon Outline GTX. Både vinnaren och denna modell skulle testpanelen kunna tänka sig att köpa eftersom de gillar modellerna så mycket. På tredjeplats är Hanwag Belorado II Tubetex GTX, som får bra betyg genom testet men bara en av fyra i panelen skulle köpa denna skon.

Vinnare i det här testet

Taenk

Publicerad

Taenk har testat 11 olika sorters vandringsskor i både testlabb men också ute i terräng. Förstaplatsen har The North Face Ultra Fastpack III GTX. Den är vattentät (Gore-Tex), andas bra och är slitstark. Utseendet är sportigt och passar bäst för lättare vandring, i inte allt för tuff terräng. Skorna är stabila att gå i och 4 av 4 i testpanelen säger att de skulle köpt skorna. Salomon Outline GTX hamnar på andraplatsen och har i princip fått samma omdöme som vinnaren gällande vattentäthet, andningsförvåga och hur slitstarka de är. Skon passar utmärkt för lättare vandring eftersom den ger begränsat stöd för tuffare vandring i terräng. Hanwag Belorado II Tubetec GTX ligger på tredjeplats. Ett bra val som är något tyngre och har bra glidmotstånd. Ovansidan är inte helt fast i limmet ihop med skon, något som kritiseras och det känns som att limmet kan släppa vilket drar ner betyget. Skon är bred och stabil och vattentät tack vare Gore-Tex-membran.

Vinnare i det här testet

Allt om resor

Publicerad

Allt om resor har testat 6 vandringskängor, ett test som är svårt att bedöma eftersom det är ganska individuellt eftersom skorna känns på olika sätt beroende på vilka fötter du har. Därför har de betygsatts utifrån hur de känns på olika underlag, grepp runt foten och på marken. Självklart även hur bekväma de är.

Kvist Advance GTX Alfa ligger på förstaplatsen. En färgglad känga med högt skaft som minimerar risken för skoskav. Den är vattentät, andas bra och ger bra grepp på alla ytor. Funkar i både varmt och lite kallare klimat samt olika aktivitetsnivåer. Smart "hang up" som gör att du enkelt kan fästa samman skorna eller hänga fast dom på ryggsäcken tex. En riktigt bra vandringskänga!

På andraplats är Salomon Outline Mid GTX. En smidig nätt vandringskänga som har många användningsområden. Skorna väger lite men har trots detta en bra stabilitet och håller foten på plats. Ett minus är att det vore bra med extra förstärkning vid tårna.

The North Face Safien Mid tar tredjeplatsen och får omdömet "gå på moln". En riktig skön stötdämpande sula gör verkligen vandringen lättare. Skorna andas bra och ger en bra stabilitet. Det enda som är negativt med skon är att snörena känns något klena om man jämför med andra i testet.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 11 olika typer av vandringskängor. Om man ska välja mellan en mjukare, mer flexibel sko eller en mer stabil, traditionell vandringskänga är en smaksak och en fråga om vilken terräng man skall vandra i. Ett par riktigt bra kängor kan vandrandet som avgör om vandringen blir en toppentur eller en mardröm med skavsår och sura miner.  De dyraste kängorna i testet kan kosta över 3000 kronor - Meindl Vakuum GTX - och har blivit utsedda till “bäst i test”. Skon är stabil både på väg, upp och ner för berg, håller torrt i myren och i regnet, ger inte skavsår eller irriterar på andra sätt. Tvåan Salomon X-Ultra Mid 2 GTX och trean Meindl Kansas GTX är två billigare alternativ, som båda utnämns till “bra köp”. Testpanelen hos Råd & Rön, som består av 18 män och kvinnor, har vandrat på blöt och torr mark, på både korta och långa turer, för att bland annat känna hur kängorna känns på foten, om de skaver, och hur de är att ta av och på. Flera kängor får höga betyg, men de får även anmärkningar. Till exempel anses testvinnaren Vakuum GTX vara något tung.

