HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Rosévinets tid är här! Men vilket rosévin är bäst?

21:e Juni, 2017, 12:43

Så kom den äntligen, sommaren. Hur länge den stannar är förstås högst oklart, men så länge solen skiner på balkonger och gräsmattor ska vi självklart njuta av allt som hör sommaren till! Varför inte ett uppfriskande glas rosé, till exempel?

Den rosa härligheten har inte alltid varit en självklar sommarfavorit, men under de senaste åtta åren har rosévinet fått ett rejält uppsving. Den trendiga drycken har en självklar plats på sommarens alla uteserveringar, och på Systembolaget finns det gott om goda sorter att välja mellan. Något som kan vara bra att tänka på när du ska köpa rosévin är att det är en färskvara som i regel inte blir bättre med stigande ålder. Det finns alltså ingen poäng i att köpa en fin flaska rosé och lagra den hemma - kyl den och njut av den direkt istället! Om du köper rosé på box bör du kolla vinets tappdatum: köp inte boxen om det har gått mer än sex månader sedan vinet tappades upp. Precis som andra viner så skiljer sig olika roséer åt. Läs av Systembolagets ?smakklockor? för att hitta det som passar dig bäst! Och låt inte rosévinets färg lura dig! Färgen säger i själva verket ingenting om kvaliteten.

Aftonbladet testade som sagt 19 olika viner i olika prisklasser från Systembolaget. Här nedan hittar du dem som var absolut bäst!

Belguardo Rosé, 2016 (Bäst i test, 5 plus)

Pris: 125 kronor. Volym: 750 ml. Alkoholhalt: 13,5 %. Tillverkad i: Italien, Toscana.

Ett härligt läskande, lätt vin med en distinkt smak av hallon och citrus. Doftar bärigt med inslag av hallon, vattenmelon, färska örter och citrus. Passar extra bra till fiskrätter, sallader eller kyckling.

G. D. Vajra Rosabella Rosato, 2016 (4 plus)

Pris: 109 kronor. Volym: 750 ml.  Alkoholhalt: 12 %. Tillverkad i: Italien.

Ett rabarbersyrligt vin med smak av äpplen och kanel, med en nyanserad fruktig doft. Passar utmärkt som sällskapsdryck, till rätter av fisk eller ljust kött och till sallader.

Domaine de Collavery, 2016 (4 plus)

Pris: 87 kronor. Volym: 750 ml. Alkoholhalt: 13 %. Tillverkad i: Frankrike, Provance.

Ett friskt och bärigt vin med mycket tryck i syrorna. Smakar härligt av grapefrukt, 

röda vinbär och örter. Passar fint som sällskapsdryck, till rätter av fisk eller fågel och till sallader.

Loimer Rosé BIO, 2016 (4 plus)

Pris: 119 kronor. Volym: 750 ml. Alkoholhalt: 11,5 %. Tillverkad i: Österrike, Niederösterreich.

I den här snygga flaskan gömmer sig härliga smaker av hallon, jordgubbar, grapefrukt och örter. Drick den som sällskapsdryck, till rätter av fisk eller kyckling och till sallader.

Sist, men absolut inte minst, kommer också ett tips på sommarens bästa rosévin på box!

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé, 2016 (4 plus)

Pris: 245 kronor. Volym: 3 liter. Alkoholhalt: 12,5 %. Tillverkad i: Sydafrika, Western Cape, Coastal Region.

En lite annorlunda rosé med fetare doft och generös smak. Smaken har inslag av svarta vinbär och lakrits blandat med vattenmelon och blodapelsin. Passar extra bra som sällskapsdryck eller till stekt fisk och kyckling. Det här är dessutom det rosévin på box som vi på Test.se anser är allra bäst! Klicka här för att ta del av vår sammanställning av rosévin på box.

För att ta del av hela Aftonbladets lista, klicka här!

SE ÄVEN