Bäst i test – Hitta bästa wokpannan 2025
Ska du köpa en ny wokpanna och vill veta vilken som är bäst i test? Här har vi gått igenom både tester och recensioner för att kunna presentera de bästa wokpannorna just nu.
- Hur stor wokpannan är.
- Vilket material wokpannan är tillverkad i.
- Övriga egenskaper.


Tefal är ett franskt varumärke som erbjuder kvalitativa, prisvärda produkter för köket. I deras samarbete med mästerkocken Jamie Oliver erbjuder man ett gäng olika stekpannor som hyllas i både tester och recensioner.
Med Tefal Jamie Oliver Cook's Classic Wok får du en klassisk wokpanna gjord i hårdanodiserad aluminium. Det hållbara materialet gör att pannan kan hålla i många år och den effektiva non stick-beläggningen gör den både enkel att använda och att rengöra. Pannan mäter 30 centimeter och kan användas på alla värmekällor.
- Butiker & priser


Danska Scanpan är välkända för sina testvinnande stekpannor och även deras wokpanna är ett mycket omtyckt alternativ. Den har fått höga betyg hos flera återförsäljare och i recensioner skriver kunder att pannan har en bra värmespridning och en utmärkt non stick-finish.
Scanpan CTX Wokpanna är en rymlig panna med höga kanter och en diameter på 32 centimeter. Den är både slitstark och lätt att använda, och dessutom är den enkel att göra ren. Scanpan CTX Wokpanna fungerar på alla värmekällor och är ugnssäker upp till 260 grader.
- Butiker & priser


Hexclad är ett ganska nytt varumärke på den svenska marknaden och är antagligen mest kända för sitt partnerskap med stjärnkocken Gordon Ramsay. Det unika med just Hexclads modeller är att de är hybridpannor och har kombinerat egenskaperna från rostfritt stål och non stick-material. Den här kombinationen ger stekpannor som både är hållbara och som är lätta att hantera.
I ett test hos Homes & Gardens blev Hexclad by Gordon Ramsay Hybrid Wok hyllad för att hålla sin höga kvalitet under lång tid. Pannan har också fått gott om positiva recensioner.
Denna wokpanna från Hexclad har en diameter på 30 centimeter och en volym på tre liter. Den går att diska i diskmaskin, men om du vill ha så lång hållbarhet som möjligt rekommenderas att du diskar wokpannan för hand.
- Butiker & priser

Svenska Skeppshult har gjort köksprodukter i gjutjärn i över 100 år och är omtyckta för sina tåliga grytor och pannor. Om du vill ha en wokpanna i gjutjärn rekommenderar vi att du tar en titt på Skeppshult Traditional Wok. I recensioner skriver köpare att pannan är hållbar och bjuder på en jämn värmefördelning.
Denna wokpanna har en diameter på 30 centimeter och ett handtag i trä. Den kan användas på alla värmekällor och ger en fin stekyta varje gång. Tack vare att wokpannan är förbehandlad med rapsolja får du en naturlig non stick-beläggning. Tänk på att gjutjärnspannor ska diskas för hand och att du inte ska använda diskmedel när du gör rent pannan.
- Butiker & priser


Satake är förmodligen mest kända för sina japanska köksknivar, men varumärket erbjuder också en hel del annan köksutrustning – som exempelvis denna wokpanna i kolstål. Pannan är omtyckt av kunder som i sina omdömen bland annat skriver att den är snygg, håller hög kvalitet och är lätt att både använda och rengöra.
Satakes wokpanna har en diameter på 32 centimeter och tack vare att den är gjord i kolstål kan du utan problem laga mat på höga temperaturer. När du köper denna wokpanna får du med både en wokstekspade, en wokslev och en särskild rengöringsborste.
- Butiker & priser
Köpguide wokpanna
Ska du laga wok behöver du ha en riktig wokpanna för allra bäst effekt. Wokpannor finns i flera olika material och storlekar – här hjälper vi dig att välja rätt wokpanna!
Vad är en wokpanna?
En wokpanna ser ut ungefär som en stekpanna med väldigt höga kanter som lutar utåt. Att woka innebär att man steker mat mycket snabbt under omrörning, då är de höga kanterna viktiga så att inget mat hamnar utanför. Wokpannor är också gjorda för att klara av mycket höga temperaturer eftersom det krävs ordentlig värme för att woka.