Vinnare i det här testet

Expressen Mode

Publicerad

Expressen/Allt om Mode har presenterat ett test av sex par vandringskängor och i topp hamnar två modeller. För att hitta den bästa skon för just dig, finns faktorer som man måste tänka på, bl.a. vilken terräng du kommer att vistas i, vilka väderförhållande skon ska klara av, vilka strumpor du ska använda m.m. Man ska alltid välja en halv storlek större än vad man normalt har, eftersom fötterna kan svullna upp. Det är testföretaget WiseGuide som har utvärderat skorna. De har testats i varierad terräng och under långa, samt korta distanser. Skorna har bedömts efter komfort, kvalitet och kapacitet/funktion. Salomon Quest 4D GTX är en sko gjord av mocka och Gore-Tex. Materialet är alltså vatten- och smutsavvisande. Det är en riktigt skön känga som känns mjuk hela vägen från sula till skoskaft. Tack vare skons metallöglor och hyskor blir snörningen lätt och smidig. Snörningen gör också kängan flexibel och anpassningsbar till både smala och breda fötter. Det finns en dragögla på baksidan som gör kängan enkel att dra på foten. Det enda minus som kan nämnas är att skokräm eller fett fastnar i skavankerna. På andraplats hamnade Lunghags Mira Ws Light – en känga i materialen nubuck och poron. Vid första anblicken ser man att man har med en vandringskänga att göra. Den har höga skaft, slittåligt material, rejäla snörhål och hyskor. För att den ska sitta riktigt bra på foten krävs det några timmars promenad. Den passar all terräng, har ett tåligt material som håller väta och kan med en tjockare strumpa även användas på vintern. Vårdar man den ordentligt har man en riktigt bra känga en lång tid framöver. Meindl Kansas Lady GTX tog tredjeplats och är av nubuck och Gore-Tex. Detta är en känga som omgående sitter skönt på foten, den klarar både vått och lerigt underlag utan att foten blir våt, men tar dock en stund på sig att bli helt torr. Trots att materialet nubuck är slittåligt, kräver det ett visst underhåll. Det är helt enkelt en bra allroundsko som kommer att hålla i många år.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd & Rön har testat tio låga vandringsskor för enkla dagsvandringar. Det viktigaste egenskaperna hos en vandringssko är att den är vattentålig, samt att den har bra andnings- och stötdämpningsförmåga. Även skons passform är viktig! En vandringssko ska dessutom ge ett bra grepp på underlaget. Råd & Rön undersökte också om någon av skorna innehöll några kemikalier. Tidigare fanns det skor som innehöll olika typer av antimögelmedel, som kunde orsaka allergiska reaktioner vid kontakt med foten. Samtliga skor i detta test var däremot fria från kemikalier. Bäst i test är Haglöfs Observe GT – en ganska tung sko men med bra stötdämpning. Vid fuktupptagnings-testet varierade resultaten ganska mycket mellan vandringsskorna och Haglöfs skor hamnade någonstans i mitten. Haglöfs Observe GT fick genomgående höga betyg och särskilt plus har den fått för innersulan som kan värmas upp i ugn, stoppas tillbaka i skon och formar sig sedan direkt efter foten. Detta ger en mycket bra passform. På andra plats hamnade Salomon Exit 2 GTX och på testets tredje plats hamnade Meindl Magic 5.0 GTX, med betygen 71 respektive 70. Sämst betyg fick Qeuchuas Arpenaz 500 Novadry, som också var testets billigaste vandringsskor.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat tio låga vandringsskor som sägs vara vattentåliga och utsett Salomon XA Pro 3D Ultra GTX som testvinnare. Skon har en perforerad innersula från Ortholite och en yttersula från Contagrip. Yttersulan är försedd med små dubbar av gummi, men i slutändan är det ändå mönstringen i sulan som ger grepp på olika underlag. Skons yta är smutstålig och bedöms ha god hållbarhet. Den har en god ventilation och Smartson har inga anmärkningar på dess vattentålighet. Salomon har gjort en kraftig förstärkning kring tådelen och uppbyggnaden runt hålfot och häl ger ett bra pronationsstöd. Modellen är en typisk trailrunning-sko. På andraplats hamnade Meindl Respond XCR. Även denna modell har en perforerad innersula som ger visst stöd och komfort, trots sitt enkla utförande. Yttersulan Contagrip ger en varierande mjukhet i mönstret. Skons ovansida, i mesh, är dock svår att hålla fräsch. Meindl har fått till en godkänd kompromiss mellan grepp vid hala underlag och hård sula för vandring med tyngre packning. Skon ger extra stöd runt hälen och ger riktigt bra ventilation utan att det går ut över vattentåligheten. Respond XCR är en sko utan direkta svagheter som passar till de flesta former av aktivitet. På tredjeplats hamnade Viking Anaconda BIA III GTX, som har en innersula med bra stöd och bra dämpning. Den har ett av testets grövsta mönster i yttersulan och dess vattentålighet, samt ventilation är mycket god. Det finns dock risk för att smuts fastnar i ytterhöljets mesh.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.