HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Syns du i vintermörkret?

19:e Januari, 2016, 09:56

Alla reflexer på marknaden fungerar inte lika bra, visar en granskning som Testfakta gjort med hjälp av trafiksäkerhetsorganisationen NTF:s expert Katarina Bokström. Måste man ta på sig en reflexväst när man ska ut eller räcker det med ett litet märke på jackan?


Katarina säger: “Vi ser att det kan vara stora skillnader, även mellan reflexer som ser väldigt lika ut. Flera reflexer är också alldeles för små, så även om materialet i dem är bra, syns de dåligt eftersom ytan som ljuset ska studsa mot är för liten.”


De vanliga reflexerna
klassas som personlig skyddsutrustning och ska uppfylla vissa krav - en godkänd reflex syns på ca 125 meters avstånd för en bil med halvljus på. Reflexspray och självhäftande reflexer för textilier räknas inte in i kategorin och behöver därför inte uppfylla kraven. De gav också tveksamma resultat ute på vägen.
Bäst av modellerna som Testfakta jämförde var reflexvästen eftersom den syns på både nära och långt håll. Därefter utsågs prismareflexen till silvermedaljör, då den syntes bra och var billigast! Även reflexer i mjukplast och reflexband kan vara ett bra alternativ, men då får man se upp med vilken man väljer, då vissa syns sämre än andra!

Tips för att synas bra:

  • Leta efter CE-märkta reflexer
  • Använd helst inte för små modeller, bäst är det om reflexen är minst 15 kvadratcentimeter. Har man mindre reflex än så, bör man använda fler.
  • Kontrollera reflexens effekt genom att gå in i ett mörkt rum och lysa med ficklampa på den. Jämför med en ny.
  • Att sätta reflexerna långt ut på armas och ben, gör att bilister enklare ser att du rör på dig och kan avgöra om du går, springer eller cyklar.