Fördelar med en wokpanna
Att woka är en snabb och smidig metod för att tillaga mat. Speciellt eftersom det går bra att förbereda ingredienserna i förväg. Dessutom är det ett relativt nyttigt sätt att laga mat på, eftersom det inte går åt lika mycket matfett i pannan som vid vanlig stekning. Med en wokpanna har du möjlighet att göra riktig wok.
Vilket material har wokpannan?
Wokpannor finns i flera olika material, och de har alla olika egenskaper. Några vanliga material som används till wokpannor är:
Gjutjärn
- Fungerar på alla värmekällor
- Ger jämn värmefördelning
- Tål mycket höga temperaturer
Keramisk beläggning
- Fungerar på alla värmekällor
- Tåliga med non-stick effekt
- Kräver mindre matfett vid stekning
Rostfritt stål
- Fungerar på alla värmekällor
- Tål maskindisk
- Lång livslängd
Kolstål
- Fungerar på alla värmekällor
- Utmärkta stekegenskaper
- Tål höga temperaturer
Wokpanna med platt botten kan användas på vanliga spisar, då används med fördel slevar som också är platt. På gasspisar kan du använda wokpannor med rundad botten, då passar det bättre med slevar som är rundade.
Vad kan man woka?
Att woka innebär att man snabbsteker något under omrörning. Wokning görs på hög värme, därför blir tillagningstiden kort. Allt som ska wokas bör därför vara skuret i ganska små bitar för att det ska bli helt genomstekt. Det går att woka det mesta, men tänk på att det inte bör vara för stora bitar.
Här tillagar Filip Poon kinesisk kycklingwok:
Hur wokar man?
- Börja med att förbereda allt som ska wokas genom att skära upp allt så att det bara är att lägga i pannan. Wokning går snabbt så det finns inte mycket tid till att hacka grönsaker när du väl börjat woka. Bäst resultat får du om du skär råvarorna ganska smått.
- Häll ett par matskedar olja i pannan. Använd raps-, solros- eller majsolja vilka tål höga temperaturer.
- Se till att pannan är ordentligt het innan du börjar lägga i ingredienserna. Oljan ska nästan börja ryka.
- Täck max ⅔ delar av pannans botten
- Ha vatten intill pannan för att kunna reglera temperaturen och hastigt koka maten genom att hälla i en skopa vatten.
- Woka små mängder i taget, stek snabbt och hett.

Populära varumärken:
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
För att woka (snabbsteka under omrörning) behövs en panna med höga kanter så att maten inte flyger ut under omrörningen. Detta kan visserligen göras i en vanlig stekpanna eller stekgryta, men eftersom kanterna oftast inte är tillräckligt höga kan det bli svårt när du ska woka. Dessutom har en wokpanna inte lika snäva kanter som en stekgryta vilket gör det lättare att komma åt med slevarna under wokningen.
-
Man kan woka nästan vad som helst, att woka innebär att snabbsteka kött eller grönsaker under omrörning. Tänk på att kött bör vara skuret i mindre bitar eftersom det går fort att steka i en wokpanna.
-
Vi har valt att utse Tefal Jamie Oliver Cook's Classic Wok till bäst i test. Den har vunnit tester och Scanpan är ett omtyckt varumärke när det kommer till olika typer av stekpannor. Den är enkel att använda och lätt att rengöra.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Tefal Jamie Oliver Cook's Classic Wok
- Bästa premium : Scanpan CTX Wokpanna
- Bästa hybrid : Hexclad by Gordon Ramsay Hybrid Wok
- Bästa gjutjärn : Skeppshult Traditional Wok
- Bästa kolstål : Satake Wokset kolstål
- Vad är en wokpanna?
- Fördelar med en wokpanna
- Vilket material har wokpannan?
- Vad kan man woka?
- Hur wokar man?